2019-08-10

I Björnbärstider…

Det kändes lite, lite för tidigt på säsongen, men upptäckte häromdagen med viss vemod att sensommaren faktiskt närmar sig, men samtidigt glad att björnbärsbuskarna bakom tomten redan börjat ge mogna bär, äntligen, som vi smygspanat en tid. Fick för mig att det brukar vara först i början av september som vi plockar björnbär, men kanske så att solen skinit lite extra gynnsamt och påskyndat dess mognad i år.

Som barn var det ”tradition” att en helg om sensommaren, efter skolstart, att packa ihop oss en söndag med mammas goda picknick och åka på familjetur till Hallands Väderö på Bjärehalvön för att just fylla en mängd medhavda glasslådor med dessa godingar. Ett fint barndomsminne från de här dagarna, dock väldans stickigt, tvi för alla dessa taggar… Man får helt klart vara beredd på rejält lila händer, fläckar på kläderna och rejäla rivsår på armar & ben om man går hårt fram som jag.

På mindre än 30 minuter hann jag och Olivia plocka 4 liter, det tyckte jag gick snabbt & smidigt. Det får göras fler gånger kommande veckor, det dignar där ute. Det skall styckfrysas till dekoration på vinterns kakor, att ha lite lätt frusna på helggröten/yoghurten och istället för ”isbitar” några stycken i drinken. Ett gäng syltburkar måste oxå kokas till vinters alla pannkakor och som gåbort-present såklart, viktigt!

Har lärt mig genom åren att ser man mogna bär/frukt ute just precis NU, så lika bra att plocka direkt, annars kommer fåglarna, ngn annan bärsugen person och hinner före eller så hinner de bli övermogna… snopen känsla då man laddat för skörd!

Systrar & kusiner bjöds hem till oss på sommarlovsavslut med våfflor, chokladsnittar med flingsalt&sesamfrö, björnbärspaj & sleepover nu i veckan, för att sedan avrunda med Sommarlovsmorgon i Beijers Park morgonen efter, såå himla mysigt & intensivt dygn ihop. En björnbärspaj kändes naturligt att bjuda på i dessa tider. Tyckte den blev himla god med viss syrlighet och frisk smak av citron. Ljummen med en klick vaniljglass, mums!

BJÖRNBÄRSPAJ

Antal: 6-8 personer

En härligt syrlig björnbärspaj med smak av citron & sensommar!

Pajdeg:

5 dl dinkelvetemjöl

175 gram smör

1/2  dl råsocker

1 msk vatten

1 ägg

Fyllning:

ca 600 gram färska björnbär

1/2- 1 citron, finrivet skal + citronsaft från halva citronen

2 tsk vaniljsocker

1 dl råsocker

3 msk potatismjöl

1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram en skål och nyp ihop smör, mjöl och socker till smuligt. Tillsätt vatten och ägg och knåda ihop snabbt till en deg. Plasta in och låt ligga svalt i ca 20 minuter.

Smörj en pajform, ca 25 cm.

Tryck ut 2/3 delar av degen i formen, nagga botten med en gaffel.

Blanda bär, citron, vaniljsocker och råsocker varsamt i en skål, rör slutligen ner potatismjölet, fyll i formen.

Kavla ut återstoden av degen och skär i längder. Dekorera kakan med ett fint rutnät som läggs omlott över pajen. Pensla med ägg.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och ser härligt frasig ut.

Njut ljummen med en klick grädde eller glass.

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.