2019-09-26

3 recept med vår Kung Morot!

Kära vänner!
Veckan närmar sig så smått mot slutet och det är ju alltid lite småtrevligt, kanske ges en efterlängtad stund för lite vila&ro under helgen, eller inte alls, utan fullt ös kanske!

Nåväl, ibland får jag lust att uppmärksamma en viss välförtjänt råvara som vi serverar i tid och otid. Idag väljer jag att hylla vår alldeles enastående rotfrukt, moroten. Moroten den finns liksom alltid där för oss, tror minsann att i de allra flesta hushåll ligger ett gäng morötter i grönsakslådan. Här hemma gör den iallafall det och vi gillar den ”mucho”. Nyttig, billig som tusan och mild och snäll i smaken, effektfullt orange i sitt utseende och strålande god såväl rostad som grillad, kokt som rå, mixad, skuren i slantar och stavar- och självklart råriven.

Här bjuds på 3 läckra vardagliga morotsrecept, var och en för sig, de 3 ihop, eller varför inte tillsammans i sällskap med en Vego Moussaka, Zuccinisoppa eller en Pasta Pesto, exempelvis.

SMÅBRÖD med MOROT & TIMJAN

ca 30 st

Matiga småbröd som blir saftiga med rårivna morötterna & lite grövre bitigt tack vare det grovmalna rågmjölet.

En knippe repad färsk timjan ger fin örtighet därtill.

75 gram smör

7 1/2 d mjölk

50 gram jäst

2 tsk salt

5 dl morötter, grovrivna

1 msk honung

9 1/2 dl dinkelvetemjöl

6 dl grovmalet rågmjöl

1 knippe timjan, färsk

GÖR SÅ HÄR

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt värmas till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölkblandningen och rör om så att jästen löser sig, tillsätt återstoden av mjölkblandningen, salt, morötter och honung. Arbeta sedan ner, lite i taget mjöl x 2 samt timjan. Arbeta degen väl i ca 5-8 minuter.

Låt vila under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda ut eventuella luftbubblor och dela degen i 2 lika stora degar,

vardera deg kan delas i 15 lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg på 2 bakplåtsklädda plåtar.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

Strö lite mjöl över småbröden och grädda båda plåtarna samtidigt i ca 15 minuter. Kika mot slutet så att de blir jämnt gräddade.

Låt svalna på galler under bakduk.

PICKLAD HYVLAD MOROT med KORIANDERFRÖ

Användbart till kalla & varma rätter eller som mack-topping! Ett tillbehör med både syra och sötma och ett vackert inslag på tallriken. Här är de smaksatta med korianderfrö(ser ut som små vitpepparkorn), väl värda att prova för den som inte gjort det innan, finns ofta i orientaliska butiker, i lösvikt. En smak & frö som även passar i exempelvis äppelchutney.

Antal: 1 burk

1 1/2 dl vatten

1/2 dl ättiksprit, 12%

1/2 dl strösocker

300 gram morötter, skalade och hyvlade på längden

1 tsk hela korianderfrö

GÖR SÅ HÄR

Koka upp vatten, ättiksprit och socker så att det löser sig. Rör om och låt svalna. Vänd ner den hyvlade moroten tillsammans med korianderfrö. Förvara svalt i kylskåp i burk med lock.

På bilden nedan ses krämiga & behagligt ”syrliga ”Yoghurtbollar med timjan från Malmöbaserade Nablus Mejeri

De har ett skoj sortiment av hantverksproducerade ostar som passar utmärkt att servera i skål som tillbehör till diverse mat eller till charktallrik med oliver och soltorkade tomater ex.

ROSTAD DILL&MOROTSPREAD med smörstekta valnötter

Mmmmm, yummie till pasta kan jag tro!

350 gram tvättade morötter

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

3 msk olivolja

1/2-1 dl pumpakärnor

1/2 dl olivolja(efter ugnsbakningen)

30 gram färsk dill

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär morötterna i grova bitar och lägg i en ugnsfast form, eventuella morotrestbitar från beredning av picklade morötter eller från morötter till morotsbröden går fint att ugnsbaka här.

Tillsätt delad vitlök, salt, olivolja och pumpakärnor.

Ugnsbaka i ca 40 minuter tills moroten mjuknat och fått lite färg.

Låt svalna ngt, mixa slät, tillsätt olivolja och grovhackad dill. Smaka av!

Vid servering är ett litet tips att värma ca 25 gram smör i en stekpanna, lägg i grovhackade valnötter och låt steka ihop några minuter tills det blir lite  knäckig, brynt smak.

Toppa sedan dill&morotspreaden med detta goda!

Fortsatt skön torsdagseftermiddag på er & Sweet CarrotDreams!

Kraam Louise

 

 

 

 

1

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.