2020-03-20

Tarte flambée på grönt vis!

Tarte flambée- såå gott, enkelt & variationsrikt!
Räknade hur många gånger jag varit i fantastiska Alsace och det blev många, är verkligen förtjust i denna del av Frankrike. Förutom de pittoreska byarna, sluttande vingårdsvyerna och utsökta vita vinerna så är deras klassiska specialité, Tarte Flambée, ngt jag varmt kan rekommendera er att smaka på, som en variation av frasig pizza utan deg som jästs. Ursprungsvariationen görs på tunn deg där crème fraiche breds på, därefter hackad gul lök och vidare, strimlad ”lardon” alltså rimmat fläsk och toppas slutligen med riven ost. Här kommer en läcker version värd att prova med grönt täcke av fräst savoykål, rödlök och purjolök på en frasig färdigköpt smördeg som enkelt rullas ut… TARTE FLAMBÉE ”GREEN STYLE”

ca 4 personer

GRÖNSAKS PREPP
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 rödlökar, skurna som båtar
..
2 msk olivolja
8 savoykålsblad, utan rot, strimlad till mindre med händerna
..
3 msk olivolja
1 purjolök, i sneda cm-tjocka skivor
6 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
salt/peppar
1 rektangulär smördeg, 250 gram
1 dl Västerbottenost, grovriven
Topping & Tillbehör:
rostade hasselnötter, grovhackade
krispiga romansalladsblad
vitlöks-crèmefraiche
GÖR SOM SÅ HÄR
Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja och lägg i vitlökshack & rödlöksbåtar, sänk värmen ngt så att det inte bränns, stek i några minuter. Salta och peppra efter behag. Lägg i en liten skål.
Hetta upp pannan på nytt med olivolja, lägg ner de grovt delade savoykålsbladen, utan roten, och fräs i stekpannan så att det får lite färg och mjuknar. Salta och peppra efter behag. Lägg i en skål!
Hetta upp pannan på nytt och stek den skurna purjolöken med olivolja, fräs till mjukare, salta och peppra lite grann.
Rulla ut smördegen, kavla ut kanterna till lite ojämn form. Lägg på en bakplåt.
Ta fram en skål och rör om crème fraiche och vitlök. Bred ut ett generöst lager på smördegen, fördela de stekta savoykålsbladen, purjolöken och rödlöken. Strö slutligen ut västerbottenost.
Grädda tarten till frasig, i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
Servera med en krispig grönsallad, grovhackade rostade hasselnötter och gärna en klick vitlökscrèmefraiche!
Passande att njuta frasigt varm i en mars-solglänta i sällskap av ett glas Riesling, Gewürtztraminer eller Pinot Gris….
En utmärkt rätt att laga av diverse rester i kylskåpet, det mesta kan rivas, hackas, skäras och läggas på. Men man får inte tumma på den krämiga crème fraichen som breds ut i botten.
Bon Appétit & Trevlig helg
2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.