2019-11-22

Eftermiddagste med kryddig pepparkaka & brynt lingonsmör

Idag är det Cecilia-dagen och tänk jag har namnsdag, ett av mina 3 namn. Just den här dagen har genom alla år  varit startskottet för total födelsedagslängtan, vid Cecilia-dagen återstår endast 7 dagar till den STORA dagen. Längtet nuförtiden är något mer hanterbart och sansat än under barnaåren gudskelov.

Tankar och i viss mån sug efter juliga dofter, smaker och dess kryddor har klart smugit sig på, så det får bli en ljummen mjuk pepparkaka med knäckigt lingonsmör till dagens namnsdagsfirande. En riktig stämningshöjare en dag som denna då ljuset är så gott som obefintligt.

MJUK & KRYDDIG PEPPARKAKA med brynt lingonsmör

6-8 personer

Åh såå värmande god till en kanna eftermiddagsthé, att äta kakan ljummen med varma brynta lingonsmöret ringlat över blir en riktig kalaskaka i vinter/juletid.  Kan faktiskt tänka mig en rejäl bit av denna goding om julaftonsmorgon… Det är ju något visst med julkryddorna, oavsett kombination och mängd dem emellan så går tankarna helt klart mot den adventstid vi nu går till mötes.

2 dl vetemjöl

1 dl dinkelmjöl med fullkorn

1 1/2 dl råsocker

1 krm muskot

1 msk kanel

1 msk kardemumma

1/2 -1 msk färskriven ingefära(eller torkad)

1 1/2 tsk nejlika, malen

2 tsk bakpulver

100 gram smör, smält

2 dl crème fraiche

2 msk honung

1 1/2 dl lingon, frysta

Brynt lingonsmör

75-100 gram

ca 1 dl lingon, frysta

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram en kakform, 1 1/2 liters, smöra och bröa. Blanda vetemjöl, dinkel fullkorn, råsocker, muskot, kanel, kardemumma, färsk ingefära, nejlika samt bakpulver i en stor skål. Häll ner det smälta smöret i mjölblandningen och rör om varsamt tillsammans med crème fraiche, honung och frysta lingon.

Fördela den ”fasta” smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Känn efter med en sticka så att kakan är genomgräddad då den tas ut. Ta ut och låt svalna i formen ca 15 min, stjälp upp kakan på fat. Den är allra godast att äta varm/ljummen…

Smält smör i en kastrull, låt småkoka i några minuter tills smöret börjar se lite brunt ut och doften är knäckig.

Ta från plattan, rör ner de frysta lingonen och ringla över kakan just innan servering. Mums!

Gör som jag, duka upp en bricka med denna godaste av vinterkakor, rykande tekanna, den lilla mjölkkannan och några citronskivor. Lägg fötterna högt för en stunds egentid eller omges av familj och vänner, välj bakgrundsmusik omsorgsfullt och njut av stundande helgen!

Kram Louise

7

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.