2019-09-18

Himmelsk granola…

Nu råder höststäd i skafferi & frys. Jösses vad jag har en förmåga att spara små påsar med diverse mjölsorter, frön, nötter och torkade frukter, kan mycket väl finna 4 öppnade påsar solrosfrön liggandes bredvid varandra i skåpet. Det är klokt att med jämna mellanrum rensa i sina gömmor, och just vad gäller skafferiet och förpackningar som öppnats, så blir ju faktiskt innehållet härsket och dåligt efter ett tag. Med denna insikt och med tom müsliburk föll det sig naturligt att rosta granola som är såå gott oavsett tid på dygnet och årstid. Passar till såväl morgonyoghurten, som till snacks, som att toppa den släta grönsakssoppan med. Den här granolan är inte kryddad med något utan nötterna, fröerna och den torkade frukten få stå för den goda smaken.  

HIMMELSK GRANOLA

Receptet går att variera stort med likvärdiga ingredienser och variation i mängd.

Mängd: 3-4 burkar

7 dl havregryn

2 dl solrosfrön

5 dl pumpakärnor

1 dl linfrö

8 dl nötter, grovhackade(pekannöt, valnöt, mandel, hasselnöt)

4 msk blå vallmofrö

3 msk chiafrö

1 dl sesamfrö

2 dl kokoschips/smileys (grovhackade)

1 tsk salt

1 1/2 dl vatten, kokande

1/2 olja med neutral smak

1/2-1 dl honung

3 dl torkad frukt, grovhackad (aprikos, russin, tranbär, gojibär)

1 dl kakaonibs

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

Ta fram en skål, mät upp de torra ingredienserna och blanda allt utom vatten, olja, honung, torkad frukt och kakaonibs.

Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt olja och honung, rör om och blanda sedan ner i torra mixen. Rör om med händerna och massera in vätskan.

Fördela blandningen jämnt på 2 bakplåtsklädda plåtar så att de täcks.

Baka av i ugn ca 1 timme. Rör om under tiden.

Då granolan sedan svalnat, blanda ner torkad frukt och kakaonibs.

Förvara i burk med lock.

En litet glas hembakad granola med björnbärssylt och rysk yoghurt är ”smarr” på högsta nivå som lyxfrukost emellanåt. Den rostade karaktären blir ju bara så mycket mer läcker än ordinär müsli tack vare 1 timmes bakning i ugn. Ett mycket enkelt köksbak som jag hoppas skall förgylla era stundande höstfrukostar.

Låt väl smaka!

Kram Louise

5

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.