2020-09-11

Syltkok är mödan värt..

Septemberhelgen står på tröskeln och fruktträden omkring oss dignar av mogen frukt!

Passa för tusan på att förädla, ta vara på så mycket du bara kan, proppa frysen- det finns inget lyxigare än att under vintern ta fram diverse inläggningar från skördetiden.

Min sommar i köket på Rosendal´s trädgårdar i Stockholm för 19 år sedan lever ännu starkt kvar i mig på många sätt, inte minst då jag fick massvis av inspiration just inom förädling! Har man ingen egen trädgård, kanske en god vän vill avvara en påse från sin trädgård, kanske en kollega, eller så går det ju att köpa vid många fina grönsakstorg så här års- just svenska fantastiska äpple & päron! Idag tog vi med en stor påse äpple till förskolan, de jublade av tacksamhet och barnen tyckte det var spännande att de vuxit i just vår Carl´s trädgård! Härlig fredagsmellis för alla förskolebarnen!

En syltklick till helgens frukostbullar är schysst, även till ostbrickan med lagrade ostar och knäcke därtill! Vad är väl även mer genuint än att ge bort en burk av ngt som man lagt ner mycket kärlek och omsorg vid! Absolut en av mina favorit värdinnegåvor att mottaga, och ge för den delen!

Superenkel & krämig PÄRON & ÄPPELSYLT

Vi har gott om både äpple och päron i år så testade att kombinera dem båda, hur lyckat som helst!

Antal: 3 medelstora burkar

1,2 kg päron & äpple(med skal, utan kantstött samt kärnhus)

7 dl syltsocker
1 citron (saft)
1-2 tsk vaniljpulver
GÖR SÅ HÄR
Skölj frukten, skär bort eventuellt skadat samt kärnhus!
Dela i bitar! Lägg i en rymlig kastrull, häll över syltsockret, citronsaften samt vaniljpulvret och låt småkoka ca 10 minuter tills äpple och päron mosats ihop!
Ta av från plattan och använd stavmixern för att mixa slät till önskad konsistens.
Häll upp på rengjorda burkar med tätslutande lock och förvara svalt!
Njut i sällskap med ett gäng ostar, fröknäcke och en rykande kopp te.
Våra helgfrukostar just nu- no more needed!

Sylten blir krämig i sin textur så kan självklart användas även i bakverk och kakor som fyllning! Såsom i en rulltårta, i små äppelgrottor, i äppel & kanelsnurror mm.

NJUT helg i förädlingens tecken!

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.