2019-11-08

Det dukade bordet!

Mat & Måltid, tänk så fantastiskt mycket fint de orden kan innebära. Stunder för djupgående men samtidigt lättsamma samtal, nya möten, tid tillsammans med familj och vänner i olika åldrar, kulturella upptäckter, inblick i mattraditioner och ett naturligt tillfälle att plocka in årstid som råder, kanske ett firande av en större eller lite mindre årlig högtid. Minnen skapas, väcks till liv och nya intressen tar fart, just precis kring ett matbord, runt som fyrkantigt! Fascinerande minst sagt!

Givetvis kan det även innebära det motsatta och det är långt ifrån alltid som mat & måltid intas och upplevs under njutbara former sittandes vid ett dukat bord under gemytliga omständigheter. Det är ju bara att se till en själv hur stökig en vardagsmåltid med ett gäng barn kan te sig ibland, om man har otur;).

För några veckor sedan, innan den första frosten slog till med tanke på blommorna på bordet, bjöd jag in till en färgstark tjejlunch hemma i mitt kök, i dubbel bemärkelse då både bordet blev en schysst färgklick samt att mina gäster, en inspirerande bukett kvinnor, nedrans härliga matpersoner i min geografiska närhet. Det blev något av en ”impulsinbjudan” några dagar innan, alldeles mitt i veckan, mitt på dagen, som resulterade i att vi satt 8 personer kring bordet, otippat och alldeles underbart. Jag vill uppmuntra mig själv på nytt och andra i min omgivning & hoppas på fler spontana ”bjuda-in-måltider” i dessa aningen mörka hösttider, närsomhelst egentligen, ”knytis” en tisdagkväll med en vänfamilj är ju verkligen guldkant i vardagen.

Det hela förbereddes under begränsade tidsformer, inte minst det dukade bordet arrangerades en liten stund innan gästerna knackade på dörren denna soliga oktobertorsdag! Då jag kikar på mitt dukade köksbord så här i efterhand blir jag varm om hjärtat då jag tycker det ger energi och värme- kanske är det för att novembermörkret nu svept över oss och energi från solen är ytterst sparsam och trädgården omkring mig har lagts i välförtjänt vintervila med enbart enstaka små blommor att plocka in.

Som jag tidigare nämnt tycker jag det blir fint då helheten på något sätt fås ihop men däremellan är det ett generöst ihopplock, lite av varje som tycks om. Tänker att det hela drar mer mot ”more is more” än ”less is more” men i all sin enkelhet. Och jag är djupt tacksam då naturen och trädgården runtom mig ger en lantlig ombonad känsla.

Några små handfasta tips för att få till en dukning i just denna stil:

♠lätt skrynklig linneduk, alternativt bomullsdok i en dov, mild kulör. Det omanglade/ostrukna ger ett fint liv med lätt struktur.

♠något slags underlägg som ramar in just ditt kuvert. De jag använder här är från Svenskt Tenn, runda i sin form & trivsamt tidlösa. Något mörkare i färgen vilket gör att de bryter fint mot den ljusare duken.

♠Tallrikar: gärna varierande mönster från person till person men att de håller en röd tråd vad gäller färg, stil, ålder, ursprung, mönster…

♠Bestick, gärna av äldre slaget, arvegods eller loppisfynd, behöver inte vara nyputsat för min del, gärna stora bestick och sked & gaffel till dessert framdukat från måltidens början.

♠Servett: tygservett såklart, jättefint oavsett välstruken eller skrynklig. Häng om stolsryggen, knyt ett snöre om, eller bara lägg på, eller till höger om kuvertet. En naturlig plats att på något sätt placera ett handskrivet namn vid bordsplacering.

♠Dricksglas: 1, 2 , 3 eller 4! Här bjuds det på 1 glas, GÄRNA glas på fot och GÄRNA äldre tunt glas – love it!

♠Diverse attiraljer: litet saltkar, pepparkvarn, liten kaffekopp med en sås, en baguette liggandes på duken för alla att bryta själv, alternativt ett eget kuvertbröd på en alldeles egen brödassiett, en ljusstake på en broderat liten duk, fint snäckskal från vår resa i Bretagne, varierande ljusstakar(porslin, glas, silver) för långa/smala ljus, värmeljus samt blockljus – you name it- fint att dekorera bordet med små betydelsefulla ting bland ljusstakarna och blomvaser. Fint om det är olika höjd på dekorationerna, ger ett mer livfullt intryck, annars kan det bli aningens platt.

♠Blommor: Här har jag plockat vad som fanns i vår trädgård just då, utan tanke på matchande färgskala, blomsort etc utan plockade tacksamt in det som fanns med inslag från rönnbär och nyponkvistar från vår äppelodling i närheten. Tycker den sortens buketter (i lagom höjd, man vill ju se personen mittemot) blir personliga och opretentiösa, gärna flera stycken på bordet, en lite större(inte nödvändigtvis centrerad) och några lite mindre, av samma blomsammansättning eller ngt annat fint. Nu går vi in i tider då det är mer begränsat av grönt att plocka in men det finns ett och annat, inte minst den alltid gröna murgrönan som kan vara fin att blanda in i en köpt bukett. Annars är tiden här för att unna sig ett inköp av fredagsbuketten på väg hem. Tänk snart är det tider för ståtliga amaryllisar, julrosor i kruka, minitulpaner på lök i glasvas, hyacinter och apelsiner med nejlikor som är fint att lägga i fin skål som blickfång på bordet.

 

Tänk nu var det åter fredag i november och till kvällen skall vi duka fint kring vårt matbord då vi skall fira faster som fyller år.

Idag skall jag följa med vår Oscar en heldag i skolan, ser väldigt mycket framemot att få vara med och lyssna och lära och umgås med dessa 11-åringar. Får se vad det blir för gott i skolkantinen? Som överraskning har vi bakat kardemummaknutar att bjuda på innan klasskamraterna ”går på helg”.

Fredagskram till er, Louise

3

Kommentera

Kajsa

Så härliga inlägg du delar 💕🍂 skärmdumpar & provbakar 😘

louisebondebjer

Tack Kajsa, såå glad jag blir att du uppskattar mina inlägg! Trevlig helg till Dig

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.