2019-11-26

Ägg ugnsbakade med svartkål, västerbottenost, lök & citron= MYCKET LUNCHGOTT!

Gårdagen blev en ”ryckig” inledning på veckan. Jag visste redan från innan att minst ett barn skulle vara hemma och kurera sig. Olivia-sällskapet såg jag mycket framemot då vi hade planerat in julpysselfix & städa-rummet-leken ihop, och sen kunde jag få en hel del gjort vid sidan om… Men under förmiddagen ringde förskolan och det var dax att hämta vår lille torped, Carl 18 månader….. Pang bom fick planerna justeras, ugnen var full av fullkorn-tekakor till husets sjukling och vår lunch stod på plåt och väntade att få skjutsas in i ugn så fick hämtning vänta några extra minuter, men det gick bra. To-Do listan fick ge vika resten av dagen och bebisgos fick prioriteras, härligt att det inte blir som man tänkt… alltid/aldrig/någon gång;).

Svängde ihop ägg som ugnsbakades med svartkål & västerbottenost & överraskande smak av citron. Såå himla värmande och gott och lite rom på toppen tillsammans med grekisk yoghurt, parmesan och färsk timjan blev ljuvligt! En perfekt lunchrätt när man är solo eller har vänner på besök. En perfekt ”matlådetamedlunch”! Yummie så gott det blev!

ÄGG UGNSBAKADE med SVARTKÅL, VÄSTERBOTTENOST, SCHALOTTENLÖK & CITRON

3-4 personer (4 formar à 12 cm, eller en större)

20 gram smör

3 schalottenlökar, finhackade

200 gram svartkål, i strimlor

4 ägg

ca 2 dl crème fraiche

2 1/2 – 3 dl västerbottenost, grovriven

2 vitlöksklyftor, finhackade

1/4 citron (finrivet skal)

salt/peppar

Topping

valfri rom

grekisk yoghurt

färsk timjan

hyvlad parmesan

rostade solroskärnor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader varmluft(jag gillar verkligen varmluft, tjoff tjoff så blir det snabbt klart)

Ta fram 4 mindre eller en större ugnsfast form.

Fräs smöret i en stekpanna, tillsätt lök och svartkål och låt steka/puttra ihop några minuter till glansigt. Smaka av med lite salt och peppar. Fyll formarna med grönsakshacket.

Ta fram en skål och vispa ihop(för hand) äggen, crème fraiche, västerbottenosten, vitlök, citronskal. Smaka av med salt och peppar. Häll i formarna. Toppa med några solrosfrön.

Baka i ugnen i ca 15 minuter tills äggen ”stannat” och de fått fin gyllene färg.

Låt svalna några minuter och lägg sedan på topping.

Ät & Njut!

Jag kan lova att dessa små formar med föreslagen fyllning kommer att ge dig en guldkantad måltidsstund! Det bästa av allt är att ingredienserna kanske redan finns i kylskåpet! Svartkålen kan givetvis bytas mot annan kål eller varför inte spenat, men just svartkål/grönkål ger ett ljuvligt tugg som är lite extra smarrigt tycker jag!
Må så gott!
Kraam Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.