2019-11-04

Småscones med pumpa & apelsin & 48 timmars i Rom

Skön novembersöndag i hemmalandet igen, gillar verkligen att komma hem efter lyckad semester iväg, känner mig härligt upprymd och påfylld av intryck, inspiration & värme och inte minst en massa efterlängtad familjetid.

Bland diverse fix & plock igår gick vi en liten Carl-promenad med vagnen, ett stopp hos grannen resulterade i att vi fick 2 ”grann-odlade” pumpor med oss, en ljust grön och en klassiskt, sprakigt orange. Blev sugen på scones så vi hjälptes åt att svänga ihop ett gäng till söndagseftermiddagens te! Doften av nybakat slår ju det mesta & det var en rykande åtgång utan en endaste kvar;)

SMÅ PUMPASCONES MED SMAK AV APELSIN

Små läckra höstscones med knaprig yta & absolut allra godast som nybakade med god marmelad (gärna hjortron), en burk hasselnötskräm på lut i kylskåpet ångrar man aldrig, mums här samt en klick smör & vällagrad ost. Pumpan är snäll i sin smak & ger inbjudande orangea inslag i degen i sällskap med smaktouche av apelsin.

Antal: ca 15 st (små)

2 dl rågsikt

1 dl grovmalet rågmjöl

1 dl vetemjöl special

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

ca 150 gram pumpa, grovriven

minst 1 apelsin, finrivet skal

75 gram smör

2 dl valfri mjölk eller filmjölk(jag använde mandelmjölk)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram en bunke och blanda ihop rågsikt, vetemjöl, grovmalet rågmjöl, salt och bakpulver. Rör ner pumparivet och apelsinskalet, nyp sedan ner smöret däri till en grynig massa och tillsätt mjölken/filmjölken. Klicka ut degen i små smorda formar, strö över lite mjöl samt flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin yta och känns genomgräddade utan att bli för hårda.

Njut varma med smör, ost & marmelad! Snabba att baka ihop,  så perfekt till höstens födelsedagsbarn att få nybakade på frukostbrickan…

Måste nog bara dela med mig av lite ”moments” från den levande staden Rom, vi lämnade alltså Amalfikusten med bil, till Neapel där vi tog tåg vidare till Rom. Färden gick i rasande fart, 300 km/h och tog drygt 1 timme. Barnen gillade den fartfyllda färden och vi dukade upp picknick bland oss under tiden..Morgonpromenad längs floden på väg till Fontana di Trevli(nedan)…

Älskar verkligen färgsprakande torghandel var jag än är…Denna bild togs på min morgonpromenad genom stan kl 06, lugnt och stilla fortfarande vilket man kan se på Spanska trappan nedan.. Gått gatusnacks med rostade kastanjer!  En av mina favoritkombinationer – Pistage/Hasselnöt.  Frukost ItalianCityStyle… Ett litet caféstopp om eftermiddagen..

Stora kramen från mitt härliga gäng!

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.