2020-10-13

Saftiga småbröd med äpple, fröer och Sproud – urgoda!!

Ännu ett bullbak i mitt kök! Även om barnen jublar högt då det bjuds på ”köpebröd”, så är jag evigt tacksam att de gillar de flesta hemmabak jag serverar. Bästa trixet, har jag kommit på, är att låta det nybakade vara forfarande ljummet vid servering, då är det nästa oemotståndigt, gärna i sällskap med en klick smör och en god bit ost!

Det går att variera ett bröd på såå många sätt genom olika mjölsorter, brödkryddor, toppings mm, men även genom degvätskan. Använder oftast vatten men visst ger en version av mjölk, en rund och mjuk smak vilket är himla gott och ger en inbjudande tyngd. Ett klassiskt recept fick sig nu en twist genom rårivet äpple och Sprouds Unsweetened, en vegansk variant av ”mjölk” helt enkelt, med neutral smak- riktigt bra att baka med! Åtgången var stor och 2 plåtar var det inga problem att bli av med i ett nafs;)

Fint att doppa de knådade bullarna i havregryn innan gräddning!

Rosa äppelmos med smak av kardemumma passar utmärkt som alternativ till sylt att servera därtill! Bara äpplen som kokats ihop med lite vatten och sedan mixats och smaksatts med nymortlad kardemumma! En sund tappning av sylt & marmelad!

MATIGA FRUKOSTBULLAR med rårivet äpple, 3 sorters fröer och havregryn

Antal: ca 22 st

50 gram jäst

2 1/2 tsk salt

2 msk flytande honung

1 liter Sproud Unsweetened, 37 grader

1/2 dl solrosfrö

1/2 dl sesamfrö

3 msk linfrö

ca 2 dl grovmalet rågmjöl

ca 9 dl vetemjöl

5 dl havregryn

1 stort äpple, grovrivet

Topping

ca 2 dl havregryn

mjöl & flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt, honung och Sproud Unsweetened. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt fröerna, mjöl, havregryn, lite i taget, samt grovrivet äpple.

Arbeta degen i ca 5 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 lika stora bitar och därefter vardera bit i ca 11 bitar.

Rulla till runda bullar och vänd ovandelen på bullen i en skål med havregryn, lägg på 2 bakplåtsklädda plåtar.

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

Låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

Pudra lite vetemjöl och flingsalt över bullarna.

Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 20-25 minuter tills de fått fin knaprig yta och är genomgräddade.

Låt svalna på galler under bakduk.

Servera ljumma till frukost, mellis eller kvällsteet med smör och goda osten!

En saftigt ”matbröd” med lite tyngd som är lika gott dagen efter- så skulle jag sammanfatta dessa små godingar!

3

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.