Det finns bara en sak att göra för att råda bot på en söndag. Dagen-efter-ångest, dagen-innan-jobbet-ångest eller irriterande lycklig. Du behöver oavsett blodröd Bloody Mary och Eggs Benedict. Den fina lilla ost- och vinbaren Julie på Gamla Väster smeker Malmö med sin vänlighet och serverar detta vuxengodis söndagar från lunch och några timmar fram. Solen skiner inte idag. Men det gör det här utav tomatjuice, vodka, svartpeppar och selleri.

Hollandaisen slås framför dig i en gryta på spisen när du sitter vid köksön, snackar om helgen, livet och smörjer alla inre organ med denna gudomliga helgfrukost. Såsen hälls över två pocherade ägg som vilar på en fin skiva surdegsbröd. På den kan du välja att få grillad gris från rotisseriet eller en vegetarisk variant efter det huset har i säsong. Som till exempel svartkål. Mums.

 

Och så klart är hela stället fyllt av naturliga viner på glas för den som vill köra bubblor, orange eller sprudlande vitt. På Julie är kunskapen hög och stämningen är härlig. Ta en promenad i Slottsparken efteråt och titta på nyutspruckna vårblommor. Solen glimtar igenom molnen mellan varven. Och det finns kaffe på Slottsträdgårdens café. Välkommen till din bästa söndag på länge.

 

11

Helgen börjar fredag lunch. Det är mitt måtto. Även om jag går tillbaka och jobbar några timmar är fredagslunchen en höjdpunkt på veckan och starten på helgen. Det får gärna vara vin i glasen. Det får gärna kännas lyxigt. Och det får gärna kännas storstad. Eller unnar du dig en extra lång lunch med lantkänsla. Och en aw förstås. Här är tre getaway-tips för en bättre fredag.

 

 

Ostronfredag. Gör det till en klassiker. På Saluhallen har Söderholmens fisk ostronfest varje helgbörjan och öppnar upp mollusker för allt vad händerna orkar, korkar upp cava till tonerna av DJ Johanna Ritscher och om du får feeling kan du köpa med dig en hummer hem och överraska sambon. Eller grannen. Ostron och bubbel. Det är verkligen min kopp of fredag.

 

 

Nu när våren flörtar med oss kickar också utflyktssuget in och det här är en lagom start. Ta dig ut till Katrinetorps Landeri – en gård som någon gång förmodligen låg ensam ute på en åker men som nu är omringad av staden men fortfarande på så långt avstånd att det känns som ett avbrott i vardagen.  Här ligger restaurangen Kleins mat  med supertrevlig meny på råvaror som bland annat kommer från den egna trädgården. Grönt, finstämt och med suverän dessert på slutet som den här créme brûléen som fick mig att hjula på grusplanen utanför. I kjol. Ja ni kan ju räkna ut hur det såg ut.

 

 

Stadsnära getaway för en perfekt lyxfredag; Hotellet MJ som fått det mossiga före detta hotellet att skina upp som en stor sol på Malmöhimlen med hög musik, prunkande växter som klättrar ner från balkongerna mot innergården där parasoller och glastak ger känslan av att du sitter på en Italiensk Piazza. Getawaykänsla! Ljuvligt och rolig fin mat av kökschefen Frida Nilsson som kammade hem priset Sveriges bästa kock på Stellagalan i år. Skåla i ett friskt vitt. Det matchar takhöjden.

 

 

13

 

”Det var en klar chock att se Plysch fullt av folk igen, med händerna i luften. Svettiga. Själv intog jag fönsterkarmen, dansandes. Det var min plats”.

Så lät mitt första inlägg under namnet karinafmalmoe . Året var 2006, jag bloggade på Sydsvenskans Dygnet runt, hade jobbat på TV4 alltommalmo och kastats in i stadens kultur-  och klubbliv som jag fallit så pladask för. Jag älskar Malmö. Sedan dess  har bloggbilderna blivit större (minns ni att de var ca 4×3 cm?), jag har blivit större och står mer troligt i vardagsrummet och dansar till Sean Banan med min fyraåring än i fönstret på nattklubben. Och så jobbar jag som matskribent.

Hej och välkommen till min blogg. Här blir det äta av.

 

 

Jag är kanske en helt ny bekantskap för dig, eller har du hängt med mig några år. I allt från de krogrecensioner jag skrivit i Nöjesguiden och Metro till mitt instakonto malmofoodstories, krönikor och bloggposter. Jag heter Karin och jobbar med att skriva och att äta. Som copywriter på dagarna och matskribent om kvällarna.

 

 

Här kommer ni få hänga med mig och min tunga när jag går ut och äter i den roliga bubblande staden Malmö och följa mig och när jag antar utmaningen att plugga till sommelier i vår . Det blir mattips, vinskoj, intervjuer med smarta människor och framför allt kvinnor inom mat-och dryck och så kommer jag förstås smaksätta denna blogg med massa åsikter, vardagsreflektioner, och personliga historier i en bimbimbap av ord.

 

 

Hela det här stora livsnjuteriet som smörjer kråset med fett balanserar jag upp med att undervisa dans- och träningsklasser på Nordic Wellness. Och lyfter tunga vikter med min PT. Därtill har jag ett värdelöst lokalsinne och råkar alltid ut för klumpiga pinsamheter som att tappa trosskydd på gatan som plockas upp av en kille framför mig. Det här blir kul!

Välkommen till mig. Skriv gärna ett hej! Så vet jag att jag inte är ensam.

 

 

27