Vilken fin kick av energi jag fick av helgens 2 dygn i Stockholm. Vänners fantastiska kalas var det egentliga syftet med storstadsturen, men vi passade på att maxa med sånt vi gillar som mest då vi kommer till vår gamla hemstad- min käre man & jag. Och tanken slog mig ofta, så okomplicerat, effektivt & snabbt det kan vara att hitta på ett och annat utan 4 barn i sällskap, men visst var det lite tomt utan dem…

Inte ett Stockholmsbesök värt att nämna utan ett besök på Strandvägen 5, närmare bestämt på Svenskt Tenn

Jag tror jag hade ungefär 3 minuter på mig att besöka butiken med stort B, men jag hann insupa fullt tillräckligt med sinnesbilder att ta med mig hem. Här är man sedan länge fena på heminredning, tyger & diverse ting för dekoration av hemmet, och inte minst omtanken kring det dukade bordet. Skulle vilja säga generöst stilrent, färgsprakande, elegant men ändå enkelt. Besöket som ger känslan av att man gärna vill ta med sig rubb&stubb hem i kappsäcken.

Så här såg det ut vid Svensk Tenn´s bordsdekorationer en sensommardag i kräfttider, precis NU!

Låt väl smaka..

I te-salongen går det utmärkt att njuta av Nybrokajens vy, varma småscones, kylt bubbel, smörgåsar, diverse bakverk & Estrid Ericsson´s egna te-blandning om jag inte minns fel från mitt förra AfternoonTea besök just här!

Det var det hele, fint eller hur!? Häftig variation av tyger, mönstrat & enfärgat, de olika materialvalen för tallrikar, bestick, ljusstakar, underlägg etc, maffiga säsongsbuketter, såväl en större på bordet, men även en alldeles egen liten blomma i vas vid sitt egna kuvert och handskriven bordsplacering. Så rätt!!

Kan varmt rekommendera återkommande besök här, det ger garanterat inspiration & lyckorus oavsett årstid!

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
2

För er som inte har något inplanerat för kommande helg har jag ett finfint utflyktstips, till Halland, (inte alltför långt från Skåne). Närmare bestämt Tvååker, en bit från kuststaden Varberg. Jag blev helförtjust i denna trakt efter att ha varit där för första gången för 2 somrar sedan, fantastiska pärlor att besöka, drivna entreprenörer att möta, god mat och magisk natur med en imponerande bokskog- Åkulla bokskogar! Just denna helg anordnas ”Smaka på Tvååker” med hela 34 olika spots att besöka – gårdsbutiker, blomsteraffärer, vingård, plantskola, läderverkstad mm.

För 2 veckor sedan besökte jag 3 av dem, en solig&varm sommardag i sällskap med min lille minsting!

Ett ställe helt i min smak. Inte en sommar utan en frukost på Obbhults Gård hos vänliga Lars & Kicki!

Vi började på underbara Obbhults Gård, en kringbyggd hallandsgård utanför Rolfstorp som funnits sedan 1752. Här bara måste man njuta av den mysigaste frukosten man kan tänka sig fint uppdukad på unika vintagefat, skålar, karaffer och nybakat varmt bröd. Det finns härliga hörn att sitta och äta i, utsikten från trädgårdssidan är bedövande grön och på innergården blir man tagen av den sanna Bullerby-andan. Serveringen kompletteras med antikbutik med sköna små ting, möbler, lampor och diverse.

Liten mini spanar in den goda frukostbuffén!

Ja, här njuter man av sommarfrukosten i allra högsta grad!

Älskar miljöerna & alla detaljer alla vila ögat mot….

Vilken kopp, assiette, karaff skall man välja…

Svårt att gå tomhänt härifrån, köpte med mig fina Gustavsbergstallrikar och ett snyggt plåtfat! Hej Då Obbhult..

Mätta och belåtna åkte vi en liten bit söderut till StrömmaFarmLodge. En sprudlande farm med gårdsbutik, inredningsbutik, café och stora ytor att strosa runt. Här tycks alla trivas, såväl barn som vuxna-  ”Världens största sandlåda” och jättegoda pannkakor med sylt och grädde, kan vi skriva under på!

32 grader i skuggan, vi kämpar på med saften…

Imponerande gårdsbutik med fint till köket och gårdens egna produkter i kyl&frys! Missa inte en titt på takmålningarna…..

Pannkaksmätta och i skönt svettigt semestermood körde vi vidare på vår lilla utflykt, & lille Carl på strålande humör, trots värmen.. Inte långt från Dagsås en bit från Strömma FarmLodge ligger Öströö Fårfarm vid Åkulla Bokskogar. Slottet ligger inbäddad i bokskogen och här erbjuds lammsafari, picknick i parken och en riktigt bra gårdsbutik med hemlagat och gårdens egna kött, 100% glada djur här på Öströö.

Vi hoppade på traktor & vagn och åkte på Lammsafari!

Tycker naturen här är såå tilltalande, böljande längs en å, som om torra somrar är obefintlig men ändå. Det finns lamm att klappa i en hage vid caféet där man kan köpa gårdens färdiga picknick korg med rödrutig duk såklart, som man själv väljer innehållet i. Dessvärre hade vi inte hunnit bli hungriga på nytt så det får bli picknick korg då vi kommer hit härnäst.

Här eftermiddagsvilade lammen innan vi kom på besök med en väldresserad vallhund som fick den enorma flocken samlad på mindre än 4 minuter, såå imponerande, vilken arbetshund med 100% fokus på sin uppgift.

Efter en heldag på landsbygden blir jag helt glad inombords vilka fantastiska människor det finns som lägger ner hela sin passion i något som blir så riktigt bra. Här kan man verkligen tala om att landsbygden blomstrar & ännu mer tillsammans som just nu med den gemensamma öppna helgen ”Smaka på Tvååker”!

Om jag inspirerat er att det blir en tur till Tvååker  i helgen, snälla, låt mig få veta! Då blir jag glad!

Trevlig helg!
Kram Louise

6

Borta bra men hemma bäst ändå… Brukar avsluta varje sommarlov med de orden i tankarna…

Ett innehållsrikt sommarlov har nu närmat sig mot sitt slut, i en nedrans fart. Om några timmar är det åter vardag för vår fina kvartett; en i femman, en i fyran, en i ettan och lille Carl nyinskolad på förskolan.

Sommarlovet kändes oändligt inledningsvis och vips så är det över med mängder av minnen och upplevelser att bära med sig in i hösten. Vi har semestrat hemmaomkring de senaste dagarna, korta utflykter, vänner på besök och sköna, gosiga måltider hemma i egna trädgården- alltifrån långfrukost med fil&smörgås på sommarfilten, Lasse´s ljuvliga vildlax på grillen, mellanmål i form av päron som fallfrukt och varm bärpaj under rut-täcke i pergolan, just innan midnatt med alla kusiner för att morgonen efter gå upp i ottan och få uppleva Sommarlovsmorgon i Beijers Park.

Nåväl, en solig tisdagseftermiddag åkte vi lite spontant & oplanerat ner till trakten kring Räng, strax utanför Höllviken och ett trevligt besök på Annedals Gård för att plocka varsin somrig bukett och köpa grönsaker med oss hem. Min sommarängsbukett nedan, såklart en brokig & färgglad sådan, lite som en sprakande karamell.


Efter blomsterplocket blev det en tur in i gårdsbutiken med diverse grönsaker och bär med i papperspåsen hem: hallon, tomater, rödbetor, potatis och tjusiga morötter med blast.

Efter 2 timmar bland de svajande vetefälten på Söderslätt åkte vi vidare ner till Kämpinge för att svalka oss i det blå. Stabilt högtryck då vi kom, men som snabbt skiftade till det motsatta, men barnen tog sig ett uppfriskande dopp, vi gottade oss på stranden och därefter mumsade vi i oss dagens Glass nr 1 på/bredvid trevliga Strandtugg.

”Efter-glass häng” med Eric….

Vi fick upp intresset för ännu mera glass denna dag och konstaterade att vi var tvungna att åka vidare ner till Skanör & smaka på äkta italiensk glass hos Aldo´s, det ångrar man aldrig, Glass nr 2 fick bli- 2 kulor – mango/hasselnöt- en av mina favorit kombinationer sommar 2019! Regnet öste helt plötsligt ner, men det passade utmärkt att sitta inne med varsin bägare i handen och gilla livet… Läängtar såå, imorn skall jag och barnen fira in ny skoltermin med en tur till stan och Malmöfestivalen, och på vägen hem har jag lovat att ”premiär-prova-på” glassarna hos Limhamns Glass Mejeri i Dragörkajen som ser alldeles tokgoda ut, på bild!Just det, morgonen efter vår tisdagsutflykt såg min frukostbricka ut ungefär så här med gott från besöket på gårdsbutiken. Puuh, Imorn är det åter dax med tidiga vardagsfrukostar och begränsat med tid. Nya vanor och rutiner skall sättas efter ledigheten, skall peppa dem alla till ny Havregrynsgröt-säsong, vi får väl se hur det går?! Jag känner att lockbetet får blir den goda gröt-toppingen som var och en får välja med variation av nötter, bär, frukt, en liten ätbar höstblomma eller så.

Kram Louise

 

 

 

2

Det kändes lite, lite för tidigt på säsongen, men upptäckte häromdagen med viss vemod att sensommaren faktiskt närmar sig, men samtidigt glad att björnbärsbuskarna bakom tomten redan börjat ge mogna bär, äntligen, som vi smygspanat en tid. Fick för mig att det brukar vara först i början av september som vi plockar björnbär, men kanske så att solen skinit lite extra gynnsamt och påskyndat dess mognad i år.

Som barn var det ”tradition” att en helg om sensommaren, efter skolstart, att packa ihop oss en söndag med mammas goda picknick och åka på familjetur till Hallands Väderö på Bjärehalvön för att just fylla en mängd medhavda glasslådor med dessa godingar. Ett fint barndomsminne från de här dagarna, dock väldans stickigt, tvi för alla dessa taggar… Man får helt klart vara beredd på rejält lila händer, fläckar på kläderna och rejäla rivsår på armar & ben om man går hårt fram som jag.

På mindre än 30 minuter hann jag och Olivia plocka 4 liter, det tyckte jag gick snabbt & smidigt. Det får göras fler gånger kommande veckor, det dignar där ute. Det skall styckfrysas till dekoration på vinterns kakor, att ha lite lätt frusna på helggröten/yoghurten och istället för ”isbitar” några stycken i drinken. Ett gäng syltburkar måste oxå kokas till vinters alla pannkakor och som gåbort-present såklart, viktigt!

Har lärt mig genom åren att ser man mogna bär/frukt ute just precis NU, så lika bra att plocka direkt, annars kommer fåglarna, ngn annan bärsugen person och hinner före eller så hinner de bli övermogna… snopen känsla då man laddat för skörd!

Systrar & kusiner bjöds hem till oss på sommarlovsavslut med våfflor, chokladsnittar med flingsalt&sesamfrö, björnbärspaj & sleepover nu i veckan, för att sedan avrunda med Sommarlovsmorgon i Beijers Park morgonen efter, såå himla mysigt & intensivt dygn ihop. En björnbärspaj kändes naturligt att bjuda på i dessa tider. Tyckte den blev himla god med viss syrlighet och frisk smak av citron. Ljummen med en klick vaniljglass, mums!

BJÖRNBÄRSPAJ

Antal: 6-8 personer

En härligt syrlig björnbärspaj med smak av citron & sensommar!

Pajdeg:

5 dl dinkelvetemjöl

175 gram smör

1/2  dl råsocker

1 msk vatten

1 ägg

Fyllning:

ca 600 gram färska björnbär

1/2- 1 citron, finrivet skal + citronsaft från halva citronen

2 tsk vaniljsocker

1 dl råsocker

3 msk potatismjöl

1 ägg till pensling

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta fram en skål och nyp ihop smör, mjöl och socker till smuligt. Tillsätt vatten och ägg och knåda ihop snabbt till en deg. Plasta in och låt ligga svalt i ca 20 minuter.

Smörj en pajform, ca 25 cm.

Tryck ut 2/3 delar av degen i formen, nagga botten med en gaffel.

Blanda bär, citron, vaniljsocker och råsocker varsamt i en skål, rör slutligen ner potatismjölet, fyll i formen.

Kavla ut återstoden av degen och skär i längder. Dekorera kakan med ett fint rutnät som läggs omlott över pajen. Pensla med ägg.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 20-30 minuter tills kakan fått fin färg och ser härligt frasig ut.

Njut ljummen med en klick grädde eller glass.

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Gotland alltså, nedrans vilken fin ö. Mitt just upplevda, tredje besök på ön var som tidigare, full pott.

En tidig, väääldigt tidig fredagsmorgon lämnade jag & mina 2 systrar samt 4 barn mamma & pappa i Helsingborg där vi övernattade för att sedan åka vidare mot metropolen Oskarshamn och 3 timmar senare Gotland. Vi anlände på soliga Gotland kring lunchtid för fortsatt umgänge med släkten och fira vår käre kusins 50-årsdag i dagarna 3.

Vårt första stopp blev det omtyckta LEVA Kungslador, ett stenkast söder om Visby. Ett härligt place innefattande stenugnsbageri, restaurang, gårdsbutik & fin trädgård. Här möttes vi upp och åt diverse nybakat gott från deras bageri. Jag kunde inte motstå gårdens saffranskaka med fluffig grädde, vansinnigt dyr men riktigt god;)

Ett inspirerande besök med bjud på vackra bordsdukningar & föremål i somrigaste miljö. Gårdsbutiken, i ett gammalt stenstall sålde gårdens egna marmelader, snygga böcker, skålar, vaser, korgar mm. Det mesta hade jättegärna fått följa med mig hem…

Mätta och belåtna åkte vi in i Visby för att visa barnen denna charmiga stad fyllt med rosor, smala gränder, den historiska ringmuren, den gröna/sköna botaniska trädgården och mycket mer. Jag blev en stor smula nostalgisk, då jag senast var på Gotland var sommaren 2004 på uppdrag, jag och en kompis, fick i uppgift att smaka oss igenom öns 20 bästa krogar, drömsommarjobbet som jag gärna om. Mycket av det jag då fick smaka, för mer än 15 år sedan, har jag sparat i min smak-bank som klart positiva upplevelser.

Vi åt glass i stora lass, besökte loppis i den absolut minsta innergården jag någonsin sett. Vi köpte där en stor påse Kappla-stavar till ett av barnen i namnsdagspresent, för ynka 15 kronor, vilket visade sig vara ett uppskattat köp & gav mycket skoj under resan. Stadens utsiktsplats tog vi oss till med griniga barn i den gassande solen, men det var det väl värt.

Ett Gotlandsbesök innebär helst en kväll på Hablingbo Crèperie en bit söderut på ön. Goda Crèpes med såväl söta som salta toppings. Jag njöt min varma crèpe med smörstekt färsk spenat, pesto, tomat och krämig chèvre! Lyckat val! Barnen dansade runt i det fria och bortom träden skymtes gårdens tält för diverse teaterföreställningar under sommaren.

Här spanade jag in Åsa Lindströms underbara muggar, Åsa som tillsammans med sin man driver Crèperiet vid sidan om. Helt klart omöjligt att välja ut en favoritkopp i denna mönsterglada samling.

Stockrosor, stockrosor, stockrosor!

Helgen erbjöd 2 oförglömliga morgonpromenader i sol & vindstilla väder på de små grusvägarna följt av uppfriskande salta bad, vid de delvis blommande strandkanterna.

Hade gärna besökt vart och ett av alla de Loppis-skyltar vi körde förbi på landsvägarna, men det får bli nästa gång. Nu stannade vi på en loppis omgivna av ståtliga höns, charmig cafévagn, svajande hängmattor, sandlåda för barnen och lockande stilleben av säljbara ting.

Lördagens kalas-lunch bestod av helstekt lokalt lamm, mmmmmm. Jag hade stora förväntningar, lammälskare som jag är. Det serverades direkt från kolgrillen härligt kryddigt, örtigt och saftigt i sällskap med en fransk potatissallad och annat småplock. Efter lammet samlades alla barn som pyntade tårtorna och sjöng de finaste av födelsedagsesånger till jubilaren.

Tiden räckte till för mycket av det vi önskade få uppleva, en hel del lyckades vi inte hinna till, snopet såklart men en riktigt bra anledning att återkomma hit snart igen, hoppas det inte dröjer 15 år till nästa gång. Det som stod överst på min önskelista att hinna med, men som redan stängt för säsongen var besöket hos duon mor&dotter Anna & Fanny Bergenströms loppmarknad 

En drömmig pärla för den matroade loppisälskaren, i lilla lilla Vallstena 30 minuter öster om Visby. Next time, som sagt!

Augustikramar Louise

5

Såå mysigt att vakna med regnsmatter på rutan, det har inte hänt alltför många gånger under denna sommarsemester, lyckligtvis! Åter hemma i Skåne och mitt egna kök, alltid en skön känsla att kunna röja runt bland sina pinaler med små burkar, skålar och fat, precis hur som helst. Häromdagen köpte jag ett rejält gäng med nektariner och persikor på torget, fy tusan såå goda de är nu, riktigt saftiga och goda med sin milda, härliga smak.

Vi blev sugna på scones till senfrukost och tyckte det vore lite gott att ”smaksätta” med just nektariner och valnötter, och det blev himla bra. Det jag gillar med scones är att de kan varieras i all oändlighet med toppings, frukt och bär, och sättet att baka ut dem på kan oxå varieras, i eller utan form, små eller större. Och sen, jäsbröd i all ära men med dessa små godingar tar det inte många minuter från första tanke till färdiga på plåten;) HURRA!

MINISCONES MED NEKTARINER & VALNÖTTER
16 miniscones
3 dl dinkelvetemjöl, siktat
1 dl grovmalt rågmjöl
1 dl valnötter, grovhackade
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
50 gram smör, kylskåpskallt
3 dl filmjölk
1 nektarin, skuren i bitar
Topping
1/2-1 dl solrosfrön
råsocker
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 250 grader.
Ta fram en skål och mät upp dinkelvetemjöl, rågmjöl, valnötter, salt och bakpulver.
Klicka ner smöret och nyp in det i mjölblandningen, tillsätt filmjölken och rör om snabbt till en smet och vänd ner nektarinbitarna.
Klicka ut 4 lika stora degar på ett bakplåtspapper, tryck till dem till cirklar och skär med kniv så att var kaka blir 4 bitar.
Strö över solrosfrön, lite råsocker och sist lite flingsalt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills de känns genomgräddade och har fått fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk.
Servera scones ljumma och varma, just nybakade! Tillbehören är ju oxå en viktig del i det hela, och ger det lilla extra till det nybakade. Urgott idag blev limecurd, lättvispad crème fraiche, jordgubbssylt, egen krusbärssylt med smak av kanel och långlagrade biten ost, och till det en nybrygd kanna med te, min sommarfavorit ”Fanny” från halländska Slöinge Kafferosteri, ett grönt fräscht te med intensiv citrussmak tack vare citrusskalen i blandningen och dess naturliga citrusarom, Lovely helt enkelt!
Nu skall väskan packas om för en långweekend på Gotland!
Kram kram Louise
6

Sommarledighetslunken fortsätter och jösses vilket njut det är. De magiska soldagarna avlöser varandra och varvas med någon enstaka svalare dag på ett alldeles ypperligt sätt. Vindstilla morgnar & kvällar är lyxvara för oss här i södern och nu helt fenomenala, vill aldrig någonsin stänga dörren för kvällen/natten & först framåt 22-tiden får en liten tunn kofta sättas på, lagom till utomhuste & dessert.

Halland & Skåne som jag åker mellan bjussar på finfina stränder med ljuva bad, mysiga och personliga caféer med drömgoda glassar och bakelser. Bland alla bestyr och fix fångar vi sköna stunder för umgänge med vänner och familjen så mycket det bara går.

Lite pics från senaste dagarna..

En kväll var sommar försöker jag samla mina kära tjejkompisar från gymnasietiden till en härlig middag. I år var vi 9 stycken, bra uppslutning ändå.. och det blev lika glatt, pratsamt, energigivande & lustfyllt som jag hoppats på.

Min sköna gröna sojabönsröra gillades, igen, såå användbar röra, passar till det mesta och denna gång till knäckisar som tilltugg. Grovmixa frysta/tinade sojabönor, vänd ner grovriven parmesan, rör ner olivolja, finhackad vitlök och salt och peppar! Yummie! Utmärkt till kylt bubbel…

Vidare på menyn som jag serverade på punchverandan var:

rostad spetskål med brynt varmt smör och sesamfrö

-rödbetsstubbar med basilikaolja, toppat med finklippt krasse

-mangold&getost tarteletter

-pepparrotscrèmefraiche

-sallad på matvete, surdegskrutonger, persika, hyvlad fänkål, olivolja

-cantaloupemelon med parmaskinka, pumpakärnor

-grönsallad

-jordgubbar

diverse gröna stora oliver, krämiga ostar, hemmavridna baguetter

Till dessert blev det en ruta björnbär&hallonkaka, en slice kladdig chokladtarte med flingsalt & en generös skopa gammeldags vaniljglass!

Helt enkelt, en strålande tjejkväll som jag kommer bära med mig som en av sommarens höjdpunkter.

Två dagar i förra veckan fick jag ta en liten paus från semesterfirandet vid halländska strandkanten för att åka hem till Skåne och arbeta med fotografering av blivande kokboken, kommer bli såå himla fin känns det som. Tacksam årstid nu för inläggningar, svenska bär & snygga närodlade grönsaker så det var temat för dessa fotodagar med härliga fotografen Tine.

Väl hemma passade jag på att ta mina sedvanliga morgon-joggingturer längs de vidsträckta odlade fälten, som nu på ena sidan är knastertorr vete, redo för skörd, any minute ser det ut som, och på andra sidan spåret hålls det på att vattna nysatt ruccola och spenat. Fiint med livet på landet!

Så fort tillfälle ges så stannar jag till på schyssta caféer, försöker hålla mig ajour med utbudet runtomkring. En klar favorit i utkanten av Ängelholm på Hedentorps Plantskola är Mamsellen & Matverkstan, vällagat och välbakat där det som bjuds dekoreras på finaste sätt med ätbara blommor och färska bär. Hasselnötskakan med lavendel och vitchoklad var en fullträff och kombuchan ”Beerbucha” likaså, gjord på humle från ett litet bryggeri på intilliggande Bjärehalvön.

Ett annat drömmigt stopp vid vägen är Café Lillaro som ligger vid en salladsåker inte långt från Storahults Strand. Ett superpoppis ställe så då vi kom dit var det väldigt utplockat på menyn men himla gott det som fanns kvar- ljummen kardemummabulle, hemgjord flädersaft och svalkande glass gjort på brynt smör, lite knäckig och nötig i sin smak, toppad med frasigt marängsmul och söta jordgubbsklyftor. TipTop!

På återseende!

Kram Louise

7

Soppor, associationer till kyla och vinter, så där underbart värmande gott, men kan vara lika svalkande, uppiggande och friskt som nu i sommartid. Mixad, slät & elegant eller mer rustik med grövre bitar i, härligt med variationen som den kan ge.

Den här gyllene orangea morotsoppan, med sting av mynta och spiskummin passade utmärkt ikväll när vinden nu susar ruggigt om husknuten. Vi var något kalla inombords efter härligt kvällsdopp så extra gott med rykande varmt. Soppan känns snäll mot magen och mättar fint med ett läckert surdegsbröd därtill. Fin i sitt lilla genomskinliga glas, en ärvd kaffekopp eller en klassisk, större sopptallrik.

Len morotsoppa med mynta, spiskummin & rostade cashewnötter

ca 1,2 liter soppa

2 msk olivolja

1 gul lök, finhackad

3 vitlöksklyftor, finhackade

ca 800 gram morötter, skalade och skuren i mindre bitar

8 1/2 dl vatten

6 msk god grönsaksbuljong

salt/peppar

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk spiskummin

Tillbehör

färsk mynta, finhackad

cashewnötter, grovhackade

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en kastrull och fräs lök och vitlök i olivolja några minuter.

Lägg i morötterna, häll på vattnet och grönsaksbuljongen.

Låt småkoka under lock i ca 20 minuter tills morötterna mjuknar.

Mixa soppan slät med stavmixer och späd eventuellt med lite vatten till önskad lösare konsistens.

Smaka av med salt/peppar, äppelcidervinäger och spiskummin. Soppan skall ha lite sting så var generös med sältan, syran från vinägern och kryddig spiskummin.

Vid servering:

Soppan serveras lika fördelaktigt kylskåpssval som rykande varm. Toppa med färsk mynta och cashewnötter och ett läckert dagsfärsk surdegsbröd.

Ett användbart sopprecept helt enkelt, passar i varierande sammanhang, alltifrån en vardaglig onsdagssoppa (barnen tokgillar den) som till förrätt till en mer festligare middag med mer avancerad topping om man så vill.

Såå lyckat var det, vi bjöd på denna soppa, på stående fot, vid vår lille Carls dop, en strålande oktoberdagförra hösten, väldigt trevligt att få i sin hand i sällskap med lite annat smått & gott plock från fat. Än kan jag höra från våra dopgäster som minns just soppan sååå god.

Må så gott i semesterlunken!

Kram Louise

 

5

Kullabygden, den charmiga kustnära trakten kring Höganäs, Lerhamn, Mölle & Arild med omnejd, ett landskap som erbjuder en skön mix av hav, skog, odlingsbar mark, strand & klippor. Caféer, restauranger, keramikverkstäder och otaliga mysiga små ”kryp in” som allmänheten kan få ta del av.

Om sommaren blomstrar denna bygd i dubbel bemärkelse, häromveckan gick barnen på tennisskola i Viken och vi passade på att se oss om runtomkring med sinnena på sin spets. Vi åt gott & handlade traktens odlade frukt och grönsaker på diverse ställen. Vädergudarna var inte lika generösa med sol och värme förra veckan såsom denna, men emellanåt kikade solen fram och värmde oss välkommet.

Ett besök på Möllekrukmakeri är snudd på obligatoriskt om sommaren. Här prunkar rosor i trädgården och små stilleben av Lisa´s keramik är inbjudande. Turister såväl som bybor samsas om bordsplatserna utomhus och inne i växthuset där vinrankorna hänger i klasar och ljudnivån hög. Här kan man dricka en god öl, även kaka & kaffe eller sillamacka & köttbullar som vi gjorde. Annat står på menyn och vissa kvällar serveras pizzor, väldigt goda sådana, provar gärna en kväll i sommar.

Längs bilvägen, ett stenkast från Krapperup slott fick jag tips av min barndomskompis Lotta, att stanna där skylten pekar mot Kryddiga Perenn, som jag inte tidigare hört talas om. Blev alldeles tokförtjust då jag parkerade bilen och möttes av Hugo med de allra ”grönaste” fingrarna, som driver odlingen sedan lång tid. Stämningsfullt x 100  och inventarier från en äldre handelsträdgård. Har nog aldrig sett så prunkande örter, basilikan var gigantisk och såå god. Här shoppade jag loss på just färska örter och pelargoner, väl värt ett besök för att inhandla sommarens ätbara örter samt blommor, gurka etc. Yoga om vissa sommarkvällar erbjuds oxå här!

Dessa 2 gigantiska basilikor fick följa med mig hem, här skall det frossas!

Ett säkert kort för oss matintresserade är alltid Höganäs Saluhall. Vackert presenterat med mycket ekologiskt och närodlat och lockande utbud av färska råvaror. Botaniserar gärna i grönsaksdisken efter diverse grönt&skönt. Restaurangen på ovanvåningen gillar jag oxå skarpt!

Nykokta kronärtskockor med vispat brynt smör, citronskiva och havssalt! Mums, svårslaget till sommarförrätt…

Det kändes som att vi prickade in sommarens stormigaste dag då vi besökte Mölle Hamn, ute på havet blåste det stora vågor och hamnens turister såg något tilltufsade ut och inte en endaste båt vågade lämna hamnen. Uteserveringarna ekade tomma men inne på Brandstationen var det härligt stilla och skönt. Vi tog en kopp te och åt en smarrig kanelbulle med pärlsocker på.

Svenska,saftiga, smakrika, ljumma tomater är en av mina efterlängtade sommarfavoriter. Användningsområdena är oändliga och spännande att Vikentomater har ett sådant kolossalt utbud av obesprutade tomater, över hundra olika sorter, i alla dess former, färger, storlekar och smaker. Här fick barnen plocka ihop en ”godispåse” att botanisera i. Här finns mycket mer än tomater att kika runt bland och de har ett digert eventprogram med bl a kunniga kockar som gästspelar på deras scen i växthuset.

Inte många meter från Vikentomater ligger Larsviken, en lanthandel i utkanten av Viken där diverse lokala grönsaker säljs & potatisen är deras främsta passion. Gården har ett eget chipseri och försäljning av sättpotatis i gårdsbutiken. Vi köpte med oss gårdens chips, färsk vitlök & fänkål.

Efter de här utvalda stoppen längs vägen blev jag såå inspirerad och ”berusad” av det fina bemötandet jag fick  av dedikerade driftiga personer som driver sina business med största livsglädje.

Dessa ”spots” är ett axplock av så mycket mer som finns att besöka! Kullabygden är verkligen värt flera dagars vistelse…

Kram Louise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

Såå himla bra det där att man kan hjälpas åt att hålla lite koll på varandras hus eller lägenhet när grannarna åker på semester. Barnen tycker det är lite spännande att få följa med, låsa upp nyckeln, larma av, mata fiskarna och se så allt är i sin ordning och gå en liten tur med vattenkannan. Som tack för att vi gör så just nu fick vi lov att skörda av lite godsaker från trädgårdslandet, hur lyxigt som helst; finfin rabarber, solljumma gurkor från miniväxthuset, söta/mogna tomater, smultron & jordgubbar och härliga basilika & timjankvistar.

Min söta lilla rabarbertjej!

Vi avrundade vår Danmarksvistelse i helgen med ett bageribesök, som sig bör. Jag köpte en längd danskt gottigt wienerbröd till pappa och ett saftigt surdegsbröd med hem.

Den läckra skördekorgen vi fick med oss från grannen resulterade i suget efter en läcker lunchtoast, rackarns enkel att slänga ihop, och såå god att jag absolut skall bjuda över ngn i sommar på just denna lilla färgexploxion till smörgås.

ReceptInspiration till Toast:

Skär upp ditt goda surdegsbröd i lagom tjocka skivor och lägg på tallrik. Bred på generöst med cream cheese, ända ut i kanterna. Hyvla gurka & äpple tunt och lägg på, ös på med smultron, klyftade småtomater & jordgubbar, tunt skivat äpple & rödlök och färsk timjan/basilika. Avrunda med att strö rostade pumpakärnor över och ringla vit balsamico samt olivolja över. Och viktigt, sist men inte minst nymortlad svartpeppar och havssalt smaksatt med citrus, såå fräscht. Nog egentligen tänkt till grillad fisk, men passar utmärkt även till en Vego-toast som den här.

Gott, vackert och snabbt att fixa ihop, utmärkt för hungriga sommarsemesterfirare utan ugn och spis!

INOM KORT- Delar jag gärna med mig av vår föregående vindfriska semestervecka i & kring Kullabygden, håll utkik!

Må så gott!
Kram Louise

 

7