2020-08-21

Den där duken & självplocket!

Måltiden är så mycket mer än maten! Det är lätt att låta oss tro att det är just maten på tallriken som utgör hela upplevelsen kring vad vi upplever till bords. Givetvis utgör det en viktig del men tänk så mycket annat som spelar in då vi faktiskt äter. Våra sinnen kan i allra bästa fall gå på hög varv och ljud, ljus, dofter, färger och smaker kan harmoniera. Vilken lyckoträff då det faktiskt blir så! 

Häromdagen var jag tillsammans med 3 andra ”damer” inbjudna på sensommarlunch till en branschkollega och kompis! Förutsättningarna var goda med blå himmel, strålande sol, sommarklänning på och nyplockad bukett och en skål med nyplockade björnbär med som present.

Vi satt ute och njöt under parasollet småpratandes och försåg oss av den urgoda maten uppdukad i köket flera gånger. Duken som låg på bordet vi satt vid tog mig med storm! Trodde tidigare att Marimekko-tyger inte riktigt föll mig i smaken- men jo visst! Den här, av vintageslag, schysst solblekt i ljusrosa nyans med beiget mönster blev jag strålande förtjust i! Tänk vad tyg ger en fin värme till ett bord, det går verkligen att sätta ett tema utifrån val av duk i matchande kombination med rosa blommor, behöver inte vara större än att det ryms i ett litet vattenglas, den rosa rosén och den fantastiska sensommarmaten! Vi NJÖT till fullo!

Vill verkligen slå ett slag för äldre tyger som kanske ärvts eller går att finna till banala priser på loppisar. Använd som dukar, fast de egentligen är tänkta till ngt annat! Är det för små tygstycken, gör till små dukar till brödkorgen, en avlång löpare, som tallriksunderlägg, tygservetter eller varför inte badrumsgardin!

Apropå badrumsgardin, har alldeles precis bestämt mig för att göra badrumsgardiner av 2 ärvda, kritvita bomullsförkläden från 50-talet, kommer bli såå fint- och kvaliteten är ofta outstanding!

En sensommarlunch att stoppa i minnesbanken som en av höjdpunkterna för sommaren 2020! 

Har precis pratat om att tyger kring måltiden är av stor betydelse och förstärker och värmer helhetskänslan. Dit hör ju även blommor i bukett. En av augustimånads höjdpunkter för mig är att växtligheten är massiv. Nästan var man än tittar så växer och frodar blommor, kvistar, grenar och blader. Fint att plocka in, stort som smått, högt som lågt att dekorera husets/lägenhetens olika rum!

En av sommarutflykterna under denna hemester har varit till Annedals gård i Räng utanför Höllviken. Här har vi botaniserat i självplocksåkern många gånger nu bland ringblommor, rosenskära, malva, brudslöja, gladiolus etc. Barnens ihopplock slår all världens floristers bundna buketter!

Ser framemot kommande tids måltider med varierande dukar, färgsprakande blommor och höstens prima råvaror med frukter, bär och allt grönt!

Trevlig Augustihelg till er!

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.