2020-02-06

Godsaker i vår gjutgärnsgryta!

Tiden tar oss framåt i alldeles väldans fart, nästan hela tiden! Ibland, dock väldigt sällan, då man någon gång ligger nerbäddad krasslig i sängen, då känns det som att tiden kryper sig fram i långsam snigeltakt, men knappast annars, hej och hå.

Då jag nu kommer till insikt att det var helaste 12 1/2 år sedan vi gifte oss, ja då blir jag något paff- wow, var det verkligen såå längesedan, jo precis så är det;) Varför nämna detta jo, då en av de gedigna gjutgärnsgrytorna vi äger var en av alla de tidlösa, fantastiska presenter vi fick i bröllopspresent. Grytan används flitigt periodvis, vs glöms helt av, och just nu är perfekta tider för just grytmat. Den här sortens mat blir ju bara godare om den förbereds ngn dag innan och bara värms just innan middagen, bra mitt-i-veckan mat alltså;)

Häromdagen åt vid kycklinggryta med jordärtskocka och kokosgrädde, himla gott, på tallrik eller i djup skål med mycket god sås, krispig sallad och en skål rött ris!

Love it, härlig mönstermix utan större eftertanke, blir såå fint och inbjudande då det dukas till bords!

KYCKLINGGRYTA med jordärtskoka & kokosgrädde

Antal ca 6 personer

2 msk olja

2 rödlökar, skuren i skivor

3 vitlöksklyftor, skurna i skivor

1 kg kycklingbröst, i medelstora i bitar

300 gram borstade jordärtskockor, i medelstora bitar

2 kycklingbuljongtärningar

15 cocktailtomater

vatten så att det täcker innehållet i grytan, eller ngt mindre

8 pak-choi blad ( vacker kål besläktad med den kinesiska salladskålen)

400 ml kokosgrädde

Dekoration

grovhackad gräslök

pistagenötspån (pistagenötter mixade i mixer till mindre bitar)

 

GÖR SÅ HÄR

Skölj och tvätta av en gjutgärnsgryta.

Hetta upp olja och fräs rödlök och vitlök i några minuter utan att ta färg.

Lägg ner kycklingbitarna och låt stekas med i ca 15 minuter.

Lägg ner jordärtskockorna, buljongtärningar, cocktailtomater och häll på vatten så att det precis täcker, kan även ta lite mindre vattenmängd. Rör om varsamt och låt puttra på spisen med lock på ca 20 minuter tills kycklingen är ”genomstekt” och jordärtskockorna är lagom mjuka.

Häll ner kokosgrädde, smaka av med ev salt & peppar och lägg sedan på hela pak choi-blad i kanten av grytan, tryck ner dem i vätskan och låt puttra ca 15 minuter till. Smaksätt gärna grytan ytterligare med finriven färsk ingefära, mer vitlök och finhackad chili om så önskas!

Toppa den heta grytan med grovhackad gräslök och servera därtill en skål med rött ris, syrad rödlök, en krispig sallad och gärna ett härligt brytbröd att doppa i den goda såsen.

Har en härlig vecka nu med ett flertal inbokade möten med ”nya ansikten” som arbetar i samma bransch, kring mat&måltid. Jag ser verkligen nyttan & charmen med att kontakta spännande personer för att ses en stund förutsättningslöst, älskar känslan av att jag inte på ngt sätt vet om mötet mynnar ut i ett faktiskt uppdrag, eller ”bara” ett nyttigt och givande samtal. Så pepp på att fortsätta göra just så! Det kryllar ju verkligen av människor jag är nyfiken på, både långväga hemifrån men även i ens geografiska närhet.

Ett annat kul inslag i tillvaron nu är att jag och min vän och fotografkollega Caroline Tengen fortsätter våra matlagningsworkshops tillsammans med barn, i studio i Limhamn. Intresset tycks vara oväntat stort och gruppen som i nästa vecka skall laga asiatiskt ihop blev fullbokad rasande snabbt. Känns hoppfullt att den yngre generationen har största nyfikenhet och intresse av att lära sig mer i köket, extra skoj att få vara en person som är med och inspirerar till just detta, Aktiv matlagning, som efter 2 timmar avrundas med att långbordet dukas, av barnen, och maten presenteras, av barnen, dukas upp, av barnen och njuts ihop av oss alla.

Kram Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.