2020-07-31

Så blev vårt sommargalleri i Arild!

Förra veckan var verkligen en spännande & givande vecka på många sätt & något helt nytt för mig!

Under senvåren väcktes en tanke att vi, några väninnor kanske skulle tänka oss att ställa ut tillsammans på Galleri Fredland i Arild, precis mittemellan Strand Hotell & Hotell Rusthållargården.

Fredlands´s har funnits sedan tidigt 1900-tal och var först en fotografateljé och blev längre fram en plats för bland annat skulpturer. Numera hyrs galleriet ut av familjen Fredland, veckovis då man önskar visa upp sina verk för allmänheten.

Vår idé och tanke blev till verklighet, just vecka 30/31. I den ljuvliga lokalen med den mest vidunderliga utsikten mot Bjärehalvön huserade vi och fyllde galleriet med finaste mönstrade väskor, kuddar och necessärer där Camilla Benckert ritat de somriga mönstrena på sin dator som sedan tryckts upp och sytt fint av. En riktigt storsäljare kom det att bli!

Min barndomskompis Charlotta Oppstedt ställde ut sina fantastiska tavlor & tryck med motiv av kvinnokroppar oftast i knalliga färger med varierande bakgrunder och fin symbolik. Min emellanåt arbetskamrat & fotograf Caroline Tengen, visade upp ett antal inspirerande fotografier med en slags magisk känsla mellan människa och natur och även foto, vykort och planscher med motiv av äldre herbarium!

Min idé om att duka upp ett klassiskt, svenskt kafferep från förr blev fint och såg inbjudande ut! Jag samlade ihop min samling av torpets kaffekoppar med fat & assiette ”Vinranka” från Rörstrand, sockerskålar, gräddkanna, blomvaser, kakfat, farmors broderade dukar, saftkaraff & glas mm för att nå just min version av den känslan. Vilda sommarblommor därtill- hemifrån- såsom ärtvial, vägkantsblommor, Rudbeckia & rosa rosor i silver/glasvas, kanna & karaff.

Det signerades kokböcker med personliga hälsningar som aldrig förr- såå glad och tacksam för alla komplimanger och nyfikna tankar och ord om mina 2 kokböcker! Jag fick till och med åka till lagret i Skurup för att fylla på mitt förråd som sålde slut.

För en lantlig och årstidsenlig prägel på dukningen så skapade jag ett antal kransar av trädgårdens lavendel, vägkantens senapsgula renfana och fältens mogna vete innan skörd! Kransarna placerades på olika platser i lokalen och blev härligt somrigt, blommigt och inbjudande inslag!

Tänk att följande attiraljer gav precis den kafferepskänsla som jag önskade förmedla:

*nytvättade och vindtorkade lakan med brodyr underst

*farmors broderade sommarduk i vitt och blått med ett antal mindre blommiga, broderade dukar ovanpå

*porslin i blått och vitt med färginslag av vilda och odlade blommor i ngn större kanna och flertalet mindre.

*fint att blanda olika material på bordet: silverskål för blomma, kaffegods/porslin, saftglas/karaff, korginslag för bullar.

*klädda kransar på bordet, på stolen och hängandes på väggen- fina eterneller som får följa med mig in i hösten och vintern

*gärna 7 sorters kakor, men 3 räcker absolut!

I mitt sommarskafferi sålde jag drömmiga sommarmaränger i miniformat med blåklint, lavendel och rosenblad, syltkakor, bondkakor, rabarber&vanilj-marmelad samt klassisk flädersaft. Det var ett trevligt inslag att få köpa med sig hem tycktes jag mig se!

Lilla jag vid mitt uppdukade kafferep på galleri Fredlands! Magnifika utsikten från galleriet fick vi se i blandad variation. Allt från strålande solsken men även i ösregn, moln och blåst! Otroligt vacker oavsett!  Vi fick höra att det var hysteriskt mycket folk på vägarna runtomkring Kullabygden, men just Arild är otroligt. Ett trivsamt lugn infinner sig absolut då man kör ner för backen ner mot byn! Det var just precis här vi ville vara och erbjuda vår utställning till såväl svenska, som danska och tyska semesterfirare långt från den kommers som finns på sina ställen i närheten!

Ner till Arilds hamn gick vi efter några av dagarnas stängning och åt glass och tog ett uppfriskande dopp från bredvidliggande badplatsen Tussan!

Vi blev pepp alla 4 på den här galleriveckan så tanken är att vi ställer ut till nästa år igen, längtar redan!!!

Hoppas vi ses då….

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.