2020-09-04

Äppeltider med frasig bjudkaka!

Höst & Äppeltider! Om jag ombeds välja den frukt som står högst på min ranking väljer jag tveklöst äpplet! Fullkomligt älskar äpplen, både till smak och utseende! Tänk alla äppelstilleben vi kan kittla ögat med så här på sensommaren och den givna septemberdesserten för såväl vardag som kalas innehåller med stor sannolikhet just äpple! Den här Äppel/Kokos/Muscovado-desserten kommer med största sannolikhet bli familjens dessertfavorit kommande månad!

KNAPRIG ÄPPEL- KOKOS- MUSCOVADO KAKA

6-8 personer

2 msk smör

3 msk kokosflingor

ca 5 medelstora svenska äpple

3 tsk nymortlad kardemumma

3 msk muscovadosocker

150 gram smör

150 gram muscovadosocker

150 gram vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 msk kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn.

Smörj en ugnsfast form med smör, ca 28 cm diameter.

Strö kokosflingor i botten av formen. Skölj och skär äpplena i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster i formen.

Strö kardemumman och muscovadosocker över.

Smält smöret i en kastrull tills att det blir brynt och får kolasmak.

Stäng av plattan och rör ner muscovadosocker, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kokosflingor.

Smula den bruna smuldegen över äpplena.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.

Kika till kakan under tiden, lägg eventuellt över ett smörgåspapper om den får för mycket färg.

Ät nybakad varm med en kula glass som smälter uppå.

Puh, tuffa förkylningstider med nontolerans av baciller på förskolan! Inte ens en hostning…. Tillvaron går helt klart på halvfart, men lyckligt lottad som kan njuta av äppel & björnbärsplock varje dag, mellan varven!

Trevlig första helg i september!

Kram Louise

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.