2020-05-15

Ett på alla sätt blomstrande Sofiero…

Igår hade barnen studiedag från skolan. Vädret lovades bli fint så jag blev genast sugen på att åka på utflykt, de dagarna blir ofta härliga bonusdagar tillsammans. Siktet var inställt på Sofiero Slott, och just så blev det. Innan avfärd bakade vi piroger och rabarbermuffins att äta till picknicklunch på Sofieros gräsmatta med blommande rhodondendron omkring. Måste verkligen slå ett slag för hemgjorda piroger, praktiskt och mättande att ha med som ”mat” på vårens, sommarens och höstens utflykter.

Sedan i påskas har i orangeriet på Sofiero fyllts av prima vårblommor alla presenterade med sitt namn/sort, främst tulpaner, narcisser och pingstliljor, som danske blomsterkonstnären Claus Dalby står bakom. Utställningen kallas ”Vårens pasteller i kruka” – och det kunde vi definitivt hålla med om. Perfekt utslagna- oändligt många och snyggt uppställda i varierande nivå. Utsikten från Orangeriet får man inte missa att kika ut på med Kronborg slott, Helsingör, Ålsgårde och Hornbaek i horisonten.

Vi mötte upp pojkkusinerna, moster och mormor och åt glass och spelade fotboll ihop…. I Slottsbutiken sa jag hej till min kokbok ”Naturens Skafferi” som alltid gör mig en smula stolt och glad att se ute i handeln…Barnen planterade dill, krasseblommor och sommarängsblommor i små krukor att ta med hem nere vid lekplatsen och Barnens Sofiero.Mitt lilla gäng och kvartett i BlåTira & Glassbåts-tagen! Tanken slog mig att nedrans vad tiden rusar och de blivit stoora!

Sofiero stod verkligen i imponerande blomsterprakt, precis som förväntat! De mäktiga rhodondendronbuskarna i lila, vitt och rosa blommade i mängd, i finaste kombination av trädens fräscha, ljusgröna försommargrönska. Inne på slottet pågår nu en blommande utställning ”Josef Franks flora” där evigt blommande tyger av Josef Frank presenterades snyggt. Ett stiligt samarbete mellan Sofiero och Svenskt Tenn! Ståtliga blombuketter på slottet inspirerar mig alltid! Stort, grönt, blommigt, flerfärgat, spretigt….

Jag uppmuntrar alla att åka till Sofiero en solig dag framöver och verkligen njuta av allt vackert som finns på denna plats! Tyvärr hann vi inte med den grönskande trädgårdsbutiken som alltid ger smakfull grön inspiration för trädgården. Hänger inte läpp för det, en mycket bra anledning att alldeles snart få återkomma…

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.