2019-10-02

Höstsol i Oktober & kryddig Butterkaka

Friska vindar med strålande sol och hög & krispig höstluft möttes vi av imorse då vi öppnade dörren, alldeles alldeles underbart.

Jag lämnade de 3 stora barnen på skolan och sen åkte jag och lille Carl ner till Klagshamns strand då förskolan höll stängt denna onsdag. Vi gungade, lekte i sanden, beundrade vågorna, åt en ”second breakfast” med ost&gurksmörgås och varm choklad och bekantade oss med hamnens vänlige fiskare. Riktigt uppiggande att bryta vardagsmönstret för en dag nu när ekorrhjulet är igång!

Då kanelbullens dag närmar sig, blev jag lite sugen på att baka en variant då vi var hemma igen.

I förra veckan var jag på ett spännande event med fokus ”Framtidens Mat” och fick då en gottig Goodiebag med diverse trevligheter, bla kryddor från Kockens. Provade deras ”Superkryddor” , en kryddblandning bestående av kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och svartpeppar.

Det fick helt enkelt bli en twist på en klassisk kanelbulle både i smak och utseende- en Butterkaka med just denna kryddmix. Solklart jubel & gott betyg av barnen.

HÖSTKRYDDIG BUTTERKAKA

En fin variant på kanelbulle, kanelsnäcka eller varför inte vetelängd. Ibland tenderar bullar utan form att rinna ut och bli lite för stora. Perfekt då de bakas i cirkelformad miniform, eller som här som större, bullarna hålls på plats och blir härligt saftiga runtomkring hela bullen. Istället för klassisk smak med kanel och kardemumma är det nu fler kryddor vars smaker kan träda fram, såsom nejlika, ingefära och svartpeppar.

Antal: 2 st kakor à ca 15 bullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl råsocker
1 tsk salt
2-3 tsk Kockens ”Superkryddor”, alternativt enbart kardemumma
12-13 dl Vetemjöl special

Fyllning

ca 150 g kylskåpskallt smör
1- 1 1/2 dl råsocker
2 msk Kockens ”Superkryddor”, alternativt enbart kanel

äggula

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i råsocker, salt, kryddblandning och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två lika stora delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut vardera deg till en rektangel, ca 20-35 cm.

Hyvla hälften av smöret till den ena rektangeln och fördela på den utkavlade degen, strö sedan ut hälften av sockret och hälften av kryddblandningen. Gör samma med nästa!

Rulla ihop till en rulle och skär i ca 4 cm stubbar.

Ställ dem i en bakplåtsklädd form, ca 23 cm, (med snittytan uppåt) ca 15 bullar i var form. Gör samma med nästa.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispad äggula och strö över pärlsocker.

Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 25-30 minuter, håll koll ifall de gräddas ojämnt och byt ev plats på plåtarna.

Låt svalna i sin form under bakduk.

Njut kakan ljummen, gärna utomhus med en kopp värmande te!

Tänk att det forfarande går att sitta utomhus och äta, såå skönt. Det hoppas vi kunna göra ett bra tag till. Men omslagen kommer snabbt, en kort stund efter vi ätit upp kom en hagelskur som kylde ner rejält och tog bort sensommarskenet. Det gäller att passa, liksom.

Njut av all KanelbulleBonanza som nu stundar!

Må så gott!
Kram Louise

1

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.