Häromdagen hade barnen studiedag mitt i veckan, en riktigt gråmulen höstdag, och ett antal kompisar var hos oss några timmar på förmiddagen. Om tid & lust finns vid dessa tillfällen brukar jag ”spontanbaka”, tycker det är himla skoj att anstränga mig det lilla extra då de som bjuds uppskattar det, framförallt barn. Våra kära barn här hemma är så bortskämda, just av ”hembakat” så de lyfter knappt på ögonbrynen då huset doftar ljuvligt av diverse nybakat. Här hemma är annat lyxvara;) Deras kompisar däremot jublar och många av dem förknippar mig just med att jag bjuder på ngt varmt & gott direkt från ugnen. Fint tycker jag, så det fortsätter jag gärna med. Brukar duka upp fint för mig själv då alla barnmagar är mätta, i bästa fall finns det något kvar på plåten…Testade att baka med ärtmjölken Sproud,en vegansk ärtmjölk. Perfekt som degvätska, fyllig och god i sin smak, barnen tyckte även att det var jättegott att dricka ett kylt glas till tekakorna som alternativ till vanlig mjölk.

VÄRMANDE TEKAKOR

Såå gott och mysigt för den delen att samlas kring en korg med nybakade tekakor, lite mer mättande och extra fin smak med lite frön och eventuella nötter i samt en del grövre mjöl. De passar såväl som frukostbröd med en härligt lagrad cheddar, som kuvertbröd till varm soppa eller som godnattsmörgås om kvällen.

ca 20-25 st

50 gram jäst

1 tsk salt

2 msk flytande honung

1/2 dl sesamfrö

1 dl pumpakärnor

50 gram smör, rumsvarmt

5 dl Sproud´s ärtmjölk, alternativt annan valfri mjölk

1 ägg

3 dl grovt rågmjöl

9-10 dl vetemjöl special

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en degbunke och smula ner jäst, salt, honung, sesamfrö & pumpakärnor.

Klicka ner smöret och häll på 37- gradig mjölk, som värmts i kastrull, och rör om tills jästen löst sig. Knäck i ägget och häll i mjölet, lite åt gången till en lagom fast deg, Rör om i ca 5 minuter till en fluffig deg.

Låt vila i bunken under bakduk i ca 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 lika stora delar. Skär lika stora bitar och rulla till runda bullar ca 10-12 av vardera deg. Placera på 2 bakplåtsklädda plåtar. Tryck ut bullarna så att de blir plattare.

Nagga med gaffel och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Sätt på ugnen, 225 grader varmluftsugn.

Grädda tekakorna i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin yta.

Låt svalna på galler under bakduk.

Trevlig helg på er, baka vetja…..

Kram Louise

1

Mack-lunch deluxe! Strålande solig höst-tisdag, hemmakontor, ”sjukt-barn-på-bättringsvägen-hemma-i-soffan” & godaste kantareller från skånska Saxtorp i kylskåpet, lite läget just nu hos mig! Paus i skrivandet och dagens lunch blev den godaste av kantarelltoast, med finaste trattkantareller, färsk spenat, strimlad spetskål och getost on top!

KANTARELLTOAST MAXIMUS!

Såå gott att gratinera surdegsskivor med diverse läckerheter som frästs tillsammans och toppas med getost. En klassiker som gör sig förtjänt att lagas på nytt. Lite picklat därtill, likaså en grönsprakande pesto får denna toast att nå oanade höjder både för öga och mun. Ät bums från ugnen, rykande varm!

2 surdegsskivor + lite bredbart smör

en klick smör (efter samvete & smak)

2 vitlöksklyftor, finhackade

125 gram svenska trattkantareller

70 gram strimlad spetskål

70 gram färsk spenat

salt/peppar

50 gram getost

Topping

persiljekvistar

Tillbehör

picklad rödlök

persiljepesto

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Bred lite smör på surdegsskivorna och lägg dem på bakplåtsklädd plåt.

Hetta upp en stekpanna med en klick smör, lägg i hackad vitlök och trattkantarellerna och låt dem vattna av sig ngt, fräs några minuter. Tillsätt spetskålen och låt stekas ihop. Vänd till sist ner den färska spenaten, smaka av- salt & peppra.

Fördela fräset på de 2 surdegsskivorna och toppa med getost som skivats & delats och läggs på.

Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de fått fin färg och getosten har börjat mjukna och få färg.

Servera rykande varma i sällskap med persijekvistar, picklad rödlök och en klick persiljepesto.

Plikten kallar och lunchpausen är över… Fortsätt njut av alla fantastiska svenska höstgrönsaker som vi nu omges av, det gör jag minst sagt- denna vecka genom råvarukassen från MyllaMat – inspiration & råvaror från lokala gårdar kring Malmö och Lund.

Må väl!
Kram Louise

1

En härlig oktobervecka håller på att nalkas mot sitt slut. Kikar tillbaka i almanackan och konstaterar att en alldeles helt vanlig vardagsvecka rymmer ju hur mycket som helst, inte konstigt att man om fredagskvällen känner sig så smått mör. Allt från diverse picknickfix till barnens skolutflykter med mycket specifika önskemål, läxläsning, tandläkarbesök, spännande jobbuppdrag, leveranser av olika slag, klädbytarkväll, febertoppar och en tjej-lunch hemma i mitt kök.

Fick ett infall i början av veckan att bjuda in ett antal ”mat-tjejer” till lunch. En bra idé med stor uppslutning, att i hemmahosmiljö få sitta och diskutera och prata om erfarenheter och utmaningar i livet som egenföretagare och en hel del annat. Att oktobersolen sken på oss genom fönstret värmde alldeles extra gott.

Jo, just det en onsdag av ”vab” bjöd även på den ljuvligaste av barnvagnspromenader med solglasögonen på näsan, öppen jacka och vacker dikesbukett med hem till köksbordet.

En enkel och ack så god dessert bjöd jag på vid veckans bjud-lunch. Egentligen förknippar jag automatiskt maränger till högsommar toppad med schysst mix av svenska bär, men funkar ju utmärkt även om hösten, i kransform i sällskap med äppel&kanelmos.

MARÄNGKRANS med ÄPPELMOS, gräddfluff & pistagehack

ca 4-5 portioner

MARÄNG

3 äggvitor, rumstemperade
2  dl strösocker
1/2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk maizena

ÄPPELMOS:

ca 5 äpplen, ca 4 msk vatten, 2 kanelstänger, råsocker efter tycke och smak

Tillbehör:

vispad grädde (smaksätt gärna med vaniljpulver, vaniljsocker eller nymortlad kardemumma)

pistagenötter, skalade och hackade

myntablad

GÖR SÅ HÄR

MARÄNG: Värm ugnen till 125 grader. Vispa äggvitorna tillsammans med vitvinsvinäger i en skål till ett vitt skum. Fortsätt vispa lite till och tillsätt sockret, lite i taget, till en glansig och fast maräng. Vänd ner maizenan. Klä en plåt med bakplåtspapper och spritsa ut massan till en krans i önskad storlek. Grädda mitt i ugnen i 30-40 minuter. Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen.

ÄPPELMOS med kanel:

Tvätta äpplen, gärna fallfrukt från trädgården. Skär bort eventuellt brunt och kärnhus, behåll skalet och skär i mindre bitar. Låt puttra i en kastrull med vatten i botten och kanelstänger. Tillsätt gärna mer vatten till önskad konsistens, söta med råsocker efter önskemål och låt puttra till mjukt, ca 15-20 min. Gärna med lite hårdare bitar kvar. Vill man ha moset mer slät, ta bort kanelstängerna och mixa slät med stavmixer.

Vid servering:

Servera marängkransen på uppläggningsfat, toppa med vispad grädde, ljummen äppelmos och pistagehack.

Veckan som varit var jag Gästkock vid geniala och nystartade https://myllamat.se/. För er läsare som bor i trakten kring Lund och Malmö kan jag varmt rekommendera att kika in denna hemsida. Hemleverans om torsdagar och denna veckas torsdagskasse fylld med lokalodlade råvaror mangold, potatis, tomater, kantareller, rotfrukter, äpplen, rödbetor och mycket mer av bästa kvalité. Till råvarorna ges receptinspiration och trevlig läsning om ”veckans gästkock” och ”veckans bonde”. Ser framemot en god mat-vecka för mig & familjen.

Må så gott!

Kram Louise

0

Då kylan smyger sig på kommer automatiskt längtan efter varma soppor, mustiga grytor, kryddiga röror & gärna något schysst nybakat bröd därtill. För många år sedan fick jag en lergryta/Römertopf i present och trodde då inte att jag skulle tycka om den så mycket som jag verkligen gör, inte minst så här års. En glaserad lergryta som fylls med delade grönsaker & kanske kyckling & såklart generöst med färska & torkade kryddor. Bröd är även en höjdare att tillaga i lergryta, det var längesedan nu. Näringsämnena stannar i grytan och det hela sköter sig självt! En genial middagsrätt om helgen eller även vardagskväll för den delen om man är hemma tidigt en eftermiddag. Det brukar ta 1- 1 1/2 timme att grädda grytan med innehåll i ugnen, givetvis varierar det beroende på innehåll, man får lyfta locket mot slutet och känna sig fram!

Kloka tips vid användning av lergryta:

-Grytan (ovan&underdel) måste blötläggas innan användning

-Grytan ställs alltid in i kall ugn för att undvika att spricka, sätt på värmen då grytan är inställd i ugnen.

-Om vätska tillsätts under ugnsbakningen skall den vara varm.

-Lergryta, ett bra tillagningssätt för trötta & vissna men i övrigt fräscha grönsaker.

-Förvara grytan på en luftig plats, väl rengjord & ordentligt torr, då den annars lätt kan bli instängd vilket sätter smak som kan delges på råvarorna.

LERGRYTA med KYCKLING/KOKOSMJÖLK/SAVOYKÅL

En härlig gryta, fräsch & lätt med kyckling, kokosmjölk och savoykål, god att äta för sig själv eller i sällskap med ett fluffigt rotfruktsmos & persiljepesto. Grytan sköter sig själv i ugnen och är verkligen fin att se på så det går alldeles utmärkt att servera maten direkt därur tycker jag! ”Receptet” nedan saknar mängder, se det som en liten guidning i rätt riktning, som kan varieras och lekas fram efter eget bevåg & skafferi.

Rengör & blötlägg lergrytan i vatten en stund innan användning. Klyfta savoykålen i stora klyftor och lägg i botten av lergrytan. Dela kycklingfiléer på mitten, gnid in med salt, peppar och diverse örter. Tvätta & skala (om så behövs) grönsaker/rotfrukter såsom morötter, äppelklyftor, rödlök, finhackad chili & zucchini och varva tillsammans med kycklingen på savoykålen. Häll gärna över en burk kokosmjölk, och var generös med kryddning & örter/citronklyftor. Vänd om försiktigt, salta & peppra!

På med locket och ställ i nedre delen av ugnen, sätt ugnen på 225 grader och låt gräddas i ca 1- 1/2 timme beroende på hur stora bitarna är och vilka grönsaker som lagts i. Testa & se!

Under tiden kan eventuella tillbehör förberedas såsom en grön & skön persiljepesto samt ett härligt mos på rotfrukter.

Servera grytan solo direkt från ugnen eller tillsammans med härliga tillbehör & ett nybakat brytbröd.

Vardag som fest- Bon Appétit med amis!

En klockren FarsDag present eller julklapp till den matglada mamman, vännen, dottern, sonen…..!

Kram Louise

2

Friska vindar med strålande sol och hög & krispig höstluft möttes vi av imorse då vi öppnade dörren, alldeles alldeles underbart.

Jag lämnade de 3 stora barnen på skolan och sen åkte jag och lille Carl ner till Klagshamns strand då förskolan höll stängt denna onsdag. Vi gungade, lekte i sanden, beundrade vågorna, åt en ”second breakfast” med ost&gurksmörgås och varm choklad och bekantade oss med hamnens vänlige fiskare. Riktigt uppiggande att bryta vardagsmönstret för en dag nu när ekorrhjulet är igång!

Då kanelbullens dag närmar sig, blev jag lite sugen på att baka en variant då vi var hemma igen.

I förra veckan var jag på ett spännande event med fokus ”Framtidens Mat” och fick då en gottig Goodiebag med diverse trevligheter, bla kryddor från Kockens. Provade deras ”Superkryddor” , en kryddblandning bestående av kanel, kardemumma, ingefära, nejlika och svartpeppar.

Det fick helt enkelt bli en twist på en klassisk kanelbulle både i smak och utseende- en Butterkaka med just denna kryddmix. Solklart jubel & gott betyg av barnen.

HÖSTKRYDDIG BUTTERKAKA

En fin variant på kanelbulle, kanelsnäcka eller varför inte vetelängd. Ibland tenderar bullar utan form att rinna ut och bli lite för stora. Perfekt då de bakas i cirkelformad miniform, eller som här som större, bullarna hålls på plats och blir härligt saftiga runtomkring hela bullen. Istället för klassisk smak med kanel och kardemumma är det nu fler kryddor vars smaker kan träda fram, såsom nejlika, ingefära och svartpeppar.

Antal: 2 st kakor à ca 15 bullar

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 1/2 dl råsocker
1 tsk salt
2-3 tsk Kockens ”Superkryddor”, alternativt enbart kardemumma
12-13 dl Vetemjöl special

Fyllning

ca 150 g kylskåpskallt smör
1- 1 1/2 dl råsocker
2 msk Kockens ”Superkryddor”, alternativt enbart kanel

äggula

pärlsocker

GÖR SÅ HÄR

Smula ner jästen i en bunke.

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Häll lite av mjölkblandningen över jästen i bunken. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt då resten av mjölkblandningen.

Blanda i råsocker, salt, kryddblandning och nästan allt mjöl. Arbeta in mjölet i degen, som ska vara ganska kladdig, och låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två lika stora delar. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Kavla ut vardera deg till en rektangel, ca 20-35 cm.

Hyvla hälften av smöret till den ena rektangeln och fördela på den utkavlade degen, strö sedan ut hälften av sockret och hälften av kryddblandningen. Gör samma med nästa!

Rulla ihop till en rulle och skär i ca 4 cm stubbar.

Ställ dem i en bakplåtsklädd form, ca 23 cm, (med snittytan uppåt) ca 15 bullar i var form. Gör samma med nästa.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Pensla med uppvispad äggula och strö över pärlsocker.

Grädda båda plåtarna samtidigt i ca 25-30 minuter, håll koll ifall de gräddas ojämnt och byt ev plats på plåtarna.

Låt svalna i sin form under bakduk.

Njut kakan ljummen, gärna utomhus med en kopp värmande te!

Tänk att det forfarande går att sitta utomhus och äta, såå skönt. Det hoppas vi kunna göra ett bra tag till. Men omslagen kommer snabbt, en kort stund efter vi ätit upp kom en hagelskur som kylde ner rejält och tog bort sensommarskenet. Det gäller att passa, liksom.

Njut av all KanelbulleBonanza som nu stundar!

Må så gott!
Kram Louise

1

Jag gillar verkligen idén med att ha en ”bjudkaka” på lut hemma i köket för det oväntade besöket. Utbytte några ord med en äldre söt dam nyligen som berättade nostalgiskt för mig om ”förr i tiden” då barnen bodde hemma och det ofta kom folk/föräldrar och vänner förbi, framför allt om helgen för att hämta & lämna och i diverse ärenden. Då bjöd hon in på en kakbit! Vännerna visste att där hemma bjöds det ofta in på ngt nybakat!

Tycker det är en underbar tanke som jag gärna kopierar till min vardag även om verkligheten inte alltid fungerar så med den där lilla stunden över.

Jag slängde snabbt ihop den här Äppeltarten i fredags men insåg att vi inte skulle vara hemma under helgen så gav bort kakan uppdelad i 4 bitar, på mina vintageassietter, till barnens kompisars föräldrar som så snällt fixade förfest till kvällens disco, en uppskattad gest kan ni tro.

ÄPPELTARTE med KRUSBÄRSSYLT & sesamfrö

En enkel kaka att sno ihop så här i hösttider när det vimlar av svenska goda äpplen omkring oss. Jag valde krusbärssylt denna gång att pensla på pajskal och äpplen, men kan givetvis bytas ut mot annan ”ljus” sylt såsom aprikos- eller hjortronsylt, det ger en fin glans och saftighet. Grovmalet rågmjöl och brunt farinsocker i pajskalet blev riktigt gott, mustigare och med gott bit. Testa gärna med annan drömmig fyllning!

PAJSKAL

1 dl dinkelvete

1 1/4 dl grovmalet rågmjöl

1/2 tsk vaniljpulver

1/2 dl brun farin

100 gram smör

2 äggulor

FYLLNING

ca 4 äpplen, små och röda

ca 4 msk krusbärsmarmelad/sylt

2 tsk sesamfrö

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader varmluft.

Ta fram en skål och blanda ihop mjöl x 2, vaniljpulver och farinsocker.

Nyp ner smöret i mjölblandningen och till sist även äggulorna så att det blir en jämn deg.

Tryck ut degen i en smord form med löstagbar kant, ca 23 cm diameter.

Ställ pajskalet att stelna i kylskåp ca 15 minuter.

Skölj och skär äpplena i tunna skivor/klyftor.

Pensla ut 2 msk av sylten/marmeladen över det ogräddade pajskalet. (Om sylten är lite hård kan man tillsätta lite lite vatten för att få den lite lösare.)

Lägg ut äppelskivorna i önskat fint mönster, tätt.

Pensla över återstoden av sylten och strö över sesamfrö eller annat favoritfrö/nöt.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Viktigt att pajskalet fått färg och äpplena känns genombakade.

Kakan är god varm, ljummen eller kylskåpskall på egen hand eller en klick yoghurtgrädde smaksatt med en nypa mortlad kardemumma.

Så enkel att baka och god att äta så varför inte baka för att ta med till arbetet och överraska kollegorna med en helt vanlig vardagseftermiddag & glöm inte hälsa från mig;)

Välkommen hösten, du tycks ha anlänt nu!

Happy week!

Kram Louise

5

Kära vänner!
Veckan närmar sig så smått mot slutet och det är ju alltid lite småtrevligt, kanske ges en efterlängtad stund för lite vila&ro under helgen, eller inte alls, utan fullt ös kanske!

Nåväl, ibland får jag lust att uppmärksamma en viss välförtjänt råvara som vi serverar i tid och otid. Idag väljer jag att hylla vår alldeles enastående rotfrukt, moroten. Moroten den finns liksom alltid där för oss, tror minsann att i de allra flesta hushåll ligger ett gäng morötter i grönsakslådan. Här hemma gör den iallafall det och vi gillar den ”mucho”. Nyttig, billig som tusan och mild och snäll i smaken, effektfullt orange i sitt utseende och strålande god såväl rostad som grillad, kokt som rå, mixad, skuren i slantar och stavar- och självklart råriven.

Här bjuds på 3 läckra vardagliga morotsrecept, var och en för sig, de 3 ihop, eller varför inte tillsammans i sällskap med en Vego Moussaka, Zuccinisoppa eller en Pasta Pesto, exempelvis.

SMÅBRÖD med MOROT & TIMJAN

ca 30 st

Matiga småbröd som blir saftiga med rårivna morötterna & lite grövre bitigt tack vare det grovmalna rågmjölet.

En knippe repad färsk timjan ger fin örtighet därtill.

75 gram smör

7 1/2 d mjölk

50 gram jäst

2 tsk salt

5 dl morötter, grovrivna

1 msk honung

9 1/2 dl dinkelvetemjöl

6 dl grovmalet rågmjöl

1 knippe timjan, färsk

GÖR SÅ HÄR

Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt värmas till 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av mjölkblandningen och rör om så att jästen löser sig, tillsätt återstoden av mjölkblandningen, salt, morötter och honung. Arbeta sedan ner, lite i taget mjöl x 2 samt timjan. Arbeta degen väl i ca 5-8 minuter.

Låt vila under bakduk i ca 40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda ut eventuella luftbubblor och dela degen i 2 lika stora degar,

vardera deg kan delas i 15 lika stora bitar. Rulla till bollar och lägg på 2 bakplåtsklädda plåtar.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft.

Låt jäsa under bakduk i ca 25 minuter.

Strö lite mjöl över småbröden och grädda båda plåtarna samtidigt i ca 15 minuter. Kika mot slutet så att de blir jämnt gräddade.

Låt svalna på galler under bakduk.

PICKLAD HYVLAD MOROT med KORIANDERFRÖ

Användbart till kalla & varma rätter eller som mack-topping! Ett tillbehör med både syra och sötma och ett vackert inslag på tallriken. Här är de smaksatta med korianderfrö(ser ut som små vitpepparkorn), väl värda att prova för den som inte gjort det innan, finns ofta i orientaliska butiker, i lösvikt. En smak & frö som även passar i exempelvis äppelchutney.

Antal: 1 burk

1 1/2 dl vatten

1/2 dl ättiksprit, 12%

1/2 dl strösocker

300 gram morötter, skalade och hyvlade på längden

1 tsk hela korianderfrö

GÖR SÅ HÄR

Koka upp vatten, ättiksprit och socker så att det löser sig. Rör om och låt svalna. Vänd ner den hyvlade moroten tillsammans med korianderfrö. Förvara svalt i kylskåp i burk med lock.

På bilden nedan ses krämiga & behagligt ”syrliga ”Yoghurtbollar med timjan från Malmöbaserade Nablus Mejeri

De har ett skoj sortiment av hantverksproducerade ostar som passar utmärkt att servera i skål som tillbehör till diverse mat eller till charktallrik med oliver och soltorkade tomater ex.

ROSTAD DILL&MOROTSPREAD med smörstekta valnötter

Mmmmm, yummie till pasta kan jag tro!

350 gram tvättade morötter

3 vitlöksklyftor

1/2 tsk salt

3 msk olivolja

1/2-1 dl pumpakärnor

1/2 dl olivolja(efter ugnsbakningen)

30 gram färsk dill

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär morötterna i grova bitar och lägg i en ugnsfast form, eventuella morotrestbitar från beredning av picklade morötter eller från morötter till morotsbröden går fint att ugnsbaka här.

Tillsätt delad vitlök, salt, olivolja och pumpakärnor.

Ugnsbaka i ca 40 minuter tills moroten mjuknat och fått lite färg.

Låt svalna ngt, mixa slät, tillsätt olivolja och grovhackad dill. Smaka av!

Vid servering är ett litet tips att värma ca 25 gram smör i en stekpanna, lägg i grovhackade valnötter och låt steka ihop några minuter tills det blir lite  knäckig, brynt smak.

Toppa sedan dill&morotspreaden med detta goda!

Fortsatt skön torsdagseftermiddag på er & Sweet CarrotDreams!

Kraam Louise

 

 

 

 

1

Nu råder höststäd i skafferi & frys. Jösses vad jag har en förmåga att spara små påsar med diverse mjölsorter, frön, nötter och torkade frukter, kan mycket väl finna 4 öppnade påsar solrosfrön liggandes bredvid varandra i skåpet. Det är klokt att med jämna mellanrum rensa i sina gömmor, och just vad gäller skafferiet och förpackningar som öppnats, så blir ju faktiskt innehållet härsket och dåligt efter ett tag. Med denna insikt och med tom müsliburk föll det sig naturligt att rosta granola som är såå gott oavsett tid på dygnet och årstid. Passar till såväl morgonyoghurten, som till snacks, som att toppa den släta grönsakssoppan med. Den här granolan är inte kryddad med något utan nötterna, fröerna och den torkade frukten få stå för den goda smaken.  

HIMMELSK GRANOLA

Receptet går att variera stort med likvärdiga ingredienser och variation i mängd.

Mängd: 3-4 burkar

7 dl havregryn

2 dl solrosfrön

5 dl pumpakärnor

1 dl linfrö

8 dl nötter, grovhackade(pekannöt, valnöt, mandel, hasselnöt)

4 msk blå vallmofrö

3 msk chiafrö

1 dl sesamfrö

2 dl kokoschips/smileys (grovhackade)

1 tsk salt

1 1/2 dl vatten, kokande

1/2 olja med neutral smak

1/2-1 dl honung

3 dl torkad frukt, grovhackad (aprikos, russin, tranbär, gojibär)

1 dl kakaonibs

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

Ta fram en skål, mät upp de torra ingredienserna och blanda allt utom vatten, olja, honung, torkad frukt och kakaonibs.

Koka upp vattnet i en kastrull, tillsätt olja och honung, rör om och blanda sedan ner i torra mixen. Rör om med händerna och massera in vätskan.

Fördela blandningen jämnt på 2 bakplåtsklädda plåtar så att de täcks.

Baka av i ugn ca 1 timme. Rör om under tiden.

Då granolan sedan svalnat, blanda ner torkad frukt och kakaonibs.

Förvara i burk med lock.

En litet glas hembakad granola med björnbärssylt och rysk yoghurt är ”smarr” på högsta nivå som lyxfrukost emellanåt. Den rostade karaktären blir ju bara så mycket mer läcker än ordinär müsli tack vare 1 timmes bakning i ugn. Ett mycket enkelt köksbak som jag hoppas skall förgylla era stundande höstfrukostar.

Låt väl smaka!

Kram Louise

5

Helgfrukostar är en härlig stund i hemmet. Vardagsrutiner och morgonstress sätts lite på paus och det går att släppa taget lite kring veckornas morgonbestyr… om det inte är så att någon tävling eller cup envisas med att köra igång i arla morgonstund, vilket det oftast är hehe… Det plockas fram, det plockas bort, det spills och det smulas!

Nåväl, jag gillar frukostar, tycker det är enkelt att få till lite härligt utan storhandling och allt för mycket prepp & fix. Håller mig krampaktigt fast i äppel&päron-tänket och var såå himla sugen att lyxa till söndagsmorgonen med just, ljumma minipäron med topping. Verkligen fräscht med behaglig mättnad i magen, självklart i sällskap med lite annat smått och gott.

Denna snabba goda hösträtt går givetvis att variera och går fint att bjuda på även till lunchdessert men även som alternativ till en liten ”kaka” till eftermiddagstéet. Hade en vännina på utomhuslunch för någon vecka sedan och då lyxade vi till det med en god klick vaniljglass därtill och pekannötter samt nymortlad kardemumma uppå päronen tillsammans med solrosfröna, utmärkt det med.

UGNSBAKADE MINIPÄRON med CITRONYOGHURT

Sätt ugnen på 195 grader. Ta fram en ugnssäker plåt och lägg ner en bit av ett bakplåtspapper.

Skölj de fasta päronen rena och dela, (behåll skal och kärnhus på) Lägg dem i formen och ringla flytande honung och solrosfrön över tillsammans med nymortlad kardemumma. Om man vill kan man klicka på några smörklickar eller kokosolja och lägga på päronen så blir det lite god sås efter gräddning. Baka i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter, känn med sticka. Rör ihop citronzest med rysk yoghurt eller likvärdigt mejerialternativ.

Servera nybakade med en klick citronyoghurt därtill.

Förslag på andra varianter:

”Pimpa” päronen..

*variera solrosfrön med diverse fröer och nötter såsom sesamfrö, mandel&hasselnötskross, valnötter, melonkärnor eller granola.

*smaksättning på yoghurten kan även vara: kanel, apelsinzest/saft, vaniljpulver eller färskriven ingefära. En klick gräddglass eller vispad kokosgrädde är även det en fullträff därtill.

*& päronen kan självklart bytas ut mot fasta plommon

Mina minipäron, helt ärligt, kanske inte barnens absoluta frukostfavorit men med sällskap av en nykokt ägg, en skål med yoghurt eller gröt, ett glas juice, en frasig croissant och mammas hemgjorda hjortronsylt så verkade nöjdheten infinna sig trots allt.

Vet ju om att det odlas vindruvor både här och där, inte minst här i Skåne, men även i andra delar av landet. Förknippar trots allt vindruvor med sydligare varmare breddgrader och exotiska platser runtom i världen. Tycker varje sensommar att det är lika faschinerande att vi nu har gerneösa mängder vindruvor hemma i vår trädgård. Ljuvlig blå nyans, ganska så goda i smaken och helt godkända som snacks på frukostbordet. Skall även frysa in en hel del tänkte jag som kan få agera isbitar till vinterns kyliga drinkar…

På med mössa och halsduk, i Skåne blåser det höstigt friskt!
Kram Louise

6

En dag i förra veckan trotsade jag regndugget, satte på mig min blommiga sommarklänning, duschade mig fin och styrde radarn in mot stan. Hade verkligen sett framemot den här inbjudan som JWHF med Christin och Sanna i täten bjudit in till. Eventet var adresserad Artibus keramiklokal på Södra Förstadsgatan i Malmö, helt nytt för mig. Vi var ett härligt gäng färgglada tjejer och en liten söt hund som bjudits in för att ta del av Folkuniveristets släpp av sin nya höstkatalog med flertalet spännande kurser i sitt utbud, bla en keramik & drejkurs. Det var givande att få ta del av Folkuniversitets tänk kring att utöka sitt utbud av praktiska kurser inom hantverk av olika slag. Blev verkligen sugen på att dyka djupt i katalogen och lära mig mer kring flertalet av nyheterna i dess utbud.

Vi bjöds på urgod kyld, torr, fransk äppelcider i glaset i väntan på att alla inbjudna var på plats. Efter presentation och allmän beskådan av det vackert dukade bordet fick vi sätta oss, onsdagslunch med bordsplacering hör inte till vanligheterna. Smakfulla hösttoner kring alla detaljer, en lyxig känsla att få bli bjuden på med mycket tanke, omtanke och värme bakom.

Härligt sorl från start kunde konstateras. Linneservett, linneduk, höstblommor och små överraskningar genom hela lunchsittningen. Väldigt god vegolunch från Restaurang Spill. Krispigt, krämigt, rustikt, vackert & väldigt gott! Ton i ton med blommorna drack vi rödbets&apelsinjuice från Rescued. Måltiden avrundades med kaffe i drejad kopp och fina chokladpraliner från Chocolatte .

I den rosa asken låg en fantastisk present, en inbjudan till en keramikworkshop just precis här om några veckor, att få lära sig grunderna i keramik och drejning under proffsig vägledning, det ser jag mycket framemot. Fick även en urcharmig handdrejad miniblomstervas med mig i paketet som jag nu beundrar vid var måltid i sällskap med en knallrosa egenodlad rosenskära/cosmea.

 

Många nya bekanta ansikten fick jag möjlighet att tala med, vilken energiboost det ger att träffa likasinnade drivna personer fyllda av idéer, kreativitet, nyfikenhet och lyssna till deras spännande stories och såklart även att få dela med sig av sin egen, kring en måltid, i en aningen otippad lokal.

Stort tack för ett genialiskt lunchevent!
Kram Louise

 

6