2020-10-09

Bjudäppelkaka i stekpanna!

Du härliga höst, vilken fin solskensfredag vi bjuds på i Skåne- svårslaget med svag vind, blå himmel och en strålande sol. Mitt äppelberg i trädgården har fyllts på de senaste dagarna då vi inte konsumerat i samma takt som tidigare. Med besked, har nu kokt äppelkompott till barnens gröt. Såå enkelt- klyftade äpplen med skal som kokas ihop med en liten skvätt vatten som sedan får stavmixas och denna gång smaksatte jag med lite kardemumma. Perfekt att äta precis nu, men även toppen att frysa in i småförpackningar för konsumtion längre fram, till julgröten eller så.

Då äppelkompotten var färdigkokt, fortsatte jag med min goda Äppelsylt, gudans gott till pannkakor, filmjölkskålen med flingor eller en klick på en nyrostad smörgås med en skiva lagrad ost, såklart!

Vi har haft några familjenamnsdagar i veckan som inte hunnits firas som vi velat så det skall nu göras.. på en Äppel&Kanel-Smulpaj i stekpanna, bra eller hur! Det är fint att använda husgeråd där de egentligen inte hör hemma, på ett annorlunda sätt, såsom en stekpanna som kakform. Det går ju hur bra som helst! Dåtidens gjutjärnskärl är riktiga skatter med en kvalité som är svårslagen!

Utomhusfirande blir det oxå, ännu lyxigare! Det kunde knappast anas igårkväll då tillvaron runt husknuten kändes minst sagt kylig, våt, rå och kall.

NAMNSDAGSKAKA i ÄPPELTID

Antal: ca 6 personer

Fyllning

5 äpplen

1/2 dl strösocker

1/2 dl farinsocker

3 tsk malen kanel

1 1/2 tsk malen kardemumma

Knäckig smet

170 g smör, smält

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl sirap

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär äpplena i klyftor, med skal kvar och lägg i en skål. Blanda med övriga ingredienser till fyllningen.

Lägg klyftorna i ett fint mönster i en form, förslagsvis en gjutjärnspanna, ca 28 cm diameter.

Ta fram en annan skål och blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och sirapen, fördela smeten på äpplena.

Baka kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter tills den fått en fin gyllene färg, fått knäckig yta och fortfarande är saftig inuti!

Servera omedelnums eller låt svalna! Urgod på egen hand eller i sällskap med en klick hårt vispad grädde!

 

TREVLIG ÄPPELHELG ALLESAMMANS!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.