2019-08-01

Förmiddagsbaket – Scones med Nektarin & Valnötter!

Såå mysigt att vakna med regnsmatter på rutan, det har inte hänt alltför många gånger under denna sommarsemester, lyckligtvis! Åter hemma i Skåne och mitt egna kök, alltid en skön känsla att kunna röja runt bland sina pinaler med små burkar, skålar och fat, precis hur som helst. Häromdagen köpte jag ett rejält gäng med nektariner och persikor på torget, fy tusan såå goda de är nu, riktigt saftiga och goda med sin milda, härliga smak.

Vi blev sugna på scones till senfrukost och tyckte det vore lite gott att ”smaksätta” med just nektariner och valnötter, och det blev himla bra. Det jag gillar med scones är att de kan varieras i all oändlighet med toppings, frukt och bär, och sättet att baka ut dem på kan oxå varieras, i eller utan form, små eller större. Och sen, jäsbröd i all ära men med dessa små godingar tar det inte många minuter från första tanke till färdiga på plåten;) HURRA!

MINISCONES MED NEKTARINER & VALNÖTTER
16 miniscones
3 dl dinkelvetemjöl, siktat
1 dl grovmalt rågmjöl
1 dl valnötter, grovhackade
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör, kylskåpskallt
3 dl filmjölk
1 nektarin, skuren i bitar
Topping
1/2-1 dl solrosfrön
råsocker
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram en skål och mät upp dinkelvetemjöl, rågmjöl, valnötter, salt och bakpulver.
Klicka ner smöret och nyp in det i mjölblandningen, tillsätt filmjölken och rör om snabbt till en smet och vänd ner nektarinbitarna.
Klicka ut 4 lika stora degar på ett bakplåtspapper, tryck till dem till cirklar och skär med kniv så att var kaka blir 4 bitar.
Strö över solrosfrön, lite råsocker och sist lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de känns genomgräddade och har fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Servera scones ljumma och varma, just nybakade! Tillbehören är ju oxå en viktig del i det hela, och ger det lilla extra till det nybakade. Urgott idag blev limecurd, lättvispad crème fraiche, jordgubbssylt, egen krusbärssylt med smak av kanel och långlagrade biten ost, och till det en nybrygd kanna med te, min sommarfavorit ”Fanny” från halländska Slöinge Kafferosteri, ett grönt fräscht te med intensiv citrussmak tack vare citrusskalen i blandningen och dess naturliga citrusarom, Lovely helt enkelt!
Nu skall väskan packas om för en långweekend på Gotland!
Kram kram Louise
6

Kommentera

Sara

Åh så gott det ser ut. Måste testa! Kram

louisebondebjer

Jaaaa, så glad jag blir! Höstkram till er alla. Kram kram

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.