2019-12-31

Jullovslunken!

Så till slut kom den, av oss alla, efterlängtade jullovsledigheten. Det inrutade vardagschemat får en skön paus för en längre stund. Barnens pepp inför sista skoldagen var härligt påtaglig tack vare sånguppträdande i kyrkan för Olivia och för pojkarna, ”mumsmys” i klassrummet med valfritt att njuta av, vill knappt tänka på vad deras högsta önskan var att få ha med sig… men det fick bli så, haha!

Efter några bråda dagar av julförberedelser av diverse slag parallellt med att sysselsätta barnaskaran så var det äntligen julafton. Den blev inte en vit Skånejul i år heller, men ack så fin ändå. Mysigt att som vuxen få bli barn på nytt och höra deras funderingar och känna förväntningarna om önskningarna skall bli uppfyllda. Fixeringen kring paket tonades ner av annat trevligt, viktigt att få barnen att förstå att julen handlar om mycket annat så..

På julafton var hela storfamiljen samlad hemma hos mamma och pappa. Väldigt gott med mammas juliga mat lagad med största omsorg och kärlek, mina favoriter år efter år den gravade laxen med tillhörande dill&senapsås och den halländska grönkålen som blivit till långkål, sjukt gott. Allt genomtänkt och fint dukat för oss alla. Tomten knackade på dörren prick kl 17 med fylld säck och vindblåst skägg, lite läskigt för de minsta men ett inslag som jag som vuxen tycker är hur mysigt som helst. Därefter följdes njut av mandelmusslor med lättvispad grädde och egenkokt hjortronsylt.

Mellandagarna har kantats av lekfull samvaro för kusinerna, härligt häng oss systrar och föräldrar, gammelfaster/moster/farbror emellan. Det blev spontant och vi umgicks i varierande konstellationer över middagar, bio & cafebesök och såväl innelek som skridsko på preparerad isbana.

På Annandagen kom solen på besök när vi var i Helsingborg, jag och lille Carl åt varsin stor skål med Ris à la Malta och blåbärssylt till frukost och gick sedan promenad med barnvagn anno 1982, och hämtade tidningen till morfar! Det gjorde honom väldigt glad om morgonkvisten och krispig/frisk luft med solsken kring nollan, utan vind gjorde oss grötmätta susen.

Julen då kusinbaken blev flera…..En dag åkte vi till Lund, gick in i Domkyrkan för att kika på julkrubban, vi tände ljus för nära och kära som inte är med oss längre. Vi köpte Hovby-choklad, en ej tidigare provad smak och gick på barnens favoritcafé Broder Jakob på Klostergatan. Vi åt kokostoppar, saffransknutar och drack varm choklad. 

Ännu mera promenader, just denna morgonpromenad på väg hem från juldagens julotta.

Jullovsfrukostar på egen hand eller i sällskap kan jag bara inte få nog av.

Det har njutits många chokladpraliner i jul, både köpta och egenrullade- gott både och! 

Att hinna med en träff med käraste väninnor en eftermiddag i juletid är tradition, jag är den stående värdinnan och vi dricker tekanna efter tekanna och äter scones & toscakaka och bara pratar och pratar. I flera timmar uppdaterar vi varandra om höstens olika happenings, det gör väldans gott.

En tur till stan blev det, kände mig riktigt varm och färgsprakande i min nya Maria Westerlind-halsduk. Tur jag har snälla vänner som ekiperar mig med jämna mellanrum, något jag själv definitvt slarvar med.

Nu närmar sig nyåret, Skånesolen gassar och förväntningarna är åter på topp. Det puttrar på spisen, bubblet ligger på kylning och den nybakade doften från ugnen gör mig ännu mera nyårssugen.

Nyårskram på er alla

 

9

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.