Sedan en tid tillbaka är jag smakinspiratör för Smakbox. Det är lika spännande var gång att dyka ner i den stora boxen och se vilka produkter som ingår just den här gången. Barnen tycker det är som julafton vid vart sådant tillfälle då det ofta även ingår några produkter som passar dem utmärkt till helgens ”mys”. Generellt är det en salig mix på spännande kryddor, drycker, müsli, knäcke, oljor etc, med ett specifikt tema vid varje tillfälle.

Då jag, och många med mig, i butik, går den klassiska invanda rundan, och väljer samma ingredienser, gång efter gång, ges här en ypperlig chans att öppna upp sinnet för nytt och få prova på nyheter och förhoppningsvis en och annan favorit som tidigare inte provats på. Boxen kommer några gånger om året och dess variation inspirerar helt klart till olika slags måltidsstunder.

Den senaste boxen med tema ”Skafferinytt” erbjöd diverse gott som resulterade i en härlig septemberfrukost hemma hos oss med inslag från egen trädgård!

Älskar frukostar, de kan vara enkla att plocka ihop med såväl salta som lite mer söta och fruktiga inslag och mot slutet bli en ”komplett” måltid som stillar hunger under flera timmar! Vår sensommarfrukost, från ett kylskåp som tycktes eka tomt, blev fullkomlig tack vare senaste ”Skafferi-boxen” från Smakbox!

I små snapsglas bjöds det på 2 syrliga ”RÅ” shots med smakbas av ingefära. Min favorit blev den smaksatt med ingefära, äpple, citron och chili. En daglig dos av en rivig shot i hösttid hör till, är verkligen gott och är en välgörande morgonvana!

Ett glas med naturell yoghurt, goda frukostflingor och en sked med hemkokt björnbärssylt är en klassisk start på dagen. Gott med den osötade yoghurten, ett bärigt inslag av björnbär och välbehövligt crunch från Kellogs Müsli.

Mina nybakade bullar fick denna morgon konkurrens av frasiga & gröna små Grönkålskex med havssalt, goda med en bit ost uppå, och även fröknäcke ”fyra frön och havssalt” som ”filosticks” med variation på solros, sesam, lin- och pumpafrö! Supersnygga att dekorera brödkorgen med och riktigt goda! En lagrad ost är en viktig del av en frukost & ännu bättre i sällskap med en kompott/sylt/marmelad från trädgårdens egen frukt/bär! Det är verkligen en enkel insats för stor utdelning!

Höstblommorna stoltserar nu i trädgården och plockas in så gott som dagligen- vilket njut de ger- såväl nyplockade som lite mer vissna med tappade blad vid sin sida. Just nu känns det avlägset att om inte alltför lång tid stängs trädgården ner för vintervila. Passar nu på att plocka in och njuta av de här små vardagsinslagen av lyx som vi kan välja att omges av i våra hem!

Gillar verkligen den här sortens måltider då det finns små skålar, burkar och byttor med lite av varje att kittla smaksinnet med. Tänk att en frukost kan lika väl vara en rostad smörgås på språng, samtidigt som en sittandes långfrukost med diverse godsaker att njuta av, om och om igen, i flera timmar. Det behöver INTE ta flera timmar att förbereda och ger verkligen en stor nypa njutning! Perfekt är att kombinera några köpta favoriter med ngt nybakat/hembakat, en egenkokt sylt kanske! Gillar den mixen vilket bidrar till att det inte behöver bli alltför komplicerat & tidskrävande! Men mätta vill vi ju bli, gott skall det ju vara och 100% inbjudande att se på!

GOD MORGON på er allihopa!

 

4

Septemberhelgen står på tröskeln och fruktträden omkring oss dignar av mogen frukt!

Passa för tusan på att förädla, ta vara på så mycket du bara kan, proppa frysen- det finns inget lyxigare än att under vintern ta fram diverse inläggningar från skördetiden.

Min sommar i köket på Rosendal´s trädgårdar i Stockholm för 19 år sedan lever ännu starkt kvar i mig på många sätt, inte minst då jag fick massvis av inspiration just inom förädling! Har man ingen egen trädgård, kanske en god vän vill avvara en påse från sin trädgård, kanske en kollega, eller så går det ju att köpa vid många fina grönsakstorg så här års- just svenska fantastiska äpple & päron! Idag tog vi med en stor påse äpple till förskolan, de jublade av tacksamhet och barnen tyckte det var spännande att de vuxit i just vår Carl´s trädgård! Härlig fredagsmellis för alla förskolebarnen!

En syltklick till helgens frukostbullar är schysst, även till ostbrickan med lagrade ostar och knäcke därtill! Vad är väl även mer genuint än att ge bort en burk av ngt som man lagt ner mycket kärlek och omsorg vid! Absolut en av mina favorit värdinnegåvor att mottaga, och ge för den delen!

Superenkel & krämig PÄRON & ÄPPELSYLT

Vi har gott om både äpple och päron i år så testade att kombinera dem båda, hur lyckat som helst!

Antal: 3 medelstora burkar

1,2 kg päron & äpple(med skal, utan kantstött samt kärnhus)

7 dl syltsocker
1 citron (saft)
1-2 tsk vaniljpulver
GÖR SÅ HÄR
Skölj frukten, skär bort eventuellt skadat samt kärnhus!
Dela i bitar! Lägg i en rymlig kastrull, häll över syltsockret, citronsaften samt vaniljpulvret och låt småkoka ca 10 minuter tills äpple och päron mosats ihop!
Ta av från plattan och använd stavmixern för att mixa slät till önskad konsistens.
Häll upp på rengjorda burkar med tätslutande lock och förvara svalt!
Njut i sällskap med ett gäng ostar, fröknäcke och en rykande kopp te.
Våra helgfrukostar just nu- no more needed!

Sylten blir krämig i sin textur så kan självklart användas även i bakverk och kakor som fyllning! Såsom i en rulltårta, i små äppelgrottor, i äppel & kanelsnurror mm.

NJUT helg i förädlingens tecken!

5

I förra veckan fick jag en idé att det vore skojigt att bjuda in några vänner till PopUp Café och Bokkalas hemma i vår trädgård. Har haft lite utspridda bokkalas för min senaste kokbok, men kom på att jag inte haft något hemma hos oss. Jag spanade in vädret och det såg relativt lovande ut! Arrangemanget byggde på att vi skulle vara utomhus i trädgården. Inbjudan skickades ut till väninnor med respektive och barn, några dagar i förväg! Många hade andra planer, men en fin skara kunde & kom! Solen strålade generöst inledningsvis och mot slutet av kalaset kom så regnskuren, det hör liksom till. Tiden var satt mellan kl 13-17! Tycker det är smart vid en del bjudningar att markera en sluttid, på ett ungefär, det brukar bli himla bra & alltid trevligt med ett fåtal som har svårt att slita sig och stannar längre för en stunds eftersnack!

Tacksamt att så här års fylla vaser, krukor, urnor och spannar med vägkantsblommor, lite spretigt och inte så färgkombinerat men snyggt det med!

Vi bjöd på 7 sorters kakor som sig bör då det bjuds på Bokkalas för en kokbok som heter ”Svenska Klassiker”!Årstiden bakades in i kakorna vilket bidrog till den goda smaken- Björnbär, Äpple & Päron och dekor av äppelkvistar, blåklint & rosenblad!

På Menyn stod:

  • Äppel & KardemummaMums
  • Avlång morotskaka med citrontoppar
  • Mjuka björnbärsgrottor
  • Knäckig Pärontosca
  • Smöriga Kanelbullar
  • Kladdig chokladkaka med chokladglasyr
  • Chokladdoppade kokostoppar

Här satt jag vid mitt signeringsbord och skrev personliga hälsningar i böckerna, sålde utöver de svenska, många engelska exemplar. Det är himla kul att veta att de böckerna skall skickas till andra länder och sprida Svensk Matglädje!

Ett quiltat blommigt överkast som jag köpte under studietiden för 25 år sedan används fortfarande & fick bli bordsduk vid vårt Pop Up Café. Lyckligtvis hittade inte getingarna dit, vilket förvånade mig!

Gudagod PÄRONTOSCA med VALNÖTTER

ca 10-12 bitar

2-3 päron

1/2- 1 citron

80 gram smör

2 medelstora ägg

1 1/2 dl strösocker

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

ValnötsTosca

100 gram smör

1 1/2 dl strösocker

3 msk mjölk

3 msk vetemjöl

ca 100 gram grovhackade valnötter

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj päronen och skär i tunna mindre bitar/skivor.

Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ut 2 msk citronsaft.

Blanda päronbitar och citronsaft i en skål.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna något.

Vispa ägg och strösocker pösigt, tillsätt citronskal och smöret.

Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i äggsmeten.

Häll kaksmeten i en smord form, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.

Toppa med päronbitarna.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

ValnötsTosca

Blanda smör, socker, mjölk och mjöl i en kastrull. Koka på medelstark värme under omrörning, ta kastrullen från sidan och vänd ner valnötterna.

Ta ut kakan och häll på valnötssmeten över hela kakan.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter tills täcket fått fin gyllene färg och är genomgröddad men gärna fortfarande lite kladdig.

Ta ut & låt svalna!
Njut med en klick vaniljgrädde!

Härliga samtal kring skolstart, vardagsproblematik, höstlängt & livets olika glädjeämnen kantade vår stund ihop! Barnen såg vi knappt av, de sysselsatte sig med fotbollspel, några parti Uno, dunkgömme & Kakfrosseri!

Det blev en ljuvlig septembersöndags att minnas de dagar längre fram då jag knappt vill sticka näsan utanför dörren. PopUp Café var himla kul, det kommer jag helt klart göra om igen!

5

Höst & Äppeltider! Om jag ombeds välja den frukt som står högst på min ranking väljer jag tveklöst äpplet! Fullkomligt älskar äpplen, både till smak och utseende! Tänk alla äppelstilleben vi kan kittla ögat med så här på sensommaren och den givna septemberdesserten för såväl vardag som kalas innehåller med stor sannolikhet just äpple! Den här Äppel/Kokos/Muscovado-desserten kommer med största sannolikhet bli familjens dessertfavorit kommande månad!

KNAPRIG ÄPPEL- KOKOS- MUSCOVADO KAKA

6-8 personer

2 msk smör

3 msk kokosflingor

ca 5 medelstora svenska äpple

3 tsk nymortlad kardemumma

3 msk muscovadosocker

150 gram smör

150 gram muscovadosocker

150 gram vetemjöl

1 msk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

2 msk kokosflingor

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn.

Smörj en ugnsfast form med smör, ca 28 cm diameter.

Strö kokosflingor i botten av formen. Skölj och skär äpplena i tunna klyftor och lägg i ett fint mönster i formen.

Strö kardemumman och muscovadosocker över.

Smält smöret i en kastrull tills att det blir brynt och får kolasmak.

Stäng av plattan och rör ner muscovadosocker, vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver och kokosflingor.

Smula den bruna smuldegen över äpplena.

Baka i nedre delen av ugnen i ca 40-45 minuter.

Kika till kakan under tiden, lägg eventuellt över ett smörgåspapper om den får för mycket färg.

Ät nybakad varm med en kula glass som smälter uppå.

Puh, tuffa förkylningstider med nontolerans av baciller på förskolan! Inte ens en hostning…. Tillvaron går helt klart på halvfart, men lyckligt lottad som kan njuta av äppel & björnbärsplock varje dag, mellan varven!

Trevlig första helg i september!

Kram Louise

6

En av fördelarna med hemmakontor är att luncherna inte behöver anpassas i större omfattning efter någon annans tycke och smak såsom middagarna då familjen är samlad. Jag väljer helt själv och beroende på hur mycket tid som has så kan det bli alltifrån en enkel smörgås till en god varm sallad, precis som den här: Varm vitkålsallad med sesamstekt tofu, hackade cashewnötter och en klick soyamajonnäs! Snabbt, gott & fint mättande!

Sesamvänd Tofu med strimlad vitkålsallad, soyamajonnäs & cashewnötter
2 personer
ca 250 gram tofu
6 msk svarta sesamfrö
ca 4 msk sesamolja
GÖR SÅ HÄR
Skär tofun i breda skivor ca 1/2-1 cm breda.
Lägg svarta sesamfrö i en skål.
Vänd tofuskivorna i sesamfröna.
Just innan servering; hetta upp en stekpanna, häll i sesamoljan och stek tofun några minuter på var sida.
Varm vitkålsallad
3 msk olja
1/2 strimlad röd chili
1 klyfta vitlök, strimlad
1/2 lime, finrivet skal + lite skal
350 gram vitkål, finstrimlad
1 näve färsk spenat
salt & peppar
Tillbehör:
torrostade cashewnötter
färskostbollar med chilismak
soyamajonnäs (majonnäs som blandas med önskad mängd god japansk soya)
hyvlad morot
GÖR SÅ HÄR
Hetta upp stekpannan, häll i olja. Lägg i chili, vitlök och limeskal, låt fräsa ihop ngn minut. Lägg ner vitkålen och låt fräsa i någon minut så att den blir varm och mjukare men ändå behåller sin spänst.
Tillsätt eventuellt lite mer olja! Salt/peppra!
Vänd ner spenatbladen och rör om!
Lägg kålsalladen på tallrikar, toppa med den nystekta varma tofun samt den hyvlade moroten.
Klicka ut soyamajonnäsen och strö hackade cashewnötter över, samt färskostbollar!

Ett trevligt lunchtips helt enkelt, som såklart kan varieras efter eget bevåg!På min självaste namnsdag, Louise-dagen, i tisdags den 25 augusti, åkte jag och lille Carl upp till Helsingborg för att besöka ett sensomrigt Sofiero Slott tillsammans med min mamma!

Vi var senast på Sofiero i början av säsongen men jag ville så väldigt gärna hit i sensommarskrud och vid fint väder! Upplevelsen blir så mycket starkare och ännu mer positiv då himlen är blå och solen strålar! Sofiero är verkligen magnifikt, oavsett årstid! En fantastisk plats att umgås på, många promenadstråk att välja bland och verkligen olika ”rum” att beskåda i den oändliga parken. Härligt att se alla de olika sällskapen strosa runt och njuta! Precis såsom vi gjorde!

Denna gång tog vi ett annat varv än vanligt, styrde riktningen mot  Dahliaträdgården, melonhuset, det dukade blomsterbordet och det pelagoniefyllda Orangeriet!

Det blommande skördebordet höll på att dukas då vi var där! Fint att duka på säckväv med varierande tallrikar och enkla bestick och glas! Lite man tager vad man haver känsla! I vaserna erbjöds ett fyrverkeri av höstiga nyanser! Under sensommaren nu bjuds det på en kavalkad av upplevelser. Magnifika dukningar, förtrollande landskap och inspirerande blomsteruppsättningar – varje vecka presenteras en ny installation på en ny plats i parken. Åk hit och upplev det hela- kan kombineras med barnspring i parken och bland de små stigarna till höger om slottet.

En riktig höstbomb i nyans orange! Love it!!

I orangeriet fanns ännu de finaste av olika pelagonier!   Sticklingar av rhodondendron, anar jag att dessa småttingar är!

En tur till melonhuset tyckte Carl var spännande, kul att se hur dessa tungdviktare växer!

Några timmar på Sofiero fick mig att se ljust på hösten, tänk så mycket gott och ögonskönt som denna årstid har att ge oss!

Trevlig helg!

6

Måltiden är så mycket mer än maten! Det är lätt att låta oss tro att det är just maten på tallriken som utgör hela upplevelsen kring vad vi upplever till bords. Givetvis utgör det en viktig del men tänk så mycket annat som spelar in då vi faktiskt äter. Våra sinnen kan i allra bästa fall gå på hög varv och ljud, ljus, dofter, färger och smaker kan harmoniera. Vilken lyckoträff då det faktiskt blir så! 

Häromdagen var jag tillsammans med 3 andra ”damer” inbjudna på sensommarlunch till en branschkollega och kompis! Förutsättningarna var goda med blå himmel, strålande sol, sommarklänning på och nyplockad bukett och en skål med nyplockade björnbär med som present.

Vi satt ute och njöt under parasollet småpratandes och försåg oss av den urgoda maten uppdukad i köket flera gånger. Duken som låg på bordet vi satt vid tog mig med storm! Trodde tidigare att Marimekko-tyger inte riktigt föll mig i smaken- men jo visst! Den här, av vintageslag, schysst solblekt i ljusrosa nyans med beiget mönster blev jag strålande förtjust i! Tänk vad tyg ger en fin värme till ett bord, det går verkligen att sätta ett tema utifrån val av duk i matchande kombination med rosa blommor, behöver inte vara större än att det ryms i ett litet vattenglas, den rosa rosén och den fantastiska sensommarmaten! Vi NJÖT till fullo!

Vill verkligen slå ett slag för äldre tyger som kanske ärvts eller går att finna till banala priser på loppisar. Använd som dukar, fast de egentligen är tänkta till ngt annat! Är det för små tygstycken, gör till små dukar till brödkorgen, en avlång löpare, som tallriksunderlägg, tygservetter eller varför inte badrumsgardin!

Apropå badrumsgardin, har alldeles precis bestämt mig för att göra badrumsgardiner av 2 ärvda, kritvita bomullsförkläden från 50-talet, kommer bli såå fint- och kvaliteten är ofta outstanding!

En sensommarlunch att stoppa i minnesbanken som en av höjdpunkterna för sommaren 2020! 

Har precis pratat om att tyger kring måltiden är av stor betydelse och förstärker och värmer helhetskänslan. Dit hör ju även blommor i bukett. En av augustimånads höjdpunkter för mig är att växtligheten är massiv. Nästan var man än tittar så växer och frodar blommor, kvistar, grenar och blader. Fint att plocka in, stort som smått, högt som lågt att dekorera husets/lägenhetens olika rum!

En av sommarutflykterna under denna hemester har varit till Annedals gård i Räng utanför Höllviken. Här har vi botaniserat i självplocksåkern många gånger nu bland ringblommor, rosenskära, malva, brudslöja, gladiolus etc. Barnens ihopplock slår all världens floristers bundna buketter!

Ser framemot kommande tids måltider med varierande dukar, färgsprakande blommor och höstens prima råvaror med frukter, bär och allt grönt!

Trevlig Augustihelg till er!

7

Tänk så kom den där veckan i augusti då vardagen åter skulle ta vid efter veckor av långledigt, otaliga bad, jordgubbsplock, sena sommarkvällar utomhus, mysiga vänbesök, goda middagar och mycket mycket mer!

Det är med blandade känslor vi går tillbaka till det mer inrutade och förutbestämda, men ack såå skönt det är det med. Nöjda och belåtna känns det som att vi alla är redo för denna stund med stor nyfikenhet och pirrighet inför det nya, på olika vis. De 2 senaste veckornas högtryck har verkligen ruskat om oss, och sommaren 2020 kommer vi nog att minnas som en mestadels solig sådan.

Då solen strålar ihärdigt mognar sensommarbären perfekt. Nu är det björnbärens tid att glänsa. Lucky me- alldeles precis runt min husknut fullkomligt dignar det av detta svart guld. Frukostgröten toppas just nu var morgon med nyplockade björnbär, glasskulan om kvällen får sällskap av en skopa björnbär, den rostade smörgåsen får en sked med björnbärssylt på sig… och frysen går knappt att stänga!

Ibland om vardagen, då det finns tid, festar vi till det lite speciellt- med eller utan egentlig anledning. Björnbären nu ger mig feeling till en björnbärsgallette, i enkel form och nedrans god. Fint, att få sin egna gallette att rå om, på blommig Rörstrandsassiette.

BJÖRNBÄRSGALLETTE med färsk mynta & blå vallmofrö

Antal: 6 st

Deg

150 gram kylskåpskallt smör
3 dl rågsikt
1/2 dl florsocker
4 msk blå vallmofrö
ev finrivet skal från 1 citron
2 msk vatten
1 ägg
Fyllning
ca 7 dl björnbär, färska el frysta
2 msk färsk mynta, finhackad
4 msk råsocker el ljust muscovadorörsocker
1 msk potatismjöl(lite mer om det är frysta bär som används)
6 mindre msk björnbärssylt
vatten till pensling
muscovadosockerörsocker
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär smöret i mindre bitar och lägg i en skål. Häll rågsikt, florsocker och blå vallmofrö däri och mixa för hand till en smulig massa. Tillsätt vatten och ägg och rör ihop till en fast deg. Låt stå övertäckt i kylskåp i ca 20 min.
Fyllning
Blanda om i en skål: björnbär, färsk myntahack, socker och potatismjöl .
Dela degen i 6 lika stora bitar. Tryck ut eller kavla degen på mjölat bakbord (mått ca 12 cm i diameter] och lägg sedan på bakplåtspapper. Lägg en klick med björnbärsröran i mitten av degen och vänd sedan upp kanterna på sidorna och nyp gärna till dem lite på sina ställen så att de inte vecklar ut sig under gräddningen.
Klicka en matsked björnbärssylt på varje knyte, pensla degen med vatten och strö över muscovadorörsockret.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 tills skalet fått en frasig yta och gyllene färg.
Låt svalna och servera med en klick vaniljglass, cognacsgrädde eller en sked varm björnbärssylt!

Resultatet blir en alldeles strålande god & spröd gallette med mild smak av björnbär som överraskas av den fräscha myntan. En typisk eftermiddagsdessert till en kopp kaffe eller thé eller efter en middag bestående av förslagsvis säsongens kräftor!

Ett tips är att ut och speja efter ett björnbärssnår, det ångrar man inte, bortsett från eventuella rivsår om armar och ben!

6

Förra veckan var verkligen en spännande & givande vecka på många sätt & något helt nytt för mig!

Under senvåren väcktes en tanke att vi, några väninnor kanske skulle tänka oss att ställa ut tillsammans på Galleri Fredland i Arild, precis mittemellan Strand Hotell & Hotell Rusthållargården.

Fredlands´s har funnits sedan tidigt 1900-tal och var först en fotografateljé och blev längre fram en plats för bland annat skulpturer. Numera hyrs galleriet ut av familjen Fredland, veckovis då man önskar visa upp sina verk för allmänheten.

Vår idé och tanke blev till verklighet, just vecka 30/31. I den ljuvliga lokalen med den mest vidunderliga utsikten mot Bjärehalvön huserade vi och fyllde galleriet med finaste mönstrade väskor, kuddar och necessärer där Camilla Benckert ritat de somriga mönstrena på sin dator som sedan tryckts upp och sytt fint av. En riktigt storsäljare kom det att bli!

Min barndomskompis Charlotta Oppstedt ställde ut sina fantastiska tavlor & tryck med motiv av kvinnokroppar oftast i knalliga färger med varierande bakgrunder och fin symbolik. Min emellanåt arbetskamrat & fotograf Caroline Tengen, visade upp ett antal inspirerande fotografier med en slags magisk känsla mellan människa och natur och även foto, vykort och planscher med motiv av äldre herbarium!

Min idé om att duka upp ett klassiskt, svenskt kafferep från förr blev fint och såg inbjudande ut! Jag samlade ihop min samling av torpets kaffekoppar med fat & assiette ”Vinranka” från Rörstrand, sockerskålar, gräddkanna, blomvaser, kakfat, farmors broderade dukar, saftkaraff & glas mm för att nå just min version av den känslan. Vilda sommarblommor därtill- hemifrån- såsom ärtvial, vägkantsblommor, Rudbeckia & rosa rosor i silver/glasvas, kanna & karaff.

Det signerades kokböcker med personliga hälsningar som aldrig förr- såå glad och tacksam för alla komplimanger och nyfikna tankar och ord om mina 2 kokböcker! Jag fick till och med åka till lagret i Skurup för att fylla på mitt förråd som sålde slut.

För en lantlig och årstidsenlig prägel på dukningen så skapade jag ett antal kransar av trädgårdens lavendel, vägkantens senapsgula renfana och fältens mogna vete innan skörd! Kransarna placerades på olika platser i lokalen och blev härligt somrigt, blommigt och inbjudande inslag!

Tänk att följande attiraljer gav precis den kafferepskänsla som jag önskade förmedla:

*nytvättade och vindtorkade lakan med brodyr underst

*farmors broderade sommarduk i vitt och blått med ett antal mindre blommiga, broderade dukar ovanpå

*porslin i blått och vitt med färginslag av vilda och odlade blommor i ngn större kanna och flertalet mindre.

*fint att blanda olika material på bordet: silverskål för blomma, kaffegods/porslin, saftglas/karaff, korginslag för bullar.

*klädda kransar på bordet, på stolen och hängandes på väggen- fina eterneller som får följa med mig in i hösten och vintern

*gärna 7 sorters kakor, men 3 räcker absolut!

I mitt sommarskafferi sålde jag drömmiga sommarmaränger i miniformat med blåklint, lavendel och rosenblad, syltkakor, bondkakor, rabarber&vanilj-marmelad samt klassisk flädersaft. Det var ett trevligt inslag att få köpa med sig hem tycktes jag mig se!

Lilla jag vid mitt uppdukade kafferep på galleri Fredlands! Magnifika utsikten från galleriet fick vi se i blandad variation. Allt från strålande solsken men även i ösregn, moln och blåst! Otroligt vacker oavsett!  Vi fick höra att det var hysteriskt mycket folk på vägarna runtomkring Kullabygden, men just Arild är otroligt. Ett trivsamt lugn infinner sig absolut då man kör ner för backen ner mot byn! Det var just precis här vi ville vara och erbjuda vår utställning till såväl svenska, som danska och tyska semesterfirare långt från den kommers som finns på sina ställen i närheten!

Ner till Arilds hamn gick vi efter några av dagarnas stängning och åt glass och tog ett uppfriskande dopp från bredvidliggande badplatsen Tussan!

Vi blev pepp alla 4 på den här galleriveckan så tanken är att vi ställer ut till nästa år igen, längtar redan!!!

Hoppas vi ses då….

7

Tankarna inför sommarledigheten är drömmigt förknippad med stunder, platser och upplevelser som formas kring den oändliga solen som strålar på oss från maj till september.

Både och har vi fått veta av denna sommar, så absolut, min 13-åriga knallgula regnjacka har fått dammas av och användas flitigt på nytt! Ganska så mysigt ändå, kan tyckas då ett högtryck nu är på besök hos oss igen!

Vi har vår sommarstuga vid Skrea Strand i utkanten av Falkenberg och botaniserar runt i dess trakt så mycket vi kan. Bland de icke-strandvänliga dagarna upplevs en rad trevligheter som vi med största sannolikhet inte hade gjort om himlen varit idel blå.

Sumpafallen, ett naturreservat strax söder om Ullared med dramatisk och lummig natur, här forsar en orörd sträcka av Högvadsån, som är Ätrans största biflöde. Fantastiskt skoj för de lite äldre barnen att balansera på stenar och fallna träd som ligger över forsen! Här går det utmärkt att grilla korv på utplacerade grillar och fascineras av naturens krafter.

Ca 15 minuters bilfärd från Sumpafallen körde vi förbi en inbjudande skylt vid vägen där det erbjöds våfflor, minigrisar, gårdsbutik och minizoo! Gunnagård – det måste vi prova! Precis allt vad familjen behövde just då, så vi körde in och trivdes utmärkt en längre stund. Fascineras så av eldsjälar som skapar den här sortens platser med mycket hjärta, i vacker natur som kuliss och gott att äta och djur att klappa! Ute i hagen ser vi Linderödsgrisarna böka runt!Ett litet hängbukssvin… Gårdens meny erbjöd frasiga våfflor med diverse topping- jag valde klassikern grädde med bärsylt. Det värmde utmärkt gott med en kopp te! Våfflorna gjorda på ekologiskt mjöl från halländska Limbacka kvarn! I gårdsbutiken finns gårdens charketurier att köpa med sig hem! Här erbjöds lek som förr i tiden, klassiska lekar som kasta hästsko runt en trädpinne, kasta riskuddar mot konservburkar, baka kaka i sandlåda mm.

I pärlan Slöinge, strax söder om Falkenberg råder full kreativitet. Ett pärlband av bilar kör långsamt på gatorna för att besöka ortens dragplåster, och de är många! Min årliga tur till Slöinge Kafferosteri , ett mikrorosteri där det säljs hantverksrostat specialkaffe. Jag föredrar ju te & här finns ett av mina favoritteer – Fanny – ett grönt senchate med smak av citrus- stort MUMS!

Här kan man sitta både inomhus och utomhus och dricka sitt alldeles nybryggda kaffe&te!

Rentrointeriören på Slöinge Kafferosteri!Ett stenkast bort ligger bageriet och caféet som ”alla” vill till, inte minst denna hemester-sommar! Hör och häpna- vi fick bord, till och med ”bästa bordet” på verandan på Solhaga Stenugnsbageri.

Här åt vi ljummen kanelbulle & ljus chokladbrownie med grädde, bara vi 2- min lille minsting & jag! Ett riktigt mys-ställe! Ett sant hantverksbageri i idyllisk miljö med linneduk med spets, gott serverat på blommigt & antikt och trädgårdsblomma i vas! Såå enkelt med stor omtanke!

Mys deluxe innan promenaden gick vidare i byn Slöinge & till Antikstället . En guldgruva för den som gillar antikt inom allt- möbler, porslin, tallrikar, bestick- wow ett prylparadis! Rörstrands Ostindia ses ofta nuförtiden, blev förtjust i de 2 tekannorna-jag tidigare inte sett! Mjuk, rund form…

& fina, äldre kryddburkar för kökshyllan!

Sol, vind och vatten i all ära- men tänk så mycket annat vi får se och uppleva de dagarna strandupplevelsen blir avlägsen! Ganska så perfekt med variationen, till skillnad från våra 2 senaste somrar då vi inte kom ut på ngn endaste liten Hallandstur i hettan! Jag är nog en sann fantast av de båda!

Kram Louise

 

6

Veckan som gick blev en minnesrik vecka att ha med sig in i hösten.

Familjen delades upp- jag och 2 barn åkte till Helsingborg och resten stannade hemma för att arbeta och gå på golfskola. Visst är det så att man egentligen vill vara tillsammans allihopa hela tiden, men kan tycka det är ett bra drag att lite då och då dela familjen i olika konstellationer och uppleva saker på olika håll. Bara en sån sak att viljorna är hälften så många underlättar planeringen kring dagsprogrammet en hel del;)

Vi bodde på pappas föräldragård där vi huserade som aldrig förr. Barnens kusiner, mina systrar, föräldrar, farbror och vänner kom och gick och huset fick leva upp precis som det en gång gjorde till vardags. Bara den känslan…

En idé kom till mig i början av sommaren, de dagarna då vi hade otroliga solskensmornar och stilla kvällar. Tänkte att det vore mysigt att erbjuda vänner sommaryoga i Helsingborgs trädgården med efterföljande frukostsmörgås! Bra idé, och tanke blev verkligt! Raraste Carina blev vår yoga-vän för veckan och vädrets makter var med oss, trots att det inledningsvis såg dystert ut! Vindar, moln och solglimtar kom och gick på gräsmattan och det blev precis lika stillsamt och fint som jag hoppats på. Alla veckans dagar inleddes på just detta vis!

Vi samlades, dagens lilla grupp på terrassen med varmt färskt myntate på terrassen i farmors fina blå/vita koppar! Färskt Mynta-te kan vart rekommenderas- fräscht, uppfriskande och gott! Några blad läggs i hett vatten och på kort stund får du en väldoftande kopp varmt Mynta-te som hjälper kroppens matsmältning och mycket mer. Carina hade med sin egenspetsade ”dunderhonung” med eteriska oljor, gott att blanda ner i te-vattnet!

Efter 75 minuters yoga bjöds det på frukostsmörgåsar, på olika vis och på olika platser beroende vad som passade bäst just då! Mitt frasiga fröknäcke gjorde sig väl- klokt att göra en större sats och förvara i burk!

FRÖKNÄCKE FÖR LATA SOMMARLOVSFRUKOSTAR

ca 4 plåtar

1 1/2 dl sesamfrö

2 1/2 dl pumpakärnor

2 dl solroskärnor

2 dl majsmjöl

1 dl hela linfrö

1 tsk salt

1 dl rapsolja

4 dl kokande vatten

flingsalt

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 195 grader, varmluft.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke och blanda till sist ner olja och kokande vatten.

Låt svälla i ca 10 min.

Bred ut 1/4 del av smeten tunt på vardera 4 bakplåtspapper. Kavla ut tunt med bakplåtspapper mellan degen och kaveln. Strö lite flingsalt över.

Grädda 2 plåtar åt gången i ugnen i ca 25 min eller tills knäcket är gyllenbrunt och frasigt och känns genomgräddat. Låt svalna på galler.

Toppa med smör, en lagrad ost, diverse grönt, frön och lite somriga bär! Mums!

 ”Tack vare” det ostadiga vädret om eftermiddagarna hann vi med båda en tur till Blå Hallen  för att kika på deras Sommargalleria med härliga inslag av vintage, nytt, färgstarkt & iögonfallande guldkorn! Mina ögon dras ofta mot vintage-tyger, blev väldigt förtjust i denna kuddmix av färg och mönster hos en av utställarna!

Därefter åt vi oss rejält mätta av sommarlunchen på Magasin 36!

Åter hemma igen på gården med kusinerna för kubbspel, nakendans i regnet och kurragömma! En kväll samlades vi storfamiljen kring klassikern köttbullar, gräddsås, lingonsylt, ärtor och kokt potatis! Svårslaget enligt barnen!

En socialt fartfylld och händelserik vecka som nu vilas upp i sommarstugan i Halland, såå skönt med livets kontraster!

Sommarkram!

8