2019-06-30

Baklusten i semestertid..

Semestertider som nu, ett alldeles gyllene tillfälle att sätta långsamma jäsdegar och baka smarriga bröd & bullar eller scones, småkakor och muffins utan jästid. Att få bli hembjuden till en god vän och det bjuds på nybakat eller att få bjuda på en alldeles nybakad skördekaka eller fortfarande ugnsvarm kanel&kardemummaknut uppskattas A L L T I D, och smakupplevelsen i kombination med doften från köket av nybakat blir en fullträff helt enkelt.

Avigsidan, hmmmm jag kan verkligen förstå att många tycker att just jäsdegar är kladdiga och besvärliga och kanske drar sig för just den sortens degar, men faktum är att när man lärt känna hur det snabbt det diskas undan (med iskallt vatten) så är resultatet väl värt allt ”besvär”.

Små mini-jordgubbsbullar, utsökt goda som de är med pärlsocker på, funkar fint även med en klick salt smör och en lagrad bit ost.

Klassikern kanel&kardemummaknutar, inte ett barnkalas i sommartid utan en plåt med dessa godingar.

1 deg-3 sorters bullar
DEG ( Totalt 60 bullar (20 av vardera sort)
75 g jäst deg
225 g smör
7 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
3 1/2 tsk stötta kardemummakärnor
18-19 dl vetemjöl
KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR
1 dl strösocker
100 gram smör, kallt
generöst med kanel/kardemumma
SYLTSNURROR
1 dl valfri bärsylt
blå vallmofrö
rårörsocker
MINI JORDGUBBSBULLAR
4-5 jordgubbar, skurna i mindre klyftor
pärlsocker
GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Blanda tills jästen har löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i strösocker, salt, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 3 delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl.

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

KANEL/KARDEMUMMAKNUTAR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm.

Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och fördela på degen, strö sedan på socker, kardemumma och kanel.

Vik över halva degen så att den blir hälften så bred och skär i  remsor. Snurra var remsa till en knut. Lägg på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 25 min.

Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

SYLTSNURROR

Kavla ut degen till måtten 25 x 50 cm och bred ut sylt över hela degen. Rulla ihop degen som en klassisk ”kanelbulle-rulle”. Skär i 20 bitar, lägg på ett bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca 20-25 minuter.

Pensla bullarna med ägg och strö på blå vallmofrö och lite rårörsocker. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills knytena fått fin färg och känns genomgräddade men fortfarande mjuka. Låt svalna på galler under bakduk.

MINI JORDGUBBSBULLAR

Dela degen i 20 lika stora bitar. Rulla till minibullar och lägg i små muffinsformar, som gärna ställs i muffinsplåtform. Tryck ner en liten ”klyfta” jordgubbe ordentligt i vardera bulle. Låt jäsa i 25 minuter. Tryck ner jordgubbarna på nytt.

Pensla bullarna med ägg och strö pärlsocker på dem. Grädda i ugnen ca 13-15 minuter tills bullarna fått fin färg och mjuka fast genomgräddade. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Vårt lilla bullbak denna gång var till Olivias efterlängtade sommarlovskalas för sina 12 flickkompisar i klassen med föräldrar och syskon. En mysig bjudidé som vi pratade om och bokade in under försommaren. Det var såå uppskattat och barnen var så förväntansfulla, tacksamma och gulliga, så det kommer bli en tradition så länge jag som mamma får lov… Ett trevligt tillfälle att knyta närmare kontakt med föräldrarna i klassen utanför skolan brusiga korridor.

Dessa ljuva rosentider, en tacksam tid för trädgårdskalas!

KRAM KRAM

Louise

7

Kommentera

Josefin Widell Hultgren

Ser supergott ut! Blir inspirerad. Tack för tips Louise

louisebondebjer

Tack snälla rara Josefin, såå glad jag blir. Ser framemot att träffas efter sommarledigheten. Kram kram

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.