2019-09-30

Höstig bjudkaka

Jag gillar verkligen idén med att ha en ”bjudkaka” på lut hemma i köket för det oväntade besöket. Utbytte några ord med en äldre söt dam nyligen som berättade nostalgiskt för mig om ”förr i tiden” då barnen bodde hemma och det ofta kom folk/föräldrar och vänner förbi, framför allt om helgen för att hämta & lämna och i diverse ärenden. Då bjöd hon in på en kakbit! Vännerna visste att där hemma bjöds det ofta in på ngt nybakat!

Tycker det är en underbar tanke som jag gärna kopierar till min vardag även om verkligheten inte alltid fungerar så med den där lilla stunden över.

Jag slängde snabbt ihop den här Äppeltarten i fredags men insåg att vi inte skulle vara hemma under helgen så gav bort kakan uppdelad i 4 bitar, på mina vintageassietter, till barnens kompisars föräldrar som så snällt fixade förfest till kvällens disco, en uppskattad gest kan ni tro.

ÄPPELTARTE med KRUSBÄRSSYLT & sesamfrö

En enkel kaka att sno ihop så här i hösttider när det vimlar av svenska goda äpplen omkring oss. Jag valde krusbärssylt denna gång att pensla på pajskal och äpplen, men kan givetvis bytas ut mot annan ”ljus” sylt såsom aprikos- eller hjortronsylt, det ger en fin glans och saftighet. Grovmalet rågmjöl och brunt farinsocker i pajskalet blev riktigt gott, mustigare och med gott bit. Testa gärna med annan drömmig fyllning!

PAJSKAL

1 dl dinkelvete

1 1/4 dl grovmalet rågmjöl

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl brun farin

100 gram smör

2 äggulor

FYLLNING

ca 4 äpplen, små och röda

ca 4 msk krusbärsmarmelad/sylt

2 tsk sesamfrö

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Ta fram en skål och blanda ihop mjöl x 2, vaniljpulver och farinsocker.

Nyp ner smöret i mjölblandningen och till sist även äggulorna så att det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 23 cm diameter.

Ställ pajskalet att stelna i kylskåp ca 15 minuter.

Skölj och skär äpplena i tunna skivor/klyftor.

Pensla ut 2 msk av sylten/marmeladen över det ogräddade pajskalet. (Om sylten är lite hård kan man tillsätta lite lite vatten för att få den lite lösare.)

Lägg ut äppelskivorna i önskat fint mönster, tätt.

Pensla över återstoden av sylten och strö över sesamfrö eller annat favoritfrö/nöt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Viktigt att pajskalet fått färg och äpplena känns genombakade.

Kakan är god varm, ljummen eller kylskåpskall på egen hand eller en klick yoghurtgrädde smaksatt med en nypa mortlad kardemumma.

Så enkel att baka och god att äta så varför inte baka för att ta med till arbetet och överraska kollegorna med en helt vanlig vardagseftermiddag & glöm inte hälsa från mig;)

Välkommen hösten, du tycks ha anlänt nu!

Happy week!

Kram Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.