Veckan som gick blev en minnesrik vecka att ha med sig in i hösten.

Familjen delades upp- jag och 2 barn åkte till Helsingborg och resten stannade hemma för att arbeta och gå på golfskola. Visst är det så att man egentligen vill vara tillsammans allihopa hela tiden, men kan tycka det är ett bra drag att lite då och då dela familjen i olika konstellationer och uppleva saker på olika håll. Bara en sån sak att viljorna är hälften så många underlättar planeringen kring dagsprogrammet en hel del;)

Vi bodde på pappas föräldragård där vi huserade som aldrig förr. Barnens kusiner, mina systrar, föräldrar, farbror och vänner kom och gick och huset fick leva upp precis som det en gång gjorde till vardags. Bara den känslan…

En idé kom till mig i början av sommaren, de dagarna då vi hade otroliga solskensmornar och stilla kvällar. Tänkte att det vore mysigt att erbjuda vänner sommaryoga i Helsingborgs trädgården med efterföljande frukostsmörgås! Bra idé, och tanke blev verkligt! Raraste Carina blev vår yoga-vän för veckan och vädrets makter var med oss, trots att det inledningsvis såg dystert ut! Vindar, moln och solglimtar kom och gick på gräsmattan och det blev precis lika stillsamt och fint som jag hoppats på. Alla veckans dagar inleddes på just detta vis!

Vi samlades, dagens lilla grupp på terrassen med varmt färskt myntate på terrassen i farmors fina blå/vita koppar! Färskt Mynta-te kan vart rekommenderas- fräscht, uppfriskande och gott! Några blad läggs i hett vatten och på kort stund får du en väldoftande kopp varmt Mynta-te som hjälper kroppens matsmältning och mycket mer. Carina hade med sin egenspetsade ”dunderhonung” med eteriska oljor, gott att blanda ner i te-vattnet!

Efter 75 minuters yoga bjöds det på frukostsmörgåsar, på olika vis och på olika platser beroende vad som passade bäst just då! Mitt frasiga fröknäcke gjorde sig väl- klokt att göra en större sats och förvara i burk!

FRÖKNÄCKE FÖR LATA SOMMARLOVSFRUKOSTAR

ca 4 plåtar

1 1/2 dl sesamfrö

2 1/2 dl pumpakärnor

2 dl solroskärnor

2 dl majsmjöl

1 dl hela linfrö

1 tsk salt

1 dl rapsolja

4 dl kokande vatten

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 195 grader, varmluft.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda till sist ner olja och kokande vatten.

Låt svälla i ca 10 min.

Bred ut 1/4 del av smeten tunt på vardera 4 bakplåtspapper. Kavla ut tunt med bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Strö lite flingsalt över.

Grädda 2 plåtar åt gången i ugnen i ca 25 min eller tills knäcket är gyllenbrunt och frasigt och känns genomgräddat. Låt svalna på galler.

Toppa med smör, en lagrad ost, diverse grönt, frön och lite somriga bär! Mums!

 ”Tack vare” det ostadiga vädret om eftermiddagarna hann vi med båda en tur till Blå Hallen  för att kika på deras Sommargalleria med härliga inslag av vintage, nytt, färgstarkt & iögonfallande guldkorn! Mina ögon dras ofta mot vintage-tyger, blev väldigt förtjust i denna kuddmix av färg och mönster hos en av utställarna!

Därefter åt vi oss rejält mätta av sommarlunchen på Magasin 36!

Åter hemma igen på gården med kusinerna för kubbspel, nakendans i regnet och kurragömma! En kväll samlades vi storfamiljen kring klassikern köttbullar, gräddsås, lingonsylt, ärtor och kokt potatis! Svårslaget enligt barnen!

En socialt fartfylld och händelserik vecka som nu vilas upp i sommarstugan i Halland, såå skönt med livets kontraster!

Sommarkram!

6

För några veckor sedan fick jag en idé att jag så gärna ville bjuda in mina rara bloggkollegor till en trädgårdslunch innan sommarledigheten tar vid. Jag gillar idén att knyta samman vänner i olika sammanhang vid terminssluten, såväl vid sommar som vid jul.

Jag såg framför mig en riktigt fin solskensdag att ses vid, äta lunch och samtala och ha skoj kring det dukade bordet i vår pergola.

Precis, faktiskt precis så blev det! Vidunderligt väder, nästan i varmaste laget, vi blev ett alldeles lagom sällskap och en sötaste version av bebis som skötte sig på bästa vis satt/låg/rullade vid vår sida.

Trädgården visar sig nu på ett inbjudande vis. Rosor i blandad färgställning, vita, röda, rosa, gula, cerisea- ett litet överdåd då de sätts ihop i en bukett. Tänk om det gick att stanna tiden en smula, det känns som att bästa tiden är just nu- men så känner jag ganska ofta, året om, förutom under den allra gråaste och blötaste vintersäsongen!

På det långa matbordet la jag först en väldigt lång, beige/grå linneduk, som hängde ned på sidorna, därpå fick torpets ena trasmatta inta plats, tyckte det blev bondskt och mysigt med ”dubbelduk” av 2 vitt skilda karaktär. Gammelfarmors handvävda handdukar till servetter, användes för första gången – den kvaliteten alltså är ju helt fenomenal. Plockade små trädgårdsbuketter av rosor, schersmin, rosenskära- hur tacksamt som helst för somrig touche.

ÖRTIGA BRYTBRÖD med färsk Oregano

2 st brytbröd à 10 bullar

Här i byn växer det på sina ställen obegränsat av färsk oregano så här års, en god och användbar krydda/ört till så mycket mer än tomatbaserade italienska rätter. Här fick den finhackas och ingå i bröddegen!

50 gram jäst

1 tsk salt

1 1/2 dl finhackad färsk oregano

5 dl ljummet vatten

2 msk olja

10 dl rågsikt

ca 5 dl Vetemjöl Special

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt, salt, oregano och vatten. Rör om till jästen löst sig! Tillsätt därefter olja, rågsikt och Vetemjöl Special- lite i taget till en smidig och fast deg. Arbeta degen i ca 5 minuter.

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora delar.

Arbeta degen fri från luftbubblor, dela degen i 10 lika stora bitar rulla runda bullar.

Ta fram ett bakplåtspapper och sätt ihop bullarna till en fint brytbröd.

Gör likadant med brytbröd nr 2 som lägges på nästa plåt!

Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.

Pensla med vatten och stänk över lite mjöl och flingsalt.

Grädda i ca 20 minuter tills bullarna fått en krispig yta men fortfarande mjuka inuti.

Njut ljumma med en klick smör!

Min färskpotatissallad med lax är en perfekt matig och god sommarfräsch sallad!

Gröna salladsblad i botten(romansallad och färsk spenat) som svängs runt i smakrik vinaigrette, därefter delas ljummen färskpotatis i bitar och läggs på i sällskap med delad vårlök, hyvlad gurka, småtomater, skuren röd paprika och nyskördade morötter delade på längden. Sist lade jag på ugnsbakade laxrutor som bakats i ugn med örtsalt, citronskivor i bitar och ringlad olja(150 grader ca 15 min).

Urgott är att toppa salladen med ugnsbakade laxen samt diverse fröer och örter- mums!

Bredvid, en skål med lättvispad sås av crème fraiche, hackad vitlök och ramslökssalt!

Avrundande gjorde vi under äppelträden för att ta del av skuggan på bästa möjligaste vis! Det dracks nybryggt te & kaffe och åt min lättbakade sommarkaka med nyplockade smultron och jordgubbar!

SOMMARKAKA MED SMULTRON & JORDGUBBAR

Antal: 5-6 personer

75 gram smält smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk bakpulver

2 1/2 dl vetemjöl

1/2 citron, finrivet skal

1 1/2 dl smultron

6 delade jordgubbar

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader.

Smält smöret i en kastrull.

Rör ner socker, ägg, bakpulver, vetemjöl och skal av 1/2 citron, blanda försiktigt till en smet.

Stjälp upp smeten i en smord form, ca 20 cm.

Lägg på smultron och jordgubbar som fördelas på kakans toppen och sist pärlsocker.

Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 35 min, den skall fortfarande ”moist/kladdig”!

En klick vaniljfraiche kan varmt rekommenderas därtill!

En nedrans härligt litet sommargäng & häng det hela blev!
Puhhh, kram i den tropiska hettan som råder..

10

På dagen för exakt ett år sedan så firade jag och min fotografkompis Tine Guth Linse midsommar tillsammans hemma i vår trädgård i sällskap av dotter Olivia och hennes klasskompis då vi plåtade ”Midsommar” till vår senaste kokbok. Solen sken från klarblå himmel, precis som idag- vilken oemotståndig sommarkänsla man får helt gratis i och med det.

Kokboken heter Svenska Klassiker så vårt midsommarkapitel önskade vi skulle spegla en klassisk, svensk midsommar helt enkelt! Vi plockade vägkantsbuketter att blanda med trädgårdens ljusrosa rosor, det bands schersmin-kransar till barnen, jag kavlade frasiga rågknäckebröd, snapsen var spetsad med citron & dill och sillen saltsyrligt god i sällskap av fin havtorn, även inslag av matjesill, vispat smör, gräddfils-skålen och välklippt gräslök! Nyskrubbad skånsk färskpotatis & solmogna jordgubbar var även de givna i vår midsommarkorg! Vi ville åt den svenska enkelheten i bild och smak!

Midsommartiden som vi befinner oss i just precis nu är något speciellt, det är ljust långt in på kvällarna/nätterna och ljuset om mornarna startar urtidigt, sommarsolståndet infinner sig och i norraste Sverige blir det aldrig mörkt! Ljud & dofter från naturen är såå generös mot oss!

Midsommar är en traditionsbunden högtid med midsommarstången som skall kläs och dansas kring, en tradition från tyskarna under medeltiden men kallades då för majstång då den restes redan i maj, åtminstone i Tyskland där klimatet är något mildare än här. Efter att midsommarstången var prydd stundade dans och lekar kring den lövade stången – precis som idag!

Mattraditionen kring Midsommar är inte speciellt gammal. I bondesamhället var potatisen alltför värdefull för att grävas upp redan i juni, den skulle växa sig större och präktigare innan skörd. Sillen var inget man längtade efter då det var vardaglig spis på den tiden. Det mest efterlängtade var filbunken, i sällskap av färska bär på säsongens första komjölk, efter en lång vinter där korna stått på svältkost och sinat. Filbunken är inte så betydelsefull för oss längre då mejerivarornas lyxighet försvunnit med tiden!

Enkelheten på midsommarbordet är det jag uppskattar som allra mest med inslag av det vi har runt omkring oss i naturen, i den vackraste tiden. Frossa i midsommar av tidens blommor då det dukas, i småbuketter, runt bordsservetten, gärna en rutig duk, små skålar av gott, fina glasflaskor med snaps och sötaste korgen för småbröd och knäcke! & gärna tallrikar, assietter, vaser, glas och bestick från dåtid & förr! Som jag är glad för den ärvda kaffeservisen ”Vinranka” av Gefle, inte minst i midsommartid då blått i kombination med vitt gör sig så fint vid denna årstid.

Här bjuder jag på ett av midsommarrecepten från kokboken- en läcker havtornsinlagd sill att bjuda på vid midsommarlunchen.

HAVTORNSINLAGD SILL

ca 2 burkar

2 dl ättiksprit, 12%

3 1/2 dl strösocker

6 dl vatten

2 tsk rosépeppar

2 tsk krydpepparkorn

2 pkt 5- sill, à 420 gr (totalt 420 g sill)

2 dl havtorn (tinade)

2 rödlökar

5 kvistar färsk rosmarin

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en kastrull och koka upp ättiksprit, socker, vatten, rosé-och kryddpeppar tills sockret löst sig. Låt svalna helt.

Lägg den väl avrunna sillen skuren i skivor i 2 rengjorda glasburkar, varvat med havtorn, rödlök skuren i ringar och färsk rosmarin.

Häll på lagen och toppa med den resterande smaksättningen. Förslut tätt och låt stå svalt i kylskåp minst 1 dygn.

Servera med rågknäcke, nykokt färskpotatis, finhackad rödlök, gräslök och en skål med gräddfil!

Hoppas hoppas på en solig midsommar utan regn detta år, det mesta är ju sig olikt, så kanske blir det just så- vi får väl se! EN GOD & GLAD MIDSOMMAR TILL ER ALLA!

4

I söndags hade jag ett ärende till havsnära Arild, vid Skäldervikens södra strand, i närheten av Kullaberg. Ett spännande och roligt sommarprojekt som jag och några kompisar håller på att planera som gick av stapeln där och då- berättar mer om det lite längre fram. Inledningsvis kändes turen från Malmö till Arild lite onödigt lång denna helgmorgon, men väl på plats och min förmåga att komma på trevliga kringaktiviteter så blev det en finfin söndag i junisolen.

Vi möttes upp i Arilds hamn där vår ”to-do” fixades snabbt och lätt. Underbart att ses i denna miljö och att föra kreativa själar ihop! Jag hade med nybryggt kaffe och en ljummen rabarberkaka med mig hemifrån så vi samlades kring det i den stilla förmiddagssolen.

Man ångrar sällan att ha med sig lite gott i en korg att bjuda på!

Efter att ha andats in Arilds-lugnet så åkte vi vidare till närliggande Skäret för att möta upp mamma och pappa, njuta goda kakor på Flickorna Lundgren och gå en promenad. Vi var många kaksugna på plats men det kändes som att vi fick ett perfekt bord med utsikt mot havet och lammen i hagen nedanför som stal barnens uppmärksamhet totalt. Vi njöt vaniljhjärtan, hallongrottor och kolasnittar, te ur klassisk gul ”Höganäskanna” och nybryggt kaffe ur putsad kopparkittel.

Pittoreskt, eller hur!?

Den koncentrerade jordgubbssaften med tillhörande apelsinklyfta är nog med på listan av sommarens godaste safter & en oemotståndlig orangeröd färg. Den lilla plantan i plastkrukan fick vi hos en god vän som bor granne med caféet, en Helleborus(julstjärna) som skall få följa med hem och trivas hos mig, hoppas jag!

Vi åkte därefter vidare till ett riktigt krydd & blomsterparadis, precis vid sidan om Krapperup Slott – Kryddiga Perenn! Här råder det ingen tvivel på växtlighet någonstans! De mest imponerande plantorna av CitronVerbena, finns just här- i sällskap med otaliga pelagonier, trädgårdsblommor, myntasorter mm. Alla som besöker Kullabygden i sommar borde åka hit och botanisera, njuta, dofta och köpa med sig grönt hem. Jag valde ut 4 st ljusrosa Mårbacka-Pelagonier – det hör sommaren till!

Efter vårt besök vid Kryddiga Perenn strosade vi vidare bakvägen ner till trädgården och parken vid Krapperup Slott! Pampigare än någonsin nu med puderrosa, ljuslila och intensivt cerisa Rhododendron i sin fullaste prakt. En rogivande oas som tveklöst imponerar sina besökare!

Sista bilden från en ledig söndag med familjen i Kullabygden! Fint!!

5

Frukostvanorna är relativt konstanta med klassisk repertoar för mig, men har de senaste dagarna varierat den traditionella havregrynsgröten till bovetegröt, det är gott- riktigt grötigt och krämigt! Då konsistensen inte varierar så stort i gröten är det betydelsefullt med frön/nötter för lite bit & tugg och gärna en skvätt kanel eller kardemumma och en färg-givande bärkräm uppå!

Djupdyker nu i frysen och tömmer fjolårets förråd av styckfrysta frukter och bär inför stundande sommarskörd! Röda vinbär är ett perfekt bär för kräm till gröt & yoghurt. Enkelt att koka ihop med lite vatten som rörs ut i potatismjöl och vispas ner bland de puttrandes bären och sen lite sötning, hade muscovadosocker denna gång!

Solrosfrön och Cameliafrön har kokats ihop med bovetegrynen till en gröt! Cameliafrö, helt nytt för mig- ett svenskt frö, torrostat, nötigt i smaken & fint att se på. Fröälskaren i mig gillar helt klart den här sortens ingredienser, inte minst då de är rika på fibrer, proteiner, omega-3 och E-vitamin! Snäll, rund och nötig smak som gör att frukostgröten får en mild, god smak och konsistens.

BOVETEGRÖT MED KANEL & CAMELIAFRÖN samt RÖDVINBÄRSKRÄM

2 portioner

2 dl boveteflingor

2 msk cameliafrön

3 msk solrosfrön

1 krm salt

1 krm kanel

5 dl vatten

GÖR SÅ HÄR

Blanda boveteflingor med övriga ingredienser i en kastrull och låt puttra ihop i några minuter.

Servera gröten med mjölk, vinbärskräm och topping av Cameliafrö och solrosfrön.

En snabb frukost, lunch eller mellanmål- mättande och snällt för knopp och mage.

Ett inlägg i samarbete med Smakbox

 

 

4

Det blir en och annan toast, macka, smörgås vid dagar av hemmakontor.  Gott att rosta, ny karaktär, fras och smak på brödskivan som annars är på sista versen. Gärna i sällskap av ngt krämigt, något salt, något matigt, något grönt och lite fröigt på toppen- så skulle jag kunna sammanfatta denna ”surdegsgoding”.

Häromdagen fick jag en påse vitlöksblast med mig hem från MyllaMat ,alltså den gröna blasten från färsk vitlök. Såklart var det ju självaste färska vitlöken som var det mest efterlängtade så återstoden blev en bonus…

Var först sugen på något varmt, en slät ”Blast-soppa” men det blev istället en ”Vitlöks-blast-kräm”- såå nedrans god! Som en krämig pesto av solrosfrö, olja, salt och blast! Uteslöt vitlök och även lagrad ost denna gång, blir en smalare variant och inbillar mig att hållbarheten förlängs något då.

Det kan tänkas bli grön vitlökskräm till såväl kött, fisk, grönt från grillen, men även som pizzaspread eller som en dippa till skurna grönsaker kommande tid..

GRÖN VITLÖKSKRÄM GJORD PÅ BLAST FRÅN FÄRSK VITLÖK

2 burkar

ca 175 gram färsk vitlöksblast

ca 3 dl solroskärnor

2-3 dl olja med neutral smak

1/2 msk salt

GÖR SÅ HÄR

Mixa solroskärnorna fint i en matberedare, lägg i en skål bredvid.

Skölj blasten och skär i mindre bitar. Mixa fint i matberedaren.

Lägg tillbaka de mixade solrosfröna tillsammans med det gröna och tillsätt olja, lite i taget under tiden som det mixas, salta! Tillsätt mer olja eller lite vatten om lösare konsistens önskas.

Fyll rengjorda glasburkar och förvara svalt, i kyl eller frys.

Ett tips på mumsig ”sommarmacka”!

Rosta en skiva gott bröd, bred generöst med färskost/philadelfia över, sedan vitlökskrämen.

Lägg potatisskivor och jordgubbsklyftor ovanpå. Svenska jordgubbar alltså, blir en underbart fin sötma av dem i sällskap av övrigt salt.

Till sist, ringla olivolja och strö flingsalt och pumpakärnor över.

Denna sommaren skall jag satsa på att göra godsaker av ekologisk morotsblast, rödbetsblast, rädiseblast, fänkålsblast… Helt tokigt egentligen att vi är så snabba på att slänga bort den delen, ofta även väldigt dekorativ! Viktigt bara att den sköljs och tvättas av noga!

5

Rabarberyran pågår just nu som allra mest! Jag blir såå tacksam då grannar knackar på dörren och lämnar råvaror till mig från deras trädgårdar, då det vet att jag uppskattar det mycket, och de själva inte konsumerar det! Just denna helgen fick jag en rejäl ”bukett” rabarber och 6 st stockrosor att plantera!

Give and take- bra på alla tänkbara vis & totalt härodlat!! Bakplåten som anas under rabarbermazarinerna är jag glad för! Den har det bakats många surdegsbröd på. Fick i present av en snäll bagare på Torna Hällestad´s Lanthandel då jag besökte dem en kväll för presentation av min första kokbok Naturens Skafferi! Lanthandeln är väl värt ett besök i utflyktstider, välsorterad och med finfin ost & köttdisk- inte alls så långt från Lund/Malmö och skånska Dalby.

Mazariner är en ljuvlig bakelse som tacksamt nog kan fyllas med det mesta – om våren med rabarber, om sommaren med jordgubbar, vinbär, krusbär och björnbär och om vintern med kaneldoftande lingon, saffranssmakande dadlar eller färska fikon med ingefära.

Mazarinen har anor sedan 1600-1700 talet och är en av de mest klassiska konditoribakelserna vi har, i sällskap med chokladbollar och arraks-smakande dammsugare! Mazariner är mördegsfyllda formar som fylls med en smet bestående av mestadels mandelmassa och eventuell smaksättning. I en del fall har man även en glasyr uppå men det blir i sötaste laget för min del och går bra att utesluta!

Bakelsen är tydligen så omtyckt att den fått 2 årliga födelsedagar – såväl den 10 januari men även den 13 mars!

Häromdagen fylldes återigen mina 50-tals formar, välanvända och snudd på antika, så de behöver inte behöver smöras!

RABARBER & PEKANNÖTSMAZARINER med smak av CITRON & toppas med råsocker

ca 16 st

Mördeg

3 dl vetemjöl

1/2 dl strösocker

150 gram smör

Fyllning

275 gram mandelmassa

80 gram smör

3 ägg

3/4 dl vetemjöl

finrivet skal av 2 eko-citroner(kan utselutas)

ca 1 – 1/2 dl hackade pekannötter

ca 150 gram rabarber, i små bitar

Topping

Råsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 220 grader.

Smöra (mazarin)formarna väl.

Blanda vetemjöl, strösocker och smör i en matberedare, kör till en jämn deg.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och tryck ut degen i formarna, ställ täckta i kylskåp ca 30 minuter.

Lägg mandelmassa och smör i matberedaren och mixa till en jämn smet. Tillsätt ägg, ett i taget och blanda ner vetemjölet, citronskal och sist grovt hackade pekannötter.

Fördela smeten i formarna och tryck sedan ner rabarber skuren i småbitar.

Strö lite råsocker över var och en av dem.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter, lägg eventuellt på bakplåtspapper som skydd för att brännas mot slutet.

Sikta florsocker över och ät ljumma till en kanna nybryggt kaffe eller thé!

 

5

Sparris, tänk att våren och försommaren nu är så långt gången att vi kan skämma bort oss med lokalt odlad grön sparris, iallafall i Skåne. Fick en rejäl knippe grön sparris av mamma häromdagen, blev så ivrig och funderade en lång stund på vad för gott att laga! Tankarna for iväg till en härlig Maj-lunch att njuta av hemma nu, i vardagen eller under långhelgen! Snabbt förberett och gott att mumsa på vid trädgårdsbordet med solglasögonen på näsan!

SMÖRSTEKT SPARRISTOAST med POCHERAT ÄGG & CITRONCRÈME

Antal: 2 personer 

2 ägg + 1 1/2 liter vatten + 4 tsk salt + 2 msk ättika

1 dl crème fraiche

1/2 citron, citronskal

salt/peppar

en klick smör

2 skivor gott bröd

1 näve färsk spenat

1 mogen bifftomat

1 knippe grön sparris

flingsalt

olivolja

vit balsamicovinäger

gräslök

GÖR SÅ HÄR

Koka upp vatten, salt och ättika i en rymlig kastrull!
Låt vattnet sjuda, häll äggen i varsin liten kopp, snurra upp vattnet med en sked och häll varsamt ner ett ägg i taget i det sjudande vattnet, låt ligga i ca 3 minuter.

Ta upp ägget med hålslev och lägg på tallrik- gör likadant med ägg nr 2!

Rör ihop crème fraiche, citronskal, salt och peppar i en skål.

Skiva tomaten i tunna skivor.

Smörstek brödskivorna i en het stekpanna och lägg på varsin assiette, därefter häll olivolja i stekpannan och stek sparrisen al dente i några minuter, rör om emellanåt! Salta och peppra!
Bred ett generöst lager av citroncrème fraichen på de ljumma brödskivorna, lägg färsk spenat på, därefter tomatskivorna, sist stekt sparris och pocherat ägg.

Toppa med flingsalt, svartpeppar, olivolja, vit balsmico och klippt gräslök.

Må så gott, & vilken skön känsla med ledig lång helg framför sig…

2

Igår hade barnen studiedag från skolan. Vädret lovades bli fint så jag blev genast sugen på att åka på utflykt, de dagarna blir ofta härliga bonusdagar tillsammans. Siktet var inställt på Sofiero Slott, och just så blev det. Innan avfärd bakade vi piroger och rabarbermuffins att äta till picknicklunch på Sofieros gräsmatta med blommande rhodondendron omkring. Måste verkligen slå ett slag för hemgjorda piroger, praktiskt och mättande att ha med som ”mat” på vårens, sommarens och höstens utflykter.

Sedan i påskas har i orangeriet på Sofiero fyllts av prima vårblommor alla presenterade med sitt namn/sort, främst tulpaner, narcisser och pingstliljor, som danske blomsterkonstnären Claus Dalby står bakom. Utställningen kallas ”Vårens pasteller i kruka” – och det kunde vi definitivt hålla med om. Perfekt utslagna- oändligt många och snyggt uppställda i varierande nivå. Utsikten från Orangeriet får man inte missa att kika ut på med Kronborg slott, Helsingör, Ålsgårde och Hornbaek i horisonten.

Vi mötte upp pojkkusinerna, moster och mormor och åt glass och spelade fotboll ihop…. I Slottsbutiken sa jag hej till min kokbok ”Naturens Skafferi” som alltid gör mig en smula stolt och glad att se ute i handeln…Barnen planterade dill, krasseblommor och sommarängsblommor i små krukor att ta med hem nere vid lekplatsen och Barnens Sofiero.Mitt lilla gäng och kvartett i BlåTira & Glassbåts-tagen! Tanken slog mig att nedrans vad tiden rusar och de blivit stoora!

Sofiero stod verkligen i imponerande blomsterprakt, precis som förväntat! De mäktiga rhodondendronbuskarna i lila, vitt och rosa blommade i mängd, i finaste kombination av trädens fräscha, ljusgröna försommargrönska. Inne på slottet pågår nu en blommande utställning ”Josef Franks flora” där evigt blommande tyger av Josef Frank presenterades snyggt. Ett stiligt samarbete mellan Sofiero och Svenskt Tenn! Ståtliga blombuketter på slottet inspirerar mig alltid! Stort, grönt, blommigt, flerfärgat, spretigt….

Jag uppmuntrar alla att åka till Sofiero en solig dag framöver och verkligen njuta av allt vackert som finns på denna plats! Tyvärr hann vi inte med den grönskande trädgårdsbutiken som alltid ger smakfull grön inspiration för trädgården. Hänger inte läpp för det, en mycket bra anledning att alldeles snart få återkomma…

9

Idag har vi firat namnsdag hemma hos oss! Sedan jag var barn har namnsdagar varit något alldeles speciellt, oavsett veckodag så firar vi litegrann. Minns så väl min mormor, som troget skickade till oss barnbarn en pappersblomma per post från Stockholm, med handskrivet gratulationskort på namnsdagar och födelsedagar- hur fint som helst!

Vi firar med sång, ngt litet extra gott vid frukostbordet & en liten symbolisk present. Idag överraskade jag med en Vit choklad & Rabarberkaka med brynt smör & kardemumma till vår lilla namnsdagsMärtha efter skolan. Den gillades utan tvekan, inte bara av namnsdagsbarnet utan av alla barnen!

Rabarberyra råder hos oss tack vare generös granne med frodig rabarberodling. Tycker det är tokigt gott med rabarber tack vare den milda smaken, den ofta rosa färgen, de vackra bladen och de många möjligheterna till såväl söta som salta tillbehör baserade på rabarber!

”Small things in life”, som gör en glad- det är bra. Tacksam för mycket just nu, inte minst 2 ljuvliga kakformar som jag nyligen ärvt av min farmor. Mönstret är väldigt vackert och tack vare att de är så välanvända så är det omöjligt att kakan fastnar i formen under gräddningen.

Att bjuda på rabarberkaka med en bukett väldoftande syrenblommor på bordet är ett av de tydligaste tecknen på att försommaren är här, om än något tidigare än vanligt. Om ni har möjlighet, försök att plocka in några syrenkvistar i hemmet, det doftar otroligt gott och de sötaste små ljuslila, djupare lila eller vita syrenblommorna är den givna dessertdekorationen just nu!

Gör som jag, överraska ett namnsdagsbarn du tycker om med en riktigt fyllig och god Rabarberkaka extra allt!

Vit choklad & Rabarberkaka med brynt smör & kardemumma

ca 6-8 bitar

100 gram smör

1 1/2 tsk mortlad kardemumma

2 ägg

2 dl strösocker

200 gram rabarber, skuren i mindre bitar

2 tsk vaniljsocker

3 dl rågsikt

1 tsk bakpulver

1 krm salt

100 gram vit choklad, grovhackad

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en mindre kastrull och låt det bli brynt och gyllene i färgen, tar några minuter. Stöt kardemummakärnorna i en mortel, gärna med större fröbitar kvar.

Ta fram en skål och elvispa ägg, strösocker och vanilj fluffigt.

Blanda rågsikt, bakpulver, salt och kardemumman i en annan skål. Rör ner det smälta ,brynta smöret i äggsmeten och vänd därefter i mjölblandningen varsamt.

Blanda slutligen ner 2/3 delar av den skurna rabarbern ner i smeten tillsammans med den grovhackade vita chokladen.

Smöra och bröa en form.

Lägg några rabarberbitar i botten av formen, stjälp sedan upp smeten i formen och toppa med återstoden av rabarbern.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter tills kakan fått knaprig yta men är fortfarande mjuk och saftig inuti.

Vänta en liten stund, låt kakan svalna på galler innan den stjälps upp från formen.

Servera kakan ljummen precis som den är, utan tillbehör!

”Namnsdagsmys” är något vi skall inspirera fler att göra i vardagen, det gör väldans gott och mysigt oavsett det är sommar, höst, vår eller vinter! Låt självaste årstiden sätta prägel på baket!

Kram kram Louise

 

4