Ett inlägg i samarbete Smakbox.

Nyligen fick vi en ännu en spännande leverans från Smakbox, paketet öppnades sedvanligt av barnen med stor nyfikenhet. Den här gången fick vi prima auberginer, fasta potatisar, champinjoner, en påse pankoströbröd, en knippe färsk dragon och sist men inte minst produkter innehållandes Erik´s Bearnaise. Ibland är genvägar det allra bästa och då suget efter gottig Bearnaisesås infinner sig men tiden är knapp för att svänga ihop sin alldeles egna, då passar Erik´s såser utmärkt.

Ett vårvintrigt GRÖNT serveringstips till Erik´s Bearnaise lagades ihop och det blev väldigt smakrikt och mättande utan inslag av kött, fisk eller fågel.

Ugnsbakade potatishalvor i dragonsmör, med frasiga pankostekta aubergineskivor, timjanchampinjoner samt bearnaisesås!

GÖR SÅ HÄR:

  • Dela fasta potatisar i mitten, ugnsbaka med smörklickar som blandats med generöst av grovhackad färsk dragon och citronsaft, sesamfrö, flingsalt och peppar. Baka potatisarna i ugn ca 225 grader varmluft till de är lagom mjuka med frasig, smörig yta, ca 30 minuter, lite beroende på potatishalvornas storlek.
  • Pankostekta aubergineskivor. Skiva auberginerna på längden, ca 5 skivor på en medelstor aubergine, strö lite salt på, låt vattnas av en liten stund, skölj av. Vänd skivorna i uppvispat ägg, på båda sidorna, och vänd sedan i generöst med panko-ströbröd som lagts i en stor rymlig skål. Stek dem gyllene i het stekpanna med smör på båda sidorna tills de blir mjuka igenom. Låt gärna avrundas med att värmas i ugnen en stund under tiden potatisarna ugnsbakas.
  • Champignonfräs med färsk timjan- dela generöst med champinjoner på mitten efter att ha skurit av ”stjälken”. Fräs i het panna så att vätskan kokas bort, tillsätt en smörklick och ett gäng repade färska timjankvistar, stek tills de mjuknar och känns gojsiga.

Servera de varma ugnsbakade dragonpotatisarna med frasig aubergine i sällskap med frästa timjanchampinjoner . Därtill, en riktigt generös krispig grönsallad med olivolja och pressad citronsaft över och sist men inte minst, skålen med bearnaisesås.

Green lunch is served!

Efter goda lunchen igår var det bara att fånga stunden och UT & NJUTA. Vilken sagolik solig söndagseftermiddag vi fick i Skåne. Folk tycktes verkligen ta tillfället att vara utomhus tillsammans, så även vi.

Vi samlades vid Svaneholms slott, promenerade en liten promenad, grillade ett gäng goda korvar och avrundade med marschmallows på spett då elden blev till perfekt glöd, och med dem gjorde vi riktigt härliga små ”smores”! Därefter packade vi ihop oss och gick en barnvagnsvänlig promenad Svaneholmssjön, alldeles lagom lång för alla våra många barnsben i sällskapet!

Fick verkligen blodad tand att möta stundande Vår med familj och vänner i naturen, såå enkelt sätt att umgås och den inledande, eller avrundande grillstunden gör ju såå gott för kropp & knopp, riktigt gott på riktigt!

Kram på er, Louise

4

 Igår fick jag en rejäl injektion av stundande Vår- tack vare krispiga, svenskodlade tulpaner, så nedrans härligt, på självaste Tulpanens dag. Blomsterfrämjandet bjöd på generös pressvisning tillsammans med formgivaren och blomsterentusiasten Hanna Wendelbo. Arrangemanget hölls i finaste Lotten´s lada i utkanten av Höganäs i hjärtat av Kullabygden. Pangförmiddag i vänligt sällskap, kreativt skapande & sinnena mina njöt från början till slut.

Frukosten vi serverades var en värmande quinoagröt i skål, toppad med äppelkompott gjord på lokal skörd av äpplen, frisk citrussallad  med granatäpple, dilltoppad äggröra från traktens höns och avrundningsvis urgoda sega mandelkakor. Såå fint presenterat & lagat av raraste Malin Broman.

Mums för Malin´s mandelkakor!

& krämiga äggröra, väldigt gott att toppa med finhackad färsk dill, det var längesedan sist….

Under frukosten berättade Blomsterfrämjandet och kunniga odlare för oss om våra omåttligt populära svenskodlade tulpaner som säljs i väldiga mängder under årets första månader. Varierande färger och sorter med olika karaktär fick vi inspireras av kring det vackert dukade bordet och i ”stallet” omkring oss. Tror nog att ”papegoje-tulpanen” är min favorit i år igen med sin gärna långa stjälk och alldeles krusiga & busiga blomma.

 Här påbörjas min tulpanbukett att byggas med ett ”hönsnätbo” i botten av krukan för att på enklare vis styra mixen av tulpaner, körsbärskvistar, julrosor och kungsängslijor. Hönsnät alltså, gärna i 2 lager, ett bra tips för att kunna ordna buketten på ett sätt så att stjälkarna, efter att ha blivit snittade, håller sig på plats eller enkelt går att justera.  Går att återanvända oändligt till skillnad från stickmassa/oasis som är mer en engångsvara.

Under hela min uppväxt arbetade jag flitigt i ett närliggande trädgårdsmästeri, med just tulpaner så här års. Tror nog att det är just därför som tulpaner mig lite extra varmt om hjärtat framför andra blommor. Det var verkligen en ynnest att om helgmorgnarna skörda tulpaner i hav, som sedan bands till buketter, buntades och såldes till butik och grannar omkring. Skulle gärna gjort det igen!

Tack Blomsterfrämjandet med flera för att jag fick fira in våren tillsammans med er på absolut bästa sätt!

8

Soppornas tid är här och nu! Egentligen ljuvligt gott året om men inte minst nu när det är fuktigt, kallt, blåsigt och RIKTIGT ruggigt utomhus. Vår värmepanna skojade till det för oss och la av i vårt hus under de 2 senaste dygnen, det har känts om nästipp & tår & däremellan kan ni tro. Med det sagt är den rykande soppan än mer efterlängtad än vanligt och jag blir lika förvånad varenda gång, att barnen ju faktiskt tycker om soppa, riktigt mycket, och vill gärna fylla den djupa tallriken, gärna mer än 2 gånger….

En klassisk fransk Vichy Soisse är härligt len och fin i sin smak, sin doft och sitt ljusa & bleka utseende, baserad på potatis och purjolök som får fräsa ihop för att sedan bli en mustig soppa. Att finriva citronskal ger smak och uns av friskt och vårigt, fin syra och med topping av smörstekt färsk spenat i sällskap med generöst av färsk/finriven ingefära blir himla bra, lägg till hyvlad parmesan och rostade mandlar & det blir ännu bättre. Prova får ni se…

En grym vardagssoppa med en skiva surdegsbröd, eller i termos till helgens utflykt, som förrätt till en större middag, eller i ett glas eller kopp som ”tilltugg” till drinken med några kex vid sidan om.

MUSTIG VICHY SOISSE med smak av CITRON, toppas med SMÖRSTEKT FÄRSK SPENAT & INGEFÄRA!

ca 4-5 personer

3 msk olivolja

1 medelstor purjolök, finskuren

ca 1,2 kg mjölig potatis, i medelstora bitar utan skal

2 buljongtärningar av valfri sort, gärna grönsaksbuljong

ca 1 liter vatten

finrivet skal av 1-2 eko citroner + saft

ca 3 dl vatten att späda med

salt/citronpeppar

TOPPING

3 msk smör

150 gram färsk spenat

3 msk finriven färsk ingefära

rostade mandlar

hyvlad parmesan

GÖR SÅ HÄR

Hetta upp en större kastrull, häll i olivolja och lägg ner purjolök och potatis, låt fräsa ihop i några minuter.

Tillsätt buljongtärningar, vatten och saft och skal från citron.

Se till så att potatisen är täckt med vatten, låt puttra i ca 25 minuter under lock. Se till så att det inte bränner vid.

Då potatisen mjuknat, mixa soppan slät med stavmixer, späd med mer vatten till önskad krämighet, smaka av med salt, citronpeppar och kanske ytterligare citronskal.

Ställ soppan åt sidan.

Hetta upp en stekpanna med smör, lägg i den färska spenaten och vänd försiktigt, smaksätt med den finrivna ingefäran, det skall ge generöst med smak, smaka vidare av med salt och svartpeppar.

VID SERVERING

Ge soppan ett sista uppkok, häll den i soppskålar och toppa med smörstekt spenat, grovhackade mandlar och hyvlad parmesan.

För de lyckostar som äger en soppterrin så är det ett alldeles ypperligt tillfälle att damma av den och använda som ”serveringsskål” från bordet vid vinterns soppor och grytor, ser såå inbjudande och trevligt ut.

Ha det fint!
Kram Louise

2

Som jag verkligen tycker om vårt finaste Stockholm. Peppen och längtan till vår minivecka i huvudstaden var minsann stor då varken jag eller barnen varit uppe sedan sommarsolen sken för ett antal månader sedan. Många glädjefyllda år har vi bott, arbetat och roat oss i denna stad, därav ALLTID en stor smula nostalgi då det strosas runt på gatorna i våra gamla kvarter.

Såå tacksam att vår planering följdes utan avvikelse från baciller eller andra avhopp, vi bara hängde med jag och hela familjen. Visst är det mysigt att få fylla huset hemma till bredden med barn, vänner och familj men ack så skönt att då och då träda in i vänners hem och bara njuta och få se ngn annan stå vid spisen och röra om i grytorna. Precis så bra har vi nu haft det i dagarna 5!

Himla kul att få uppleva busiga restaurangbesök, att få dricka sitt morgonte på lilla caféet i kvarteret bredvid, att få låta våra lantisar till barn få stoja runt vid stadens fina lekplatser, att samla cityväninnorna för frukost i arla morgonstund, att kika i skyltfönster, att gå på museum och att låtsas bo i stan på nytt- finaste känslan, för några dagar iallafall.

Med 4 barn i sitt följe får man vara snabb att snappa upp, beundra, njuta, klämma och känna! På Svenskt Tenn vill jag helst stanna i timmar, men 8 minuter räcker gott- jag fick en enorm skopa energi, färgboost till mitt sinne och ett och annat att lägga till min önskelista härifrån. Måltidsinspiration liksom allt annat presenteras här med bravur och lyckopillret i mig slår till även om att inte en endaste minsta pryl fick följa med hem denna gång…

Här ges inspiration att bjuda in, till allt från finaste aftonmiddagen till enklare vinterluncher, soppsupé och såväl till varmchoklad i kopp med dopp-stund.

Många av blommorna i dekor signalerar just nu vårkänslor med tulpan, ranunkel och anemon- mycket välkommet.

En av stadens fina skyltfönster med blommor- på Karlavägen hos Bruun! Vår även här- med primula, pärlhyacinter, rosa rosor och varierande grönt i sällskap med skimrande mimosa, körsbärsblom, eukalyptus och tulpan med lök i mindre terrakottakrukor.

Vi blev omåttligt bortskämda med goda middagar hos finaste vänner, vi bodde över och åt långfrukostar i pyjamas, gick sköna promenader i trevliga bostadskvarter bortom stadens buller och åt långluncher ihop.

Stockholms olika stadsdelar bjuder verkligen på sin unika stil och charm, var och en av dem på olika vis. Tack vare att världsbästa mostern bor i Gamla Stan är associationerna enbart positiva i dessa kvarter, ända sedan barnsben, vi blev personligt guidade av Moster som berättade anekdoter & historia från århundrande tillbaka. Promenaden avrundades med AfternoonTea Hemma-Hos, extra allt. En av höjdpunkterna i Stockholm är ju alla möten med vänner och bekanta, längre stunder eller minutsnabba sådana, såsom här. En 2 minuters uppdatering på Narvavägen med mysigaste Jonna på vår promenix mellan 3 av stadens fina museum. Grymt att många av museerna har gratis entré, vi lyckades hinna med 5 st under våra dagar här med välsorterade museishopar, trevliga caféer, pysselbord för barnen och mycket mycket mer.

Listan på allt som inte hanns blev lång, men jösses vad vi hann med mycket och jag har nu kommit hem till vardagen fylld av energi för spännande terminstart och tid för annat än familjehäng och semestergos;)

Tänk vad en stunds luftombyte och avbrott från det vardagliga gör gott för kropp och själ att hämta ny kraft!

Kram kram Louise

5

Så till slut kom den, av oss alla, efterlängtade jullovsledigheten. Det inrutade vardagschemat får en skön paus för en längre stund. Barnens pepp inför sista skoldagen var härligt påtaglig tack vare sånguppträdande i kyrkan för Olivia och för pojkarna, ”mumsmys” i klassrummet med valfritt att njuta av, vill knappt tänka på vad deras högsta önskan var att få ha med sig… men det fick bli så, haha!

Efter några bråda dagar av julförberedelser av diverse slag parallellt med att sysselsätta barnaskaran så var det äntligen julafton. Den blev inte en vit Skånejul i år heller, men ack så fin ändå. Mysigt att som vuxen få bli barn på nytt och höra deras funderingar och känna förväntningarna om önskningarna skall bli uppfyllda. Fixeringen kring paket tonades ner av annat trevligt, viktigt att få barnen att förstå att julen handlar om mycket annat så..

På julafton var hela storfamiljen samlad hemma hos mamma och pappa. Väldigt gott med mammas juliga mat lagad med största omsorg och kärlek, mina favoriter år efter år den gravade laxen med tillhörande dill&senapsås och den halländska grönkålen som blivit till långkål, sjukt gott. Allt genomtänkt och fint dukat för oss alla. Tomten knackade på dörren prick kl 17 med fylld säck och vindblåst skägg, lite läskigt för de minsta men ett inslag som jag som vuxen tycker är hur mysigt som helst. Därefter följdes njut av mandelmusslor med lättvispad grädde och egenkokt hjortronsylt.

Mellandagarna har kantats av lekfull samvaro för kusinerna, härligt häng oss systrar och föräldrar, gammelfaster/moster/farbror emellan. Det blev spontant och vi umgicks i varierande konstellationer över middagar, bio & cafebesök och såväl innelek som skridsko på preparerad isbana.

På Annandagen kom solen på besök när vi var i Helsingborg, jag och lille Carl åt varsin stor skål med Ris à la Malta och blåbärssylt till frukost och gick sedan promenad med barnvagn anno 1982, och hämtade tidningen till morfar! Det gjorde honom väldigt glad om morgonkvisten och krispig/frisk luft med solsken kring nollan, utan vind gjorde oss grötmätta susen.

Julen då kusinbaken blev flera…..En dag åkte vi till Lund, gick in i Domkyrkan för att kika på julkrubban, vi tände ljus för nära och kära som inte är med oss längre. Vi köpte Hovby-choklad, en ej tidigare provad smak och gick på barnens favoritcafé Broder Jakob på Klostergatan. Vi åt kokostoppar, saffransknutar och drack varm choklad. 

Ännu mera promenader, just denna morgonpromenad på väg hem från juldagens julotta.

Jullovsfrukostar på egen hand eller i sällskap kan jag bara inte få nog av.

Det har njutits många chokladpraliner i jul, både köpta och egenrullade- gott både och! 

Att hinna med en träff med käraste väninnor en eftermiddag i juletid är tradition, jag är den stående värdinnan och vi dricker tekanna efter tekanna och äter scones & toscakaka och bara pratar och pratar. I flera timmar uppdaterar vi varandra om höstens olika happenings, det gör väldans gott.

En tur till stan blev det, kände mig riktigt varm och färgsprakande i min nya Maria Westerlind-halsduk. Tur jag har snälla vänner som ekiperar mig med jämna mellanrum, något jag själv definitvt slarvar med.

Nu närmar sig nyåret, Skånesolen gassar och förväntningarna är åter på topp. Det puttrar på spisen, bubblet ligger på kylning och den nybakade doften från ugnen gör mig ännu mera nyårssugen.

Nyårskram på er alla

 

9

Ett inlägg i samarbete med Smakbox

Under hösten har jag fått möjlighet att prova på nya smaker och livsmedel tack vare kontinuerlig leverans av Smakbox. Ett enkelt sätt att vidga sina vyer och prova på råvaror och produkter som jag kanske inte vanligtvis valt i butiken, det gillar verkligen nyfikenheten i mig. En del av de här godsakerna har blivit våra favoriter och har gett nya idéer för oss att njuta lite extra i vardagslivet.

Barnen tycker det är drömmen då Smakboxen levereras, lite som känslan av paketöppningen på julaftons kväll.

Den senaste boxen har Tema ”Högtid” vilket självklart associationer av fina måltidsstunder tillsammans. Jag gjorde en tolkning av ”Högtids”-boxen och fick längtan till mysiga långfrukostar och brunch-stunder med familjen under stundande jullov.

Barnen lägger sig sent, vaknar sent och den klassiska frukostsmörgåsen eller gröten känns för tidig om morgonen och byts på naturligt sätt ut till en liten brunch, där var och en kan plocka sina favoriter.

I sällskap med senaste ”Smakboxen” kan en uppskattad familjebrunch se ut så här:

  • Småskålar med Plantis VaniljYogoat, rårörda bär och kanelgranola
  • Frasigt vedeldat knäcke från SkedviBröd
  • Kalljästa jullovsfrallor(se recept nedan)
  • Jakobdal´s finskivade kokta julskinka med en klick Erik´s Bearnaise
  • Crème Bonjour´s färskost ”Bleu”
  • En riktigt mogen ”väldoftande” gorgonzola
  • Abba´s sill med smak av ingefära och lime
  • Ett gäng amerikanska dinkelpannkakor med rårörda bär och en klick havregrädde
  • Dafgårds små delikatessköttbullar
  • Färskpressad grapejuice med en gnutta kardemumma och gurkmeja
  • En kanna Dilmah´s te Ginger & Honey

Saftiga och goda frallor vars deg blandas ihop om kvällen, ställs svalt och bakas ut till kommande frukost. Vad är väl godare än nybakat om helgmorgonen och den kalljästa karaktären blir härligt matiga och fylliga. Nyponskalsmjölet är en smakhöjare och ger en saftig och aningens svag syrlig karaktär.

KALLJÄSTA JULLOVSFRALLOR

Antal: ca 20 st

25 gram jäst

2 tsk salt

2 msk honung

2 msk olivolja

5 dl kallt vatten

2 dl grovmalet rågmjöl

9 dl vetemjöl special

4 msk linfrö

4 msk nyponskalsmjöl

GÖR SÅ HÄR

På kvällen: Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, honung, olivolja och rör ner det kalla vattnet så att jästen löser sig. Tillsätt rågmjöl, vetemjöl, linfrö och nyponskalsmjöl. Arbeta degen väl i ca 5-10 minuter.

Täck bunken med en bakduk och ställ svalt över natten.

På morgonen: Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Ta fram degen och arbeta den på mjölat bakbord. Dela degen i 2 lika stora bitar, tryck ut till en avlång rektangel och skär trekanter, ca 10 st från var deg. Gör likadant med den andra degen. Lägg frallorna på bakplåtsklädd plåt (2 plåtar) och låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.

Strö flingsalt och lite mjöl över.

Grädda de båda plåtarna samtidigt i ca 15 minuter eller tills de fått lite fin färg och känns frasiga och genombakade.

Låt jäsa på galler under bakduk.

ÄT & NJUT!

Här ges mina läsare ett förmånligt erbjudande från Smakbox!

Ge bort 20% rabatt på HÖGTID
Under december och januari ges 20% rabatt på 1:a boxen när man startar en prenumeration med min kod nedan. Den bästa julklappen man kan ge till sig själv för en riktigt god NYSTART på det nya året – en prenumeration där du får överraskas och prova nya smaker! En perfekt julklapp till den som vill anamma lite nya vanor i det nya året och hitta ny inspiration i vardagen.

Du vet väl att man också kan ge bort Smakbox i gåva? Smakbox är den perfekta presenten till den matintresserade! Kul att både ge och få, och en present som överraskar OM och OM igen. Med min kod ges 20% rabatt på 1-3 boxar när man ger bort Smakbox i gåva.

Min unika kod är: LOUISEBY

En prenumeration startas här:
smakbox.se/sv/prenumerera

Smakbox som gåva köps här:
smakbox.se/sv/ge-bort-smakbox

 

Må så gott, kram Louise

1

Ett juligt samarbete med Lindt & Smakbox

En av de efterlängtade sötsakerna som jag tycker hör julen till är de egenrullade tryfflarna, det krävs bara ett fåtal ingredienser och idag med brett och spännande utbud av choklad i handeln med diverse smaker kan man prova på olika varianter till sina tryfflar, likaså det man sedan rullar dem i, nötkross, bärpulver, frön eller hackat kokoschips.

Att lägga dem i en glasburk med ett fint snöre om med handskriven julhälsning blir en fin julklapp till en chokladälskande vän, faster, morbror eller kusin. I år fick mina små praliner snäll smak av apelsin, det passar ju fint nu under juletid.

CHOKLAD & APELSINTRYFFLAR i PUMPAKÄRNSKROSS

ca 35-40 st

300 gram Lindt Excellence Intense Orange

1 1/2 dl grädde

100 gram smör, rumsvarmt

PUMPAKÄRNSKROSS med smak av KARDEMUMMA

ca 1 dl pumpakränor, lätt rostade

ca 1/2-1 tsk nymortlad kardemumma

GÖR SÅ HÄR

Hacka apelsinchokladen relativt fint.

Värm grädde och smör i en kastrull till ca 75 °C.

Ta kastrullen från värmen. Tillsätt den hackade chokladen och rör om tills den smält helt. Ställ svalt så att det stelnar.

Hacka pumpakärnor fint i matberedaren, men inte till ett smuligt pulver, smaksätt med kardemumma efter egen smak.

Ta chokladen från kastrullen med en sked och rulla chokladen i händerna till runda praliner och rulla i krosset.

Lägg i burk och förvara svalt.

Gillar verkligen den här tiden på året, tar alla chanser att bjuda in vänner på små te-stunder eller vardagsmiddagar, julmusik i bakgrunden, amaryllisar & hyacinter i krukor & vaser & doften av nejlikedekorerade apelsiner sprider julkänsla. De här stunderna ger mysig jul-pepp inför kommande julfirande & ledighet.

Kram Louise

3

Ett inlägg i samarbete med Smakbox .

Dofter & kryddor är starkt förknippade med årstider och högtider och ger tydliga minnen som kan stanna kvar hos oss livet ut. Jag kan komma ihåg tydliga doftminnen från barndomens år som fortfarande är tydliga då de dyker upp. Julen är på många sätt en tid fylld av dofter och smaker. Främst genom de klassiska julkryddorna i mat och bak men även doften av rödgran, apelsiner med nejlikor, knäck som puttrar på spisen, blommande hyacinter, den griljerade skinkan och doften av levande ljus.

Fick nyligen ett härligt paket från Smakbox fylld med Santa Marias juliga kryddor; kanel, kardemumma, stjärnanis, ingefära och nejlika. Jag gillar dadlar, både färska såsom de är men även att baka med, det blir härligt luftigt och fin sötma. Här kommer ett recept på en Dadelkaka smaksatt med julens kryddor, fint att servera med en skiva ädelost därtill!

Ett dryckestips så här i vintertid är att värma/hetta upp koncentrerad svartvinbärsaft som späs med önskad mängd vatten, kryddas med stjärnanis&kanelstång och dricks i kopp eller glas. Passar såväl barn som vuxna  som ett alternativ till glögg som ofta tenderar att bli lite för söt för min smak. Häromdagen hade vi huset fullt av julpysslande barn och då bjöds det på varm svartvinbärsaft vilket barnen var så förtjusta i.

SAFTIG DADELKAKA med smak av JULENS KRYDDOR

ca 8-10 bitar (avlång form 10 x 26 cm)

220 gram dadlar utan kärna

1 1/2 dl kokossocker
1 3/4 dl vatten
200 gram smör, rumsvarmt
3 ägg
1/2 tsk kanel, Santa Maria
1/2 tsk ingefära, Santa Maria
1/2 tsk nejlika, Santa Maria
1/2 tsk mortlad kardemumma, Santa Maria
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat, Santa Maria
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
smör till form
ca 3 msk hampafrö att ”att bröa med”
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt kokossocker, vatten och smör. Koka ihop ca 10 min. Låt kallna.
Blanda ner äggen, ett i taget, i dadelsmeten. Tillsätt mjöl, kryddor, bikarbonat, bakpulver och vaniljpulver och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och hampafrö-bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp på galler. Kan gärna ätas ljummen med en bit ädelost bredvid.

Idag fylls huset av saffransdoft, lussekattsdegen står på jäsning i väntan på att knådas ut. Dubbel sats skall bakas ut till ett nytt gäng barn som kommer hit ikväll och julmyser med oss.

Kram på er, Louise

4

Under hösten har jag samarbetat med Mylla , företaget som gör det enklare att äta närproducerad mat i säsong med spännande & nyskördade råvaror, direkt från bonden, som levereras ut till kunden via cykel. Mycket genomtänkt och miljömedvetet! I nuläget sker leverans i och kring Malmö/Lundtrakten med de 3 valen; vegetarisk, vegan och kött.

Jag har nu tagit fram en härligt god vintersallad tillsammans med Mylla baserad på röd spetskål, brysselkål och kikärtor som skall ätas rykande varm. Nu när kålen är som allra godast försöker jag passa på att äta kål flera gånger i veckan, inte så svårt tack vare variationen av kålsorter som finns & många av dem är goda såväl råa som tillagade.

ROSTAD VINTERSALLAD med BRYSSELKÅL, RÖD SPETSKÅL samt APELSINDRESSING

En matig vintersallad med kål x 2 samt kikärtor som serveras med en frisk och fräsch apelsindressing. En perfekt varm rätt att bjuda på då det är dax att ställa fram det juliga buffébordet.

3-4 portioner (el. för 8 personer på buffé)
500 gram brysselkål
4-5 msk smör, smält
flingsalt
2 msk honung
4 msk pumpakärnor
4 dl kikärtor, kokta
300 gram strimlad röd spetskål
3 msk olivolja
APELSINDRESSING
1 stor apelsin, saft och finrivet skal
4 msk olivolja
1 tsk honung
TOPPING
rostade pumpakärnor
flingsalt
Hyvlad parmesan
färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj brysselkålen och skär bort det yttersta av ändarna och dela dem på mitten.
Lägg i en ugnsfast form, sväng dem i det smälta smöret och toppa med flingsalt, honung och pumpakärnor.
Baka i ugn ca 20 minuter, tillsätt sedan kikärtorna i formen och blanda om. Tillsätt eventuellt en smörklick så att det blir ännu saftigare.
Efter ca 10 minuter strimla den röda spetskålen och lägg i en skål, massera in 3 msk olivolja och vänd sedan ner på plåten i ugnen.
Baka vidare i ca 25 minuter tills att det blir gyllene färg på kålen.
Ta ut från ugnen smaka av med peppar och salt. Lägg salladen varm på ett uppläggningsfat.
Blanda ihop apelsinsaft/skal, olivolja och honung och ringla över vintersalladen.
Toppa med färsk timjan, rostade pumpakärnor och parmesan.

Hoppas det smakar fint! //Louise

6

En av de många trevligheterna med december är den nästan dagliga konsumtionen av en gnutta saffran på ett eller annat sätt, en av de godaste av kryddor och vilken smak – WOW för saffran! Som grädde på moset så ger ju saffran även den väldigt vackra, gyllene lysande gula färgen, mer eller mindre intensiv beroende på hur generös man är med mängden, men oavsett det, det blir, såå fint & såå gott!

Kransar e juligt, både i bakad form som här, Saffranskrans med vit choklad & tranbär, eller om det är krans täckt av grane, enris eller annat tåligt, vintergrönt. Den här kransen tycker jag absolut kvalar in som en värdig bjudkaka nu kring adventshelgerna – saftig, lite krämig och inbjudande söta inslag tack vare den hackade vita chokladen och tranbären.

SAFFRANSKRANS i advent med VIT CHOKLAD & TRANBÄR

Antal: 1 krans (ca 8-10 bitar)

Som variation och alternativ till klassiska lussekatter så kan man baka saffranskrans, fyllig och generös och fin att se på, det blir en trevlig kafferepskänsla kan jag tycka.

Fint att servera från porslinsfat, här med en ”julblommig” girlang, Rörstands Bengali.

SAFFRANSKRANS

25 gram jäst

2 1/2 dl mjölk, 37grader

75 gram smält smör

1 pkt saffran (0,5 gr)

1 dl råsocker

1/2 apelsin, finrivet skal

1 nypa salt

1 dl dinkel fullkorn

7 dl dinkelvete

50 gram vit choklad, grovhackad (i degen)

1 dl tranbär, grovhackade (i degen)

FYLLNING

50-75 gram smör, rumsvarmt

50 gram vit choklad, grovhackad

75 gram tranbär, grovhackade

4 msk råsocker

1 ägg(till pensling)

flagad mandel

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på den värmda mjölken och det smälta smöret. Rör om så att jästen löser sig. Lägg saffranet i en mortel och tillsätt lite av sockret, gnugga runt så att saffran stöts finare och häll på vätskan tillsammans med resten av sockret, och tillsätt även apelsinskal och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget till en fluffig deg tillsammans med tranbär och vit choklad. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter. Låt vila under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ur luftbubblor.

Kavla ut degen ca 20 x 50 cm. Bred ut ett tunt lager smör över hela degen och strö över vit choklad och tranbär.

Rulla ihop till en ”rulltårta” och tryck ihop ändarna så att det blir en rund krans.

Klipp snitt med sax med ca 2 cm´s mellanrum och vik ut ”snitten”, den ena åt vänster och den andra åt höger, runt hela kransen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt jäsa i ca 30 minuter. under bakduk.

Pensla med ägg och strö över flagad mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter så att kransen är genombakad men fortfarande saftig. (Ta hellre ut den ngn minut för tidigt så att den behålls saftig).

Låt svalna på galler under bakduk.

Häromdagen bjöd jag härliga Malmö-tjejer på adventsfrukost hemma hos mig. Otroligt varma och mysiga personer som jag lärt känna det senaste året, såå glad för det & allt tack vare att jag börjat blogga här på JWHF 

Hela blogg-gänget bjöds in men alla hade inte möjlighet att vara med så vi var 4 kring bordet.

Det bjöds på färskpressad apelsinjuice vinterspetsad med ingefära och gurkmeja, vispad turkisk yoghurt med min egna rödavinbärskräm och nötiga granola, ugnsbakad frittata med färsk spenat & parmesan, nybakat rågbröd med bovetekross, fröknäcke, lagrad VB-ost, hjortronsylt & jordnötsmör, kaffe & te!

Vi avrundade med saffranskransen som värmts på just innan servering, då doftar det extra gott och kransen blev som nybakad på nytt.

Fördelarna är många med att driva sitt egna företag, men något jag saknar emellanåt är kära kollegor. Har ju tidigare arbetat som anställd med grymmaste kollegorna och tänker då och då på det roliga vi upplevde ihop, såväl under som efter arbetsdagens slut. Med det sagt så får jag emellanåt ”feeling” och bjuder in härliga personer hem till mig på; adventsfrukost, sommarlunch, höstsoppa eller så. Fin känsla att för dagen låtsas att de är mina utvalda arbetskamrater! Det pratas om en salig blandning av Livet, Familjen, Nuet, Malmö, Arbete och mycket mer.

Julduken var alldeles precis nyvädrad efter 11 månader i linneskåpet, och fick pryda köksbordet, blir onekligen en ombonad känsla med duk och inte minst med det blommiga, varierande mönstret. Duken inhandlades för exakt ett år sedan, i adventstid i ett härligt gårdsstall fullt av tyger, kuddar, dukar och rustik inredning – hos UddaTina utanför skånska Dalby. Det blir garanterat en tur dit igen snart snart.

Nu e det lördag och gryning, jag anar gråmulet och småregn.. Det vankas tur till Köpenhamn med övernattning för 2 av oss och imorn blir det garanterat julmarknad i skymning på smakfulla Katrinetorp.

Hoppas ni får en riktigt skön Andra Adventshelg,!

Kram Louise

6