2019-11-20

Om helgens frukostbak… när kalljäst blir till krans!

Till helgernas frukost, födelsedagsmornar, vid bjudbrunch eller som i söndags, barnens frukost vid sleepovers hos oss.

Morgonen är ju primetime för den morgonpigga och det ger en WOW-känsla av produktivitet, att vara alldeles ensam vaken i huset. Jag myser fullkomligt och hoppas att gänget skall sova minst 3 timmar till. Jag får såå himla mycket gjort i tidig morgonstund, och för många andra är det okristligt att stiga upp så tidigt om man inte bara måste & det har jag full förståelse för det med, absolut. Extramysigt nu om höst&vinter är att vakna tidigt i kompakt mörker, tända levande ljus, lysa upp med en nyuppsatt ljusslinga i en mörk vrå, lyssna på favoritmusiken och bocka av det ena efter det andra på ToDo-listan, så funkar jag. Tillfället för mig att komma ikapp, stänga gårdagen och starta kommande dag.

I helgen fylldes huset av ett härligt myller av våra och andra barn, hur orkar du är kommentaren från många. Jag tycker snarare att det blir enklare då de sysselsätter varandra på ett bra skoj sätt vilket kan vara en utmaning om det ”bara” är familjen hemma. Madrasser och kuddar lite varstans plockas lätt undan morgonen efter. Ibland får man såklart rycka in med en vuxenhand, men det är det lilla.

Att få lust att kalljäsa en deg över natten, ångras aldrig någonsin med bästa belöning morgonen efter, då är halva arbetsinsatsen och tiden vunnen och nybakat till frukost är klart på mindre än ca 45 minuter, överkomligt eller hur?!

Det verkade vara sällan förekommande för barnens kompisar i söndags, såå tacksamma och upprymda att få nybakat till frukost. Denna gång fick baguetterna ge vika och bli en krans istället, dekorativt och ger bra skivor för en smörgås på gott uppå.

En tredjedel av degen bakades ut som småbröd för den som hellre vill få sin egna lilla bulle.

KALLJÄST KRANS + NÅGRA FRALLOR

50 gram jäst

5-6 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

ca 9-10 dl Vetemjöl special

ca 4 dl Grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt olivolja, salt och mjölet, börja med det grova och fortsätt med vetemjölet lite åt gången, arbeta ihop till en smidig, ganska så fast deg.

Ställ bunken i en stor plastpåse, i kylskåp eller kallutrymme, att jäsa över natten.

På morgonen: Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord, arbeta degen väl. Lägg 2/3 av degen i en del och 1/3 av degen i en del.

Den större degen skall rullas ut till en längre baguette som sedan skall snurras/tvinnas, trycks ihop i ändarna och lägges sedan på en bakplåtsklädd plåt. Den andra degen arbetas ihop, rullas ut och delas i ca 6-8 frallor som läggs bredvid på plåten att jäsa.

Sätt ugnen på 225 grader

Låt jäsa under bakduk ca 20-25 minuter, strö över lite mjöl.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills brödet fått fin färg och känns genomgräddat. Eventuellt kan småfrallorna behöva ngt kortare gräddningstid än kransen, känn efter, lite olika för min del.Låt svalna kort på galler under bakduk.

När morgonstund har guld i mund kan det se ut som ovan, till skillnad från denna morgonens rivstart med sen uppstigning och barnen fick en clementin och brödskiva i handen på väg till skolan.

Inte optimalt men Livet, & dess härliga variation!

Kram Louise

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.