2020-02-02

Februarikaka med citron, kokos och sesam!

Hej Februari & liite liite ljusare tider!

Att ha en saftig kaka ståendes hemma i köket på ett fint fat känns härligt, inte minst om helgen, alltid ngn som tittar förbi för att säga hej, hämta ett barn, lämna ngt kvarglömt eller av annan anledning. Trevligt att då kunna bjuda in på en liten kakbit och en kopp te. Vardagen är mångt och mycket inrutad utan utrymme för den sortens umgänge så jag uppskattar mycket den sortens spontana små träffar under helgen.

Kakan att bjuda på får gärna vara lättbakad, säsongsenlig och generöst fyllig. Precis så skulle jag vilja presentera den här enkla & goda söndagskakan med syrlig touche av citron!

FYLLIG FEBRUARIKAKA med CITRON, KOKOS & SESAM!

Antal: ca 8-10 bitar

125 gram rumsvarmt smör

2 msk finrivet citronskal, gärna Eko

2 1/2 dl socker

3 ägg

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl grovmalet rågmjöl

1 1/2 tsk bakpulver

3 msk kokosflingor

3 msk oskalade sesamfrö

1 dl grekisk yoghurt

3 msk citronjuice

smör, kokosflingor & sesamfrö att bröa formen med

Glasyr (kan dubblas om man önskar):

1 dl florsocker

2 msk citronsaft

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj och bröa en form, ca 2 liter. Ta fram en bunke och vispa smör, citronskal och socker fluffigt med en elvisp i några minuter. Vispa ner äggen, ett åt gången!

Blanda i en annan bunke; vetemjöl, rågmjöl, bakpulver, kokosflingor och sesamfrö.

Vänd ner mjölblandningen i äggvispet och vänd slutligen ner yoghurt och citronjuice, blanda varsamt. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter, känn med sticka så att den är genomgräddad.

Låt svalna i formen innan den stjälps upp.

Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter, kontrollera med sticka. Låt vila 15 minuter i formen innan den stjälps upp. Låt svalna.

Glasyr – rör ihop ingredienserna till glasyren i en skål. Ringla den över den avsvalnande kakan samt sesamfrö.

Såå glad för mina kantstötta kakassietter med diverse frukter på, de fick jag med mig som present från husvärden på vårt magiska Bed&Breakfast då vi i oktober mötte höstsolen i italienska Positano. Såå vänligt, vi började tala om deras fina frukostporslin som var skapat just för dem. Mannen var lite olycklig då många av dem använts flitigt och inte längre gick att använda. Ett samtal kring just det resulterade i att jag fick 12 kantstötta assietter, eller kanske egentligen kaffekoppsfat med mig hem, fint som tusan och alldeles perfekt storlek för en kakbit är alltså kaffekoppsassietter! Det var aningens tungt i kappsäcken men väl värt besväret!

Skön februarisöndag!
Kram Louise

6

Kommentera

vardagskonst

Gud va gott det lät!

louisebondebjer

Tack snälla, för ett kakmonster som gillar citron är denna kaka drömmen!
Kraamkraam

Skriv ett svar till vardagskonst Avbryt

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.