2020-05-20

SparrisToast med pocherat ägg och citroncrème – Vårlunch för 2!

Sparris, tänk att våren och försommaren nu är så långt gången att vi kan skämma bort oss med lokalt odlad grön sparris, iallafall i Skåne. Fick en rejäl knippe grön sparris av mamma häromdagen, blev så ivrig och funderade en lång stund på vad för gott att laga! Tankarna for iväg till en härlig Maj-lunch att njuta av hemma nu, i vardagen eller under långhelgen! Snabbt förberett och gott att mumsa på vid trädgårdsbordet med solglasögonen på näsan!

SMÖRSTEKT SPARRISTOAST med POCHERAT ÄGG & CITRONCRÈME

Antal: 2 personer 

2 ägg + 1 1/2 liter vatten + 4 tsk salt + 2 msk ättika

1 dl crème fraiche

1/2 citron, citronskal

salt/peppar

en klick smör

2 skivor gott bröd

1 näve färsk spenat

1 mogen bifftomat

1 knippe grön sparris

flingsalt

olivolja

vit balsamicovinäger

gräslök

GÖR SÅ HÄR

Koka upp vatten, salt och ättika i en rymlig kastrull!
Låt vattnet sjuda, häll äggen i varsin liten kopp, snurra upp vattnet med en sked och häll varsamt ner ett ägg i taget i det sjudande vattnet, låt ligga i ca 3 minuter.

Ta upp ägget med hålslev och lägg på tallrik- gör likadant med ägg nr 2!

Rör ihop crème fraiche, citronskal, salt och peppar i en skål.

Skiva tomaten i tunna skivor.

Smörstek brödskivorna i en het stekpanna och lägg på varsin assiette, därefter häll olivolja i stekpannan och stek sparrisen al dente i några minuter, rör om emellanåt! Salta och peppra!
Bred ett generöst lager av citroncrème fraichen på de ljumma brödskivorna, lägg färsk spenat på, därefter tomatskivorna, sist stekt sparris och pocherat ägg.

Toppa med flingsalt, svartpeppar, olivolja, vit balsmico och klippt gräslök.

Må så gott, & vilken skön känsla med ledig lång helg framför sig…

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.