2020-10-07

En påse mat till middag!

Att få provsmaka nyheter och få hemleverans av diverse livsmedel är spännande och ger en härlig känsla inför matlagningen! Tanken slår till: vad skall vi nu laga för gottigt på just de här råvarorna, kanske i kombination av något vi redan har i skafferiet?! Den här gången ett hemskick från Smakbox och Lönneberga. Kyckling, oavsett i vilken skepnad ger en direkt ”positive vibe” hos barnen här hemma. Kyckling för dem klingar lika positivt som lördagens godispåse! Tacksamt, eller hur!? Skönt att slippa den där uppförsbacken vilket en del livsmedel för med sig!

Tillsammans med Lönneberga´s nylanserade Minutfilé, som fått puttra i pannan tillsammans med kycklingfond, vitlök och crème fraiche serverades igår en krispig höstsallad på finskuren fänkål, klyftade päron och grovhackade rostade valnötter. De vändes i mild citronolja- mums! Mera höstsmaker, och därtill varma tillbehör med rostad pumpa i skivor, palsternacka och spetskål i klyftor, samt färsk timjan blev en läcker tisdagsmiddag i ett regnigt oktoberSkåne.

Barnen dök genast ner i kycklinggrytan, men tog även del av måltidens sköna gröna!

Krämig Vitlökskyckling med Bakade Rotfrukter och Krispig Päron- & Fänkålsallad.

4-6 personer

Krämig vitlökskyckling

625 gram Lönneberga Minutfilé

smörklick + 4 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk Knorr´s kycklingfond

2 dl lättcrème fraiche

Topping: hackad persilja, sesamfrö, ljusa och svarta

Bakade rotfrukter

ca 500 gram palsternacka

ca 300 gram spetskål

ca 500 gram pumpa

3 msk olivolja

färsk timjan

flingsalt/svartpeppar

Päron & fänkålssallad

1 normalstort päron

1 normalstor fänkål

4 msk citronolja

en nypa flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Bakade rotfrukter

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

Skala eventuellt palsternackan, skär i klyftor, dela spetskålen i 6 bitar på längden och pumpan i 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i ugnsfast form, ringla över olivolja, färsk timjan och flingsalt. Baka i ugn, ca 45 minuter tills de fått fin färg och känns genombakade.

Vitlökskyckling i krämig sås

Hetta upp en stekpanna, lägg ner vitlökshacket och en smörklick och låt fräsa ihop några minuter utan att ta färg.

Lägg ner minutfiléerna och låt steka några minuter på var sida, tillsätt kycklingfond och crème fraiche. Låt småputtra ihop några minuter. Smaka av!

Päron & fänkålsallad

Hyvla fänkålen tunt, klyfta päronet och lägg på ett fat. Ringla och vänd om salladen med god citronolja och toppa med flingsalt och nymortlad svartpeppar.

Vid servering

Då rotfrukterna är färdiggräddade, lägg på uppläggningsfat och strö en nypa flingsalt över. Päron- och fänkålssalladen läggs på fat likaså och kycklingen värms upp till rykande het och toppas med generöst av finhackad persilja  och ljusa och svarta sesamfrö. Kastruller och stekpannor av ”vanligt” slag får inte ta plats på matbordet hemma hos oss, men av äldre version, såsom av gjutjärn från nu & förr, de är högst välkomna då de är sant dekorativa.

Bon Appetit med amis!

Övrigt som fulländar en måltid är ett gott bröd, här ett bröd bakat i brödform med pekannötter och torkade aprikoser i degen. En av roligheterna med brödbak- det mesta går verkligen att tillsätta i degen, att kreativt årstidsanpassa, vilket ger extra smak, saftighet och extra fint att se på.

Höstbukett är oxå en självklar gäst vid bordet, liten som stor! Ett enkelt hopplock i orangea/gula/röda hösttoner! Det gäller att passa på av sådant nu då vi går höstens sista suck till mötes!

Lönneberga erbjuder marknaden 100% svensk kyckling framtagen på ett omsorgsfult sätt med omsorg för såväl djuren i sin miljö som för vår måltid. Kycklingarna kommer från gårdar i Blekinge-trakten och har fått leva ett bra liv med fri tillgång till vatten och foder på skön bädd av halm och spån…….

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.