2020-11-12

Tekopp med fikonscones!

November, tjohoo- nu e den här! Grått och rått men ändå ganska så milt här i Skåne! Spontant, inte årets favoritmånad men låt oss göra det bästa vi kan av det hela! Månaden avrundas med första advent och det är ju en av årets höjdpunkter med lussekatter, mjuk pepparkaka med lingonfrosting, egenspetsad glögg och skålar av clementiner, så låt oss ha det i sikte!

Nu behöver vi vara extra snälla mot oss själva och vår omgivning och möta mörkret med välgörande långpromenader och goda innestunder.

Tekopp efter tekopp på bricka, levande ljus, ljummet nybakat, blommor på bordet och tjocka filtar i soffan i sällskap av brasan är viktiga ingredienser för mitt Novembermys, jag lovar, med dem i sällskap kommer det gå fort som tusan.

Scones hör vinterhalvåret hemma extra bra, snabbt att baka och fint att bjuda på, eller ge bort en påse till ngn man tycker om. De är tacksamma att smaksätta med säsongen och nu valde jag att blanda ner hackade torkade fikon i degen, ger god sötma, lite trevligt extra smak & bit.

SMÅ RUNDA FIKONSCONES

Antal: ca 20 st

70 gram smör, rumsvarmt

3 tsk rörsocker

1 1/2 msk uppvispat ägg

1 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

4 dl vetemjöl special

1 msk bakpulver

4 st torkade fikon, hackade

Topping

rörsocker

flingsalt

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram en skål och rör ihop smör och rörsocker, vispa ner det uppvispade ägget. Spara återstoden av ägget att pensla sconesen med innan gräddning.

Tillsätt mjölk och grädde, lite åt gången och rör om.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ner bland övriga ingredienser, rör snabbt ihop till en smidig deg, som skall vara kladdig. Tillsätt slutligen fikon-hacket och blanda om.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck eller kavla ut degen, ca 2 cm tjock.

Stansa ut rundlar, eller vänd upp och ner på ett litet dricksglas, ca 4-5 cm.

Lägg minisconesen på bakplåtsklädd plåt och pensla med ägget, strö över rörsocker och lite flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått färg och är genomgräddade. Sikta florsocker över vid servering.
Njut ugnsvarma med smör och marmelader, färsk frukt och nybryggt te i kopp med en skiva citron!

Ett set med söta tekoppar på bricka med Morris-mönstret Pimpernel- ett diskret blommigt mönster som passar året om!

Än plockar vi in buketter, gillar verkligen senhöstens snirkliga gul & orangea krasseblommor med sina söta, gröna blad, även ätbara för den som är blomsugen.

Inlägg i samarbete med XXXLutz Sverige.

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.