2020-02-14

Att laga Mat med barn!

I veckan hade jag och min vän och kollega, fotograf Caroline Tengen vår andra workshop där vi tillsammans med 11 barn mellan 10-12 år lagar mat ihop under en eftermiddag. Det hela avrundas med en riktigt god måltid som vi äter vid ett fint, dekorerat bord. Det är verkligen skoj att se skaparivern och kreativiteten hos barnen!

Den eventuella nervositeten och osäkerheten som visas inledningsvis försvinner allteftersom tillagningen pågår och i de allra flesta fall blir barnen väldigt stolta över den rätt de lagat och vill gärna bjuda kompisarna på sitt mästerverk och berätta hur de hackat, skurit, dekorerat och ”pimpat”.

 Temat var ”Asiatisk Matlagning”, något som många barn har positiva associationer till. Den gamla köpmansbänken från en butik i Malmö passade utmärkt att ställa alla råvaror på. Här fick de botanisera, känna, klämma och smaka!

Möllevångstorget är ju en guldgruva för inhandling av den här sortens frukt, grönt, såser, nudlar, ris och lyckokakor så där stod jag i snålblåsten och valde ut pakchoi, avocado, chili och mango i snålblåsten dagen innan.

Barnen gillade att se råvarorna fint presenterade och var väldigt nöjda att få använda dem till sin matlagning! De ansvarade för var sin rätt och hjälpte varandra sinsemellan vid behov.

Här står 2 förväntansfulla arrangörer i väntan på anstormningen!

Mängder av frågor, hackande, provsmakande och pirrighet resulterade i denna absolut urgoda asiatiska buffé- vilket dreamteam på 11 barn vi lyckades få ihop!

Middagen bestod av 9 salta rätter och 2 söta med nya begrepp och erfarenheter för barnen. Vad är egentligen en mandolin, hur gör jag när jag karamelliserar ananasen, hur smakar risvinäger, går det bra att baka ut degen till ”de taiwanesiska ångade bröden så här?! Undrans på hur många frågor jag besvara de under dessa 4 timmar..

Vilken känsla för barnen att få presentera sina lagade rätter inför nya matlagningskompisar. Vansinnigt härligt! Längtar redan till nästa tillfälle, om några veckor..

8

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.