Rödkålen, tokigt vacker hel, men framför allt delad!

Köpte ett rödkålshuvud av vår bonde som odlat den i närheten av där vi bor, då blir det alltid extra gott! Vi gillar kål här hemma generellt, mest blir det vitkål, men gärna även svartkål och grönkål så här års- såsom hyvlad, rostad som chips, råriven, att koka i soppa mm. Just rödkålen är starkt förknippad med jul för mig, men tänk vad den är smart att använda hela vintern egentligen. Som rå ger den ju den coolaste lila salladen och som bakad, får den en djupmörk färg som nästan kräver lite trevlig topping för att se härligt aptitlig ut! Att baka i stora klyftor med smör, hassel & valnötter, färsk rosmarin och flingsalt blir himla gott. Senapsdressing & ädelost uppå gör sitt därtill!

Rödkålen – superfood på riktigt, fylld av vitaminer och kostfiber & till skillnad från grönsallad så här års så håller sig ett rödkålshuvud länge som råvara i kylskåpet! En väldigt bra vinterråvara helt enkelt!

BAKAD RÖDKÅL med rostade hassel & valnötter toppas med senapsdressing

Som tillbehör till ca 5 personer

ca 1 kg rödkål

150 gram smör

ca 50-70 gram hasselnötter/valnötter

2 msk ringlad honung

flingsalt

några kvistar färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.

Dela rödkålen i medelstora klyftor, skär bort den grövsta biten av roten.

Lägg klyftorna i oljad form, klicka på smör, hackade nötter, ringlad honung, flingsalt och färsk rosmarin.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, tiden kan variera beroende på klyftornas tjocklek och hur mycket tuggmotstånd som önskas. Ös gärna med smöret några gånger under gräddningen.

Under tiden förbered senapsdressingen!

3 tsk grovkornig senap

2 tsk dijonsenap

1 1/2 dl god olivolja

3 vitlöksklyftor, finhackade

1/2 dl vatten

1/2-1 msk flytande honung

Topping

färsk rosmarin

en bit ädelost

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en skål och klicka ner senapssorterna, vispa runt och tillsätt olivoljan, lite i taget, Blanda ner vitlökshacket och späd dressingen med vatten.

Smaka av med honung, salt/peppar.

VID SERVERING

Lägg upp den varma, krispiga rödkålen på uppläggningsfat, ringla över det smälta smöret och de rostade nötterna från ugnsformen, klicka små bitar av ädelost på, likaså färsk rosmarin och flingsalt. Toppa med senapsdressing!
Servera med ett härlig surdegsbröd bredvid.

Äntligen får jag användning av min fina julduk och servetter i bomull från läckraste Chamois

Besökte Chamois en solig dag i höstas på Bjärehalvön – en ypperlig kontrast mellan skånskt böljande landskap & mönstrat indiskt. Spana in hemsidan ni som gillar mönstrade dukar i varierande färgnyanser och tygsort-  de ger garanterat en ombonad och välkomnande känsla och en väldigt bra grund för en vacker dukning!

4

Dessa småkakor som följer oss genom livet. De är enkla att baka, väcker i många fall nostalgi från förr & görs ofta på ingredienser som vi har i skafferiet. Variationen på småkakor är oändlig och är i de flesta fall omåttligt populära och snabba att baka. Blir några över går det finfint att frysa in dem för att njuta vid senare tillfälle. Absolut en mysig novembersysselsättning att baka småkakor tillsammans med barnen!

Begreppet ”Sju sorters kakor” är bekant för många av oss, inte minst tack vare den omåttligt populära utgåvan av boken ”Sju sorters kakor” som utgetts i omgångar, förnyats och uppdaterats och sålt i ca 4 miljoner exemplar sedan år 1945. Helt otroligt! Antalet ”7  sorters kakor” var tydligen det minsta antal småkakor som kafferepen skulle bjuda på förr i tiden, kompletterat av vetebröd och ett antal tårtor.

Blir alldeles matt av tanken! Det går utmärkt att även bjuda på EN sorts småkaka. En av mina favoriter är ”Bondkakan” som i klassiskt recept innehåller hackad mandel. Mandeln var tyvärr slut i nötburken, och jag älskar verkligen hasselnötter så hackade dem fint istället- det blev en ”Typ Bondkaka” med strykande åtgång!

Lys upp Novembermörkret med lite bak vetja, på med förklädet och damma av kakburken!

”Typ” BONDKAKOR

ca 40-45 st

1/2 dl hasselnötter (i grundreceptet mandel)
2 dl vetemjöl
1/2 dl grovmalt grahamsmjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 dl rårörsocker
1/2 msk flytande honung
2 tsk vatten
100 gram smör
GÖR SÅ HÄR
Hacka hasselnötterna fint i matberedare, med lite småbitar kvar.
Blanda däri ner mjöl x 2, bikarbonat, rårörsocker, honung, vatten och smörklickar.
Mixa snabbt ihop till en deg, tillsätt ev några droppar vatten om degen har svårt att gå ihop.
Dela degen i 2 delar och rulla på mjölat bakbord till 2 rullar, ca 3 cm diameter.
Ställ rullarna svalt i ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, alternativt 190 grader varmluft.
Skär rullarna i knappt 1/2 cm tjocka skivor och fördela dem på 2 bakplåtsklädda plåtar.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter så att de får en fin yta och blir knapriga. Ätes med fördel ljumma!!
Låt kakorna svalna på galler och förvara i tätförsluten burk.

”Tea for Two” är ett bra recept för vårt välmående! Något jag verkligen saknar i nuet, med en kär vän! Ett alternativ är att gå en skön promenad, tillsammans med en kompis och en medhavd te-termos samt en burk med ”Typ bondkakor”, garanterat välgörande det med!

Kommer aldrig glömma då jag var 18 år gammal, gick ett sagolikt år på en Hushållsskola i Axelvold på skånska landsbygden och julbaket var i full gång i vårt skolkök. Vita byxor, blå/vitrandigt förkläde och matchande sjal runt huvudet och spisrosorna om kinden var på plats. Mitt i baket kommer 2 personer från Svenska Dagbladet på besök in genom dörren för att göra ett reportage, mycket spännande tyckte linslusen jag. Bondkakorna på gräddning i ugnen glömde jag helt bort under den spontana intervjun, det resulterade i helt svarta bondkakor efter stund, åh nej såå pinsamt! Fotograf och journalist från rikstidningen tyckte detta var omåttligt gulligt så det blev ett fint reportage i tidningen några dagar efter, med bild på mig och mina spisrosor och en en text som såklart nämnde ”Den pratglada skånska eleven med de brunbrända bondkakorna”. Tänk det var jag det….
Kram Louise

4

Åh så gott det är med en slät, krämig och värmande soppa i vintertid! Får liksom inte nog av det! Med god topping och gärna en bit bröd bredvid, röror, ostar, fröer och nötter! Jag minns vintrarna som student i Grythyttan, vi erbjöds kantinens härliga luncher av olika slag varje dag, jag valde tveklöst ”Dagens Soppa” hela vinterhalvåret! Behagligt god mättnad, helst slät och vego med varierande inbjudande tillbehör. Fick med mig både en pumpa och ett blomkålshuvud från bonden häromdagen, de fick bli kompisar i dagens soppa- i sällskap med färsk ingefära, kokosgrädde och grönsaksbuljong! Har inte provat kombinationen blomkål/pumpa tidigare, det blir absolut igen!

En billig, hälsosam, gyllene soppa för familjen att samlas kring en gråmulen novemberkväll!

KRÄMIG PUMPA&BLOMKÅLSSOPPA med stekta pumpafrö och grönkålsfräs

Antal: ca 8 personer

4 msk olja med neutral smak

3 vitlöksklyftor, i skivor
ca 650 gram blomkål (utan blast och rot)
ca 1,2 kg butternutpumpa (skalad)
ca 1,4 liter vatten
2-3 tärningar grönsaksbuljong
400 ml kokosgrädde
10 gram färsk ingefära, finriven
salt/peppar
GRÖNKÅLSFRÄS
en kvist grönkål
olja
flingsalt
STEKTA PUMPAFRÖ
en skvätt olja
pumpafrön från pumpan
salt
GÖR SÅ HÄR
Värm en rymlig kastrull med olja i botten och vitlöksskivor. Låt fräsa ihop några minuter.
Grovhacka det sköljda blomkålshuvudet och lägg ner i kastrullen, vänd om.
Skala pumpan och ta bort skalet. Dela på mitten/längden och ta bort innanmätet med kärnorna. Grovhacka pumpan och vänd ner även det i kastrullen, låt fräsa ihop ytterligare några minuter.
Tillsätt vatten, så att det nästan täcker grönsakerna.
Låt puttra under lock i ca 25 minuter tills grönsakerna mjuknat. Häll undan lite vätska och SPARA den i en skål, innan du mixar soppan, så att soppan inte blir för lös!
Mixa soppan slät, ställ kastrullen på plattan igen och låt puttra några minuter tillsammans med kokosgrädde, färsk ingefära och salt och peppar.
Smaka av, tillsätt gärna mer ingefära om så önskas!
Tillbehör
Skölj pumpakärnorna rena i ett durkslag.
Hetta upp en stekpanna med lite olja i botten och stek dem ett par minuter tills de får färg, rör om så att de inte bränner vid. Salta och smaka så att de är lagom krispiga och frasiga, urgott!
Repa grönkålen och stek några minuter i oljad panna, salta lätt!
Servera soppan rykande het med rostade pumpakärnor och fräst grönkål!
VEGOMUMS!

Ett gott snacks-tips i pumpatider är definitivt att steka/rosta pumpans kärnor i en panna med lite olja och flingsalt! Perfekt sopp-topping eller som smågodis i en skål innan maten!

Pannlampa på- nedrans vilket kompakt novembermörker denna tisdag mitt i veckan! Burr…

2

November, tjohoo- nu e den här! Grått och rått men ändå ganska så milt här i Skåne! Spontant, inte årets favoritmånad men låt oss göra det bästa vi kan av det hela! Månaden avrundas med första advent och det är ju en av årets höjdpunkter med lussekatter, mjuk pepparkaka med lingonfrosting, egenspetsad glögg och skålar av clementiner, så låt oss ha det i sikte!

Nu behöver vi vara extra snälla mot oss själva och vår omgivning och möta mörkret med välgörande långpromenader och goda innestunder.

Tekopp efter tekopp på bricka, levande ljus, ljummet nybakat, blommor på bordet och tjocka filtar i soffan i sällskap av brasan är viktiga ingredienser för mitt Novembermys, jag lovar, med dem i sällskap kommer det gå fort som tusan.

Scones hör vinterhalvåret hemma extra bra, snabbt att baka och fint att bjuda på, eller ge bort en påse till ngn man tycker om. De är tacksamma att smaksätta med säsongen och nu valde jag att blanda ner hackade torkade fikon i degen, ger god sötma, lite trevligt extra smak & bit.

SMÅ RUNDA FIKONSCONES

Antal: ca 20 st

70 gram smör, rumsvarmt

3 tsk rörsocker

1 1/2 msk uppvispat ägg

1 dl mjölk

1/2 dl vispgrädde

4 dl vetemjöl special

1 msk bakpulver

4 st torkade fikon, hackade

Topping

rörsocker

flingsalt

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram en skål och rör ihop smör och rörsocker, vispa ner det uppvispade ägget. Spara återstoden av ägget att pensla sconesen med innan gräddning.

Tillsätt mjölk och grädde, lite åt gången och rör om.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och rör ner bland övriga ingredienser, rör snabbt ihop till en smidig deg, som skall vara kladdig. Tillsätt slutligen fikon-hacket och blanda om.

Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och tryck eller kavla ut degen, ca 2 cm tjock.

Stansa ut rundlar, eller vänd upp och ner på ett litet dricksglas, ca 4-5 cm.

Lägg minisconesen på bakplåtsklädd plåt och pensla med ägget, strö över rörsocker och lite flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått färg och är genomgräddade. Sikta florsocker över vid servering.
Njut ugnsvarma med smör och marmelader, färsk frukt och nybryggt te i kopp med en skiva citron!

Ett set med söta tekoppar på bricka med Morris-mönstret Pimpernel- ett diskret blommigt mönster som passar året om!

Än plockar vi in buketter, gillar verkligen senhöstens snirkliga gul & orangea krasseblommor med sina söta, gröna blad, även ätbara för den som är blomsugen.

Inlägg i samarbete med XXXLutz Sverige.

3

Plattan i mattan känns livet som just nu! Vi lever vidare med god känsla från några dagar av höstlovsledighet i förra veckan med avbrott från vardagskarusellen, alltid uppskattat! Vi hann med fint utomhus & inomhus och socialt, trots de strängare restriktionerna som kom under veckan. En kokbokssignering jag sett framemot blev inställd av förklarliga skäl, likaså en Stockholmstur med familjen, men det får bli då det blir helt enkelt! En inställning som dyker upp allt som oftast nu.. helt okej- huvudsaken är såklart att vi håller oss krya!

Från det ena till det andra.. P A J E N- den härliga pajen som jag levt upp med. Mamma bjöd oss på otaliga goda pajer under uppväxten och jag minns att jag och mina tjejkompisar under gymnasieåren ofta sågs till en god bit paj, följt av en smarrig bit kladdkaka. Härliga tider! Pajen har på senare tid varit tystlåten men jag gillar den skarpt. Just Quiche Lorraine är en fransk klassiker som ofta finns att köpa, runda/små på franska Boulangerier/bagerier. Det blev många, många sådana under mitt studieår i Frankrike.

Tänk så fin min bukett fortfarande är, efter 2 veckor på köksbordet. Barnen tycker den är vissen och trist och jag tycker den är höstigt läcker, skulle nog kunna bli till en evighetsbukett som får symbolisera en av hösten 2020´s sista trädgårdsbuketter.

QUICHE LORRAINE

ca 6-8 personer

En saftig och god vardagspaj för familj & vänner. Rökt skinka står högt i kurs här hemma så denna paj är en given uppskattat middag i pajform.

PAJSKAL

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl grahamsmjöl

1 tsk salt

125 gram smör

2 msk kallt vatten

FYLLNING

300 gram rökt, strimlad skinka (Tulip)

300 gram lagrad ost, grovriven

3 ägg

3 dl mjölk

1-2 tsk dijonsenap

1/2-1 tsk salt

vitpeppar

GÖR SÅ HÄR

Börja med pajskalet: Ta fram en bunke och blanda vetemjöl, grahamsmjöl och salt. Tillsätt smöret i bitar och nyp ut det i mjölet, tillsätt vattnet och tryck ihop till en jämn deg.

Smöra en form och tryck ut degen tunt. ( Form med löstagbar kant 32 cm) Låt degen vila ca 25 minuter i kylskåpet.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Blanda ägg, mjölk, salt, peppar och dijonsenap i en skål. Vispa till en äggstanning.

Grädda det kylskåpskalla pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter tills det fått fin färg.

Fördela rökt strimlad skinka och grovriven ost i det varma pajskalet och häll över äggstanningen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen är fast och pajen fått fin färg.

Servera frasig och varm med härliga örter klippta över och lite goda grönsaker vid sidan om.

Några av P A J ens fördelar:

  • Perfekt att blanda ner lite av varje då det är dax för kylskåpsrensning
  • Lika god varm som kall
  • Utmärkt att baka ut på olika vis för variation- stor rund form, små portionsformar, med eller utan löstagbar kant
  • Går att årstidsanpassa & bakas av med eller utan äggstanning
  • Behövs inget annat än ngt grönt därtill
  • Bra mat att förbereda innan och bara precis värma på-likaså att frysa in!
  • Kan göras glutenfri, vego, vegan då mjöl och mejeriprodukter anpassas!

Ser framemot en senhöst och vinter med många goda värmande pajer- det blir helt klart en Rödbet/Timjan/Getostpaj härnäst!

Mums- läängtar!

Må gott i höstblåsten, helgen är nära!

I samarbete med Smakbox!

4

Efter en helt fantastisk tid bakom oss i Skåne med mycket höstsol och relativt ljumma vindar, för sin årstid- kom så det kompakta mörkret häromdagen i kombination med smådugg. Jag unnade mig att bjuda in 3 väninnor på en ”mitt-i-veckan-lunch” för att ses prata en stund utan respektive och barn, rå om varandra och unna oss en liten ”paus-mitt-i-allt”.

Kan man göra så verkligen….?! Det gick alldeles utmärkt och gjorde oss väldigt gott. Mer sådant under kommande mörka månader, det har jag lovat mig från och med NU!

Det blev det klassiska- blomsterbukett från trädgården i karaff, fina mönstrade duken från Chamois med tillhörande tygservetter, bordsunderlägg, små vinglas, fast vi inte drack vin tyvärr, röror, ett fluffigt smör, en krämig ost, rostad pumpa med pumpafrön & vit balsamvinäger, nybakat bröd & en rykande varm potatissoppa smaksatt med citron!

Just precis kombinationen av allt det kan jag varmt rekommendera för att råda bot på enformig vardagslunk och känsla av att man är socialt utsvulten, tankarna blir som bortblåsta för en stund, en lång stund!

Oktober månad´s Smakbox var generös med massor av gott och många nya smaker. Till min rykande varma soppa passade de olika tillbehören utmärkt: Allerum´s Svecia kräm, Svegro´s Örtpesto med grönkål, Castello´s Brieost med inslag av Chili och Arla´s fluffiga vitlök- och ramslöksmör.

En god smaksättare var även den rostade pumpan, skuren i mindre bitar, ugnsbakad tillsammans med vitlök och pumpakärnor, i ca 175 grader i 25 minuter med lite olivolja, några droppar vit balsamvinäger efter att den varit i ugnen, för syrans skull, flingsalt och nymalen svartpeppar.

En gyllene genväg för att göra vardagslunchen enklare och mindre tidskrävande, men fortfarande väldigt god, är att addera något färdigköpt därtill som bröd, dip eller så. Ingen som märker det om du presenterar det hela med omtanke och lite piff…

Är av den personen som föredrar att presentera mat utan förpackning på bordet, det blir trevligare om de får serveras ur skålar, eller hur?!

Min soppterrin är fylld med sommarens Mårbacka pelargonier så soppan fick serveras från karaff istället.

KRÄMIG POTATISSOPPA med smak av CITRON

Antal ca 8-10 personer

4 msk olja

3 vitlöksklyftor, finhackade

5 schalottenlökar, finhackade

1,7 kg skalad potatis (mjölig), delad i mindre bitar

ca 1 1/2 liter vatten

4 buljongtärningar

salt/peppar

3 msk crème fraiche

1-2 citroner, skal + finrivet skal

GÖR SÅ HÄR

Hetta upp en rymlig kastrull, häll i oljan och tillsätt vitlök och schalottenlök och låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt potatisen och låt fräsa ihop några minuter. Tillsätt vattnet, börja med ca hälften av mängden så att potatisen täcks. Smula ner buljongtärningarna. Låt småkoka under lock i ca 15 minuter eller tills potatisen mjuknat. Mixa soppan slät, tillsätt återstoden av vattnet, eller till önskad konsistens och smaka av med salt, peppar och citronsaft- & skal. Det skall vara bra syra i soppan och en tydlig pigg smak av citron.

Vispa ner crème fraichen och låt puttra några minuter till.

Servera soppan riktigt varm ur karaff och gärna med ovan nämnda tillbehör och nybakat bröd.

NU välkomnar jag hösten, nedrans vilket mys med levande ljus, schysst musik ur högtalarna, mängder av varma drycker i stora koppar, gossiga koftor, promenader- korta som långa, ensam och i sällskap. En god bit choklad om jag är sugen, och hela långa vintern skall jag utmana mig själv att hitta, om än, små små buketter från trädgården att pryda mitt mysiga vinterhem med, i badrummet, i tvättstugan och på bordet intill sängen.

Välkommen du Kära höst & trevlig helg kära Ni!

 

3

Ännu ett bullbak i mitt kök! Även om barnen jublar högt då det bjuds på ”köpebröd”, så är jag evigt tacksam att de gillar de flesta hemmabak jag serverar. Bästa trixet, har jag kommit på, är att låta det nybakade vara forfarande ljummet vid servering, då är det nästa oemotståndigt, gärna i sällskap med en klick smör och en god bit ost!

Det går att variera ett bröd på såå många sätt genom olika mjölsorter, brödkryddor, toppings mm, men även genom degvätskan. Använder oftast vatten men visst ger en version av mjölk, en rund och mjuk smak vilket är himla gott och ger en inbjudande tyngd. Ett klassiskt recept fick sig nu en twist genom rårivet äpple och Sprouds Unsweetened, en vegansk variant av ”mjölk” helt enkelt, med neutral smak- riktigt bra att baka med! Åtgången var stor och 2 plåtar var det inga problem att bli av med i ett nafs;)

Fint att doppa de knådade bullarna i havregryn innan gräddning!

Rosa äppelmos med smak av kardemumma passar utmärkt som alternativ till sylt att servera därtill! Bara äpplen som kokats ihop med lite vatten och sedan mixats och smaksatts med nymortlad kardemumma! En sund tappning av sylt & marmelad!

MATIGA FRUKOSTBULLAR med rårivet äpple, 3 sorters fröer och havregryn

Antal: ca 22 st

50 gram jäst

2 1/2 tsk salt

2 msk flytande honung

1 liter Sproud Unsweetened, 37 grader

1/2 dl solrosfrö

1/2 dl sesamfrö

3 msk linfrö

ca 2 dl grovmalet rågmjöl

ca 9 dl vetemjöl

5 dl havregryn

1 stort äpple, grovrivet

Topping

ca 2 dl havregryn

mjöl & flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en degbunke, tillsätt salt, honung och Sproud Unsweetened. Rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt fröerna, mjöl, havregryn, lite i taget, samt grovrivet äpple.

Arbeta degen i ca 5 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 2 lika stora bitar och därefter vardera bit i ca 11 bitar.

Rulla till runda bullar och vänd ovandelen på bullen i en skål med havregryn, lägg på 2 bakplåtsklädda plåtar.

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

Låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

Pudra lite vetemjöl och flingsalt över bullarna.

Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 20-25 minuter tills de fått fin knaprig yta och är genomgräddade.

Låt svalna på galler under bakduk.

Servera ljumma till frukost, mellis eller kvällsteet med smör och goda osten!

En saftigt ”matbröd” med lite tyngd som är lika gott dagen efter- så skulle jag sammanfatta dessa små godingar!

3

Du härliga höst, vilken fin solskensfredag vi bjuds på i Skåne- svårslaget med svag vind, blå himmel och en strålande sol. Mitt äppelberg i trädgården har fyllts på de senaste dagarna då vi inte konsumerat i samma takt som tidigare. Med besked, har nu kokt äppelkompott till barnens gröt. Såå enkelt- klyftade äpplen med skal som kokas ihop med en liten skvätt vatten som sedan får stavmixas och denna gång smaksatte jag med lite kardemumma. Perfekt att äta precis nu, men även toppen att frysa in i småförpackningar för konsumtion längre fram, till julgröten eller så.

Då äppelkompotten var färdigkokt, fortsatte jag med min goda Äppelsylt, gudans gott till pannkakor, filmjölkskålen med flingor eller en klick på en nyrostad smörgås med en skiva lagrad ost, såklart!

Vi har haft några familjenamnsdagar i veckan som inte hunnits firas som vi velat så det skall nu göras.. på en Äppel&Kanel-Smulpaj i stekpanna, bra eller hur! Det är fint att använda husgeråd där de egentligen inte hör hemma, på ett annorlunda sätt, såsom en stekpanna som kakform. Det går ju hur bra som helst! Dåtidens gjutjärnskärl är riktiga skatter med en kvalité som är svårslagen!

Utomhusfirande blir det oxå, ännu lyxigare! Det kunde knappast anas igårkväll då tillvaron runt husknuten kändes minst sagt kylig, våt, rå och kall.

NAMNSDAGSKAKA i ÄPPELTID

Antal: ca 6 personer

Fyllning

5 äpplen

1/2 dl strösocker

1/2 dl farinsocker

3 tsk malen kanel

1 1/2 tsk malen kardemumma

Knäckig smet

170 g smör, smält

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk salt

3 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1/2 dl sirap

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär äpplena i klyftor, med skal kvar och lägg i en skål. Blanda med övriga ingredienser till fyllningen.

Lägg klyftorna i ett fint mönster i en form, förslagsvis en gjutjärnspanna, ca 28 cm diameter.

Ta fram en annan skål och blanda ihop strösocker, salt, havregryn, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt det smälta smöret och sirapen, fördela smeten på äpplena.

Baka kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter tills den fått en fin gyllene färg, fått knäckig yta och fortfarande är saftig inuti!

Servera omedelnums eller låt svalna! Urgod på egen hand eller i sällskap med en klick hårt vispad grädde!

 

TREVLIG ÄPPELHELG ALLESAMMANS!

7

Att få provsmaka nyheter och få hemleverans av diverse livsmedel är spännande och ger en härlig känsla inför matlagningen! Tanken slår till: vad skall vi nu laga för gottigt på just de här råvarorna, kanske i kombination av något vi redan har i skafferiet?! Den här gången ett hemskick från Smakbox och Lönneberga. Kyckling, oavsett i vilken skepnad ger en direkt ”positive vibe” hos barnen här hemma. Kyckling för dem klingar lika positivt som lördagens godispåse! Tacksamt, eller hur!? Skönt att slippa den där uppförsbacken vilket en del livsmedel för med sig!

Tillsammans med Lönneberga´s nylanserade Minutfilé, som fått puttra i pannan tillsammans med kycklingfond, vitlök och crème fraiche serverades igår en krispig höstsallad på finskuren fänkål, klyftade päron och grovhackade rostade valnötter. De vändes i mild citronolja- mums! Mera höstsmaker, och därtill varma tillbehör med rostad pumpa i skivor, palsternacka och spetskål i klyftor, samt färsk timjan blev en läcker tisdagsmiddag i ett regnigt oktoberSkåne.

Barnen dök genast ner i kycklinggrytan, men tog även del av måltidens sköna gröna!

Krämig Vitlökskyckling med Bakade Rotfrukter och Krispig Päron- & Fänkålsallad.

4-6 personer

Krämig vitlökskyckling

625 gram Lönneberga Minutfilé

smörklick + 4 vitlöksklyftor, finhackade

3 msk Knorr´s kycklingfond

2 dl lättcrème fraiche

Topping: hackad persilja, sesamfrö, ljusa och svarta

Bakade rotfrukter

ca 500 gram palsternacka

ca 300 gram spetskål

ca 500 gram pumpa

3 msk olivolja

färsk timjan

flingsalt/svartpeppar

Päron & fänkålssallad

1 normalstort päron

1 normalstor fänkål

4 msk citronolja

en nypa flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Bakade rotfrukter

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

Skala eventuellt palsternackan, skär i klyftor, dela spetskålen i 6 bitar på längden och pumpan i 1 1/2 cm tjocka skivor. Lägg i ugnsfast form, ringla över olivolja, färsk timjan och flingsalt. Baka i ugn, ca 45 minuter tills de fått fin färg och känns genombakade.

Vitlökskyckling i krämig sås

Hetta upp en stekpanna, lägg ner vitlökshacket och en smörklick och låt fräsa ihop några minuter utan att ta färg.

Lägg ner minutfiléerna och låt steka några minuter på var sida, tillsätt kycklingfond och crème fraiche. Låt småputtra ihop några minuter. Smaka av!

Päron & fänkålsallad

Hyvla fänkålen tunt, klyfta päronet och lägg på ett fat. Ringla och vänd om salladen med god citronolja och toppa med flingsalt och nymortlad svartpeppar.

Vid servering

Då rotfrukterna är färdiggräddade, lägg på uppläggningsfat och strö en nypa flingsalt över. Päron- och fänkålssalladen läggs på fat likaså och kycklingen värms upp till rykande het och toppas med generöst av finhackad persilja  och ljusa och svarta sesamfrö. Kastruller och stekpannor av ”vanligt” slag får inte ta plats på matbordet hemma hos oss, men av äldre version, såsom av gjutjärn från nu & förr, de är högst välkomna då de är sant dekorativa.

Bon Appetit med amis!

Övrigt som fulländar en måltid är ett gott bröd, här ett bröd bakat i brödform med pekannötter och torkade aprikoser i degen. En av roligheterna med brödbak- det mesta går verkligen att tillsätta i degen, att kreativt årstidsanpassa, vilket ger extra smak, saftighet och extra fint att se på.

Höstbukett är oxå en självklar gäst vid bordet, liten som stor! Ett enkelt hopplock i orangea/gula/röda hösttoner! Det gäller att passa på av sådant nu då vi går höstens sista suck till mötes!

Lönneberga erbjuder marknaden 100% svensk kyckling framtagen på ett omsorgsfult sätt med omsorg för såväl djuren i sin miljö som för vår måltid. Kycklingarna kommer från gårdar i Blekinge-trakten och har fått leva ett bra liv med fri tillgång till vatten och foder på skön bädd av halm och spån…….

4

Enkla, snabba och goda hemmaluncher för bara mig, okomplicerat och i de flesta fall rackarns goda. Det blir oftast något med ägg, ngt grönt, lite ost, gärna en brödbit! Jag är öppensinnad för måltiden kan man säga men skall tillagas snabbt & lätt!

Handlade nyligen en påse hackad grönkål i mataffären märkt ”Svinnsmart”! Jag gillar verkligen den satsningen som nu görs i butikerna med syfte att använda även ”mogna” råvaror med nedsatt pris, för minskat matsvinn- många av dem är ännu godare just då.

Vi måste alla bidra i det lilla & vardagliga för att agera på denna viktiga punkt! Märkningen heter olika vid olika butikskedjor och betyder att råvaran håller på att närma sig utgångsdatum!

Jag köper dem ofta då jag vet att de kommer att tillagas inom en snar tid. Grönkål brukar jag i normala fall köpa orepad hos min bonde lite längre bort, men blev i butik denna gång, praktiskt absolut.

Grönkål- en av höstens höjdpunkter- Urläckert att steka, ger härligt bit och känslan av vitaminer susar genom kroppen!

HÖSTIGT SMÖRGÅSINSPIRATION

Mitt dagsgamla bröd skars upp och fick rostas. Under tiden stekte jag den repade grönkålen i sällskap med äppelskivor i lite rapsolja och lite smör, samt en nypa salt.

De nyrostade brödskivorna breddes med ett lager naturell cream cheese och därefter toppades med stekt, grönkål och äpple i skivor. Hettade upp stekpannan på nytt och stekte Brie-skivorna tills de smälte, och lade dem på grönkålsfräset med svartpeppar, flingsalt och sesamfrö därtill!

Perfekt- enkelt, lite sött, lite salt och härligt matigt vilket mättar och värmer!

Fick de 2 fina tallrikarna signerade Gustavsberg och Rörstrand av min moster häromveckan, vilka hon fann i sommarhustes förråd, säkert har de inte sett dagsljus på 40 år!  Udda tallrikar med personlighet är verkligen toppen att samla på- Blev så glad för dem vilka fick sprida måltidsglädje för mig, denna enkla ”SvinnSmarta” snabblunch!

6