2020-05-11

Namnsdag, försommar & kakform!

Idag har vi firat namnsdag hemma hos oss! Sedan jag var barn har namnsdagar varit något alldeles speciellt, oavsett veckodag så firar vi litegrann. Minns så väl min mormor, som troget skickade till oss barnbarn en pappersblomma per post från Stockholm, med handskrivet gratulationskort på namnsdagar och födelsedagar- hur fint som helst!

Vi firar med sång, ngt litet extra gott vid frukostbordet & en liten symbolisk present. Idag överraskade jag med en Vit choklad & Rabarberkaka med brynt smör & kardemumma till vår lilla namnsdagsMärtha efter skolan. Den gillades utan tvekan, inte bara av namnsdagsbarnet utan av alla barnen!

Rabarberyra råder hos oss tack vare generös granne med frodig rabarberodling. Tycker det är tokigt gott med rabarber tack vare den milda smaken, den ofta rosa färgen, de vackra bladen och de många möjligheterna till såväl söta som salta tillbehör baserade på rabarber!

”Small things in life”, som gör en glad- det är bra. Tacksam för mycket just nu, inte minst 2 ljuvliga kakformar som jag nyligen ärvt av min farmor. Mönstret är väldigt vackert och tack vare att de är så välanvända så är det omöjligt att kakan fastnar i formen under gräddningen.

Att bjuda på rabarberkaka med en bukett väldoftande syrenblommor på bordet är ett av de tydligaste tecknen på att försommaren är här, om än något tidigare än vanligt. Om ni har möjlighet, försök att plocka in några syrenkvistar i hemmet, det doftar otroligt gott och de sötaste små ljuslila, djupare lila eller vita syrenblommorna är den givna dessertdekorationen just nu!

Gör som jag, överraska ett namnsdagsbarn du tycker om med en riktigt fyllig och god Rabarberkaka extra allt!

Vit choklad & Rabarberkaka med brynt smör & kardemumma

ca 6-8 bitar

100 gram smör

1 1/2 tsk mortlad kardemumma

2 ägg

2 dl strösocker

200 gram rabarber, skuren i mindre bitar

2 tsk vaniljsocker

3 dl rågsikt

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100 gram vit choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en mindre kastrull och låt det bli brynt och gyllene i färgen, tar några minuter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel, gärna med större fröbitar kvar.

Ta fram en skål och elvispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt.

Blanda rågsikt, bakpulver, salt och kardemumman i en annan skål. Rör ner det smälta ,brynta smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen varsamt.

Blanda slutligen ner 2/3 delar av den skurna rabarbern ner i smeten tillsammans med den grovhackade vita chokladen.

Smöra och bröa en form.

Lägg några rabarberbitar i botten av formen, stjälp sedan upp smeten i formen och toppa med återstoden av rabarbern.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter tills kakan fått knaprig yta men är fortfarande mjuk och saftig inuti.

Vänta en liten stund, låt kakan svalna på galler innan den stjälps upp från formen.

Servera kakan ljummen precis som den är, utan tillbehör!

”Namnsdagsmys” är något vi skall inspirera fler att göra i vardagen, det gör väldans gott och mysigt oavsett det är sommar, höst, vår eller vinter! Låt självaste årstiden sätta prägel på baket!

Kram kram Louise

 

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.