Här hemma tenderar banansuget verkligen att gå upp och ner! Ena veckan tar bananerna slut första dagen efter storhandeln, och veckan därpå blir det många bruna bananer liggandes kvar utan något som helst intresse att ätas upp. Tack o lov är bananen en användbar frukt som kan användas i olika sammanhang så egentligen inte ngt problem alls.

Som ni säkert vet så gillar jag att ha en kaka på lut, ståendes på köksön under helgen, att ta duka fram som nybakad, att samlas kring, eller ta en liten bit då suget faller in, eller varför inte bjuda den trädgårdsarbetande grannen, att ge över tomtgränsen på en liten servett, det brukar vara mycket uppskattat och håller grannsämjan på topp trots renoveringstider.

I helgen blev det god banankaka med blåbär. Blåbär som vi plockade i somras då vi var i sommarhuset i Halland. Kombon banan och blåbär känns given. Båda är ”snälla” i sina smaker, ger trevlig saftighet och mustig färg och givetvis kan man addera smaker som kardemumma, ingefära, kanel, vit choklad eller andra smakgivande bär efter önskemål, tycke och smak.

SAFTIG BANAN & BLÅBÄRSKAKA

En härligt saftig banankaka som går fint att njuta helt solo, med en klick vispgrädde eller varmför inte lite smör och en skiva lagrad ost?

ca 10 bitar

ca 80 gram smör

2 dl rörsocker

2 msk mjölk

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

3 mogna medelstora bananer

2 1/2 dl rågsikt

1 tsk bikarbonat

1 1/2 dl blåbär, frysta

TOPPING

1 mogen banan

3 msk pumpakärnor

1 nypa flingsalt

florsocker(vid servering)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 C. Smält smöret och låt det svalna något. Blanda i en skål – smör, rörsocker, mjölk, salt och vaniljsocker. Dela äggen och blanda varsamt ner gulorna i smeten. Mosa de 3 bananerna och vänd ner i smeten.

I en annan skål blanda rågsikt och bikarbonat och vänd ner i resten.

Slutligen, vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner försiktigt i kaksmeten tillsammans med de frysta blåbären. Rör metodiskt till en jämn smet.

Häll smeten i en avlång, smord form eller form täckt med bakplåtspapper. Toppa med pumpakärnor och någon nypa flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min. Ta ut kakan då den fortfarande känns saftig och mjuk.

Pudra lite florsocker över.

Att få duka upp till te & kaka och solen strömmar in känns ju sagolikt. Den bitande kylan är som bortblåst och ”vår-vibes” är ett faktum med en och annan fågel som pratar i trädgården och snödropparna som tagit sig upp ur frusen mark, såå välkommet. Firade söndag igår i min nya blus från Lollys Laundry, gillar verkligen deras blommiga blusar och klänningar.

Ha en fin vecka!

Kram Louise

5

Ännu en strålande helg i vinterns tecken! Tänk att få bada sig i sol i februari månad, att känna solen värma ens kind & ännu bättre i kombination med kylan! Den skånska vintern har charmat oss alla och tror aldrig att termosar, skridskor, pulkor, överdragsbyxor, mössor och vantar använts så flitigt som dessa veckor.

Den årliga Semmeldagen närmar sig stort och såklart hör ett semmelbak i hemmaköket därtill. I morse bakade jag och lille Carl klassiska minisemlor som slukades till frukost…. Små semlor är fiffigt och ganska så lagom, för egen del passar det utmärkt med just en liten! Gjorde tabben en gång för många år sedan då vi bodde i Stockholm, under min första föräldrarledighet, att vid ett cafébesök efter en väldigt lång promenad, belöna mig med en stor kopp varm choklad med mycket vispgrädde och till det en fyllig chokladsemla- åh jösses- inget tips- det misstaget gör jag inte om. Överdos maximus- antingen eller liksom;) Efter det njuts semlor i miniformat istället- i sällskap med en kopp thé!

LÄCKRA MINISEMLOR (recept från min kokbok Svenska Klassiker)

ca 28 st

150 gram smör

3 dl mjölk

50 gram jäst

2 1/2 tsk kardemumma

1 1/2 dl strösocker

1 ägg

1/2 tsk salt

9-10 vetemjöl

ägg till pensling

1 dl mandelhack/mandelspån

Mandelmassa

200 gram sötmandel

2 1/2 dl strösocker

1 krm salt

1 msk vatten

1 äggvita

2 tsk kardemumma

1 1/2 msk mjölk

Vid Servering

5 dl grädde, hårt vispad

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Bullar

Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt den bli fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i en bunke. Häll över lite av mjölken och rör om, tillsätt resten av mjölken och blanda tills jästen löst sig.

Blanda i nymortlad kardemumma, socker, ägg och salt. Tillsätt mjölet, lite åt gången och arbeta till en smidig deg. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i ca 45 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i ca 28 lika stora bitar. Rulla dem till runda bullar. Låt jäsa under bakduk på 2 bakplåtsklädda plåtar i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandelhack/spån.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills bullarna fått en gyllene färg och är genomgräddade.

FYLLNING

Mixa mandeln(ej skållad) i en matberedare till smulor. Häll i nästan allt socker, salt och vatten. Mixa tills sockret har smält, det tar ca 2 minuter. Tillsätt äggvitan, resten av sockret och kardemumma. Mixa till en slät massa, tillsätt slutligen mjölken. Om lösare mandelmassa önskas så tillsätt lite mer mjölk.

SERVERING

Skär av toppen på varje bulle, gröp ur lite inkråm och klicka i mandelmassa. Spritsa/klicka grädden över mandelmassan och lägg på locket som skurits i trekanter. Sikta florsocker över!

Inslaget av egengjord mandelmassa är helt klart att rekommendera!

Såå lycklig för den vackra lila buketten jag fick i helgen av en kär vän- anemoner alltså….

Happy Valentines till er alla!

Kram Louise

5

Alltså ljuvliga Skånevinter som på riktigt kniper sig tag i oss. Jag hade inte ens vågat tro att vi skulle få njuta av denna sortens varaktig kyla den här vintern. Snömängden kring Malmö är ytterst begränsad men i skrivande stund faller faktiskt vita flingor ner från himlen, låt oss hoppas på ngn centimeter eller 2.

Tumme upp för kylan mot kinden och klarblå-himmeldagar som boostar oss medvetet eller omedvetet med vitamin D. Igår upptäckte vi verkligen närområdet kring oss och närmare bestämt Klagshamnsudde. Bakom fotbollsplanen där jag spenderat åtskilliga antal timmar med barnen öppnar ett område upp sig som igår sysselsatte oss i flera timmar. En oändlig hästhage vid havskanten som erbjöd skridskoåkning, krypa på isen i små frusna ”pölar” som passar en 2 åring alldeles utmärkt. Vi fångade stunden i sällskap av den medhavda varma chokladen. Därefter gick vi vidare längs uddens kant och beundrade tillvaron från ovan i ett fågeltorn, gäss som flög i streck och diverse djur & människoliv.

Efter 3 timmars utevistelse åkte vi hem och njöt fortsatt av solen, fast genom fönstret. Den belöningen är fenomenal!

Vi ville värma oss då helt enkelt- Jag förberedde en kanna te smakrikt Sir William från Sibyllans Tebutik och en variant av AfternoonTea Cheese med 3 goda ostar, vindruvor och Cantaloupe-melon och ett antal spröda kex från GöteborgsUtvalda 

Ostar tenderar att serveras under en mer komplett måltid, kanske rent av mellan varmrätt och dessert men är strålande att bjuda på utan annat innan och efter, så kan man ju unna sig en extra bit av trevligheterna utan att känna sig tokigt mätt, vilket jag i alla fall annars lätt gör. Kex är tacksamt och lätt att bjuda på till ostarna, gärna med fin sprödhet och lättsaltade- egentligen mina enda krav.

Tunna Salinas(Gourmetkex), Fina Rågkex, Surdegsknäcke,  och ”Lätt dinkel”- alla från GöteborgsUtvalda!

Trevligt då de är så små och delikata i såväl smak som storlek.

Stora, saltade gröna oliver passar in även här, likaså en bit Appenzeller från Schweiz och färsk, len och syrlig getostkräm!

Det varma och ”lagade” inslaget blev en bakad Brie- enkelt & vardagligt samtidigt festligt gott.

Kort och Gott: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg den hela brietårtan på bakplåtspapper och låt gräddas i varm ugn i ca 20 minuter. Ta sedan ut osten och lägg på uppläggningsfat och toppa med hackade favoritnötter i valfri mängd och ringla slutligen lönnsirap eller honung på. Färdig att servera! Osten rinner långsamt ut och är gudomlig i sällskap med goda kex, andra ostar, kanske ngn marmelad och lite fruktigt likaså!

Att prova olika ostar med varierande kex blir lite spännande- kanske finner man en favoritkombo?! De tunna Salinas kexen var nog min favorit i sällskap med den varma, rinniga Brietårtan!

Om er söndag nu står med öppen oplanerad agenda kan jag varmt rekommendera en stund AfternoonCheese & Tea framåt 3-snåret efter en skön vinterpromenad eller tur i pulkabacken.

Det är fint att få ge alla sina sinnen en stunds omtanke med jämna mellanrum!

Må så gott! Söndagskram Louise

I samarbete med #Smakbox & #Göteborgsutvalda

4

Planen inför lördagen blev införlivad! Jag med vänninor önskade ses efter lång tid ifrån varandra och siktade in oss på en dagstur till Sundets Pärla och Helsingborg. Vi blev tyvärr 3 istället för 4 i sällskapet men en god anledning att göra liknande tur snart igen. Så härligt det är att äventyra några timmar från familjen en solig januarilördag.

Efter ljuvlig morgonpromenad i stilla vinterkyla hemma i pilallén utanför vår by, dock utan snö, med en sol som höll på att vakna, sattes en utmärkt grund för dagen. Kom hem med syresatta lungor och serverade 5 hungriga barn helgmorgonens klassiker- minipannkakor med frukter och annat gott. Kl 10 blev jag upphämtad och vi styrde GPS.en mot Helsingborg. Prat, prat non stop om allt mellan himmel och jord med vacker föränderlig kuliss som skiftade utanför fönstret.

Helsingborg är ju ”min” stad- här är jag uppvuxen- roligt att få visa upp stan med omnejd för icke-helsingborgare- och den brukar gillas av de flesta. En mindre stad, nära vatten, vackra äldre byggnader, charmig gågata och Kärnan som stoltserar någonstans mittemellan.

Vi var inställda på ett första besök hos stilsäkra Jenny på Studio Stilista, på gågatan. En smakfull butik där våra sinnen fick sig ett rejält lyft. Det var bara vårt sällskap och vi provade, matchade, inspirerade varandra och drömde oss lite bort- kul! Med några påsar i sällskap strosade vi vidare till Jenny´s butik nr 2 med vintageplagg och inredning- samma stil och välkomnade känsla. Stort njut av att få promenera runt småpratandes utan ngn liten gosing som drar en i byxbenet;)

Råå, för övrigt ett fint litet fiskenära centrum med det mesta man behöver där apotek, blomsteraffär, SPA, ett fåtal restauranger samt klädesbutiker. Vi passade på att äta lunch på restaurangen bredvid, Vera´s- vi valde krämig risotto, räksmörgås och charktallrik- Lovely! Visst ser vi ut att trivas!? Jag hade på mig mormors färgglada stickade tröja dagen till ära! Känslan att glömma bort klockan och prata loss- gjorde väldans gott!

Jag hade ju satt ihop ett litet program för dagen så vi kunde inte helt försvinna iväg från verkligheten.

Efter fint besök i Råå så åkte vi in mot Helsingborg för att besöka butik Linnea, som tidigare låg i Maria Park men sedan ett antal månader flyttade till Tågaborg. Här botaniserade vi bland vackra blommor, kläder för stora och små, vackra fat, vaser och annat trevligt som förgyller hem och garderob.

Det blev en väldoftande kruka med en jasmin med mig hem- lite yvig, doftar gott med vita små blommor. Det får symbolisera hopp om våren hemma framöver- känner att något, grönt piggt blir välkommet i en av mina äldre urnor i vår hall. Som sagt, mitt första besök i denna butik på ny adress- jättefint!!

Efter besöket i Vikingsbergsparken så åkte vi mot Spritan i Ödåkra. Den gamla Spritfabriken som lades ner för flera decennier sedan, legat i vila och nu är öppnat igen med butiker av olika slag, kontorslokaler, studios, café, blomsteraffär, restaurang och lite av varje. Vi besökte Raw Deco, butiken där jag alltid lyckas hitta ngn favorit. Jag älskar ju blommor och här säljs det danska märket Lolly´s Laundry med varierande blommiga tyger och plagg. Den här sötingen fick följa med mig hem. Tänker att den är fin till lite av varje- byxa, kjol, vitt, blått, svart…. Det var lite kärlek vid första ögonkastet så kunde inte motstå! Efter en stund strosandes runt i fd Spritfabriken åkte vi mot Sofiero för att dricka te och äta semla på BrödKultur. Vi kom i sista stund så fick nöja oss med att ta med några semlor i påse med oss hem istället. Här doftar det ljuvligt från bageriet, utsikten mot Danmark är otrolig, i kombination av att stå med ena foten i en vintrig Pålsjö Skog!

Mitt upplägg och plan fick ändras lite här i och med att de stängde kl 16- min tanke var något varmt gott att dricka och sedan en skön promenad i skogen men vi åkte istället in mot stan och hittade restaurang Drottninggatan 35, med glest med folk där vi slog oss ner för att prata vidare. Jag fick den största te-koppen jag drömt om med en sötbomb i sällskap- en amerikansk knäckig Crock-pie med en klick grädde. Urgott!

Här fortsatte vår kompis-lördag i någon timme för att sedan avrundas vid 18-tiden och vi åkte hemåt igen. Tänk vilket lyckopiller att få umgås med fina vänner i utvalda miljöer för några timmar- i Sundets Pärla!

En varm rekommendation för fler! Kram Louise

12

Tänk att redan 2 veckor passerat sedan jag för första gången gick in på min nya arbetsplats, livsmedelsföretaget Midsona i Malmö. Ett stort stycke skifte i vardagen blev detta, från att ha varit ”egen” under ett flertal år till att dyka in i en heltidsanställning på ett börsnoterat bolag. Det känns fortfarande overkligt men otroligt spännande och kul, tänk så mycket nytt jag kommer att lära mig- i kombination av få en stor bukett av nya trevliga kollegor- något jag saknat innerligt på senare tid! Jag har ju faktiskt varit anställd tidigare i flera år- för länge sen!

Trots att den mesta kontakten med kollegorna idag sker via ”Teams” så är det ngt visst med att vara med i det större sammanhanget som jag är förtjust i.

De nya tiderna kräver helt klart förberedelser och planering i hemmet på ett annat sätt- för att få helheten att gå ihop och för att själv må bra- en utmaning helt klart! Nya rutiner med daglig morgonmotion i mörkret, storhandling och storkok om helgen kräver mer planering och framförhållning än tidigare- men det kan verkligen vara nedrans kul och efterlängtat med förändring och nya utmaningar därtill- och just så känner jag nu!

Jag vet att dagarna kommer komma då det kör ihop sig helt och hållet och jag kommer längta tillbaka till tiden som ”egen”, men så är livet!

En del morgnar blir det tidig avfärd hemifrån så jag smiter iväg då resten av familjen sitter och äter frukost, känns ovant att ge sig av då, i ett sammanhang då man är självklar, men så får det bli! Desto mysigare om helgen då vi gör det tillsammans! Pannkaksmåltider står högt i kurs här hemma- passar liksom närsomhelst till vilken måltid som helst!

Gräddade denna gång ”amerikanska” pannkakor på Fullkornsspelt – härligt matiga i sällskap med skickad banan, jordnötsmör, mango&pumpafrösallad samt min nykokta körsbärssylt med uns av ingefära och kardemumma.

Småkok av frukter och bär för att vidare hälla på burk är så gott- syltkoket får spegla årstiden och smaksättningen får humöret avgöra. Under mina nya rutiner med storhandling om lördagsmorgnarna sker ett djupdyk i butikens frysdisk- att ha ett gäng varierande förpackningar i frysen med svenska bär är toppen för den här sortens frukostar, mellanmål. Tack vare att frysen är helt nyligen ”avfrostad” är det en snudd på en dröm att den inte är sprängfylld utan det finns möjlighet att fylla på med godsaker att ta fram allt eftersom veckan går.

KÖRSBÄRSSYLT med uns av ingefära och kardemumma

4 burkar

700 gram frysta körsbär(utan kärna)

ca 6 dl syltsocker

2 tsk vaniljpulver

1 tsk ingefära, torkad

1 tsk kardemumma, gärna nymortlad

GÖR SÅ HÄR

Lägg de frysta körsbären i en kastrull och låt tina under omrörning.

Ta fram stavmixer och mixa bären i önskad ”släthetsgrad”- jag föredrar ganska så slät men med en del större bitar i.

Häll ner syltsockret, ingefäran och kardemumma- låt puttra ihop i ca 10 minuter.

Skumma av, väl!

Smygsmaka, kanske vill du tillsätta mer smak genom kryddorna?!

Häll upp den varma sylten i rengjorda glasburkar, låt stå i rumstemperatur tills de svalnat, förvara därefter i kylskåp.

Vi passade på att njuta av sylten till pannkakorna då den fortfarande var rinnig och varm, sen stelnade den till sig och blev rätt så fast- det är däremot toppen till de nybakade sconesen, till syltgrottorna eller en frasig skiva nyrostat bröd.

Helt otroligt- våra barn är pannkaksmonster(som säkert de flesta barn) och att jag behöver göra 2-3 satser pannkakssmet att mätta deras söndagsmagar känns otroligt, men mammahjärtat gillar mycket då det är strykande åtgång på det som bjuds… och 2 av dem är snart tonåringar så inte jättekonstigt egentligen….

6

Igår fick jag total bakabstinens efter att inte ha bakat på hela veckan lång. Saknad kan yttra sig på olika vis och en av de jag absolut kan känna av är då jag inte fått baka – det är såväl proceduren, som doften, som resultatet som hägrar lika mycket! Tanke blev handling och jag och lille Carl ställde oss vid köksbänken och vispade ihop en klassisk marmorkaka, även tigerkaka. Resultatet av denna kaka är alltid lika spännande, man vet inte riktigt hur den ljusa och mörka smeten blandas- det häftiga är att det blir fint hur som helst. Vi ville helt enkelt ha något att njuta av då vi senare kom hem från vinterpromenaden i Bokskogen.

By the way – vilken optimal vinter vi haft i Skåne i helgen: inledningsvis en solstark lördag med aningens snö hos oss och en hel del is, så pass att vi vågade oss ut på isarna och fortsättningsvis en söndag med lite mer snö och fortsatt kyla! Hurra för skånsk vinter…. STANNA STANNA lite till! PLEASE!

Fortsatt väldigt lycklig för farmors kakform- tänk att jag till och med har 2 – i vackraste mönstret och att kakan lossnar lätt som en plätt är inte självklart – men det gör det här nog tack vare åtskilliga kakor bakade i dem.

CARL´s MARMORKAKA

ca 8 bitar

100 gram smör, smält

1 dl grädde

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 msk vaniljsocker

1 nypa salt

3 ägg

2 1/2 dl strösocker

3 msk kakao

1 1/2 tsk mjölk

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Smöra en bakform och häll i lite ströbröd som täcker insidan av formen.

Blanda det smälta smöret med grädden.

Sikta ner vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål.

Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en annan skål.

Vänd ner de torra ingredienserna samt smöret/gräddblandningen, lite i taget & blanda varsamt till en jämn smet.

Ta lite mindre än hälften av smeten i en annan skål och sikta i kakao och lite mjölk, blanda om.

Häll ner lite av den vita smeten i botten av formen och ringla sedan chokladsmeten över och avrunda med vit smet överst tills all smet är slut.

Marmorera kakan med en slickepott eller annat bestick och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Prova med sticka innan kakan tas ut.

Låt kakan svalna i formen innan den vänds upp och ner och läggs på fat!
Sikta lite florsocker över och njut till en kanna rykande varmt te!

Tulpaner, tulpaner, tulpaner – högsäsong för dem nu! Underbart! Jag ställer mina svalt om natten, då jag och tulpanerna sover- de varar många fler dagar då….(tips)

Mina bokhyllor här hemma erbjuder otals av såväl nyutgivna men även äldre kokböcker. De är så charmiga att bläddra i. De där kladdiga sidorna där texten knappt går att tyda- de bådar gott- favorit-recepten från förr! De blir jag extra nyfiken att testa! Just dagens bak av marmorkaka är tack vare den här söta bakboken från Chokladfabriken i Stockholm med snart 90 år på nacken! Well Done!

Ha en fin januarivecka!

Kram Louise

8

Julledighetens sista lunch blev en smarrig pizzalunch! Jag jublar nu åter högt för att tidigare har barnen fått för sig att min pizza tydligen inte slår ”köppizzors” klass och nivå på långa vägar, vilket stört mig aningens. Men helt plötsligt utan anledning hände något med deras tycke och mina hemgjorda pizzor är numera populärare än någonsin! Då blir jag såklart lycklig igen! Som barn åt vi ofta god matig paj hemma som mamma serverade- jag minns det talades gott om pajen .. att man kan fylla pajskalet med vad som helst, passar vid alla årstider och det är perfekt då det är dax för kylskåpsrensing mm mm. Vi barn höll snällt med!

Jag gillar verkligen paj men det är alltmer sällan som vi äter det nuförtiden. Jag tror bestämt att min barndomens paj har blivit ersatt av just pizzan, kanske även i fler hemmakök är det så- pizzan är genial då det är småsnuttar kvar i kylskåpet av ostskalkar, grönsaker, en halv olivburk etc.

En god olivolja, en vällagrad parmesan, en härlig bönröra med vitlök och ett fat med charketurier gör pizzalunchen läcker, vacker och god i mina ögon.

Vit pizza med rödlök och överlevande färsk vintertimjan från trädgården- GOTT!

VIT PIZZA MED RÖDLÖK & TIMJAN

4-6 stycken

25 gram jäst

1/2 tsk salt

5 dl vatten, 37-gradigt

2 msk olivolja

1 msk honung

ca 11 dl vetemjöl

Topping

4 – 4 1/2 dl crème fraiche

3 vitlöksklyftor, finhackad

1-2  tsk honung

1/2 tsk salt

2 rödlökar i tunna, tunna skivor

färsk timjan

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en bunke och smula ner jästen.

Tillsätt salt och häll på lite vatten och rör om så att jästen löser sig, tillsätt resten av vattnet, olja, honung och mjölet lite i taget.

Blanda i ca 5 minuter till en smidig deg.

Låt vila under bakduk i ca 60 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader varmluftsugn.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda bort eventuella luftbubblor. Dela degen i ca 4-6 lika stora degbitar, beroende på hur de önskas bakas ut.

Ta fram bakplåtspapper och kavla ut degarna på bakbordet och lyft sedan över på bakplåten.Jag tycker det är charmigt om de har olika form och storlek. Tryck ut degen tunt.

Blanda ihop i en skål crème fraiche, vitlök, honung, salt. Smaka av så sältan är lagom!

Skär rödlöken väldigt tunt, gärna på mandolin.

Bred ut ett lager av crème fraiche på pizzorna, fördela rödlöken och färsk timjan.

Grädda i ugnen, flera plåtar samtidigt vid varmluftsugn, i ca 15-20 minuter beroende på hur frasiga de önskas!

Servera rykande varma tillsammans med en vällagrad parmesan, färska örter, lite gott kallskuret och ngn god bönröra, flingsalt samt olivolja!

Enkelt & gott!

Har nyligen fått ärva de söta blå vita mattallrikarna ”Blå Blomst” av Royal Copenhagen. Ett mönster som togs fram under sent 1700-tal, helt otroligt och är idag en av porslinshusets tidigaste mönster. Tallrikarna är knappt använda och jag tycker de är så vackra! Kombon pizza och ur-klassiskt Blå Blomst är en underbar kombination som jag gärna ser mer av. Den här sortens porslin har säkerligen mest förknippats med festligare måltider. I vårt hem får de inta de mysiga vardagsmåltiderna hädanefter- på så vis blir vardagen fest, eller hur?!

Vita bönor mixade till slät röra med en skvätt vit balsamvinäger, salt, olivolja och vitlök- så krämigt och gott med en klick till/bredvid/på pizzan! Likaså ett tillbehör av olika charketurier från Jakobsdal gjorde vår vardagliga festlunch ännu trevligare!

Kram Louise

4

Mysjul nummer 1 är av mig korad! Wow, vilken härlig julledighet vi fortfarande har, förknippad med trivsamt ”lugn” i hemmamiljö med omnejd! Det känns som att vi inte hittat på så rysligt mycket, men tack vare dagliga små notiser i dagboken får jag känslan av att vi hunnit med en hel del av både det ena och det andra och det vill man ju ändå. Alltifrån pepparkaksbak, hemma-spa, rensning i husets olika vrår, filmkvällar, familjeträffar och kompispromenader. Det jag ändå saknar är sköna innestunder vid brasan i värmen, levande ljus och avslappnat häng med vänner och storfamiljen – men det har fått ske ute i det fria som alternativ- vilket i och för sig oxå funkat alldeles utmärkt!

Motion känns som att det kännetecknat ledigheten helt klart- barnen suckar då vi presenterar det dagliga upplägget på eftermiddagstur till skogs, i vår vackra pilallé(gamla järnvägsspåret från Malmö till Skanör), på stranden & på golfbanan men väl på plats är de hur nöjda som helst.

Juldagens morgon var helt otroligt fin med blå himmel och ivrig sol som sken från arla gryning- i vanliga fall smyger jag till julottan tidigt tidigt, men denna juldagsmorgon unnade jag mig istället en 2 timmars morgonpromenad med efterlängtad och välbehövlig D-vitaminpåfyllnad av just solstrålar.

En eftermiddag fyllde vi våra termosar med äkta varm choklad och nybakade lussekatter, åkte till Falsterbo Fyr och gick en fantastisk promenad i blåsten- bara vi- absolut ingen annan- hur läckert som helst!

Vi har ätit gott under julen – måttligt och lagom av det klassiska godbitarna! Har i ärlighetens namn inte känt någon kolossal lust av matlagning under denna jul och då vi inte haft gäster har det känts skönt att ta måltiderna med ro och spontanitet!

Varm, snarare het, svartvinbärssaft från rymlig termos, frasiga saffransbiscotti med mandel och pistagenötter, mammas spröda mandelmusslor med grädde och hjortronsylt, samt gammelfarmors små ”chokladbröd” har förgyllt min julhelg helt klart.

Ljuvlig promenad på Kullaberg med familjen- svårslagen natur och kuperat landskap!

En dag styrde vi GPS:en mot Alnarpsparken – världens bästa kurragömmapark om man så önskar! Helt klart allra vackrast under sommarhalvåret men ack så välkomnande även en stormig decembereftermiddag!  gång Vi värmde oss med kryddig äppelglögg och saffransgifflar i sällskap. Det väldigt goda enkla…..

Järavallen here we come…..

Våra lov innebär alltid sleepover med kusinerna, madrasserna fram, bus och fniss och självklart bjuder moster Louise på efterlängtad pannkaksfrukost till alla barn.

Jag och 5 barn på Bokskogens GK! Lyckorus när minstingen somnar och fokus kan läggas på de stora som ivrigt och fokuserat räknar ihop sina slagna poäng, hål efter hål! Belöning och eftersnack i klubbhuset med varm choklad och sprutgrädde & pepparkakor var nog den dagens höjdpunkt för barnen, och mig för den delen.

Har hittat läsvärda böcker i bokhyllan som jag ärvt av min kära faster, godingen om Evighetsblommor blev jag alldeles förtjust i, skall helt klart plöjas igenom och tas med i planeringen inför sommarplanteringen 2021. Eterneller är ren nostalgi från barndomen och 80-talet, men känns mer aktuell än någonsin. Minns väl självplock med mamma och mina systrar som små. Fint!

Nyårsuppställning i goda vänners sällskap- iklädd fjolårets röda julaftonsklänning! Den tyckte jag passade utmärkt att avrunda 2020 med och skåla in det nya 2021 i!

Såå nyfiken på vad detta år har för trevligheter att dela med sig av!

 

8

Kring våra högtider är det extra betydelsefullt med stunderna då vi umgås kring det dukade bordet. Midsommar, påsk och jul – inne som ute- då tar ofta den traditionella ådran tag i oss och en del speciella attiraljer, serviser och dekorationer önskar vi skall vara återkommande på plats år efter år, eventuellt med viss variation.

Det känslan, med det oförändrade och återkommande, inte minst om det finns barn med tänker jag att de verkligen uppskattar det som är sig likt kring såväl händelser/upplevelser som den typiska julbocken vid sidan om granen, farmors ärvda röda ljusstake osv. Låt det få vara så, mycket annat lär vara nytt och justerat från året innan.

Textilier sätter en fantastisk känsla i de allra flesta avseenden, inte minst då bordet skall dukas upp. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag är såå förtjust i mönstrade juldukar som plockar upp mängder av färger och ger ombonad känsla, men likaså det motsatta, det enkla, det svalare och det omönstrade.

Häromdagen dukade vi upp en stund av jul hemma hos oss utan några nya inköp, det är kul att bestämma sig för att det jag har, det är det som skall användas- kanske behövs en extra kreativ tanke tas in men så väl värt, det genomgående önskades vara: grönt och skönt genom rosmarin, grankvistar, ene och murgröna, neutral duk, klassiskt i kombination med inslag av nytt, näver, silver, linne och små vackra ting att titta upp och beundras över, utan egentlig funktion.

Inledningsvis ställde jag iordning ett bord med skålar, duk, fat och bestick jag anade kunde bli fint ihop. Det är ett litet tips. Gör så, då kan du plocka från ditt hopplock allteftersom bordets dukning tar sin form. Vi är alla olika men jag personligen är väldigt förtjust i det ärvda, ett underbart tillfälle att plocka fram glas, vaser, löpare och ljusstakar som ärvts för länge sedan. Det kan bli så fantastiskt fint!

Grankvistar, mossa, julstjärnor, amaryllisar, hyacinter, clementiner, äpplen och apelsiner är oemotståndliga att dekorera med. Att göra små stilleben av ätbart och njutbart i sällskap med levande ljus – värme/block klassiskt höga i stearin ger ett vackert ljus och känsla.

Att små kaffekoppar kan bli grötskålar som står i en avlång brödkorg ser läckert ut, den 80 år gamla silverskålan passar utmärkt till smörskål, en rött levande inslag med snöre om runt linneservetten känns omtänksamt, de antika dessertvinsglasen passar perfekt att servera äppelmust ur. Att få in broderade servetter, tallriksunderlägg eller dukar är fantastiskt- vilket hantverk som vi kan få njuta av på så vis.

Att samla godsakerna på bordet är riktigt mysigt, de olika bjudrätterna får inta sin plats från måltidens debut till dess slut – man får sträcka sig lite åt höger och vänster och be om att någon skickar och så men att egentligen slippa att resa sig och att ta mat på annat håll är praktisk och fint då de vackra rätterna får ta del av hela måltiden.

Tänk så fantastiskt fint med en rustik julig löpare över hela bordet. Så förtjust i den röd/vita, grova löparen jag i fjol köpte på AB Småland i Malmö. Butiken man önskar sig ALLT i – för hela hemmet. Den värmen som upplevs vid ett butiksbesök just där är i mina ögon helt perfekt. Åter till löparen, den liksom väver samman hela dukningen och syns tydligt över hela bordet bland annat övrigt. Det grövre tyget som just den här har sprider känsla av enkel bondsk elegans- Topp!

Tankar kring färgen RÖD & Julen! Som liten var rött och grönt de självklara färgerna kring julfirandet. Givetvis är det fortfarande så men just de röda inslagen har jag för egen del insett endast kan utgöra en mindre del, dock väldigt betydelsefull genom ett vackert sammetssnöre, en rand på ett tyg, mönster på en karaff, eller genom maten och frukten.

Som variation till den sittandes måltiden är ett uppduk på utvald yta nog så trivsamt det med. Det ätbara är koncentrerat bland utvald rekvisita och maffigt med grönt och blomster i variation. Här är det extra inbjudande att tänka upplägg i olika nivåer för att undvika en ”platt” uppdukning! Gärna våningsfat, korgar, runt/ovalt/avlångt, grankvistar, koppar och tallrikar i hög- känslan blir skön och enkel som man gärna dyker rakt in i helt hejdlöst!

Med några dagar kvar till årets julfirande finns det fortfarande tid att fundera hur juldukningen 2020 skall se ut. I år är mina idéer inför just juldukningen just- enkelt naturligt personligt- botanisera i dina skåp, är helt övertygad om att det finns mängder av fint att plocka fram och njuta av i ny version. Var generös med levande ljus, fat, skålar, glas, karaffer- det finns alltid något gott att servera från de olika. Gör som jag plocka åt dig skåpets finheter och ställ på ett bord och komplettera med snören, kvistar och ätbart fint- kommer bli vackert!

7

Än är det vardag i december, mörkt som tusan men urmysigt trots det & idag är det självaste Anna-dagen! Tror minsann jag skickat minst 14 ”grattis-på-namnsdagen-sms” till Anna-väninnor denna morgon. Det brukar uppskattas, en liten gest som man blir glad av att få i vardagsruset, och jag gillar verkligen att skicka dessa små rader, en personlig hälsning i nuet borde vi strössla mer av omkring oss!

Längtet efter lediga helgförmiddagar gör sig mer och mer påminda då jullovet nu närmar sig! Inga av barnens aktiviteter att rusa iväg till och bara-vara-förmiddagarna hemma lär bli flera! Med 4 barn i sällskap kan ju frukostar/måltider emellanåt inte bli såsom man önskat med tanke på den tid som läggs ner på förberedelser, men mitt tips är att först utfodra barnen till mätta och belåtna och sen sjunka långt ner i köksstolen då de sysslar vidare med annat! Chansen är då större för en längre stunds långfrukost-ro!

Som ni säkert redan vet så kvalar med stor sannolikhet just frukoststunden in som min favoritmåltid om dagen, i stark tävlan med testund med nybakat om eftermiddagen! Varför då, jo med ganska liten ansträngning så dukas det upp en mix av godsaker på begränsad tid! Omtanken kring upplägget är såklart alltid viktigt och tillför en stor del av den efterlängtade känslan!

Fick häromdagen en välfylld Smakbox hemlevererad med många godsaker och nya bekantskaper! Barnen tycker verkligen att detta är ett spännande moment – knack på dörren…. leverans… in i köket och öppna upp… alltid några klassiska storfavoriter som de önskar öppna omedelbart!

Jag fick genast tankar till en långfrukost i juletid då jag botaniserade i lådan, i sällskap med mitt nybakade…

Helgfrukost i ADVENTSTID

Nybryggt Te & Kaffe

SAFTIGT CLEMENTINBRÖD för flera

50 gram jäst

1 tsk salt

5 dl kallt vatten

1 msk honung

4 dl siktat dinkelvetemjöl

5 dl rågsikt

Topping

2 clementiner

ringlad olivolja

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt salt, kallt vatten och honung! Rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt mjöl x 2 och blanda om i ca 5-7 minuter till en smidig deg.

Låt jäsa under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord , tryck ut eventuella luftbubblor och lägg sedan på en bakplåtsklädd plåt.

Tryck ner fingertopparna över hela degen så att det blir hål och fördela sedan de tunt skurna clementinskivorna över hela brödet, tryck ner dem ordentligt i degen.

Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Ringla över olivolja och flingsalt, grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills brödet fått fin gyllene färg och känns genomgräddat!

Låt svalna på galler under bakduk!

MJUK PEPPARKAKA med VIT CHOKLAD & LINGON

1 kaka (ca 8-10 bitar)

1 1/2 dl rågsikt

1 1/2 dl siktat dinkelvete

1 1/2 dl rörsocker

ca 2 1/2 msk pepparkakskryddor (1 påse Santa Maria)

1 1/2 tsk bikarbonat

100 gram smör

1 dl crème fraiche

1 dl mjölk

1/2 dl ljus sirap

1 dl lingon, frysta

75 gram vit choklad, i grova bitar

Topping

1/2 dl frysta lingon

florsocker

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj & bröa en valfri form, ca 1 1/2 liter (för 1 kaka).
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Smält smöret och rör sedan ner det och blanda varsamt bland de torra ingredienser.
Rör sedan ner crème fraiche, mjölk och sirap!
Tillsätt lingonen och rör om, häll smeten i formen och tryck ner de grova vita chokladbitarna.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter. Håll koll efter 50 minuter då alla ugnar gräddar olika! Kakan skall få en krispig yta! Känn med sticka så att kakan är genomgräddad.
Njut varm med frysta lingon uppå och pudrat florsocker!

Att ha en kaka på köksbänken är en av mina favoriter, kräver en stor smula karaktär bara! Den karaktären saknades häromdagen, då beslutade jag mig för att dela återstoden i 2 bitar och slå in i fint papper med band omkring och ge ena biten till ena grannen som just fått en liten dotter, och den andra biten gavs till andra grannen som ligger sjuk och krasslig hemma! Win win….

Inlägg i samarbete med Smakbox.

Må så gott!
Kram Louise

10