2019-08-07

Hej från Gotland!

Gotland alltså, nedrans vilken fin ö. Mitt just upplevda, tredje besök på ön var som tidigare, full pott.

En tidig, väääldigt tidig fredagsmorgon lämnade jag & mina 2 systrar samt 4 barn mamma & pappa i Helsingborg där vi övernattade för att sedan åka vidare mot metropolen Oskarshamn och 3 timmar senare Gotland. Vi anlände på soliga Gotland kring lunchtid för fortsatt umgänge med släkten och fira vår käre kusins 50-årsdag i dagarna 3.

Vårt första stopp blev det omtyckta LEVA Kungslador, ett stenkast söder om Visby. Ett härligt place innefattande stenugnsbageri, restaurang, gårdsbutik & fin trädgård. Här möttes vi upp och åt diverse nybakat gott från deras bageri. Jag kunde inte motstå gårdens saffranskaka med fluffig grädde, vansinnigt dyr men riktigt god;)

Ett inspirerande besök med bjud på vackra bordsdukningar & föremål i somrigaste miljö. Gårdsbutiken, i ett gammalt stenstall sålde gårdens egna marmelader, snygga böcker, skålar, vaser, korgar mm. Det mesta hade jättegärna fått följa med mig hem…

Mätta och belåtna åkte vi in i Visby för att visa barnen denna charmiga stad fyllt med rosor, smala gränder, den historiska ringmuren, den gröna/sköna botaniska trädgården och mycket mer. Jag blev en stor smula nostalgisk, då jag senast var på Gotland var sommaren 2004 på uppdrag, jag och en kompis, fick i uppgift att smaka oss igenom öns 20 bästa krogar, drömsommarjobbet som jag gärna om. Mycket av det jag då fick smaka, för mer än 15 år sedan, har jag sparat i min smak-bank som klart positiva upplevelser.

Vi åt glass i stora lass, besökte loppis i den absolut minsta innergården jag någonsin sett. Vi köpte där en stor påse Kappla-stavar till ett av barnen i namnsdagspresent, för ynka 15 kronor, vilket visade sig vara ett uppskattat köp & gav mycket skoj under resan. Stadens utsiktsplats tog vi oss till med griniga barn i den gassande solen, men det var det väl värt.

Ett Gotlandsbesök innebär helst en kväll på Hablingbo Crèperie en bit söderut på ön. Goda Crèpes med såväl söta som salta toppings. Jag njöt min varma crèpe med smörstekt färsk spenat, pesto, tomat och krämig chèvre! Lyckat val! Barnen dansade runt i det fria och bortom träden skymtes gårdens tält för diverse teaterföreställningar under sommaren.

Här spanade jag in Åsa Lindströms underbara muggar, Åsa som tillsammans med sin man driver Crèperiet vid sidan om. Helt klart omöjligt att välja ut en favoritkopp i denna mönsterglada samling.

Stockrosor, stockrosor, stockrosor!

Helgen erbjöd 2 oförglömliga morgonpromenader i sol & vindstilla väder på de små grusvägarna följt av uppfriskande salta bad, vid de delvis blommande strandkanterna.

Hade gärna besökt vart och ett av alla de Loppis-skyltar vi körde förbi på landsvägarna, men det får bli nästa gång. Nu stannade vi på en loppis omgivna av ståtliga höns, charmig cafévagn, svajande hängmattor, sandlåda för barnen och lockande stilleben av säljbara ting.

Lördagens kalas-lunch bestod av helstekt lokalt lamm, mmmmmm. Jag hade stora förväntningar, lammälskare som jag är. Det serverades direkt från kolgrillen härligt kryddigt, örtigt och saftigt i sällskap med en fransk potatissallad och annat småplock. Efter lammet samlades alla barn som pyntade tårtorna och sjöng de finaste av födelsedagsesånger till jubilaren.

Tiden räckte till för mycket av det vi önskade få uppleva, en hel del lyckades vi inte hinna till, snopet såklart men en riktigt bra anledning att återkomma hit snart igen, hoppas det inte dröjer 15 år till nästa gång. Det som stod överst på min önskelista att hinna med, men som redan stängt för säsongen var besöket hos duon mor&dotter Anna & Fanny Bergenströms loppmarknad 

En drömmig pärla för den matroade loppisälskaren, i lilla lilla Vallstena 30 minuter öster om Visby. Next time, som sagt!

Augustikramar Louise

6

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.