2020-09-09

Pop Up Café & Bokkalas!

I förra veckan fick jag en idé att det vore skojigt att bjuda in några vänner till PopUp Café och Bokkalas hemma i vår trädgård. Har haft lite utspridda bokkalas för min senaste kokbok, men kom på att jag inte haft något hemma hos oss. Jag spanade in vädret och det såg relativt lovande ut! Arrangemanget byggde på att vi skulle vara utomhus i trädgården. Inbjudan skickades ut till väninnor med respektive och barn, några dagar i förväg! Många hade andra planer, men en fin skara kunde & kom! Solen strålade generöst inledningsvis och mot slutet av kalaset kom så regnskuren, det hör liksom till. Tiden var satt mellan kl 13-17! Tycker det är smart vid en del bjudningar att markera en sluttid, på ett ungefär, det brukar bli himla bra & alltid trevligt med ett fåtal som har svårt att slita sig och stannar längre för en stunds eftersnack!

Tacksamt att så här års fylla vaser, krukor, urnor och spannar med vägkantsblommor, lite spretigt och inte så färgkombinerat men snyggt det med!

Vi bjöd på 7 sorters kakor som sig bör då det bjuds på Bokkalas för en kokbok som heter ”Svenska Klassiker”!Årstiden bakades in i kakorna vilket bidrog till den goda smaken- Björnbär, Äpple & Päron och dekor av äppelkvistar, blåklint & rosenblad!

På Menyn stod:

  • Äppel & KardemummaMums
  • Avlång morotskaka med citrontoppar
  • Mjuka björnbärsgrottor
  • Knäckig Pärontosca
  • Smöriga Kanelbullar
  • Kladdig chokladkaka med chokladglasyr
  • Chokladdoppade kokostoppar

Här satt jag vid mitt signeringsbord och skrev personliga hälsningar i böckerna, sålde utöver de svenska, många engelska exemplar. Det är himla kul att veta att de böckerna skall skickas till andra länder och sprida Svensk Matglädje!

Ett quiltat blommigt överkast som jag köpte under studietiden för 25 år sedan används fortfarande & fick bli bordsduk vid vårt Pop Up Café. Lyckligtvis hittade inte getingarna dit, vilket förvånade mig!

Gudagod PÄRONTOSCA med VALNÖTTER

ca 10-12 bitar

2-3 päron

1/2- 1 citron

80 gram smör

2 medelstora ägg

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

ValnötsTosca

100 gram smör

1 1/2 dl strösocker

3 msk mjölk

3 msk vetemjöl

ca 100 gram grovhackade valnötter

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj päronen och skär i tunna mindre bitar/skivor.

Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ut 2 msk citronsaft.

Blanda päronbitar och citronsaft i en skål.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.

Vispa ägg och strösocker pösigt, tillsätt citronskal och smöret.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten.

Häll kaksmeten i en smord form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.

Toppa med päronbitarna.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

ValnötsTosca

Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka på medelstark värme under omrörning, ta kastrullen från sidan och vänd ner valnötterna.

Ta ut kakan och häll på valnötssmeten över hela kakan.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket fått fin gyllene färg och är genomgröddad men gärna fortfarande lite kladdig.

Ta ut & låt svalna!
Njut med en klick vaniljgrädde!

Härliga samtal kring skolstart, vardagsproblematik, höstlängt & livets olika glädjeämnen kantade vår stund ihop! Barnen såg vi knappt av, de sysselsatte sig med fotbollspel, några parti Uno, dunkgömme & Kakfrosseri!

Det blev en ljuvlig septembersöndags att minnas de dagar längre fram då jag knappt vill sticka näsan utanför dörren. PopUp Café var himla kul, det kommer jag helt klart göra om igen!

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.