2020-11-19

Tankar kring småkakor & recept på ”typ” bondkakor!

Dessa småkakor som följer oss genom livet. De är enkla att baka, väcker i många fall nostalgi från förr & görs ofta på ingredienser som vi har i skafferiet. Variationen på småkakor är oändlig och är i de flesta fall omåttligt populära och snabba att baka. Blir några över går det finfint att frysa in dem för att njuta vid senare tillfälle. Absolut en mysig novembersysselsättning att baka småkakor tillsammans med barnen!

Begreppet ”Sju sorters kakor” är bekant för många av oss, inte minst tack vare den omåttligt populära utgåvan av boken ”Sju sorters kakor” som utgetts i omgångar, förnyats och uppdaterats och sålt i ca 4 miljoner exemplar sedan år 1945. Helt otroligt! Antalet ”7  sorters kakor” var tydligen det minsta antal småkakor som kafferepen skulle bjuda på förr i tiden, kompletterat av vetebröd och ett antal tårtor.

Blir alldeles matt av tanken! Det går utmärkt att även bjuda på EN sorts småkaka. En av mina favoriter är ”Bondkakan” som i klassiskt recept innehåller hackad mandel. Mandeln var tyvärr slut i nötburken, och jag älskar verkligen hasselnötter så hackade dem fint istället- det blev en ”Typ Bondkaka” med strykande åtgång!

Lys upp Novembermörkret med lite bak vetja, på med förklädet och damma av kakburken!

”Typ” BONDKAKOR

ca 40-45 st

1/2 dl hasselnötter (i grundreceptet mandel)
2 dl vetemjöl
1/2 dl grovmalt grahamsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 dl rårörsocker
1/2 msk flytande honung
2 tsk vatten
100 gram smör
GÖR SÅ HÄR
Hacka hasselnötterna fint i matberedare, med lite småbitar kvar.
Blanda däri ner mjöl x 2, bikarbonat, rårörsocker, honung, vatten och smörklickar.
Mixa snabbt ihop till en deg, tillsätt ev några droppar vatten om degen har svårt att gå ihop.
Dela degen i 2 delar och rulla på mjölat bakbord till 2 rullar, ca 3 cm diameter.
Ställ rullarna svalt i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, alternativt 190 grader varmluft.
Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor och fördela dem på 2 bakplåtsklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter så att de får en fin yta och blir knapriga. Ätes med fördel ljumma!!
Låt kakorna svalna på galler och förvara i tätförsluten burk.

”Tea for Two” är ett bra recept för vårt välmående! Något jag verkligen saknar i nuet, med en kär vän! Ett alternativ är att gå en skön promenad, tillsammans med en kompis och en medhavd te-termos samt en burk med ”Typ bondkakor”, garanterat välgörande det med!

Kommer aldrig glömma då jag var 18 år gammal, gick ett sagolikt år på en Hushållsskola i Axelvold på skånska landsbygden och julbaket var i full gång i vårt skolkök. Vita byxor, blå/vitrandigt förkläde och matchande sjal runt huvudet och spisrosorna om kinden var på plats. Mitt i baket kommer 2 personer från Svenska Dagbladet på besök in genom dörren för att göra ett reportage, mycket spännande tyckte linslusen jag. Bondkakorna på gräddning i ugnen glömde jag helt bort under den spontana intervjun, det resulterade i helt svarta bondkakor efter stund, åh nej såå pinsamt! Fotograf och journalist från rikstidningen tyckte detta var omåttligt gulligt så det blev ett fint reportage i tidningen några dagar efter, med bild på mig och mina spisrosor och en en text som såklart nämnde ”Den pratglada skånska eleven med de brunbrända bondkakorna”. Tänk det var jag det….
Kram Louise

6

Kommentera

Sara

Måste baka. Älskar också bondkakor.
Kram

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.