2020-08-28

Stekt Vitkålsallad & ett sensomrigt Sofiero!

En av fördelarna med hemmakontor är att luncherna inte behöver anpassas i större omfattning efter någon annans tycke och smak såsom middagarna då familjen är samlad. Jag väljer helt själv och beroende på hur mycket tid som has så kan det bli alltifrån en enkel smörgås till en god varm sallad, precis som den här: Varm vitkålsallad med sesamstekt tofu, hackade cashewnötter och en klick soyamajonnäs! Snabbt, gott & fint mättande!

Sesamvänd Tofu med strimlad vitkålsallad, soyamajonnäs & cashewnötter
2 personer
ca 250 gram tofu
6 msk svarta sesamfrö
ca 4 msk sesamolja
GÖR SÅ HÄR
Skär tofun i breda skivor ca 1/2-1 cm breda.
Lägg svarta sesamfrö i en skål.
Vänd tofuskivorna i sesamfröna.
Just innan servering; hetta upp en stekpanna, häll i sesamoljan och stek tofun några minuter på var sida.
Varm vitkålsallad
3 msk olja
1/2 strimlad röd chili
1 klyfta vitlök, strimlad
1/2 lime, finrivet skal + lite skal
350 gram vitkål, finstrimlad
1 näve färsk spenat
salt & peppar
Tillbehör:
torrostade cashewnötter
färskostbollar med chilismak
soyamajonnäs (majonnäs som blandas med önskad mängd god japansk soya)
hyvlad morot
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp stekpannan, häll i olja. Lägg i chili, vitlök och limeskal, låt fräsa ihop ngn minut. Lägg ner vitkålen och låt fräsa i någon minut så att den blir varm och mjukare men ändå behåller sin spänst.
Tillsätt eventuellt lite mer olja! Salt/peppra!
Vänd ner spenatbladen och rör om!
Lägg kålsalladen på tallrikar, toppa med den nystekta varma tofun samt den hyvlade moroten.
Klicka ut soyamajonnäsen och strö hackade cashewnötter över, samt färskostbollar!

Ett trevligt lunchtips helt enkelt, som såklart kan varieras efter eget bevåg!På min självaste namnsdag, Louise-dagen, i tisdags den 25 augusti, åkte jag och lille Carl upp till Helsingborg för att besöka ett sensomrigt Sofiero Slott tillsammans med min mamma!

Vi var senast på Sofiero i början av säsongen men jag ville så väldigt gärna hit i sensommarskrud och vid fint väder! Upplevelsen blir så mycket starkare och ännu mer positiv då himlen är blå och solen strålar! Sofiero är verkligen magnifikt, oavsett årstid! En fantastisk plats att umgås på, många promenadstråk att välja bland och verkligen olika ”rum” att beskåda i den oändliga parken. Härligt att se alla de olika sällskapen strosa runt och njuta! Precis såsom vi gjorde!

Denna gång tog vi ett annat varv än vanligt, styrde riktningen mot  Dahliaträdgården, melonhuset, det dukade blomsterbordet och det pelagoniefyllda Orangeriet!

Det blommande skördebordet höll på att dukas då vi var där! Fint att duka på säckväv med varierande tallrikar och enkla bestick och glas! Lite man tager vad man haver känsla! I vaserna erbjöds ett fyrverkeri av höstiga nyanser! Under sensommaren nu bjuds det på en kavalkad av upplevelser. Magnifika dukningar, förtrollande landskap och inspirerande blomsteruppsättningar – varje vecka presenteras en ny installation på en ny plats i parken. Åk hit och upplev det hela- kan kombineras med barnspring i parken och bland de små stigarna till höger om slottet.

En riktig höstbomb i nyans orange! Love it!!

I orangeriet fanns ännu de finaste av olika pelagonier!   Sticklingar av rhodondendron, anar jag att dessa småttingar är!

En tur till melonhuset tyckte Carl var spännande, kul att se hur dessa tungdviktare växer!

Några timmar på Sofiero fick mig att se ljust på hösten, tänk så mycket gott och ögonskönt som denna årstid har att ge oss!

Trevlig helg!

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.