2019-07-13

På tur i Kullabygden – tips på stopp längs vägen!

Kullabygden, den charmiga kustnära trakten kring Höganäs, Lerhamn, Mölle & Arild med omnejd, ett landskap som erbjuder en skön mix av hav, skog, odlingsbar mark, strand & klippor. Caféer, restauranger, keramikverkstäder och otaliga mysiga små ”kryp in” som allmänheten kan få ta del av.

Om sommaren blomstrar denna bygd i dubbel bemärkelse, häromveckan gick barnen på tennisskola i Viken och vi passade på att se oss om runtomkring med sinnena på sin spets. Vi åt gott & handlade traktens odlade frukt och grönsaker på diverse ställen. Vädergudarna var inte lika generösa med sol och värme förra veckan såsom denna, men emellanåt kikade solen fram och värmde oss välkommet.

Ett besök på Möllekrukmakeri är snudd på obligatoriskt om sommaren. Här prunkar rosor i trädgården och små stilleben av Lisa´s keramik är inbjudande. Turister såväl som bybor samsas om bordsplatserna utomhus och inne i växthuset där vinrankorna hänger i klasar och ljudnivån hög. Här kan man dricka en god öl, även kaka & kaffe eller sillamacka & köttbullar som vi gjorde. Annat står på menyn och vissa kvällar serveras pizzor, väldigt goda sådana, provar gärna en kväll i sommar.

Längs bilvägen, ett stenkast från Krapperup slott fick jag tips av min barndomskompis Lotta, att stanna där skylten pekar mot Kryddiga Perenn, som jag inte tidigare hört talas om. Blev alldeles tokförtjust då jag parkerade bilen och möttes av Hugo med de allra ”grönaste” fingrarna, som driver odlingen sedan lång tid. Stämningsfullt x 100  och inventarier från en äldre handelsträdgård. Har nog aldrig sett så prunkande örter, basilikan var gigantisk och såå god. Här shoppade jag loss på just färska örter och pelargoner, väl värt ett besök för att inhandla sommarens ätbara örter samt blommor, gurka etc. Yoga om vissa sommarkvällar erbjuds oxå här!

Dessa 2 gigantiska basilikor fick följa med mig hem, här skall det frossas!

Ett säkert kort för oss matintresserade är alltid Höganäs Saluhall. Vackert presenterat med mycket ekologiskt och närodlat och lockande utbud av färska råvaror. Botaniserar gärna i grönsaksdisken efter diverse grönt&skönt. Restaurangen på ovanvåningen gillar jag oxå skarpt!

Nykokta kronärtskockor med vispat brynt smör, citronskiva och havssalt! Mums, svårslaget till sommarförrätt…

Det kändes som att vi prickade in sommarens stormigaste dag då vi besökte Mölle Hamn, ute på havet blåste det stora vågor och hamnens turister såg något tilltufsade ut och inte en endaste båt vågade lämna hamnen. Uteserveringarna ekade tomma men inne på Brandstationen var det härligt stilla och skönt. Vi tog en kopp te och åt en smarrig kanelbulle med pärlsocker på.

Svenska,saftiga, smakrika, ljumma tomater är en av mina efterlängtade sommarfavoriter. Användningsområdena är oändliga och spännande att Vikentomater har ett sådant kolossalt utbud av obesprutade tomater, över hundra olika sorter, i alla dess former, färger, storlekar och smaker. Här fick barnen plocka ihop en ”godispåse” att botanisera i. Här finns mycket mer än tomater att kika runt bland och de har ett digert eventprogram med bl a kunniga kockar som gästspelar på deras scen i växthuset.

Inte många meter från Vikentomater ligger Larsviken, en lanthandel i utkanten av Viken där diverse lokala grönsaker säljs & potatisen är deras främsta passion. Gården har ett eget chipseri och försäljning av sättpotatis i gårdsbutiken. Vi köpte med oss gårdens chips, färsk vitlök & fänkål.

Efter de här utvalda stoppen längs vägen blev jag såå inspirerad och ”berusad” av det fina bemötandet jag fick  av dedikerade driftiga personer som driver sina business med största livsglädje.

Dessa ”spots” är ett axplock av så mycket mer som finns att besöka! Kullabygden är verkligen värt flera dagars vistelse…

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.