2020-03-17

Lunchstund med sötpotatisraggmunkar….

Försöker se ljusglimtar i tillvaron just nu, bland annat genom maten vi äter. Gillar (oftast) att vi alla 6 personer i familjen varit hemma mycket tillsammans de senaste dagarna och kommer vara framöver. Helt tydligt är att när barnens aktiviteter ställs in från dagliga agendan frigörs mycket tid för annat, på gott och ont. Man får ju själv agera lekledare och fotbollstränare men det känns ännu så länge helt ok. Med det sagt får vi innerligt hoppas att denna undantagstillvaro är här för en kort stund, för allas bästa.

Gårdagens måndagslunch för oss blev en variation av den klassiska rätten; raggmunkar med fläsk som var många år sedan jag blev serverad, kanske inte sedan skolåldern… Min version blev timjan & vitlökssmakande Sötpotatisraggmunkar med krämig Tapenade, crème fraiche och grönt därtill! Varför har jag inte lagat detta tidigare?! Som ett väldigt gott och mättande alternativ till torsdagspannkakan kanske?!

Anar att raggmunkar är gott att göra på alla våra fina rotfrukter vi har såsom rotselleri, palsternacka etc.

Timjan & Vitlökssmakande Sötpotatisraggmunkar med krämig Tapenade..

Antal: ca 12 st

1 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl mjölk

2 ägg

1 – 1 1/2 tsk salt

generöst med färsk timjan

2 vitlöksklyftor

ca 500 gram sötpotatis, grovriven

olivolja & smör till stekning

Serveringstips

Krämig Tapenade

Crème fraiche

Hyvlad parmesan

Mixat grönt(ex avocado, rädisor, gröna blad)

GÖR SÅ HÄR

*Vispa ihop vetemjöl med lite av mjölken i en bunke, vispa ut eventuella klumpar.

*Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt, finhackad timjan och vitlök. Vispa ihop. Tillsätt den grovrivna sötpotatisen och rör ner i smeten, blanda ihop.

*Värm upp en stekpanna, häll i lite olivolja och en klick smör. I en normalstor stekpanna, skeda upp ca 1/2-1 dl´s klickar av smeten, ca 4 st blir lagom åt gången. Tryck till dem ngt med stekspaden och låt steka några minuter på var sida tills de fått fin yta och är gräddade igenom.

*Lägg dem på en ugnsfast form och håll varma i ljummen ugn till servering. Fortsätt stek de övriga. Om inte alla går åt är de perfekta att värma på dagen efter, nästan ännu godare;)

Servera raggmunkarna varma, klicka på tapenade, crème fraiche, hyvlad parmesan och gott grönt därtill!

Må väl!
Kram Louise

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.