Ett inlägg i samarbete med Smakbox .

Dofter & kryddor är starkt förknippade med årstider och högtider och ger tydliga minnen som kan stanna kvar hos oss livet ut. Jag kan komma ihåg tydliga doftminnen från barndomens år som fortfarande är tydliga då de dyker upp. Julen är på många sätt en tid fylld av dofter och smaker. Främst genom de klassiska julkryddorna i mat och bak men även doften av rödgran, apelsiner med nejlikor, knäck som puttrar på spisen, blommande hyacinter, den griljerade skinkan och doften av levande ljus.

Fick nyligen ett härligt paket från Smakbox fylld med Santa Marias juliga kryddor; kanel, kardemumma, stjärnanis, ingefära och nejlika. Jag gillar dadlar, både färska såsom de är men även att baka med, det blir härligt luftigt och fin sötma. Här kommer ett recept på en Dadelkaka smaksatt med julens kryddor, fint att servera med en skiva ädelost därtill!

Ett dryckestips så här i vintertid är att värma/hetta upp koncentrerad svartvinbärsaft som späs med önskad mängd vatten, kryddas med stjärnanis&kanelstång och dricks i kopp eller glas. Passar såväl barn som vuxna  som ett alternativ till glögg som ofta tenderar att bli lite för söt för min smak. Häromdagen hade vi huset fullt av julpysslande barn och då bjöds det på varm svartvinbärsaft vilket barnen var så förtjusta i.

SAFTIG DADELKAKA med smak av JULENS KRYDDOR

ca 8-10 bitar (avlång form 10 x 26 cm)

220 gram dadlar utan kärna

1 1/2 dl kokossocker
1 3/4 dl vatten
200 gram smör, rumsvarmt
3 ägg
1/2 tsk kanel, Santa Maria
1/2 tsk ingefära, Santa Maria
1/2 tsk nejlika, Santa Maria
1/2 tsk mortlad kardemumma, Santa Maria
2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat, Santa Maria
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
smör till form
ca 3 msk hampafrö att ”att bröa med”
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175°. Kärna ur dadlarna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt kokossocker, vatten och smör. Koka ihop ca 10 min. Låt kallna.
Blanda ner äggen, ett i taget, i dadelsmeten. Tillsätt mjöl, kryddor, bikarbonat, bakpulver och vaniljpulver och rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en smord och hampafrö-bröad form, ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.
Låt kakan stå kvar i formen en stund innan den stjälps upp på galler. Kan gärna ätas ljummen med en bit ädelost bredvid.

Idag fylls huset av saffransdoft, lussekattsdegen står på jäsning i väntan på att knådas ut. Dubbel sats skall bakas ut till ett nytt gäng barn som kommer hit ikväll och julmyser med oss.

Kram på er, Louise

2

Under hösten har jag samarbetat med Mylla , företaget som gör det enklare att äta närproducerad mat i säsong med spännande & nyskördade råvaror, direkt från bonden, som levereras ut till kunden via cykel. Mycket genomtänkt och miljömedvetet! I nuläget sker leverans i och kring Malmö/Lundtrakten med de 3 valen; vegetarisk, vegan och kött.

Jag har nu tagit fram en härligt god vintersallad tillsammans med Mylla baserad på röd spetskål, brysselkål och kikärtor som skall ätas rykande varm. Nu när kålen är som allra godast försöker jag passa på att äta kål flera gånger i veckan, inte så svårt tack vare variationen av kålsorter som finns & många av dem är goda såväl råa som tillagade.

ROSTAD VINTERSALLAD med BRYSSELKÅL, RÖD SPETSKÅL samt APELSINDRESSING

En matig vintersallad med kål x 2 samt kikärtor som serveras med en frisk och fräsch apelsindressing. En perfekt varm rätt att bjuda på då det är dax att ställa fram det juliga buffébordet.

3-4 portioner (el. för 8 personer på buffé)
500 gram brysselkål
4-5 msk smör, smält
flingsalt
2 msk honung
4 msk pumpakärnor
4 dl kikärtor, kokta
300 gram strimlad röd spetskål
3 msk olivolja
APELSINDRESSING
1 stor apelsin, saft och finrivet skal
4 msk olivolja
1 tsk honung
TOPPING
rostade pumpakärnor
flingsalt
Hyvlad parmesan
färsk timjan
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj brysselkålen och skär bort det yttersta av ändarna och dela dem på mitten.
Lägg i en ugnsfast form, sväng dem i det smälta smöret och toppa med flingsalt, honung och pumpakärnor.
Baka i ugn ca 20 minuter, tillsätt sedan kikärtorna i formen och blanda om. Tillsätt eventuellt en smörklick så att det blir ännu saftigare.
Efter ca 10 minuter strimla den röda spetskålen och lägg i en skål, massera in 3 msk olivolja och vänd sedan ner på plåten i ugnen.
Baka vidare i ca 25 minuter tills att det blir gyllene färg på kålen.
Ta ut från ugnen smaka av med peppar och salt. Lägg salladen varm på ett uppläggningsfat.
Blanda ihop apelsinsaft/skal, olivolja och honung och ringla över vintersalladen.
Toppa med färsk timjan, rostade pumpakärnor och parmesan.

Hoppas det smakar fint! //Louise

5

En av de många trevligheterna med december är den nästan dagliga konsumtionen av en gnutta saffran på ett eller annat sätt, en av de godaste av kryddor och vilken smak – WOW för saffran! Som grädde på moset så ger ju saffran även den väldigt vackra, gyllene lysande gula färgen, mer eller mindre intensiv beroende på hur generös man är med mängden, men oavsett det, det blir, såå fint & såå gott!

Kransar e juligt, både i bakad form som här, Saffranskrans med vit choklad & tranbär, eller om det är krans täckt av grane, enris eller annat tåligt, vintergrönt. Den här kransen tycker jag absolut kvalar in som en värdig bjudkaka nu kring adventshelgerna – saftig, lite krämig och inbjudande söta inslag tack vare den hackade vita chokladen och tranbären.

SAFFRANSKRANS i advent med VIT CHOKLAD & TRANBÄR

Antal: 1 krans (ca 8-10 bitar)

Som variation och alternativ till klassiska lussekatter så kan man baka saffranskrans, fyllig och generös och fin att se på, det blir en trevlig kafferepskänsla kan jag tycka.

Fint att servera från porslinsfat, här med en ”julblommig” girlang, Rörstands Bengali.

SAFFRANSKRANS

25 gram jäst

2 1/2 dl mjölk, 37grader

75 gram smält smör

1 pkt saffran (0,5 gr)

1 dl råsocker

1/2 apelsin, finrivet skal

1 nypa salt

1 dl dinkel fullkorn

7 dl dinkelvete

50 gram vit choklad, grovhackad (i degen)

1 dl tranbär, grovhackade (i degen)

FYLLNING

50-75 gram smör, rumsvarmt

50 gram vit choklad, grovhackad

75 gram tranbär, grovhackade

4 msk råsocker

1 ägg(till pensling)

flagad mandel

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en stor bunke. Häll på den värmda mjölken och det smälta smöret. Rör om så att jästen löser sig. Lägg saffranet i en mortel och tillsätt lite av sockret, gnugga runt så att saffran stöts finare och häll på vätskan tillsammans med resten av sockret, och tillsätt även apelsinskal och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget till en fluffig deg tillsammans med tranbär och vit choklad. Låt degen bearbetas i ca 10 minuter. Låt vila under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ur luftbubblor.

Kavla ut degen ca 20 x 50 cm. Bred ut ett tunt lager smör över hela degen och strö över vit choklad och tranbär.

Rulla ihop till en ”rulltårta” och tryck ihop ändarna så att det blir en rund krans.

Klipp snitt med sax med ca 2 cm´s mellanrum och vik ut ”snitten”, den ena åt vänster och den andra åt höger, runt hela kransen.

Sätt ugnen på 175 grader.

Låt jäsa i ca 30 minuter. under bakduk.

Pensla med ägg och strö över flagad mandel.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Känn efter så att kransen är genombakad men fortfarande saftig. (Ta hellre ut den ngn minut för tidigt så att den behålls saftig).

Låt svalna på galler under bakduk.

Häromdagen bjöd jag härliga Malmö-tjejer på adventsfrukost hemma hos mig. Otroligt varma och mysiga personer som jag lärt känna det senaste året, såå glad för det & allt tack vare att jag börjat blogga här på JWHF 

Hela blogg-gänget bjöds in men alla hade inte möjlighet att vara med så vi var 4 kring bordet.

Det bjöds på färskpressad apelsinjuice vinterspetsad med ingefära och gurkmeja, vispad turkisk yoghurt med min egna rödavinbärskräm och nötiga granola, ugnsbakad frittata med färsk spenat & parmesan, nybakat rågbröd med bovetekross, fröknäcke, lagrad VB-ost, hjortronsylt & jordnötsmör, kaffe & te!

Vi avrundade med saffranskransen som värmts på just innan servering, då doftar det extra gott och kransen blev som nybakad på nytt.

Fördelarna är många med att driva sitt egna företag, men något jag saknar emellanåt är kära kollegor. Har ju tidigare arbetat som anställd med grymmaste kollegorna och tänker då och då på det roliga vi upplevde ihop, såväl under som efter arbetsdagens slut. Med det sagt så får jag emellanåt ”feeling” och bjuder in härliga personer hem till mig på; adventsfrukost, sommarlunch, höstsoppa eller så. Fin känsla att för dagen låtsas att de är mina utvalda arbetskamrater! Det pratas om en salig blandning av Livet, Familjen, Nuet, Malmö, Arbete och mycket mer.

Julduken var alldeles precis nyvädrad efter 11 månader i linneskåpet, och fick pryda köksbordet, blir onekligen en ombonad känsla med duk och inte minst med det blommiga, varierande mönstret. Duken inhandlades för exakt ett år sedan, i adventstid i ett härligt gårdsstall fullt av tyger, kuddar, dukar och rustik inredning – hos UddaTina utanför skånska Dalby. Det blir garanterat en tur dit igen snart snart.

Nu e det lördag och gryning, jag anar gråmulet och småregn.. Det vankas tur till Köpenhamn med övernattning för 2 av oss och imorn blir det garanterat julmarknad i skymning på smakfulla Katrinetorp.

Hoppas ni får en riktigt skön Andra Adventshelg,!

Kram Louise

5

Så här i adventstid är inomhustimmarna ovanligt många. På gott och ont, ohyggligt mysigt att bara få vara hemma & inne utan tankar kring fixande i någon trädgårdsrabatt, bortsett från en juleljusslinga som kanske skall sättas på plats i en buske eller så.

Då & då kommer lusten att bjuda in vänner på något litet spontant och vardagsenkelt, middag ståendes, en vardagskväll, såsom här hemma i måndags. Grannarna kom till oss på ”LightDinner”. Vi åt och barnen tjoade omkring efter att de fått varsin stor skål med risgrynsgröt och rårörda kanelhallon. Vi vuxna åt denna läckra Grönkålstarte med smak av muskot och 3 sorters ostar. Lättlagat, mättande & vansinnigt gott! Att ha en smördegsrulle hemma i kylskåpet kan vara användbart till mycket!

Ett perfekt tilltugg i rådande grönkålstider!

GRÖNKÅLSTARTE med smak av MUSKOT & 3 sorters ostar!

Antal: 4-5 personer

En härligt frasig tarte med smörstekt grönkål, smak av muskot och härliga ostar som gratinerats ovanpå i het ugn. Här utbakad som ”hel” men kan med fördel bakas av i mindre rutor, cirklar eller andra formar! Trevligt att samlas kring, var och en får skära sin bit i önskad storlek med ett svalt glas vin eller äppelcider därtill, mums!

1 smördeg, färdigutkavlad ca 275 gram

50 gram smör

2 vitlöksklyftor, finhackade

ca 200 gram grönkål, strimlad

salt/peppar

muskot

100 gram brie, i skivor

150 gram ädelost, smulad

50 gram pecorino, hyvlad

2 msk sesamfrö

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn.

Rulla ut smördegen och lägg på bakplåtspapper på plåt.

Hetta upp en rymlig stekpanna, lägg i smöret och fräs tillsammans med finhackad vitlök. Lägg i den strimlade grönkålen och låt fräsa ihop några minuter utan att tappa spänst och färg.

Smaka av med salt/peppar och dofta över med nyriven muskot efter behag, ta lite och smaka av.

Fördela grönkålsfyllningen på smördegen, men INTE ända ut i kanterna då kanterna skall rullas in.

Toppa grönkålen med de olika ostarna som fördelas över hela tarten.

Strö sesamfrö över.

Baka i ugn ca 15 minuter tills smördegen blivit gyllene och frasig.

Servera varm som tilltugg, på buffé, som en förrätt eller som tillbehör till en varmrätt.

Det var allt för nu – Ät & Njut!

Kram Louise

3

Gårdagen blev en ”ryckig” inledning på veckan. Jag visste redan från innan att minst ett barn skulle vara hemma och kurera sig. Olivia-sällskapet såg jag mycket framemot då vi hade planerat in julpysselfix & städa-rummet-leken ihop, och sen kunde jag få en hel del gjort vid sidan om… Men under förmiddagen ringde förskolan och det var dax att hämta vår lille torped, Carl 18 månader….. Pang bom fick planerna justeras, ugnen var full av fullkorn-tekakor till husets sjukling och vår lunch stod på plåt och väntade att få skjutsas in i ugn så fick hämtning vänta några extra minuter, men det gick bra. To-Do listan fick ge vika resten av dagen och bebisgos fick prioriteras, härligt att det inte blir som man tänkt… alltid/aldrig/någon gång;).

Svängde ihop ägg som ugnsbakades med svartkål & västerbottenost & överraskande smak av citron. Såå himla värmande och gott och lite rom på toppen tillsammans med grekisk yoghurt, parmesan och färsk timjan blev ljuvligt! En perfekt lunchrätt när man är solo eller har vänner på besök. En perfekt ”matlådetamedlunch”! Yummie så gott det blev!

ÄGG UGNSBAKADE med SVARTKÅL, VÄSTERBOTTENOST, SCHALOTTENLÖK & CITRON

3-4 personer (4 formar à 12 cm, eller en större)

20 gram smör

3 schalottenlökar, finhackade

200 gram svartkål, i strimlor

4 ägg

ca 2 dl crème fraiche

2 1/2 – 3 dl västerbottenost, grovriven

2 vitlöksklyftor, finhackade

1/4 citron (finrivet skal)

salt/peppar

Topping

valfri rom

grekisk yoghurt

färsk timjan

hyvlad parmesan

rostade solroskärnor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader varmluft(jag gillar verkligen varmluft, tjoff tjoff så blir det snabbt klart)

Ta fram 4 mindre eller en större ugnsfast form.

Fräs smöret i en stekpanna, tillsätt lök och svartkål och låt steka/puttra ihop några minuter till glansigt. Smaka av med lite salt och peppar. Fyll formarna med grönsakshacket.

Ta fram en skål och vispa ihop(för hand) äggen, crème fraiche, västerbottenosten, vitlök, citronskal. Smaka av med salt och peppar. Häll i formarna. Toppa med några solrosfrön.

Baka i ugnen i ca 15 minuter tills äggen ”stannat” och de fått fin gyllene färg.

Låt svalna några minuter och lägg sedan på topping.

Ät & Njut!

Jag kan lova att dessa små formar med föreslagen fyllning kommer att ge dig en guldkantad måltidsstund! Det bästa av allt är att ingredienserna kanske redan finns i kylskåpet! Svartkålen kan givetvis bytas mot annan kål eller varför inte spenat, men just svartkål/grönkål ger ett ljuvligt tugg som är lite extra smarrigt tycker jag!
Må så gott!
Kraam Louise

5

Idag är det Cecilia-dagen och tänk jag har namnsdag, ett av mina 3 namn. Just den här dagen har genom alla år  varit startskottet för total födelsedagslängtan, vid Cecilia-dagen återstår endast 7 dagar till den STORA dagen. Längtet nuförtiden är något mer hanterbart och sansat än under barnaåren gudskelov.

Tankar och i viss mån sug efter juliga dofter, smaker och dess kryddor har klart smugit sig på, så det får bli en ljummen mjuk pepparkaka med knäckigt lingonsmör till dagens namnsdagsfirande. En riktig stämningshöjare en dag som denna då ljuset är så gott som obefintligt.

MJUK & KRYDDIG PEPPARKAKA med brynt lingonsmör

6-8 personer

Åh såå värmande god till en kanna eftermiddagsthé, att äta kakan ljummen med varma brynta lingonsmöret ringlat över blir en riktig kalaskaka i vinter/juletid.  Kan faktiskt tänka mig en rejäl bit av denna goding om julaftonsmorgon… Det är ju något visst med julkryddorna, oavsett kombination och mängd dem emellan så går tankarna helt klart mot den adventstid vi nu går till mötes.

2 dl vetemjöl

1 dl dinkelmjöl med fullkorn

1 1/2 dl råsocker

1 krm muskot

1 msk kanel

1 msk kardemumma

1/2 -1 msk färskriven ingefära(eller torkad)

1 1/2 tsk nejlika, malen

2 tsk bakpulver

100 gram smör, smält

2 dl crème fraiche

2 msk honung

1 1/2 dl lingon, frysta

Brynt lingonsmör

75-100 gram

ca 1 dl lingon, frysta

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram en kakform, 1 1/2 liters, smöra och bröa. Blanda vetemjöl, dinkel fullkorn, råsocker, muskot, kanel, kardemumma, färsk ingefära, nejlika samt bakpulver i en stor skål. Häll ner det smälta smöret i mjölblandningen och rör om varsamt tillsammans med crème fraiche, honung och frysta lingon.

Fördela den ”fasta” smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45-50 minuter. Känn efter med en sticka så att kakan är genomgräddad då den tas ut. Ta ut och låt svalna i formen ca 15 min, stjälp upp kakan på fat. Den är allra godast att äta varm/ljummen…

Smält smör i en kastrull, låt småkoka i några minuter tills smöret börjar se lite brunt ut och doften är knäckig.

Ta från plattan, rör ner de frysta lingonen och ringla över kakan just innan servering. Mums!

Gör som jag, duka upp en bricka med denna godaste av vinterkakor, rykande tekanna, den lilla mjölkkannan och några citronskivor. Lägg fötterna högt för en stunds egentid eller omges av familj och vänner, välj bakgrundsmusik omsorgsfullt och njut av stundande helgen!

Kram Louise

7

Till helgernas frukost, födelsedagsmornar, vid bjudbrunch eller som i söndags, barnens frukost vid sleepovers hos oss.

Morgonen är ju primetime för den morgonpigga och det ger en WOW-känsla av produktivitet, att vara alldeles ensam vaken i huset. Jag myser fullkomligt och hoppas att gänget skall sova minst 3 timmar till. Jag får såå himla mycket gjort i tidig morgonstund, och för många andra är det okristligt att stiga upp så tidigt om man inte bara måste & det har jag full förståelse för det med, absolut. Extramysigt nu om höst&vinter är att vakna tidigt i kompakt mörker, tända levande ljus, lysa upp med en nyuppsatt ljusslinga i en mörk vrå, lyssna på favoritmusiken och bocka av det ena efter det andra på ToDo-listan, så funkar jag. Tillfället för mig att komma ikapp, stänga gårdagen och starta kommande dag.

I helgen fylldes huset av ett härligt myller av våra och andra barn, hur orkar du är kommentaren från många. Jag tycker snarare att det blir enklare då de sysselsätter varandra på ett bra skoj sätt vilket kan vara en utmaning om det ”bara” är familjen hemma. Madrasser och kuddar lite varstans plockas lätt undan morgonen efter. Ibland får man såklart rycka in med en vuxenhand, men det är det lilla.

Att få lust att kalljäsa en deg över natten, ångras aldrig någonsin med bästa belöning morgonen efter, då är halva arbetsinsatsen och tiden vunnen och nybakat till frukost är klart på mindre än ca 45 minuter, överkomligt eller hur?!

Det verkade vara sällan förekommande för barnens kompisar i söndags, såå tacksamma och upprymda att få nybakat till frukost. Denna gång fick baguetterna ge vika och bli en krans istället, dekorativt och ger bra skivor för en smörgås på gott uppå.

En tredjedel av degen bakades ut som småbröd för den som hellre vill få sin egna lilla bulle.

KALLJÄST KRANS + NÅGRA FRALLOR

50 gram jäst

5-6 dl kallt vatten

2 msk olivolja

1 msk honung

2 tsk salt

ca 9-10 dl Vetemjöl special

ca 4 dl Grovt rågmjöl

GÖR SÅ HÄR

På kvällen: Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig.

Tillsätt olivolja, salt och mjölet, börja med det grova och fortsätt med vetemjölet lite åt gången, arbeta ihop till en smidig, ganska så fast deg.

Ställ bunken i en stor plastpåse, i kylskåp eller kallutrymme, att jäsa över natten.

På morgonen: Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord, arbeta degen väl. Lägg 2/3 av degen i en del och 1/3 av degen i en del.

Den större degen skall rullas ut till en längre baguette som sedan skall snurras/tvinnas, trycks ihop i ändarna och lägges sedan på en bakplåtsklädd plåt. Den andra degen arbetas ihop, rullas ut och delas i ca 6-8 frallor som läggs bredvid på plåten att jäsa.

Sätt ugnen på 225 grader

Låt jäsa under bakduk ca 20-25 minuter, strö över lite mjöl.

Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills brödet fått fin färg och känns genomgräddat. Eventuellt kan småfrallorna behöva ngt kortare gräddningstid än kransen, känn efter, lite olika för min del.Låt svalna kort på galler under bakduk.

När morgonstund har guld i mund kan det se ut som ovan, till skillnad från denna morgonens rivstart med sen uppstigning och barnen fick en clementin och brödskiva i handen på väg till skolan.

Inte optimalt men Livet, & dess härliga variation!

Kram Louise

4

Häromdagen bjöd jag en väninna på vardagslunch. Jag lagade en höstig pasta, håller medvetet, nästan krampaktigt kvar känslan i kroppen av höstlovets italienska värme, vill liksom absolut inte släppa taget, vilket är lätt att göra, men njuter fortsatt vidare av sydeuropeiska trevligheter. Såklart, äter vi som familj ofta pasta av olika sort här hemma men jag blir på något sätt lika glad varenda gång det blir så där riktigt gott med mer vuxna smaker så som denna gång med en smakrik Salsa Verde, en grön & skön sås/dressing/salsa, användbar till typ allt, där det behövs en schysst smakhöjare.

Har fått hemskickat min första välfyllda  SMAKBOX. En låda fylld med diverse spännande smakprover och produkter, denna gång under temat ”VARDAGSFEST”. Perfekt tema för mig som älskar guldkantad vardag och som julafton för barnen att vara med och öppna!

Pastan som jag använde här var Zeta´s Fiori gjord på äkta italiensk durumvete, jättegod, lagom storlek och fin att se på. Till detta, som bland annat ingick i SMAKBOXEN, fick vi smaka Rotfruktsknäcke, fint rödbetsrosa i sin färg, tunna & frasiga och god sälta på toppen.

 UGNSBAKAD PUMPA MED FRÄST SPENAT,  FIORIPASTA & SALSA VERDE

Antal: 4 personer

400 gram pasta, Zeta´s FIORI

500 gram pumpa, gärna orange Hokkaido, med lite nötig och smörig smak

1/2 dl god olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

200 gram färsk spenat

SALSA VERDE

ca 100 gram persilja

70 gram sardeller i olja

1 1/2 dl kapris

2 vitlöksklyftor, grovhackade

ca 2 dl god olivolja

saft från 1/2 citron

2 tsk flytande honung

ev en skvätt grädde av valfri sort

Tillbehör

parmesan

olivolja

citron

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär pumpan i breda klyftor, behåll skalet på men ta bort innanmätet. Lägg på bakplåtspapper och baka i ugn i ca 35 minuter tills klyftorna fått fin färg.

Under tiden förbered salsa verden; hacka den sköljda persiljan grovt och lägg ner i en matberedare, tillsätt sardellerna, kapris, vitlöksklyftor och citronsaft. Mixa och tillsätt olivolja, mixa till en slät sås. Smaka eventuellt av med mer peppar, salt, honung.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.

Hetta upp en rymlig stekpanna, häll i olivolja, lägg ner vitlökshacket och sedan den färska spenaten, vänd om så att spenaten sjunker ihop.

Lägg de bakade pumpaklyftorna på ett rymligt fat. Vänd ner den nykokta pastan i stekpannan med spenaten, tillsätt eventuellt lite grädde, vänd om. Lägg upp pastan på fatet, se till att pumpan sticker upp lite här och där.

Servera tillsammans med en skål salsa verde(snåla inte) och hyvlad parmesan(snåla inte) och gärna krispigt rödbetsknäcke därtill.

För den som är nyfiken på prenumeration av SMAKBOX kika alltså in här och här smakbox.se/prenumerera

Då jag är smakinspiratör ges nu ett erbjudande vid en första Smakbox kod LOUISEBY som ger 50% rabatt!
Erbjudandet gäller t.o.m. 25/11 eller så länge lagret räcker av Smakbox VARDAGSFEST.

Må så gott!

Kram Louise

 

3

Mat & Måltid, tänk så fantastiskt mycket fint de orden kan innebära. Stunder för djupgående men samtidigt lättsamma samtal, nya möten, tid tillsammans med familj och vänner i olika åldrar, kulturella upptäckter, inblick i mattraditioner och ett naturligt tillfälle att plocka in årstid som råder, kanske ett firande av en större eller lite mindre årlig högtid. Minnen skapas, väcks till liv och nya intressen tar fart, just precis kring ett matbord, runt som fyrkantigt! Fascinerande minst sagt!

Givetvis kan det även innebära det motsatta och det är långt ifrån alltid som mat & måltid intas och upplevs under njutbara former sittandes vid ett dukat bord under gemytliga omständigheter. Det är ju bara att se till en själv hur stökig en vardagsmåltid med ett gäng barn kan te sig ibland, om man har otur;).

För några veckor sedan, innan den första frosten slog till med tanke på blommorna på bordet, bjöd jag in till en färgstark tjejlunch hemma i mitt kök, i dubbel bemärkelse då både bordet blev en schysst färgklick samt att mina gäster, en inspirerande bukett kvinnor, nedrans härliga matpersoner i min geografiska närhet. Det blev något av en ”impulsinbjudan” några dagar innan, alldeles mitt i veckan, mitt på dagen, som resulterade i att vi satt 8 personer kring bordet, otippat och alldeles underbart. Jag vill uppmuntra mig själv på nytt och andra i min omgivning & hoppas på fler spontana ”bjuda-in-måltider” i dessa aningen mörka hösttider, närsomhelst egentligen, ”knytis” en tisdagkväll med en vänfamilj är ju verkligen guldkant i vardagen.

Det hela förbereddes under begränsade tidsformer, inte minst det dukade bordet arrangerades en liten stund innan gästerna knackade på dörren denna soliga oktobertorsdag! Då jag kikar på mitt dukade köksbord så här i efterhand blir jag varm om hjärtat då jag tycker det ger energi och värme- kanske är det för att novembermörkret nu svept över oss och energi från solen är ytterst sparsam och trädgården omkring mig har lagts i välförtjänt vintervila med enbart enstaka små blommor att plocka in.

Som jag tidigare nämnt tycker jag det blir fint då helheten på något sätt fås ihop men däremellan är det ett generöst ihopplock, lite av varje som tycks om. Tänker att det hela drar mer mot ”more is more” än ”less is more” men i all sin enkelhet. Och jag är djupt tacksam då naturen och trädgården runtom mig ger en lantlig ombonad känsla.

Några små handfasta tips för att få till en dukning i just denna stil:

♠lätt skrynklig linneduk, alternativt bomullsdok i en dov, mild kulör. Det omanglade/ostrukna ger ett fint liv med lätt struktur.

♠något slags underlägg som ramar in just ditt kuvert. De jag använder här är från Svenskt Tenn, runda i sin form & trivsamt tidlösa. Något mörkare i färgen vilket gör att de bryter fint mot den ljusare duken.

♠Tallrikar: gärna varierande mönster från person till person men att de håller en röd tråd vad gäller färg, stil, ålder, ursprung, mönster…

♠Bestick, gärna av äldre slaget, arvegods eller loppisfynd, behöver inte vara nyputsat för min del, gärna stora bestick och sked & gaffel till dessert framdukat från måltidens början.

♠Servett: tygservett såklart, jättefint oavsett välstruken eller skrynklig. Häng om stolsryggen, knyt ett snöre om, eller bara lägg på, eller till höger om kuvertet. En naturlig plats att på något sätt placera ett handskrivet namn vid bordsplacering.

♠Dricksglas: 1, 2 , 3 eller 4! Här bjuds det på 1 glas, GÄRNA glas på fot och GÄRNA äldre tunt glas – love it!

♠Diverse attiraljer: litet saltkar, pepparkvarn, liten kaffekopp med en sås, en baguette liggandes på duken för alla att bryta själv, alternativt ett eget kuvertbröd på en alldeles egen brödassiett, en ljusstake på en broderat liten duk, fint snäckskal från vår resa i Bretagne, varierande ljusstakar(porslin, glas, silver) för långa/smala ljus, värmeljus samt blockljus – you name it- fint att dekorera bordet med små betydelsefulla ting bland ljusstakarna och blomvaser. Fint om det är olika höjd på dekorationerna, ger ett mer livfullt intryck, annars kan det bli aningens platt.

♠Blommor: Här har jag plockat vad som fanns i vår trädgård just då, utan tanke på matchande färgskala, blomsort etc utan plockade tacksamt in det som fanns med inslag från rönnbär och nyponkvistar från vår äppelodling i närheten. Tycker den sortens buketter (i lagom höjd, man vill ju se personen mittemot) blir personliga och opretentiösa, gärna flera stycken på bordet, en lite större(inte nödvändigtvis centrerad) och några lite mindre, av samma blomsammansättning eller ngt annat fint. Nu går vi in i tider då det är mer begränsat av grönt att plocka in men det finns ett och annat, inte minst den alltid gröna murgrönan som kan vara fin att blanda in i en köpt bukett. Annars är tiden här för att unna sig ett inköp av fredagsbuketten på väg hem. Tänk snart är det tider för ståtliga amaryllisar, julrosor i kruka, minitulpaner på lök i glasvas, hyacinter och apelsiner med nejlikor som är fint att lägga i fin skål som blickfång på bordet.

 

Tänk nu var det åter fredag i november och till kvällen skall vi duka fint kring vårt matbord då vi skall fira faster som fyller år.

Idag skall jag följa med vår Oscar en heldag i skolan, ser väldigt mycket framemot att få vara med och lyssna och lära och umgås med dessa 11-åringar. Får se vad det blir för gott i skolkantinen? Som överraskning har vi bakat kardemummaknutar att bjuda på innan klasskamraterna ”går på helg”.

Fredagskram till er, Louise

3

Skön novembersöndag i hemmalandet igen, gillar verkligen att komma hem efter lyckad semester iväg, känner mig härligt upprymd och påfylld av intryck, inspiration & värme och inte minst en massa efterlängtad familjetid.

Bland diverse fix & plock igår gick vi en liten Carl-promenad med vagnen, ett stopp hos grannen resulterade i att vi fick 2 ”grann-odlade” pumpor med oss, en ljust grön och en klassiskt, sprakigt orange. Blev sugen på scones så vi hjälptes åt att svänga ihop ett gäng till söndagseftermiddagens te! Doften av nybakat slår ju det mesta & det var en rykande åtgång utan en endaste kvar;)

SMÅ PUMPASCONES MED SMAK AV APELSIN

Små läckra höstscones med knaprig yta & absolut allra godast som nybakade med god marmelad (gärna hjortron), en burk hasselnötskräm på lut i kylskåpet ångrar man aldrig, mums här samt en klick smör & vällagrad ost. Pumpan är snäll i sin smak & ger inbjudande orangea inslag i degen i sällskap med smaktouche av apelsin.

Antal: ca 15 st (små)

2 dl rågsikt

1 dl grovmalet rågmjöl

1 dl vetemjöl special

1/2 tsk salt

2 tsk bakpulver

ca 150 gram pumpa, grovriven

minst 1 apelsin, finrivet skal

75 gram smör

2 dl valfri mjölk eller filmjölk(jag använde mandelmjölk)

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 250 grader. Ta fram en bunke och blanda ihop rågsikt, vetemjöl, grovmalet rågmjöl, salt och bakpulver. Rör ner pumparivet och apelsinskalet, nyp sedan ner smöret däri till en grynig massa och tillsätt mjölken/filmjölken. Klicka ut degen i små smorda formar, strö över lite mjöl samt flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått en fin yta och känns genomgräddade utan att bli för hårda.

Njut varma med smör, ost & marmelad! Snabba att baka ihop,  så perfekt till höstens födelsedagsbarn att få nybakade på frukostbrickan…

Måste nog bara dela med mig av lite ”moments” från den levande staden Rom, vi lämnade alltså Amalfikusten med bil, till Neapel där vi tog tåg vidare till Rom. Färden gick i rasande fart, 300 km/h och tog drygt 1 timme. Barnen gillade den fartfyllda färden och vi dukade upp picknick bland oss under tiden..Morgonpromenad längs floden på väg till Fontana di Trevli(nedan)…

Älskar verkligen färgsprakande torghandel var jag än är…Denna bild togs på min morgonpromenad genom stan kl 06, lugnt och stilla fortfarande vilket man kan se på Spanska trappan nedan.. Gått gatusnacks med rostade kastanjer!  En av mina favoritkombinationer – Pistage/Hasselnöt.  Frukost ItalianCityStyle… Ett litet caféstopp om eftermiddagen..

Stora kramen från mitt härliga gäng!

4