2020-06-25

Igår dukade jag till trädgårdslunch…

För några veckor sedan fick jag en idé att jag så gärna ville bjuda in mina rara bloggkollegor till en trädgårdslunch innan sommarledigheten tar vid. Jag gillar idén att knyta samman vänner i olika sammanhang vid terminssluten, såväl vid sommar som vid jul.

Jag såg framför mig en riktigt fin solskensdag att ses vid, äta lunch och samtala och ha skoj kring det dukade bordet i vår pergola.

Precis, faktiskt precis så blev det! Vidunderligt väder, nästan i varmaste laget, vi blev ett alldeles lagom sällskap och en sötaste version av bebis som skötte sig på bästa vis satt/låg/rullade vid vår sida.

Trädgården visar sig nu på ett inbjudande vis. Rosor i blandad färgställning, vita, röda, rosa, gula, cerisea- ett litet överdåd då de sätts ihop i en bukett. Tänk om det gick att stanna tiden en smula, det känns som att bästa tiden är just nu- men så känner jag ganska ofta, året om, förutom under den allra gråaste och blötaste vintersäsongen!

På det långa matbordet la jag först en väldigt lång, beige/grå linneduk, som hängde ned på sidorna, därpå fick torpets ena trasmatta inta plats, tyckte det blev bondskt och mysigt med ”dubbelduk” av 2 vitt skilda karaktär. Gammelfarmors handvävda handdukar till servetter, användes för första gången – den kvaliteten alltså är ju helt fenomenal. Plockade små trädgårdsbuketter av rosor, schersmin, rosenskära- hur tacksamt som helst för somrig touche.

ÖRTIGA BRYTBRÖD med färsk Oregano

2 st brytbröd à 10 bullar

Här i byn växer det på sina ställen obegränsat av färsk oregano så här års, en god och användbar krydda/ört till så mycket mer än tomatbaserade italienska rätter. Här fick den finhackas och ingå i bröddegen!

50 gram jäst

1 tsk salt

1 1/2 dl finhackad färsk oregano

5 dl ljummet vatten

2 msk olja

10 dl rågsikt

ca 5 dl Vetemjöl Special

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt, salt, oregano och vatten. Rör om till jästen löst sig! Tillsätt därefter olja, rågsikt och Vetemjöl Special- lite i taget till en smidig och fast deg. Arbeta degen i ca 5 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora delar.

Arbeta degen fri från luftbubblor, dela degen i 10 lika stora bitar rulla runda bullar.

Ta fram ett bakplåtspapper och sätt ihop bullarna till en fint brytbröd.

Gör likadant med brytbröd nr 2 som lägges på nästa plåt!

Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Pensla med vatten och stänk över lite mjöl och flingsalt.

Grädda i ca 20 minuter tills bullarna fått en krispig yta men fortfarande mjuka inuti.

Njut ljumma med en klick smör!

Min färskpotatissallad med lax är en perfekt matig och god sommarfräsch sallad!

Gröna salladsblad i botten(romansallad och färsk spenat) som svängs runt i smakrik vinaigrette, därefter delas ljummen färskpotatis i bitar och läggs på i sällskap med delad vårlök, hyvlad gurka, småtomater, skuren röd paprika och nyskördade morötter delade på längden. Sist lade jag på ugnsbakade laxrutor som bakats i ugn med örtsalt, citronskivor i bitar och ringlad olja(150 grader ca 15 min).

Urgott är att toppa salladen med ugnsbakade laxen samt diverse fröer och örter- mums!

Bredvid, en skål med lättvispad sås av crème fraiche, hackad vitlök och ramslökssalt!

Avrundande gjorde vi under äppelträden för att ta del av skuggan på bästa möjligaste vis! Det dracks nybryggt te & kaffe och åt min lättbakade sommarkaka med nyplockade smultron och jordgubbar!

SOMMARKAKA MED SMULTRON & JORDGUBBAR

Antal: 5-6 personer

75 gram smält smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 citron, finrivet skal

1 1/2 dl smultron

6 delade jordgubbar

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i en kastrull.

Rör ner socker, ägg, bakpulver, vetemjöl och skal av 1/2 citron, blanda försiktigt till en smet.

Stjälp upp smeten i en smord form, ca 20 cm.

Lägg på smultron och jordgubbar som fördelas på kakans toppen och sist pärlsocker.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 min, den skall fortfarande ”moist/kladdig”!

En klick vaniljfraiche kan varmt rekommenderas därtill!

En nedrans härligt litet sommargäng & häng det hela blev!
Puhhh, kram i den tropiska hettan som råder..

10

Kommentera

Är absolut avundsjuk på er alla som fick ses! Vilken underbar lunch. Äter med ögonen och får nog lov att laga mig den här lunchen någon gång i sommar. Kram

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.