2019-09-16

Ljumma minipäron till frukost!

Helgfrukostar är en härlig stund i hemmet. Vardagsrutiner och morgonstress sätts lite på paus och det går att släppa taget lite kring veckornas morgonbestyr… om det inte är så att någon tävling eller cup envisas med att köra igång i arla morgonstund, vilket det oftast är hehe… Det plockas fram, det plockas bort, det spills och det smulas!

Nåväl, jag gillar frukostar, tycker det är enkelt att få till lite härligt utan storhandling och allt för mycket prepp & fix. Håller mig krampaktigt fast i äppel&päron-tänket och var såå himla sugen att lyxa till söndagsmorgonen med just, ljumma minipäron med topping. Verkligen fräscht med behaglig mättnad i magen, självklart i sällskap med lite annat smått och gott.

Denna snabba goda hösträtt går givetvis att variera och går fint att bjuda på även till lunchdessert men även som alternativ till en liten ”kaka” till eftermiddagstéet. Hade en vännina på utomhuslunch för någon vecka sedan och då lyxade vi till det med en god klick vaniljglass därtill och pekannötter samt nymortlad kardemumma uppå päronen tillsammans med solrosfröna, utmärkt det med.

UGNSBAKADE MINIPÄRON med CITRONYOGHURT

Sätt ugnen på 195 grader. Ta fram en ugnssäker plåt och lägg ner en bit av ett bakplåtspapper.

Skölj de fasta päronen rena och dela, (behåll skal och kärnhus på) Lägg dem i formen och ringla flytande honung och solrosfrön över tillsammans med nymortlad kardemumma. Om man vill kan man klicka på några smörklickar eller kokosolja och lägga på päronen så blir det lite god sås efter gräddning. Baka i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter, känn med sticka. Rör ihop citronzest med rysk yoghurt eller likvärdigt mejerialternativ.

Servera nybakade med en klick citronyoghurt därtill.

Förslag på andra varianter:

”Pimpa” päronen..

*variera solrosfrön med diverse fröer och nötter såsom sesamfrö, mandel&hasselnötskross, valnötter, melonkärnor eller granola.

*smaksättning på yoghurten kan även vara: kanel, apelsinzest/saft, vaniljpulver eller färskriven ingefära. En klick gräddglass eller vispad kokosgrädde är även det en fullträff därtill.

*& päronen kan självklart bytas ut mot fasta plommon

Mina minipäron, helt ärligt, kanske inte barnens absoluta frukostfavorit men med sällskap av en nykokt ägg, en skål med yoghurt eller gröt, ett glas juice, en frasig croissant och mammas hemgjorda hjortronsylt så verkade nöjdheten infinna sig trots allt.

Vet ju om att det odlas vindruvor både här och där, inte minst här i Skåne, men även i andra delar av landet. Förknippar trots allt vindruvor med sydligare varmare breddgrader och exotiska platser runtom i världen. Tycker varje sensommar att det är lika faschinerande att vi nu har gerneösa mängder vindruvor hemma i vår trädgård. Ljuvlig blå nyans, ganska så goda i smaken och helt godkända som snacks på frukostbordet. Skall även frysa in en hel del tänkte jag som kan få agera isbitar till vinterns kyliga drinkar…

På med mössa och halsduk, i Skåne blåser det höstigt friskt!
Kram Louise

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.