2020-08-19

Augustibjörnbär & åter vardag!

Tänk så kom den där veckan i augusti då vardagen åter skulle ta vid efter veckor av långledigt, otaliga bad, jordgubbsplock, sena sommarkvällar utomhus, mysiga vänbesök, goda middagar och mycket mycket mer!

Det är med blandade känslor vi går tillbaka till det mer inrutade och förutbestämda, men ack såå skönt det är det med. Nöjda och belåtna känns det som att vi alla är redo för denna stund med stor nyfikenhet och pirrighet inför det nya, på olika vis. De 2 senaste veckornas högtryck har verkligen ruskat om oss, och sommaren 2020 kommer vi nog att minnas som en mestadels solig sådan.

Då solen strålar ihärdigt mognar sensommarbären perfekt. Nu är det björnbärens tid att glänsa. Lucky me- alldeles precis runt min husknut fullkomligt dignar det av detta svart guld. Frukostgröten toppas just nu var morgon med nyplockade björnbär, glasskulan om kvällen får sällskap av en skopa björnbär, den rostade smörgåsen får en sked med björnbärssylt på sig… och frysen går knappt att stänga!

Ibland om vardagen, då det finns tid, festar vi till det lite speciellt- med eller utan egentlig anledning. Björnbären nu ger mig feeling till en björnbärsgallette, i enkel form och nedrans god. Fint, att få sin egna gallette att rå om, på blommig Rörstrandsassiette.

BJÖRNBÄRSGALLETTE med färsk mynta & blå vallmofrö

Antal: 6 st

Deg

150 gram kylskåpskallt smör
3 dl rågsikt
1/2 dl florsocker
4 msk blå vallmofrö
ev finrivet skal från 1 citron
2 msk vatten
1 ägg
Fyllning
ca 7 dl björnbär, färska el frysta
2 msk färsk mynta, finhackad
4 msk råsocker el ljust muscovadorörsocker
1 msk potatismjöl(lite mer om det är frysta bär som används)
6 mindre msk björnbärssylt
vatten till pensling
muscovadosockerörsocker
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Häll rågsikt, florsocker och blå vallmofrö däri och mixa för hand till en smulig massa. Tillsätt vatten och ägg och rör ihop till en fast deg. Låt stå övertäckt i kylskåp i ca 20 min.
Fyllning
Blanda om i en skål: björnbär, färsk myntahack, socker och potatismjöl .
Dela degen i 6 lika stora bitar. Tryck ut eller kavla degen på mjölat bakbord (mått ca 12 cm i diameter] och lägg sedan på bakplåtspapper. Lägg en klick med björnbärsröran i mitten av degen och vänd sedan upp kanterna på sidorna och nyp gärna till dem lite på sina ställen så att de inte vecklar ut sig under gräddningen.
Klicka en matsked björnbärssylt på varje knyte, pensla degen med vatten och strö över muscovadorörsockret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 tills skalet fått en frasig yta och gyllene färg.
Låt svalna och servera med en klick vaniljglass, cognacsgrädde eller en sked varm björnbärssylt!

Resultatet blir en alldeles strålande god & spröd gallette med mild smak av björnbär som överraskas av den fräscha myntan. En typisk eftermiddagsdessert till en kopp kaffe eller thé eller efter en middag bestående av förslagsvis säsongens kräftor!

Ett tips är att ut och speja efter ett björnbärssnår, det ångrar man inte, bortsett från eventuella rivsår om armar och ben!

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.