2020-06-17

Midsommar i kokboken min!

På dagen för exakt ett år sedan så firade jag och min fotografkompis Tine Guth Linse midsommar tillsammans hemma i vår trädgård i sällskap av dotter Olivia och hennes klasskompis då vi plåtade ”Midsommar” till vår senaste kokbok. Solen sken från klarblå himmel, precis som idag- vilken oemotståndig sommarkänsla man får helt gratis i och med det.

Kokboken heter Svenska Klassiker så vårt midsommarkapitel önskade vi skulle spegla en klassisk, svensk midsommar helt enkelt! Vi plockade vägkantsbuketter att blanda med trädgårdens ljusrosa rosor, det bands schersmin-kransar till barnen, jag kavlade frasiga rågknäckebröd, snapsen var spetsad med citron & dill och sillen saltsyrligt god i sällskap av fin havtorn, även inslag av matjesill, vispat smör, gräddfils-skålen och välklippt gräslök! Nyskrubbad skånsk färskpotatis & solmogna jordgubbar var även de givna i vår midsommarkorg! Vi ville åt den svenska enkelheten i bild och smak!

Midsommartiden som vi befinner oss i just precis nu är något speciellt, det är ljust långt in på kvällarna/nätterna och ljuset om mornarna startar urtidigt, sommarsolståndet infinner sig och i norraste Sverige blir det aldrig mörkt! Ljud & dofter från naturen är såå generös mot oss!

Midsommar är en traditionsbunden högtid med midsommarstången som skall kläs och dansas kring, en tradition från tyskarna under medeltiden men kallades då för majstång då den restes redan i maj, åtminstone i Tyskland där klimatet är något mildare än här. Efter att midsommarstången var prydd stundade dans och lekar kring den lövade stången – precis som idag!

Mattraditionen kring Midsommar är inte speciellt gammal. I bondesamhället var potatisen alltför värdefull för att grävas upp redan i juni, den skulle växa sig större och präktigare innan skörd. Sillen var inget man längtade efter då det var vardaglig spis på den tiden. Det mest efterlängtade var filbunken, i sällskap av färska bär på säsongens första komjölk, efter en lång vinter där korna stått på svältkost och sinat. Filbunken är inte så betydelsefull för oss längre då mejerivarornas lyxighet försvunnit med tiden!

Enkelheten på midsommarbordet är det jag uppskattar som allra mest med inslag av det vi har runt omkring oss i naturen, i den vackraste tiden. Frossa i midsommar av tidens blommor då det dukas, i småbuketter, runt bordsservetten, gärna en rutig duk, små skålar av gott, fina glasflaskor med snaps och sötaste korgen för småbröd och knäcke! & gärna tallrikar, assietter, vaser, glas och bestick från dåtid & förr! Som jag är glad för den ärvda kaffeservisen ”Vinranka” av Gefle, inte minst i midsommartid då blått i kombination med vitt gör sig så fint vid denna årstid.

Här bjuder jag på ett av midsommarrecepten från kokboken- en läcker havtornsinlagd sill att bjuda på vid midsommarlunchen.

HAVTORNSINLAGD SILL

ca 2 burkar

2 dl ättiksprit, 12%

3 1/2 dl strösocker

6 dl vatten

2 tsk rosépeppar

2 tsk krydpepparkorn

2 pkt 5- sill, à 420 gr (totalt 420 g sill)

2 dl havtorn (tinade)

2 rödlökar

5 kvistar färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en kastrull och koka upp ättiksprit, socker, vatten, rosé-och kryddpeppar tills sockret löst sig. Låt svalna helt.

Lägg den väl avrunna sillen skuren i skivor i 2 rengjorda glasburkar, varvat med havtorn, rödlök skuren i ringar och färsk rosmarin.

Häll på lagen och toppa med den resterande smaksättningen. Förslut tätt och låt stå svalt i kylskåp minst 1 dygn.

Servera med rågknäcke, nykokt färskpotatis, finhackad rödlök, gräslök och en skål med gräddfil!

Hoppas hoppas på en solig midsommar utan regn detta år, det mesta är ju sig olikt, så kanske blir det just så- vi får väl se! EN GOD & GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA!

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.