2020-11-17

Blomkål+Pumpa i soppa=Sant

Åh så gott det är med en slät, krämig och värmande soppa i vintertid! Får liksom inte nog av det! Med god topping och gärna en bit bröd bredvid, röror, ostar, fröer och nötter! Jag minns vintrarna som student i Grythyttan, vi erbjöds kantinens härliga luncher av olika slag varje dag, jag valde tveklöst ”Dagens Soppa” hela vinterhalvåret! Behagligt god mättnad, helst slät och vego med varierande inbjudande tillbehör. Fick med mig både en pumpa och ett blomkålshuvud från bonden häromdagen, de fick bli kompisar i dagens soppa- i sällskap med färsk ingefära, kokosgrädde och grönsaksbuljong! Har inte provat kombinationen blomkål/pumpa tidigare, det blir absolut igen!

En billig, hälsosam, gyllene soppa för familjen att samlas kring en gråmulen novemberkväll!

KRÄMIG PUMPA&BLOMKÅLSSOPPA med stekta pumpafrö och grönkålsfräs

Antal: ca 8 personer

4 msk olja med neutral smak

3 vitlöksklyftor, i skivor
ca 650 gram blomkål (utan blast och rot)
ca 1,2 kg butternutpumpa (skalad)
ca 1,4 liter vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
400 ml kokosgrädde
10 gram färsk ingefära, finriven
salt/peppar
GRÖNKÅLSFRÄS
en kvist grönkål
olja
flingsalt
STEKTA PUMPAFRÖ
en skvätt olja
pumpafrön från pumpan
salt
GÖR SÅ HÄR
Värm en rymlig kastrull med olja i botten och vitlöksskivor. Låt fräsa ihop några minuter.
Grovhacka det sköljda blomkålshuvudet och lägg ner i kastrullen, vänd om.
Skala pumpan och ta bort skalet. Dela på mitten/längden och ta bort innanmätet med kärnorna. Grovhacka pumpan och vänd ner även det i kastrullen, låt fräsa ihop ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, så att det nästan täcker grönsakerna.
Låt puttra under lock i ca 25 minuter tills grönsakerna mjuknat. Häll undan lite vätska och SPARA den i en skål, innan du mixar soppan, så att soppan inte blir för lös!
Mixa soppan slät, ställ kastrullen på plattan igen och låt puttra några minuter tillsammans med kokosgrädde, färsk ingefära och salt och peppar.
Smaka av, tillsätt gärna mer ingefära om så önskas!
Tillbehör
Skölj pumpakärnorna rena i ett durkslag.
Hetta upp en stekpanna med lite olja i botten och stek dem ett par minuter tills de får färg, rör om så att de inte bränner vid. Salta och smaka så att de är lagom krispiga och frasiga, urgott!
Repa grönkålen och stek några minuter i oljad panna, salta lätt!
Servera soppan rykande het med rostade pumpakärnor och fräst grönkål!
VEGOMUMS!

Ett gott snacks-tips i pumpatider är definitivt att steka/rosta pumpans kärnor i en panna med lite olja och flingsalt! Perfekt sopp-topping eller som smågodis i en skål innan maten!

Pannlampa på- nedrans vilket kompakt novembermörker denna tisdag mitt i veckan! Burr…

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.