2019-10-22

VardagsVego med Moussaka!

Grytor, gratänger och diverse hopkok tycker jag är tokgott. Det går fint att blanda ner lite av varje med variation av färg, form, textur och så ngn schysst nötig topping så blir det utmärkt. Likaså en krämig röra och en rostad eller nybakad brödbit & vällagrad parmesan att skära i bitar i sällskap. Häromdagen var det dax för Moussaka till middag, allt för längesedan sist, denna gång vego med härliga smaker och sälta från kapris, aubergine, getost och tomater! YUM!

VEGOMOUSSAKA MED KAPRIS; AUBERGINE & GETOST

Antal: ca 6 personer

Värmande och mättande en vardags- eller kalaskväll då det ges lite lite mer tid än standardvanligt då maten helst skall vara klar på bordet vid hemkomst. Moussakan åt vi som ”varmrätt” med enbart getostdippa, tomater och bröd men går även utmärkt att servera till kyckling, kallskuret eller ett härligt brytbröd med god olivolja därtill. Råvarorna och mängderna nedan kan såklart bytas ut till liknande utifrån ens favoritsmaker.

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

2 rödlökar, finhackat

2 paprikor, grovdelat

400 gram skivad potatis, fast

2 burkar krossade tomater

200 gram kapris

600 gram aubergine, i skivor

2 ägg

2 dl crème fraiche

100 gram getost

1 dl pistagenötter, grovhackade

GÖR SÅ HÄR

Hetta upp en rymlig stekpanna och fräs finhackad vitlök i olivolja tills det får lite färg. Lägg ner rödlök och paprika och rör om. Avvakta några minuter och tillsätt den delade (råa) potatisen i skivor, likaså krossade tomater och kapris. Låt småputtra ca 10 minuter, smaka av med salt/peppar. Under tiden stek aubergineskivorna i olja, salta litegrann, några minuter på var sida tills fin färg, lägg på fat. Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Ta fram en ugnsfast form med måtten, ca  20 x 30 cm.

Varva tomat&potatisröran med de stekta aubergineskivorna, avsluta med aubergineskivor som syns, ser gått ut vid servering. Vispa ihop ägg och crème fraiche i en bunke och ringla över gratängen. Bryt över getosten och strö pistagenötter över.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills potatisen mjuknat och Moussakan fått fin färg.

Servera ugnsvarm med kvisttomater, små crostinis & en crème fraiche som smaksatts med smulad getost och lite citron- eller apelsinskal, med ringlad olivolja över, & en gobit parmesan såklart.

Det som blir över, eller snarare OM det blir något över så är det ju den mest geniala matlådan att värma till lunch dagen efter.

Kram Louise

4

Kommentera

en-lang-blondin

Mums!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.