Nu närmar sig den efterlängtade påsken med raska steg. Älskar påsken, den signalerar positivt! Mamma har alltid älskat påsken och jag är uppvuxen med söta påskdekorationer som plockas fram år efter år och har sina givna placeringar i barndomshemmet. Äggblåsning med efterföljande målning helst utomhus, hör traditionen till och våra olika intresse för målning tar en väldans fart. Därefter hänger de målade äggen dekorativt i påskriset till majbrasan tänds på! Påsken är som gjord för härliga måltider, ljusa kvällar, skogspromenader bland vitsippor och umgänge i smått och stort med nära och kära. Vi får hoppas denna påsk blir ljus trots omständigheterna omkring oss och lämnar med sig välgörande kvalitetsstunder som minne. Det gör vi oss verkligen förtjänta av.

Att baka under påsken känner säkert många en längtan till. Här ges 2 ”bakade” recept inför långledighetens måltider- Örtigt Citron- & Sparrisbröd samt en Rostad Hasselnötskaka med Mascarponetopping smaksatt med kaffe!!

ÖRTIGT CITRON & SPARRISBRÖD 

ca 4-5 mindre bröd

25 gram jäst

3 dl ljummet vatten, 37 grader

1/2 tsk salt

1 dl hackade färska örter(persilja, dragon, rosmarin, timjan)

7 dl vetemjöl (dela gärna vetemjölsmängden och använd hälften av satsen vetemjöl och hälften durumvete)

Topping

1 citron, i tunna skivor

ca 5 st gröna sparrisar, hyvlade + olivolja

olivolja & flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke, häll på vattnet och rör om tills jästen smält. Tillsätt salt och hackade örter samt mjölet, successivt! Blanda om ordentligt i ca 5 minuter.

Låt degen vila under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda degen och dela i 4-5 lika stora bitar.

Tryck ut eller kavla degen till runda, operfekta bröd och lägg på bakplåtsklädd plåt, 1 plåt räcker.

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt bröden jäsa på plåten i ca 30 minuter under handduk.

Sväng om den hyvlade sparrisen i 2 msk olivolja, i en skål.

Tryck till bröden och tryck ner citronskivorna ordentligt i degen och dekorera med hyvlad sparris ovanpå.

Strö på flingsalt och ringla över olivolja.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter tills bröden fått fin yta och känns frasiga på ytan och mjuka inuti.

Låt svalna på galler under bakduk.

Caketime…

En av mina absoluta favoritnötter är helt klart hasselnötter. Otroligt goda och sätter nötig, fyllig smak där den ingår. Italienarna är lika förtjusta i denna nöt som jag och njuts i choklad, i kakor, i glass, i sallader, i bröd, i soppor – egentligen överallt!

Här bjuds en läcker vuxenkaka med just hasselnötter, att bjuda på under påskledigheten eller närsomhelst för den delen.

ROSTAD HASSELNÖTSKAKA med MASCARPONETOPPING smaksatt med kaffe

ca 8 bitar

75 gram hasselnötter, finhackade

3 ägg

2 dl rå-/rörsocker

100 gram smör

1 dl mjölk

1 tsk bakpulver

2 dl vetemjöl

Topping

ca 400 gram mascarponeost (italiensk färskost)

4 msk avsvalnat kaffe

1 msk äkta vaniljsocker

1 dl hasselnötter, rostade

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Hetta upp en stekpanna och rosta hasselnötterna under ständig omrörning i ca 5 minuter.

Mixa dem ganska så ”fint” i en matberedare men fortfarande så att de ger ett ”bit” i kakan.

Ta fram en rymlig skål och vispa ägg och socker i en bunke till en luftig smet.

Smält smöret i en kastrull och häll ner mjölken däri, låt koka upp och häll sedan över det i ägg- och sockervispet under omrörning.

Ta fram en skål och blanda bakpulver med vetemjöl och rör ner varsamt i äggsmeten tillsammans med de hackade hasselnötterna till en jämn smet.

Smöra & bröa en avlång brödform med måtten ca 10 x 27 cm.

Häll ner smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter, låt svalna på galler.

Under tiden vispa mascarpone fluffigt, i en skål med elvisp, smaksätt med vaniljsocker och kallt kaffe, lite i taget. Smaka av och tillsätt eventuellt mer av vaniljsocker och kaffe om så önskas.

Då kakan svalnat, bred ett generöst lager av den luftiga mascarponekrämen på kakan, strö över grovhackade rostade hasselnötter och lite lite flingsalt. För kaffeälskaren kan man toppa kakan på sin assiett med en skvätt kaffe som dränks in i kakan. En smak som känns igen av en klassisk krämig italiensk Tiramisu!

Trevlig helg!

3

Mars månad är inne på sin absoluta slutspurt! Det har varit en turbulent månad i vår värld. För en månad sedan såg tillvaron lite mer ut som vanligt med dagens ögon mätt. Orostankar kommer och går, försöker hålla lugnet i allt detta och vara evigt tacksam för det ”lilla” som ju är det ”stora” och absolut viktigaste – hälsan & närhet till familjen!

Är tacksam att jag som person ser de små höjdpunkterna i livet. Är i dessa dagar så glad för vårsolen som strålar på oss dag efter dag. Det känns energigivande och hoppfullt, love it! Gräsmattan är grönare än grönast och att få hitta små platser i sol&lä att stanna upp vid, värma sig och äta ngt värmande gott är höjdpunkter i nuet!

Vi har den senaste tiden varit ca 3 i familjen som samlats kring lunchbordet. Nästan var dag har ngt av barnen haft en ”åkomma-light” som gjort att de fått vara hemma för att krya på sig! Frågor kring mat och vad som skall lagas är större än någonsin då vi nu spenderar mer tid hemma.

Ibland är det gott med en snabb smörgås till lunch, ibland en liten rest-tallrik från gårdagens middag, ngn dag en gröttallrik men lite variation är bra. I fredags lagade jag en ugnsbakad omelett med färsk spenat & Västerbottenost, gott och enkelt fixat. Det får vara mitt mättande och värmande lunchtips i vårtid!

UGNSBAKAD OMELETT med FÄRSK SPENAT & VÄSTERBOTTENOST

Antal: ca 5 personer

175 gram färsk spenat

350 gram västerbottenost, grovriven

7 ägg

4 dl grädde(matlagningsgrädde går säkert fint)

2 dl mjölk + 1 dl crème fraiche

ca 1 tsk salt+vitpeppar

2 vitlöksklyftor

sesamfrö och pumpakärnor att toppa med

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.

Skölj den färska spenaten, låt rinna av och lägg i en smord ugnsfast form.

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och crème fraiche till en jämn smet. Smaksätt med salt, vitpeppar och finhackad vitlök.

Grovriv osten och rör ner i äggsmeten och häll över spenaten i formen. Toppa med sesamfrö och pumpakärnor.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter tills smeten ”stannat” och känns fast i formen. Lägg på ett bakplåtspapper om den får för mycket färg.

Servera varm tillsammans med en krispig grönsallad.

Utmärkt gott att värma till restlunch dagen efter!

En av förra veckans höjdpunkter – Våffeldagen/Vårfrudagen. Vi passade på att äta våfflor flera gånger, egna smeten går lika snabbt att blanda ihop som pannkakssmet och vårkänslorna infinner sig omedelbart då våffeljärnet får följa med ut på terrassen. En klick grädde och hjortronsylt är gudagott i mina ögon!Det har plockats vitsippor i farmors trädgård, småbuketter i snapsglas hör våren därtill.. på köksbordet, på toaletten och vid barnens sängkant.Det bakas bröd och frallor så ofta som det behövs. Är barnsligt nyfiken på surdegen jag skall få i present av vår granne ikväll. Såå länge jag tänkt starta min alldeles egna surdeg. Nu skall jag äntligen komma igång med surdegsbaket tack vare snälla grannen Mona!

Sysselsättningen här hemma under helgen med barnen gick skapligt tack vare glassutflykt till Skanör, promenad i solskenet runt byn, chokladbollsrullande, storlegobygge, bokläsning, jakten efter trädgårdens nyckelpigor och en och annan brottningsmatch…

Ny vecka, fortsatt sol, påsken närmar sig! Nu skall jag minsann börja fundera på vad för gott vi skall laga och baka till påskledigheten..

Fick precis veta att min kokbok nr 2 – Svenska Klassiker – kommer in i svenskt lager nu i veckan! Åh vad jag längtar efter att få krypa upp i soffan och bläddra runt… Längtar även ihjäl mig efter att få fixa och planera kring min bokfest här hemma, men det får avvakta lite till….

6

Tarte flambée- såå gott, enkelt & variationsrikt!
Räknade hur många gånger jag varit i fantastiska Alsace och det blev många, är verkligen förtjust i denna del av Frankrike. Förutom de pittoreska byarna, sluttande vingårdsvyerna och utsökta vita vinerna så är deras klassiska specialité, Tarte Flambée, ngt jag varmt kan rekommendera er att smaka på, som en variation av frasig pizza utan deg som jästs. Ursprungsvariationen görs på tunn deg där crème fraiche breds på, därefter hackad gul lök och vidare, strimlad ”lardon” alltså rimmat fläsk och toppas slutligen med riven ost. Här kommer en läcker version värd att prova med grönt täcke av fräst savoykål, rödlök och purjolök på en frasig färdigköpt smördeg som enkelt rullas ut… TARTE FLAMBÉE ”GREEN STYLE”

ca 4 personer

GRÖNSAKS PREPP
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 rödlökar, skurna som båtar
..
2 msk olivolja
8 savoykålsblad, utan rot, strimlad till mindre med händerna
..
3 msk olivolja
1 purjolök, i sneda cm-tjocka skivor
6 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta, pressad
salt/peppar
1 rektangulär smördeg, 250 gram
1 dl Västerbottenost, grovriven
Topping & Tillbehör:
rostade hasselnötter, grovhackade
krispiga romansalladsblad
vitlöks-crèmefraiche
GÖR SOM SÅ HÄR
Sätt ugnen på 210 grader varmluftsugn.
Hetta upp en stekpanna, häll i olivolja och lägg i vitlökshack & rödlöksbåtar, sänk värmen ngt så att det inte bränns, stek i några minuter. Salta och peppra efter behag. Lägg i en liten skål.
Hetta upp pannan på nytt med olivolja, lägg ner de grovt delade savoykålsbladen, utan roten, och fräs i stekpannan så att det får lite färg och mjuknar. Salta och peppra efter behag. Lägg i en skål!
Hetta upp pannan på nytt och stek den skurna purjolöken med olivolja, fräs till mjukare, salta och peppra lite grann.
Rulla ut smördegen, kavla ut kanterna till lite ojämn form. Lägg på en bakplåt.
Ta fram en skål och rör om crème fraiche och vitlök. Bred ut ett generöst lager på smördegen, fördela de stekta savoykålsbladen, purjolöken och rödlöken. Strö slutligen ut västerbottenost.
Grädda tarten till frasig, i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
Servera med en krispig grönsallad, grovhackade rostade hasselnötter och gärna en klick vitlökscrèmefraiche!
Passande att njuta frasigt varm i en mars-solglänta i sällskap av ett glas Riesling, Gewürtztraminer eller Pinot Gris….
En utmärkt rätt att laga av diverse rester i kylskåpet, det mesta kan rivas, hackas, skäras och läggas på. Men man får inte tumma på den krämiga crème fraichen som breds ut i botten.
Bon Appétit & Trevlig helg
2

Försöker se ljusglimtar i tillvaron just nu, bland annat genom maten vi äter. Gillar (oftast) att vi alla 6 personer i familjen varit hemma mycket tillsammans de senaste dagarna och kommer vara framöver. Helt tydligt är att när barnens aktiviteter ställs in från dagliga agendan frigörs mycket tid för annat, på gott och ont. Man får ju själv agera lekledare och fotbollstränare men det känns ännu så länge helt ok. Med det sagt får vi innerligt hoppas att denna undantagstillvaro är här för en kort stund, för allas bästa.

Gårdagens måndagslunch för oss blev en variation av den klassiska rätten; raggmunkar med fläsk som var många år sedan jag blev serverad, kanske inte sedan skolåldern… Min version blev timjan & vitlökssmakande Sötpotatisraggmunkar med krämig Tapenade, crème fraiche och grönt därtill! Varför har jag inte lagat detta tidigare?! Som ett väldigt gott och mättande alternativ till torsdagspannkakan kanske?!

Anar att raggmunkar är gott att göra på alla våra fina rotfrukter vi har såsom rotselleri, palsternacka etc.

Timjan & Vitlökssmakande Sötpotatisraggmunkar med krämig Tapenade..

Antal: ca 12 st

1 1/2 dl vetemjöl

2 1/2 dl mjölk

2 ägg

1 – 1 1/2 tsk salt

generöst med färsk timjan

2 vitlöksklyftor

ca 500 gram sötpotatis, grovriven

olivolja & smör till stekning

Serveringstips

Krämig Tapenade

Crème fraiche

Hyvlad parmesan

Mixat grönt(ex avocado, rädisor, gröna blad)

GÖR SÅ HÄR

*Vispa ihop vetemjöl med lite av mjölken i en bunke, vispa ut eventuella klumpar.

*Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt, finhackad timjan och vitlök. Vispa ihop. Tillsätt den grovrivna sötpotatisen och rör ner i smeten, blanda ihop.

*Värm upp en stekpanna, häll i lite olivolja och en klick smör. I en normalstor stekpanna, skeda upp ca 1/2-1 dl´s klickar av smeten, ca 4 st blir lagom åt gången. Tryck till dem ngt med stekspaden och låt steka några minuter på var sida tills de fått fin yta och är gräddade igenom.

*Lägg dem på en ugnsfast form och håll varma i ljummen ugn till servering. Fortsätt stek de övriga. Om inte alla går åt är de perfekta att värma på dagen efter, nästan ännu godare;)

Servera raggmunkarna varma, klicka på tapenade, crème fraiche, hyvlad parmesan och gott grönt därtill!

Må väl!
Kram Louise

4

Så kom äntligen en lugn helg efter alltför många intensiva veckor i mitt liv. Senaste tiden har varit kantad med gott om jobbuppdrag, begravning inom närmaste familjen och generellt en väldigt intensiv tillvaro med allt för lång daglig att-göra-lista och allt för få timmar av sömn per natt. Utöver det, krassliga barn och milt sagt oroligheter i världen, gudskelov går vi mot ljusare tider och förhoppningsvis mildras det som skakar som mest nu i takt med det.

Vår obokade och oplanerade helg var välbehövlig och har spenderats mer utomhus än inomhus med flertalet timmar av sol på våra kinder. Trädgården har fått sig ett första ansiktslyft efter vintern med trädbeskärning, krattande, räfsande och allmänt putsande. Gräsmattan är ljuvligt grön, hoppas det förblir så även då det blir varmare. Tänkte hänga upp tvättlinan igår, men det glömdes av. Känns inte orimligt att en solig dag framöver ha möjlighet att hänga nytvättat på tork i friska vindar, en av vårens absoluta höjdpunkter….

Min förkärlek för scones försvinner tydligen aldrig, det passar oavsett tid på dygnet och årstid- går att smaksätta och pimpa efter säsong och baka ut smått, som stort, som trekantigt som runt…..

Att samlas till kvällste är himla mysigt tycker jag, så fick det bli här ikväll, då den rejäla senlunchen justerade vårt matschema denna söndag. Citrustiderna pågär ännu, så finrivet skal av citron fick sätta smak på dessa små miniscones i sällskap med Crunchy müsli…

MINISCONES MED MÜSLI & SMAK AV CITRON

ca 20 st minisar

4 1/2 dl vetemjöl special

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

1 dl crunchy musli, gärna med smak av kokos eller annan god smakhöjare

70 gram smör

1- 1 1/2 citron, finrivet skal

2 dl mjölk

TOPPING

vatten, müsli & flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Blanda alla torra ingredienser snabbt och lätt i en matberedare.

Tillsätt smör i bitar och citronskal, blanda smuligt.

Tillsätt mjölken och blanda snabbt ihop till en deg.

Mjöla bakbordet och lägg upp degen. Mjöla händerna och kavla ut degen med en kavel, stansa ut små cirklar eller forma små bröd, trianglar eller vad som önskas. Lägg dem på baklåtsklädd plåt.

Pensla med vatten och strö över musli & flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, se till att de är genomgräddade, fortfarande mjuka utan att bli brända.

Låt svalna på galler en kort stund, servera varma tillsammans med en klick smör, krämig apelsinmarmelad och en härlig skiva Gréve-ost.

 Vårt fina körsbärsträd är beskuret och jag har fyllt huset av underbara körsbärskvistar i knoppstadie, ett gäng står kvar utomhus i vattnad vas som skall bli vårt stundande påskris, såväl inomhus men även att ha i trädgården.

Nu går vi en ny marsvecka till mötes, hoppas den blir mjukare än föregående och att vi många inom en snar framtid åter kan gå tillbaka till vardagsrutinerna. Tills dess får vi passa på att stanna upp och umgås, bara vara hemma så mycket vi bara kan, egentligen hur lyxigt och skönt som helst….

9

Mellan solstrålar, skurar och vinande vindar tog jag mig i förra veckan till Anitas vid BörringeKloster för att leverera ett antal kokböcker av min ”Naturens Skafferi”. Här trivs boken bra i doften av allt hemlagat/bakat som serveras. Stora gedigna fat med härliga rätter serverade vid deras dagliga buffé! Lokalen är ett gammalt stall som fått nytt liv med servering och försäljning av diverse livsmedel och handplockade saker.

Här är verkligen alltid mycket folk, ett riktigt vattenhål på skånska landsbygden. Ett hett Tips för lördagslunch om man är på tur med familjen i utkanten av Malmö!!

Här möts maten och konsten i lantlig miljö!

Golunch på Anithas kombinerades med en kurs jag går just nu, Kreativ Struktur för kvinnliga företagare av Jenny Brandt Grönberg, som oxå bloggar här på JWHF. För andra gången åker jag till charmiga Skårby med ett omkringliggande böljande landskap i utkanten av Ystad- fina timmar av struktur, rådgivning, pepp och kloka ord oss kvinnor emellan coola med Jenny vid stafettpinnen.

Blev hur glad som helst, paket på posten med godaste praliner från Lakrids By Bülow. Upptäckte just precis att jag och pralinerna har samma initialer – L B, det händer inte så ofta! Med dessa 2 smaker – Strawberry & Cream samt Blackberry & Dark hyllar företaget kärleken i form av en ny Love-Kollektion! De både doftar gott och smakar ljuvligt, framtagna, limited edition, för vårens kommande högtidsdagar med tanke att hylla kärleken.

En väldigt kär vän befinner sig i slutskedet av sin graviditet. Vi samlades i lördags för att äta brunch ihop, vi blev 10 stycken i mitt kök med en riktig WOW-stämning. Det blev mys på högsta nivå. Vi inledde med att värma oss vid öppna spisen med ett glas iskall Blodapelsinmimosa, såå gott! En gemensam present från oss alla överlämnades från underbara Coin de Rêve, ekologiska bebiskläder, mjukare än mjukast.Brunchen bestod av..

Nybakade frallor gjorda på kalljäst deg med nyponskalsmjöl…. saftigt yoghurtbröd med frö och kärnor…..ugnsbakad omelett med spenat, grädde, muskot och västerbottenost, krämig bovetegröt toppad med ingefärsstekta päronklyftor, naturell yoghurt med granola och rårörda bär och en variation av olika gröna och fruktiga toppings !

Vi drack te och kaffe i de största kopparna och kyld färskpressad äppel- och apelsinjuice i glas på fot.

Brunchen avrundandes med 3 utvalda ”Sweets”- Supersöta cupcakes, BlackBeanBrownieRutor och syrlig, krämig Citronkaka på sked, serverad med en klick grädde. Såå upprymd efter 4 1/2 timme fulländat tjejhäng, att leva väldigt länge på..

En lugn och skön söndagseftermiddag avrundades av att barnen bakade små pimpade kladdkakemuffins. 15 muffins försvann innan jag hann få smaka, det måste ha varit det allra högsta betyg av bagarna själva…..

5

Ett inlägg i samarbete med Smakbox!

Just spenderat ett fint och intensivt sportlov i italienska alperna med fullt fokus på familjens alla skidor, stavar, pjäxor, hjälmar, vantar, liftkort, solkräm och mycket annat som skall vara DÄR vid rätt plats vid rätt stund.. och en ständig önskan om ett glatt semesterhumör hos merparten av oss, lite då och då i allafall! Underbart på många sätt men så är det allt bra skönt att komma hem igen, där allt är sig likt i vardagens lunk! Den enda märkbara skillnaden sedan vi åkte hemifrån förra helgen är ljuset på morgnarna som nu blir tydligare och tydligare för var dag. Det tar en liten stund att vänja sig vid det men som jag längtat. Trädgårdsbuketten därtill förstärker längtan av att lämna dörren till trädgården på glänt och så småningom dricka förmiddagsteet längs husväggen. I väntan på det är måltiderna vid matbordet fortfarande vår vardag.Ett paket från senaste Smakboxen med tema MATNYTT fyllt med diverse godsaker fick bidra till en fin morgonstund i soligt februari! Väldigt inbjudande rödbetsaktig färg på Grönsaks- & fruktdrycken ”FIBER” från Kiviks Musteri med smak av just rödbeta, äpple och passionsfrukt. Rik på fiber, utan tillsatt socker & helt vegansk – riktigt juicegott väl kyld till frukosten!

Bjöd även på frasiga Superkex från Paulúns med en klick smör, lagrad ost och krispiga gröna blad därtill. Knäckisar i fint format med härligt bit och smak av äpple, ingefära och quinoa, lagom stora för såväl topping som solo. Nybakat är en självklarhet vid mitt dukade frukostbord, för allra första gången bakade jag småbröd med torrjäst, alltså inte färsk jäst. Fiffigt att ha i skafferiet då baklusten blir till oplanerat bak och lagret av färsk jäst i kylskåpet är tömt. Nästa gång skall jag skriva ner receptet, det hanns inte med, men väldoftande och lyckat resultat; fluffiga, saftiga med frasig yta.

Skillnaden med att baka med torrjäst vs färsk jäst är att torrjästen skall blandas med mjölet vilket med färskjäst är med degvätskan, och degvätskan skall vara varmare, kring 50 grader vid bak med torrjäst, vilket annars är max 37 grader för jästsvamparnas överlevnad.

Gör som jag, prova en av kommande Smakboxar, levererade hem till dig. Boxen innehåller ca 23-25 produkter till ett värde av 420 kr tillsammans med en inspirationstidning fylld av produktinformation, recept och annan Matnyttigt. Ange koden: LOUISEBY !! Kanske upptäcks en ny smakfavorit av något slag!

Bring it in – the spring!

 

 

 

 

4

I veckan hade jag och min vän och kollega, fotograf Caroline Tengen vår andra workshop där vi tillsammans med 11 barn mellan 10-12 år lagar mat ihop under en eftermiddag. Det hela avrundas med en riktigt god måltid som vi äter vid ett fint, dekorerat bord. Det är verkligen skoj att se skaparivern och kreativiteten hos barnen!

Den eventuella nervositeten och osäkerheten som visas inledningsvis försvinner allteftersom tillagningen pågår och i de allra flesta fall blir barnen väldigt stolta över den rätt de lagat och vill gärna bjuda kompisarna på sitt mästerverk och berätta hur de hackat, skurit, dekorerat och ”pimpat”.

 Temat var ”Asiatisk Matlagning”, något som många barn har positiva associationer till. Den gamla köpmansbänken från en butik i Malmö passade utmärkt att ställa alla råvaror på. Här fick de botanisera, känna, klämma och smaka!

Möllevångstorget är ju en guldgruva för inhandling av den här sortens frukt, grönt, såser, nudlar, ris och lyckokakor så där stod jag i snålblåsten och valde ut pakchoi, avocado, chili och mango i snålblåsten dagen innan.

Barnen gillade att se råvarorna fint presenterade och var väldigt nöjda att få använda dem till sin matlagning! De ansvarade för var sin rätt och hjälpte varandra sinsemellan vid behov.

Här står 2 förväntansfulla arrangörer i väntan på anstormningen!

Mängder av frågor, hackande, provsmakande och pirrighet resulterade i denna absolut urgoda asiatiska buffé- vilket dreamteam på 11 barn vi lyckades få ihop!

Middagen bestod av 9 salta rätter och 2 söta med nya begrepp och erfarenheter för barnen. Vad är egentligen en mandolin, hur gör jag när jag karamelliserar ananasen, hur smakar risvinäger, går det bra att baka ut degen till ”de taiwanesiska ångade bröden så här?! Undrans på hur många frågor jag besvara de under dessa 4 timmar..

Vilken känsla för barnen att få presentera sina lagade rätter inför nya matlagningskompisar. Vansinnigt härligt! Längtar redan till nästa tillfälle, om några veckor..

8

I onsdags hade jag ett möte inbokat mitt i centralaste Malmö!

Från en klarblå himmel strålade solen och jösses vilket energirus genom kroppen, tillvaron får en helt annat lyster än i regn och rusk. Egentligen hade jag brådis hem men kunde bara inte låta bli att unna mig en liten promenad på stans gator, till butiker som gör mig gott! Jag hann insupa goda dofter, spana fina stilleben och prydnadsföremål. äta golunch och sinnesbilderna stoppas minnesbanken!

Ett av mina favvo-stopp i Malmös butiksutbud är alltid AB Småland, här ges prima känsla för äldre föremål från landsbygden i fin harmoni med gröna växter, kuddar, linnetyger, tallrikar och annat trivsamt för hem, bad&barnrum & kök! Spanade in Gridelli´s gröna bergamott-marmelad, den längtar jag efter att få smaka på, fina citrustoner kan jag tro.  Blev väldigt förtjust i dessa kaffekoppsassietter att servera en ljummen småkaka på! AB Småland har även en färgsprakande buffé kring lunchtid, ser inbjudande ut från vackra skålar och fat!Smet inom Designtorget och blev genast nyfiken på boken ”Kockens Hemligheter”! Passerade förbi relativt nyöppnade Beyond Us, alldeles invid kanalen och strosade runt ett varv bland smycken, kläder, posters, mattor, klänningar för uthyrning och mycket mer! Ett spännande koncept med flertalet erbjudande under ett och samma tak! Vrålhungern tog mig på bar gärning och jag beslöt mig för att äta en Getost Sallad i deras café! Jättegott!

Tog en titt på Florista´s vårinspiration på Kärleksgatan 4! Krokusar som på första parkett samsades om plats tillsammans med julrosor, kungsängsliljor i kruka, frodiga Doktor Westerlund, rosa rosor och knoppiga kvistar! Därinne föll jag pladask för stora knippen av hösteukalytusar, härligt rostiga i sin nyans.

Indiska mönstrade tyger, I love it, att använda vid måltider som duk, tyg till brödkorgen, kökshanddukar men även som skjorta eller morgonrock. Sprang på butiken Moi, precis vid triangeln- butik och café i ett! Här skall jag njuta en kopp te nästa gång jag har ärenden i stan.

Ett stopp på bageriet Leve gjorde det svårt att motstå deras härliga smaksatta munkar, jag bad om 4 stycken, att överraska barnen med efter skolan, det gillades helt klart och gudskelov köpte jag bara 4! På väg mot bilen möttes jag av vintergäck i parken och minst 3 personer satt på varsin parkbänk med solglasögon på och åt glass. Tänk vad lite vårsol kan ge..

Lagade idag ihop en snabbfredagslunch då jag i veckan fick ett sneak-pekk utskick av kommande #Smakbox med tema MATNYTT, som snart kommer att landa hos alla som beställt! Ser framemot att se vad den kommer att innehålla!

Dagens lunchtips, gjorde en krämig hummus på Bonduelles ekologiska kikärtor, en klick grekisk yoghurt, massa finhackad vitlök och olivolja!

Såå gott att bre på nyrostat bröd och toppa med varm, olivoljefräst hyvlad zucchini och delade champignoner!

En alldeles perfekt vego-arbetarlunch med mig själv!

Whii, fredagseftermiddag….

5

Tiden tar oss framåt i alldeles väldans fart, nästan hela tiden! Ibland, dock väldigt sällan, då man någon gång ligger nerbäddad krasslig i sängen, då känns det som att tiden kryper sig fram i långsam snigeltakt, men knappast annars, hej och hå.

Då jag nu kommer till insikt att det var helaste 12 1/2 år sedan vi gifte oss, ja då blir jag något paff- wow, var det verkligen såå längesedan, jo precis så är det;) Varför nämna detta jo, då en av de gedigna gjutgärnsgrytorna vi äger var en av alla de tidlösa, fantastiska presenter vi fick i bröllopspresent. Grytan används flitigt periodvis, vs glöms helt av, och just nu är perfekta tider för just grytmat. Den här sortens mat blir ju bara godare om den förbereds ngn dag innan och bara värms just innan middagen, bra mitt-i-veckan mat alltså;)

Häromdagen åt vid kycklinggryta med jordärtskocka och kokosgrädde, himla gott, på tallrik eller i djup skål med mycket god sås, krispig sallad och en skål rött ris!

Love it, härlig mönstermix utan större eftertanke, blir såå fint och inbjudande då det dukas till bords!

KYCKLINGGRYTA med jordärtskoka & kokosgrädde

Antal ca 6 personer

2 msk olja

2 rödlökar, skuren i skivor

3 vitlöksklyftor, skurna i skivor

1 kg kycklingbröst, i medelstora i bitar

300 gram borstade jordärtskockor, i medelstora bitar

2 kycklingbuljongtärningar

15 cocktailtomater

vatten så att det täcker innehållet i grytan, eller ngt mindre

8 pak-choi blad ( vacker kål besläktad med den kinesiska salladskålen)

400 ml kokosgrädde

Dekoration

grovhackad gräslök

pistagenötspån (pistagenötter mixade i mixer till mindre bitar)

 

GÖR SÅ HÄR

Skölj och tvätta av en gjutgärnsgryta.

Hetta upp olja och fräs rödlök och vitlök i några minuter utan att ta färg.

Lägg ner kycklingbitarna och låt stekas med i ca 15 minuter.

Lägg ner jordärtskockorna, buljongtärningar, cocktailtomater och häll på vatten så att det precis täcker, kan även ta lite mindre vattenmängd. Rör om varsamt och låt puttra på spisen med lock på ca 20 minuter tills kycklingen är ”genomstekt” och jordärtskockorna är lagom mjuka.

Häll ner kokosgrädde, smaka av med ev salt & peppar och lägg sedan på hela pak choi-blad i kanten av grytan, tryck ner dem i vätskan och låt puttra ca 15 minuter till. Smaksätt gärna grytan ytterligare med finriven färsk ingefära, mer vitlök och finhackad chili om så önskas!

Toppa den heta grytan med grovhackad gräslök och servera därtill en skål med rött ris, syrad rödlök, en krispig sallad och gärna ett härligt brytbröd att doppa i den goda såsen.

Har en härlig vecka nu med ett flertal inbokade möten med ”nya ansikten” som arbetar i samma bransch, kring mat&måltid. Jag ser verkligen nyttan & charmen med att kontakta spännande personer för att ses en stund förutsättningslöst, älskar känslan av att jag inte på ngt sätt vet om mötet mynnar ut i ett faktiskt uppdrag, eller ”bara” ett nyttigt och givande samtal. Så pepp på att fortsätta göra just så! Det kryllar ju verkligen av människor jag är nyfiken på, både långväga hemifrån men även i ens geografiska närhet.

Ett annat kul inslag i tillvaron nu är att jag och min vän och fotografkollega Caroline Tengen fortsätter våra matlagningsworkshops tillsammans med barn, i studio i Limhamn. Intresset tycks vara oväntat stort och gruppen som i nästa vecka skall laga asiatiskt ihop blev fullbokad rasande snabbt. Känns hoppfullt att den yngre generationen har största nyfikenhet och intresse av att lära sig mer i köket, extra skoj att få vara en person som är med och inspirerar till just detta, Aktiv matlagning, som efter 2 timmar avrundas med att långbordet dukas, av barnen, och maten presenteras, av barnen, dukas upp, av barnen och njuts ihop av oss alla.

Kram Louise

5