En av de bästa stunderna i livet för mig är under långpromenader! Sedan mitt konfirmationsläger i Grövelsjön för en väldans massa år sedan har vandring i såväl platt Skånelandskap som i svenska fjällen, men även i Alperna fullkomligt trollbundit mig! Jag kan nästan inte få nog av milslånga promenader! Jätteglad är jag faktiskt för det! Tack vare detta har jag upplevt flertalet vackra vyer, spännande möten med olika människor och roliga iaktagelser på diverse platser. Nyligen vandrade jag en del av natursköna Skåneleden tillsammans med min kära mamma, syster och farbror. Som skåning kan jag varmt rekommendera ett kik på deras hemsida för att promenad-inspireras!

Vi utgick från Höganäs hamn och vandrade norrut längs ”vattenkanten” med destination Mölle- ca 12 km!

Vädret blev betydligt bättre än lovat men jag ångrade inte en sekund att jag klätt mig lager på lager och avrundade med rymlig regnjacka, den behövdes en kortis. Vi hade en finfin dag- att umgås ”by walk” är en klar ”hit” och vi hann prata om de fina omgivningarna, förbipasserande fåglar och livet i stort och smått. En odramatisk sträcka, utan större utmaningar, längs kohagar, söta fiskelägen, den gamla banvallen och lite så. Halvvägs stannade vi till, vid Strandbaden, och drack te ur termos och åt varsin nötbar, tänk så gott det allra enklaste kan smaka utomhus!

Gulliga dekorationer överallt som skapar en skön stämning!

Efter avslutad promenad hade vi siktet inställt på lunch hos Lisa på Krukmakeriet i Mölle. Det var en lugn och skön ambiance utan helghets och enstaka lunchgäster! Vi gavs bästa bordet i växthuset och gottade oss en bra stund, det blev en prima långlunch helt enkelt. En smakrik sillamacka med extra allt, picklad rödlök, krämig avokado, syrliga kapris och nykokt ägg i halvor- bra val helt klart! Och är man på Krukmakeriet är det en självklarhet att dricka te till maten- i husets egendrejade jumbokopp! Mums!

Botaniserade en lång stund bland smått och stort i butiken- koppar och fat och mycket annat ögonskönt!

Jag bad min farbror ta en söt porträttbild på mig under promenaden- det gick så där;) De första 5 fotona blev typ som fotot ovan, en och annan kroppsdel ur bild, men till slut fick vi ordning på det.

Välj ut en passande vandringsled, packa ryggsäcken med lite dryck och gott och på med sköna skor- ut och gå-såå välgörande, på riktigt!

Kram Louise

 

13

Vilket solskensnjut vi bjöds på under Valborgsveckan- i Skåne sken solen från blå himmel de alldeles flesta av dagar- och jag passade på att prioritera och njuta. Efterlängtad vårkänsla förstärktes markant tack vare blommande körsbärsträd och magnolior i blom och fågelkvittret var påtagligt! På tisdagen bjöds jag på salladslunch på Geijersgatan Café & Butik i Limhamn. Här trivs man gott, inne som ute och tiden glömdes bort – solbrillorna fyllde sin funktion rakt igenom hela långlunchen.

Livet i oss alla återväcks på nytt och levnadslusten brusar igång på ett mysigt sätt. Skulle gärna köpt med mig hela butiken men denna gång botaniserade jag utan inköp, skön känsla det med.

På Valborgsmässoafton, innan brasan tändes bjöd överraskade jag egna barn och lånebarn på en mysig caféstund vid vårt lokala café, Lilla Sjötorp, vid åkerns kant mellan Klagshamn och Gessie. Det valdes kärleksmums, nybakade kanelbullar, en kanna thé och drömmig Solsken´s-lemonad för barnen att dricka. Vi var alldeles ensamma i trädgården så det var fritt fram för barnen att leka kurragömma och pjätt utan att någon stördes.

En krispig morgon promenerade jag och en väninna längs havet- Limhamn/Ön och Västra hamnen. Oupptäckta ”hoods” för lantisen Louise- fint, härligt och trivsamt absolut- men jag inser ganska snabbt att landet och skogen är det jag fördrar trots allt! Men variationerna vill man ju inte vara utan!

Älsklings-Carl vid Arilds hamn!

Lördagen den 1 maj fyllde vi bilen med barn, vagn, nyplockade tulpaner och påskliljor och varma vaniljbullar för att umgås med vänner en heldag vid deras sommarhus. Vilken lyckoträff och solskensdag det blev! Jackorna lämnades i bilen och det blev precis sådär avslappnat, mysigt och gott som vi hoppats på. Promenad & dopp vid havet, glass i hamnen, tekopp i solstolen, prima grillad lax med sparris och goda tillbehör till middag- mums tip top kan konstateras!

Här gottar vi vuxna oss medan barnen gör likaså runtomkring!

Arild är ju en magisk plats, ort och by! Fick ett litet längt tillbaka till vårt vernissage på Galleri Fredlands förra sommaren som vi fyllde med smakfullt dukat kafferepsbord, färgstarka tavlor, fina fotografier och somriga tyger med blommiga tryck. Vilken gyllene kvartett jag och 3 kreativa tjejkompisar utgjorde den veckan…

Helt plötsligt var MajMånad kommen- YEES! På söndagen var det kalas igen – Pokebowl & Champagne hos väninna i solskenet i Skanör, vilken fest! Vi var 8 st som firade loss- vår gemensamma kompis Monika. Jag fixade det perfekt för mig så jag blev både lämnad och hämtad av man och barn och kunde konstatera att ett glas bubbel om söndagslunchen var en lyckosam idé!

Allt Maj-gott! Kram Louise

4

I lördags hade vi en supereftermiddag – jag och mina 2 systrar, alla 9 kusiner och vår kära mor- på vackraste Sofiero Slott utanför Helsingborg- överösta i solsken, men någon vidare vårvärme var det ändå inte tal om. Detta ställe alltså- då jag kommer hit, ofta, rusar timmarna förbi och utan tvekan är en heldag lätt att spendera här och ändå är det ngt som missats.

Vidder med gräsmattor, ofantlig grönska bland buskar och träd, perfektion och välskött, oändlighet med blommor & stilleben, sundet som blänker nedanför,  vackra slottet, caféet som vätter mot havet, de 2 butikerna, orangeriet mm.

Ännu är det försäsong på Sofiero och bara ett fåtal rhododendron i blom men ack så inbjudande! Om någon månad är den färgstarka upplevelsen än mer påtaglig.

Trädgårdsbutiken med mängder av knoppiga plantor, snittblommor, krukor och dekorationer. Jag investerade i ett par exklusiva trädgårdshandskar i skinn och läder, ser framemot trädgårdsfix med dem.

Kombinationer av klassiskt vårfint i gult och blått!

Drömmig vårdukning! Ett blomsterhav i växthuset med ranunkler, pärlhyacinter, snitthyacinter och tulpaner med och utan lök i kopp, glas och vas. Så nedrans inbjudande med handskriven bordsplacering, färgade smala ljus, linneduk & servett i knut, mormors servis och silvergaffel med inramning av växthusväggar täckta av ljusgröna vindruvsblad och kraftfullt grenverk- WOW! Vem vill inte sätta sig här och skåla in våren 2021?!

Lekplatsen för barnen är uppskattad med möjlighet att så egna frö i krukor, åka rutschkana med Hornbaek som utsikt och en bit där ifrån- ta sig en liten vilstund i hängmattan med lillebror och kusinvitamin som ger fart.

Solskenet inbjöd till en smarrig glass innan vår sorti.

Alla måste bara åka till Sofiero någon gång under stundande vår/sommar/höstsäsong- det gör såå gott! Lek, något gott att äta på en filt i parken eller i restaurangen, blomsterinspiration i massor och bara utomhus-njut helt enkelt!

Välkommen våren!

Kram Louise

4

För några dagar sedan åkte jag och min kära mor på en liten tur i Helsingborgs-trakten. Solen sken och vår fredagsplan kändes passande. Jag hade både hört och läst om en nyöppnad liten pärla med varierande fint att inspireras av till trädgården, nyöppnade Quistofta Trädgård. 

Precis vid vägen dök skylten upp och snabbt som tusan, for min blinkers ut och bilen parkerades vid klassisk Skånekyrka. Smakfull skylt och fint arrangerat av citrusträd, småblommor till vårens krukor, kuddar och ett fint urval snittblommor. Här trivdes jag och mamma väl och längtet efter utesäsongen blev helt plötsligt kolossalt även om att den skånska bistra vinden lurade runt husknuten.

Inspirerande och fint presenterat vilket gjorde att önskan om att ta med sig en hel del hem gjorde sig påmind. Det är något visst med våren då trägården åter skall få liv efter vintervilan. Jag har någon idé om att vart sommarhalvår skall på ngt vis sätta en liten speciell prägel på vår trädgård och uteplats- vi får väl se vad som kommer bli det nya inslaget för 2021?!

Det var svårt att motstå den hembakade mazarinkakan med glasyr- helt perfekt saftig och energigivande till den värmande tekoppen! Vi stod upp och åt och drack och tittade oss samtidigt runt. En jämn ström av nyfikna besökare gjorde entré av gårdsbutiken som drivs av paret som bor i huset på tomten- båda arbetar med trädgård på varierande vis. Vad jag förstod öppnade butiken för bara 3 veckor sedan- så väldigt nytt för oss som kom på besök.

Med mig hem i papperspåse fick ett gäng färgstarka ranunkler följa med – blir alltid på gott humör av ranunkler, både i kruka och som snittblomma. Citrusträden är alltid lika inbjudande- kanske får bli ett sådant då jag kommer hit härnäst!?

Tänk att få bjuda på en syrlig citrontarte, gjord på egenodlade citroner, och en klick lättvispad grädde då majsolen snart tittar fram och trädgården fått lite mer färg, grönska omsorg och piff!

Tack för fint fredagsbesök Benny & Lina!

5

Tänk så bra det kan bli att emellanåt ha en helt och hållet oplanerad dag/agenda under helgen. Nyligen hade vi en sådan, vädret var helt ok, någon solglimt som tittade förbi, men inte mer än så. Det blåste inte nämnvärt och regnet höll sig borta. Man och de stora pojkarna hade trädgårdsarbete som sin arbetsuppgift under dagen, att köra kvistar och grenar i flis-maskinen, blir ett alldeles perfekt spån för rabatterna.

Vi andra 3 ville däremot hitta på ngt kul, en liten tur ngnstans. Fiffiga Olivia kom på det bästa förslaget att cykla till Katrinetorp och äta en god kaka. Så himla bra idé! Vi satte hjälmarna på huvudet och premiärcyklade dit, tog ca 15 minuter utan gnäll och missnöje- varför har vi inte gjort detta tidigare kan man fråga sig?!

Vi  började med att smita in i cafét/restaurangen och njöt en smarrig, krämig kolakaka med flingsalt uppå och en rejäl klick lättvispad grädde. Tokigt söt och ”rich”- tur att vi var kloka nog att dela biten alla 3. Jag drack ett gäng koppar Earl Grey därtill och barnen fick dela en flaska Fruktsoda. En trevlig stund med trivsamt småprat.

Att gå på café är barnen fenor på- det har blivit många genom åren. De blir inte alltid så värst långvariga så man får njuta av var sekund, innan annat runtomkring lockar dem vidare.

Fick fin inspiration för vårens krukplantering, härliga kombinationer av kvistar, småblommigt, tulpaner och diverse andra lökar. Jag blir minsann aldrig besviken då jag kommer till Katrinetorp, smakfullt, inspirerande och får alltid mängd av energi av att gå hit! Lyxigt att ha cykelnära avstånd hit!

En tur i parken såklart, ännu grått och lågmält men det blir det snart ändring på. Här i terrakottakrukan erbjöds en läcker mix av fritillaria, penséer och ranunkel på kruka.

Har aldrig gått ut från antikboden tomhänt, inte denna gången heller, såå mycket säsongstypiskt fint till rimlig slant- perfekt presentbutik, det är även den andra butiken med kvalitetstyger, brickor, ljus, servetter och böcker. mm. Blir alltid glad att se mina kokböcker ute i handeln såsom här- Svenska Klassiker!

3 timmar senare ”hojade” vi hemåt igen- jag i rispig hjälm, Carl med nappen i mun & Olivia allmänt nöjd och belåten. Den här sortens småutflykter påminner mig verkligen om att vara ännu mer idérik att hitta på enkelheter i sin omgivning. I vårt fall var transporten nu en del av utflykten och nytt- definitivt gav det längtan att få göra om den igen- då med vårkjolen på och solen skinande på oss.

Trevlig söndag!
Kram Louise

7

När morgonstund har guld i mund…Lediga påskdagar har passerat en efter en! En fin högtid som utstrålar ljuset, det gröna, det gula, fåglarnas sång då fönstret är öppet och vid sköna promenader och mycket mer.  Värmen är ingen garanti bara för att det är påsk, men det är nog ljuset som jag mest längtat efter som inte gjort mig besviken, att mörkret inte kommer smygandes redan på eftermiddagen känns hoppfullt och livet känns helt enkelt enklare!

Häromdagen åt vi en mysig helgfrukost tillsammans med godsaker från Skånemejerier- här hemma gillar vi mejeriprodukter- inte minst då det är gjorda på helt svenskt ursprung med varierande smaker.

Denna påsk målade vi äggen med tuschpennor då den självklara målarutrustningen står undanplockat nu under renoveringen, det gick fint det med- lite mindre kladd såklart, ganska skönt och lite saknad! I små kaffekoppar åt vi Yoghurt kvarg (laktosfri) smaksatt med blåbär, toppad med hemgjord granola och kiwi-skivor- mums!

Oftast blir det kalljästa bröd av något slag om helgmorgnarna- denna gång med rågsikt och blåvallmofrö! Passade utmärkt till den mellanlagrade prästosten och Skånegott, att bre på smörgåsen gjort på svensk grädde och rapsolja.

Färgstark påskbukett med påskliljor, tulpaner, ranunkler- ÄLSKAR FÄRG!

Syltskål med lock & nykokt lemoncurd!!

God Yoghurt med smak av tropisk frukt i några glas och YoghurtSmoothie med smak av jordgubbe, hallon och banan i de andra!

& en skvätt laktosfri Mellanmjölk i morgonkaffet!

Det är långt ifrån alltid jag gillar förpackningar på bordet, tycker oftast att det är trevligast att lägga smör i skål, juice och mjölk i kannor och yoghurt i glas- MEN är de fina, som här så får de gärna vara med och spendera morgonstunden med oss! Det händer så sällan här hemma så barnen tycker det är spännande att läsa på förpackningen om innehåll och annat kul!

I samarbete med Smakbox!

4

Vad gör man en halvruggig lördag i mars, då huset befinner sig i uppochnedvänt läge på grund av renovering, det blåser friska vindar och små regnar lite lätt, småsuget efter en god kaka infinner sig, barnen vill träffa kusinerna och själv suktas det efter en utflykt med vårblomsterköp?

Jo, precis så kände vi i lördagseftermiddag efter Olivias gymnastikträning, hemmafix och lasagne-lunch.

Vi pratade med Bjäredskusinerna och bestämde oss för en tur till Tirups Örtagård

Halvvägs att köra för oss båda och här kunde vi kombinera precis det vi önskade- klättra, gunga och leka pjätt vid utelekplatsen- köpa med oss lite påskblommor och göra ett besök i caféet.

Det var efterlängtat gott att få njuta en tårtbit Banoffee-pie- syndigt god är denna rejält söta engelska klassiker med smulade digestivekex, karamellisserad mjölk, banan, grädde och lite chokladsås på toppen. Tänk så välgörande att få samlas kring varsin liten kaka, dricka te och prata lite utanför hemmets 4 väggar.

Det är inte så mycket som är vackert utomhus just nu i mars månad, framförallt inte då vädret är trist- det mesta känns väldigt grått och färglöst- men tänk så glad man blir av att se små lökar som ger grönt, gula narcisser, små penséeblommor och vindbitna krukor med patina. Ett tydligt tecken på vart vi är på väg……..

Utflykter älskar jag verkligen- det ger en fin energi. Man behöver inte åka långt, bara att få se ngt annat, som inte tar del av ens vardag, gör gott. Året som varit har verkligen bidragit till idérikedom kring platser att besöka och skapa fina minnen på i vårt närområde.

2 timmar senare var vi nöjda och belåtna, barnen bestämde sig för kusinsleepover så jag fick åka hem ensam denna gång- vilken känsla ändå & mysigt när det finns utrymme för spontanitet och härlig inledning på påsklovet för barnen!

Nu står det 2 påsar penséer vid dörrkanten som hoppas på att få bli planterade lagom till påsk- bättre sent än aldrig!

Kram Louise

 

6

Love it- soppor! Allra helst slät och lagom krämig och en variant som ger en perfekt mättnadskänsla. Toppingen är såklart viktig men behöver inte vara avancerad för det! På Crème Ninon/Grönärtsoppa som här – så är en klick vispad grädde trevligt, det blir en fin rondör och milt i smaken och fint att se på då grädden ”smälter”- i sällskap med svarta sesamfrön därtill.

Kylskåpet ekar tomt, det gillar jag, jättemycket- till skillnad från alla andra i hushållet. Det är inte alltför sällan då som de där riktigt smarriga, okomplicerade måltiderna blir till- i mina ögon! Grönärtssoppa kräver inte så mycket mer än frysta ärtor, några gula lökar, en god buljong och en skvätt vatten- det blev en utmärkt gyllene grön söndagslunch hos oss innan vi åkte på fantastisk utflykt med kusinerna till kustnära Vikhög ut i den skånska blåsten- men solen den sken och vi fann slutligen en plats i lä!

CRÈME NINON med smak av INGEFÄRA

6 personer

3 msk rapsolja

2 lökar, mindre storlek

1 liter vatten

3 goda buljongtärningar av valfri sort

1 kg, frysta gröna ärtor

minst 4 msk finriven färsk ingefära(efter tycke och smak)

TILLBEHÖR

vispad grädde

svarta sesamfrö

nybakat bröd eller krutonger

GÖR SÅ HÄR

Skala och hacka löken.

Fräs löken mjuk och glansig i en stekpanna med rapsolja- utan att ta färg.

Koka upp vatten och buljongtärningar i en rymlig kastrull. Lägg i de frysta ärtorna och den stekta löken.

Låt koka under lock i minst 5 min.

Mixa soppan slät med stavmixer och smaka av med salt, vitpeppar och till sist nyriven ingefära.

Låt få ett sista uppkok. Om soppan upplevs för tjock så tillsätt lite vatten!

Mixa soppan fluffig precis innan servering!

Servera vispad grädde och svarta sesamfrö vid bordet!

Älskar den fräscha, gröna nyansen på soppan. Den känns vår och pirrigt grön- speciellt i kombination med tulpanerna. Soppan som återstod efter vår lunch, hällde jag på termos så drack vi den i kopp på vår eftermiddagstur, då var den nästan ännu godare- så som det ofta kan vara!

Om ni inte provat Créme Ninon tidigare- gör så! Den passar utmärkt i såväl finare måltidssammanhang i elegant tallrik till förrätt, men lika bra till vardags & som sagt även som värmande inslag på kylslagen utflykt och de eventuella tillbehören kan ju får spegla årstiden.

Må väl!
Kram Louise

 

6

Efter söndagens diverse aktiviteter är det numera enligt tradition att samlas kring ngt gott och väldoftande.

Det passar vår familj alldeles perfekt, då vi inte är så förtjusta i att äta middag kl 17, utan snarare klockan 19. Våra magar får något gott i sig under seneftermiddagen och dagen känns längre på något vis och lite mer hinns med innan vi går in i kvällsmood.

Fattiga riddare fick vi ofta som mellis hos vänner då Oscar & Eric var små, det var alltid strykande åtgång,  sedan dess sker det ytterst sällan. Häromdagen kom dessa godingar på tal- och fick helt enkelt bli söndagens god-mellis! Hurra hurra tjöt gänget och satsen kunde egentligen tripplas…

Det går att bjuda på hur många varierande tillbehör som helst- vi valde vispad kokosgrädde, apelsinmascarpone, min egna hjortronsylt, samt körsbärsmarmelad! Det blev syndigt gott!

FATTIGA KANELRIDDARE MED APELSINMASCARPONE

ca 4 personer

2 ägg

1 1/2 dl rågsikt

1 1/2 dl mjölk

2 tsk vaniljsocker

1/4 tsk kanel

ca 7 skivor ljust bröd

en klick smör

Topping: florsocker och kanel

APELSINMASCARPONE

250 gram mascarpone

skal från 1/2 apelsin eller blodapelsin + saft

Förslag tillbehör: vispad kokosgrädde, olika sorters sylt, skivad frukt & banan, nötter och frön

 

GÖR SÅ HÄR

APELSINMASCARPONE

Vispa med elvisp mascarponen fluffig, tillsätt apelsinskal och apelsinsaften. Lägg i skål.

FATTIGA KANELRIDDARE

Rör ihop ägg och rågsikt till en jämn smet.

Tillsätt mjölken lite i taget och vispa smeten helt slät, tillsätt vaniljsocker och kanel(kan uteslutas).

Dela bröden i trekanter och doppa bröden i smeten så de suger upp den ordentligt.

Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Stek brödskivorna i smöret.

Lägg på fat och pudra över lite florsocker och kanel och servera varma.

Vårvintern är en härlig tid, dock lite lurig. Jösses vad vi kan luras in i vår-tankar med lust att fylla utomhuskrukor med påskliljor på lök, minipenséer och pärlhyacinter- och stunden därefter slår häftigt hagel mot rutan. Det är bara att inse att våren är så sakterligen på väg, och självklart ljuset och med det, men värmen får vi vänta lite längre på! Helt ok, absolut!

7

En av helgernas höjdpunkter den senaste tiden har varit söndagseftermiddagarnas bak.

Det var alltför längesedan vi bakade bagels, lite kul att degen skall rullas till boll, få sig ett litet hål i mitten, jäsas och sedan kokas i några minuter, för att sedan gräddas med sesamfrö till frasig nybakad bagel. Proceduren kan upplevas komplicerad, men verkligen inte. Degen satte jag på förmiddagen och bakades ut på eftermiddagen och avrundade veckoslutet på ett ypperligt sätt.

Bagels är tacksamt att fylla med härliga grönsaker, röror, groddar, pesto, lagrade ostar etc- vi valde en klick smör och mammas apelsinmarmelad som tillbehör idag- såå gott till söndagseftermiddagens tekopp!

RÅGSIKTSBAGELS MED SESAMTOPPING

ca 16 st

25 gram jäst

5 dl ljummet vatten

1 msk honung

2 tsk salt

12 1/2 dl rågsikt

1 äggvita, till pensling

sesamfrö, svarta och ljusa

GÖR SÅ HÄR

Smula jästen i en degbunke och blanda med det ljumma vattnet.

Tillsätt honung, salt och därefter rågsikt. Blanda degen smidig i ca 5 minuter.

Låt vila under bakduk i minst 45 minuter (min deg vilade i 4 timmar).

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda bort eventuella luftbubblor.

Dela degen i 16 lika stora bitar och rulla till bollar. Platta till dem något och gör ett hål i mitten, dra försiktigt så hålet blir lite större.

Placera på två bakpappersklädda plåtar och låt jäsa övertäckt 30 minuter.

Sätt ugnen på 225°C, varmluftsugn.

Koka upp vatten i en rymlig kastrull.

Koka bagelserna  4 åt gången på svag värme ca 2 minuter per sida. Låt rinna av på en kökshandduk och lägg tillbaka dem på de bakpappersklädda plåtarna.

Pensla med äggvita och strö över sesamfrö och flingsalt.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 13-15 minuter tills de fått en frasig yta och är gyllene.

Låt svalna på galler under bakduk.

Urgoda ljumma med en smörklick uppå och nykokt apelsinmarmelad!

Trevlig kväll!

7