2020-01-14

Soppväder med rykande VichySoisse…

Soppornas tid är här och nu! Egentligen ljuvligt gott året om men inte minst nu när det är fuktigt, kallt, blåsigt och RIKTIGT ruggigt utomhus. Vår värmepanna skojade till det för oss och la av i vårt hus under de 2 senaste dygnen, det har känts om nästipp & tår & däremellan kan ni tro. Med det sagt är den rykande soppan än mer efterlängtad än vanligt och jag blir lika förvånad varenda gång, att barnen ju faktiskt tycker om soppa, riktigt mycket, och vill gärna fylla den djupa tallriken, gärna mer än 2 gånger….

En klassisk fransk Vichy Soisse är härligt len och fin i sin smak, sin doft och sitt ljusa & bleka utseende, baserad på potatis och purjolök som får fräsa ihop för att sedan bli en mustig soppa. Att finriva citronskal ger smak och uns av friskt och vårigt, fin syra och med topping av smörstekt färsk spenat i sällskap med generöst av färsk/finriven ingefära blir himla bra, lägg till hyvlad parmesan och rostade mandlar & det blir ännu bättre. Prova får ni se…

En grym vardagssoppa med en skiva surdegsbröd, eller i termos till helgens utflykt, som förrätt till en större middag, eller i ett glas eller kopp som ”tilltugg” till drinken med några kex vid sidan om.

MUSTIG VICHY SOISSE med smak av CITRON, toppas med SMÖRSTEKT FÄRSK SPENAT & INGEFÄRA!

ca 4-5 personer

3 msk olivolja

1 medelstor purjolök, finskuren

ca 1,2 kg mjölig potatis, i medelstora bitar utan skal

2 buljongtärningar av valfri sort, gärna grönsaksbuljong

ca 1 liter vatten

finrivet skal av 1-2 eko citroner + saft

ca 3 dl vatten att späda med

salt/citronpeppar

TOPPING

3 msk smör

150 gram färsk spenat

3 msk finriven färsk ingefära

rostade mandlar

hyvlad parmesan

GÖR SÅ HÄR

Hetta upp en större kastrull, häll i olivolja och lägg ner purjolök och potatis, låt fräsa ihop i några minuter.

Tillsätt buljongtärningar, vatten och saft och skal från citron.

Se till så att potatisen är täckt med vatten, låt puttra i ca 25 minuter under lock. Se till så att det inte bränner vid.

Då potatisen mjuknat, mixa soppan slät med stavmixer, späd med mer vatten till önskad krämighet, smaka av med salt, citronpeppar och kanske ytterligare citronskal.

Ställ soppan åt sidan.

Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i den färska spenaten och vänd försiktigt, smaksätt med den finrivna ingefäran, det skall ge generöst med smak, smaka vidare av med salt och svartpeppar.

VID SERVERING

Ge soppan ett sista uppkok, häll den i soppskålar och toppa med smörstekt spenat, grovhackade mandlar och hyvlad parmesan.

För de lyckostar som äger en soppterrin så är det ett alldeles ypperligt tillfälle att damma av den och använda som ”serveringsskål” från bordet vid vinterns soppor och grytor, ser såå inbjudande och trevligt ut.

Ha det fint!
Kram Louise

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.