2019-10-07

Grytmat & tider för Römertopf!

Då kylan smyger sig på kommer automatiskt längtan efter varma soppor, mustiga grytor, kryddiga röror & gärna något schysst nybakat bröd därtill. För många år sedan fick jag en lergryta/Römertopf i present och trodde då inte att jag skulle tycka om den så mycket som jag verkligen gör, inte minst så här års. En glaserad lergryta som fylls med delade grönsaker & kanske kyckling & såklart generöst med färska & torkade kryddor. Bröd är även en höjdare att tillaga i lergryta, det var längesedan nu. Näringsämnena stannar i grytan och det hela sköter sig självt! En genial middagsrätt om helgen eller även vardagskväll för den delen om man är hemma tidigt en eftermiddag. Det brukar ta 1- 1 1/2 timme att grädda grytan med innehåll i ugnen, givetvis varierar det beroende på innehåll, man får lyfta locket mot slutet och känna sig fram!

Kloka tips vid användning av lergryta:

-Grytan (ovan&underdel) måste blötläggas innan användning

-Grytan ställs alltid in i kall ugn för att undvika att spricka, sätt på värmen då grytan är inställd i ugnen.

-Om vätska tillsätts under ugnsbakningen skall den vara varm.

-Lergryta, ett bra tillagningssätt för trötta & vissna men i övrigt fräscha grönsaker.

-Förvara grytan på en luftig plats, väl rengjord & ordentligt torr, då den annars lätt kan bli instängd vilket sätter smak som kan delges på råvarorna.

LERGRYTA med KYCKLING/KOKOSMJÖLK/SAVOYKÅL

En härlig gryta, fräsch & lätt med kyckling, kokosmjölk och savoykål, god att äta för sig själv eller i sällskap med ett fluffigt rotfruktsmos & persiljepesto. Grytan sköter sig själv i ugnen och är verkligen fin att se på så det går alldeles utmärkt att servera maten direkt därur tycker jag! ”Receptet” nedan saknar mängder, se det som en liten guidning i rätt riktning, som kan varieras och lekas fram efter eget bevåg & skafferi.

Rengör & blötlägg lergrytan i vatten en stund innan användning. Klyfta savoykålen i stora klyftor och lägg i botten av lergrytan. Dela kycklingfiléer på mitten, gnid in med salt, peppar och diverse örter. Tvätta & skala (om så behövs) grönsaker/rotfrukter såsom morötter, äppelklyftor, rödlök, finhackad chili & zucchini och varva tillsammans med kycklingen på savoykålen. Häll gärna över en burk kokosmjölk, och var generös med kryddning & örter/citronklyftor. Vänd om försiktigt, salta & peppra!

På med locket och ställ i nedre delen av ugnen, sätt ugnen på 225 grader och låt gräddas i ca 1- 1/2 timme beroende på hur stora bitarna är och vilka grönsaker som lagts i. Testa & se!

Under tiden kan eventuella tillbehör förberedas såsom en grön & skön persiljepesto samt ett härligt mos på rotfrukter.

Servera grytan solo direkt från ugnen eller tillsammans med härliga tillbehör & ett nybakat brytbröd.

Vardag som fest- Bon Appétit med amis!

En klockren FarsDag present eller julklapp till den matglada mamman, vännen, dottern, sonen…..!

Kram Louise

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.