Så här såg det ut på White Guides Galamiddag när en av Sveriges absolut bästa, kanske den bästa, kocken fick äran och levererade den här menyn:

Mandlar, blad, fisksås.
Räkschips, jäst, sriracha
Äggplanta, svart tahini
Krabbtaska, rå grön curry
Som Thamish
Esperanto XO Cha plu blad, sura vaktelägg
Fläskorv, Isaan style, rotibröd, rödkål
Torr djungelcurry, tofu svamp
Saltad krispig gös, havtorn, som tamarind
Vattenfallsbiff Nam tok
Grillade äpplen, kola, bladglass

Han är den enda som fått full pott i white guide någonsin, han har gjort två nobellmiddagar och hans restauranger Esperanto och Imouto har belönats med Michelinstjärnor. Framför allt är Sayan Isaksson briljant och ödmjukheten själv. Jag har träffat honom flera gånger och har fallit pladask, lika mycket för honom som person som för hans mat. Sayan var högst på min lista över kockar jag vill äta för. Länge. Jag hann med helt fantastiska Imouto i Stockholm innan de stängde men inte Esperanto. Men så i veckan fick jag chansen. När Sayan fick äran att laga White Guides galamiddag tog han avstamp i sina egna rötter i Thailand, fast han skrattande berättar att han inte kan ett ord thailändska. Och efter den här kvällen väntar nog många på att han ska öppna upp sitt nästa ställe. Wow vad goda roliga läckra fantastiska smaker. När Sayan gör något är han på en helt egen nivå av toppen. Vilket han själv fnissar lite gulligt genant åt.

Thailändsk sallad Sayan style. Går ner på knä.

Bara det att krossa mandlar, steka dem med limeblad och chili och få fram en så god smak. Skål.

Detta var en favorit. Jag som inte är en korvperson  dessa kryddiga fläskkorvar som skulle läggas i ett litet bröd med rödlök och lite het sås…. My god vad gott.

Nej, det är inte all mat på bild. Det blev suddigare och suddigare ju mer vin vi svepte i oss och några rätter gjorde sig så mycket bättre i munnen än på foto.

7

I morse ringde min son till mig för första gången. Alltså ett riktigt samtal. Inte ett sånt där han lägger bort luren och börjar leka, ett arrangerat facetime-samtal eller försvinner disträ och pratar osammanhängande. Nej, han ringde klockan 08 från bilen hos sin pappa och sa med sin urgulliga 4-års-röst ”Mamma, vet du, jag kan räkna till 110 nu. Jag gjorde det igår!”. Jag dog av stolthet, saknad och värme på samma gång. Sedan pratade vi om outfits till helgen, vampyrtender och piratögon. Käppar och hattar.

Jag har min son på halvtid. Det innebär att man missar mycket. Att dagarna man är tillsammans ska man hinna med allt. Mysa, ha egentid, landa och bara vara, träffa kusiner, vänner, ha kul, prata, leka med sina saker,. Inklusive vardagsgrejerna som ingår i livet. Och det innebär att stora händelser, som att lyckas räkna till 110, får förmedlas på telefon. Så att mammas hjärta brister lite.

27

Dekandens overload när negronin flödar som fontana di trevi på ett matbord.  Ja det är en fontän där drinken rinner ner för dig att lapa ur som en katt. Alternativt hälla upp i ett snyggt glas. Jag är kanske Negronins Malmömother. I alla fall hävdade jag sent måndag natt att utan mig hade barerna i Malmö inte börjat servera den italienska klassiska diktatordrinken någon gång i mitten av 2000-talet.

Det finns ju en liten liten chans att det skulle hänt ändå, men jag tar gärna på mig äran. Oavsett var jag före min tid då bartendrarna lät hälsa att jag var den enda i hela Malmö som beställde skiten. Men se, idag 2018, har det gått så långt att negronin porlar ohämmat ur enfontän för alla gäster på MJ i Malmö.

Här slängde Malmös finest kockar ihop en rolig middag och efterfest till White Guide galan. Och när man plötsligt står med en hot shot i handen, serverat ur ett dörrhål, då vet man att det förmodligen inte kommer sluta med lugn hemfärd under ordnade former.

När jag öppnade mobilen på morgonen fann jag den här suddiga bilden. ”Vad är det där vita?” sa min son. Jag förklarade konceptet grädde och kaffe (nämnde ej Galliano) och fick svaret ”Usch två äckliga saker ihop, kan det bli gott?”. Ja banne mig min son. I vissa situationer i livet är även hot shots som dessert för dryckesstrupen. Det kommer du inom upptäcka när tiden är mogen.

9

I morse fick jag frågan från radio P4 om jag kunde göra en intervju. Självklart. Älskar radio. Bara det att jag var fullkomligt marinerad av bubbel, vin och hot shots från gårdagen. Tapper som jag är stod jag ändå upp ur sängen som en lärka, eller skadeskjuten kråka, klockan 07, cyklade en mil i regn, haffade en kaffe på Atrium på vägen, och lät min hesa stämma nå etern 09.15. Frågan löd ”Hur var årets White Guide Gala?”.  Jo så här…

Min kjol passade utmärkt stående på morgonen. Efter ett antal smakprover av skånska primörer i foajen passade den mindre bra. Vilket resulterade i ett klädbyte i pausen som ett proffs.

White Paper, som jag bland annat skriver för, höll i ett trendseminarium och hyllade White Guides 15-års jubileum med temat ”15 years forward”. Nördiga professorer pratade om raps som proteinkälla i framtiden och lupinfärs, det rådde domedagsanda i klimathotets tecken. Det bjöds på fika från Spill, kombucha från Roots of Malmö och lunch från Nordic street food.

Sen glömde vi klimathotet med bubbel. Igen och igen och igen i de pampiga vackra foajén på Operan med kollegor och branschen. Bland de erfarna kvinnorna på bilden byttes det både kläder, röktes örtcigg och pumpades bröst galastyle.

Eva Röse var prisutdelningens konferencier på Malmö Opera. Och vände sig inte om en enda gång eftersom hon kom på att hon hade en genomskinlig byxdress på sig. Något hon anförtrodde några högljudda damer på vänstra parkett.

Alla restauranger i Malmös topp, Vollmers, SAV, Sture, Mutantur, Kockeriet, Bastard klättrade i rankningen och fick ännu fler poäng i år än tidigare år! SAV klättrade ända upp till 19 plats över Sveriges bästa restauranger! Upp på scen till skånskt busvissel kom Frida Nilsson som tog emot priset Rising Star och Daniel Berlin som utsågs till årets dryckesupplevelse. Dessutom rankades Daniel Berlin till Sveriges näst bästa gastronomiska upplevelse efter Fäviken!

Finast tacktal höll Magnus Nilsson från Sverige topprankade restaurang som lyfte fram var och en i personalen på scen och lade tid på att berätta om varje person. Så fint! För vad vore en restaurang utan hela teamet. Kanske inte Sveriges bästa restaurang. Och ännu en gång blir jag påmind om en sak jag ännu inte gjort i livet. Ätit hos Magnus. Men jag fyller ju 40…

8

Vem går på det? Vem tackade ja till det? Jo jag. Imorgon ska jag alltså hinna gå upp, göra mig iordning redan klockan 07.00 för en fest som kanske varar till 02.00 innan jag fått i mig frukost. Samt köra mitt barn till förskolan iklädd galakläder och lyckas göra detta utan att få ett nervsammanbrott eller ett fotavtryck på kjolen. Lycka till Karin Ericson.

Om jag har bestämt mig vad jag ska ha på mig? Om jag målat naglarna? Knappast. Jag har inte ens duschat efter träningen som slutade 14.00.

Men imorgon är det i alla fall White Guide gala med prisutdelningar hela dagen lång när guiden utser de bästa köken och ger utmärkelser åt branschen i Sverige. Och i år är det i Malmö på Malmö Opera! Skål för det.

Efterföljt av middag med en av mina absoluta favoritkockar, Sayan Isaksson, från tidigare Esperanto och Imouto. Det är nu jag verkligen borde fundera över att börja måla de där naglarna.

Sayan Isaksson.

Sen är det efterfest på MJ! Som för övrigt håller en middag som inte kan bli annat än riktigt rolig då de bjudit in malmökockar från flera olika restauranger att gästspela i köket på hotellet. Ring och kolla om det finns bord kvar!

Frida Nilsson (utsedd till årets Rising Star av White Guide) står för första rätten, Isabella Morone från Bella på Österlen kör nästa rätt, Sahin Erdal som du annars hittar på Bastard (oftast på sin favoritplats vid vedugnen på gården) står för rätt 3, en annan favorit Soi29 står för rätt 4 med kocken Alexander Nordström och till dessert från i förstås vinnaren av programmet Dessertmästarna Joel Lindqvist som har Mat & Chokladstudion på Amiralsgatan. Vilken kväll! Helgen tar aldrig slut

Ses vi där? Annars får ni hänga med mig på malmofoodstories på instagram.

 

7

Det finns bara en sak att göra för att råda bot på en söndag. Dagen-efter-ångest, dagen-innan-jobbet-ångest eller irriterande lycklig. Du behöver oavsett blodröd Bloody Mary och Eggs Benedict. Den fina lilla ost- och vinbaren Julie på Gamla Väster smeker Malmö med sin vänlighet och serverar detta vuxengodis söndagar från lunch och några timmar fram. Solen skiner inte idag. Men det gör det här utav tomatjuice, vodka, svartpeppar och selleri.

Hollandaisen slås framför dig i en gryta på spisen när du sitter vid köksön, snackar om helgen, livet och smörjer alla inre organ med denna gudomliga helgfrukost. Såsen hälls över två pocherade ägg som vilar på en fin skiva surdegsbröd. På den kan du välja att få grillad gris från rotisseriet eller en vegetarisk variant efter det huset har i säsong. Som till exempel svartkål. Mums.

 

Och så klart är hela stället fyllt av naturliga viner på glas för den som vill köra bubblor, orange eller sprudlande vitt. På Julie är kunskapen hög och stämningen är härlig. Ta en promenad i Slottsparken efteråt och titta på nyutspruckna vårblommor. Solen glimtar igenom molnen mellan varven. Och det finns kaffe på Slottsträdgårdens café. Välkommen till din bästa söndag på länge.

 

11

Helgen börjar fredag lunch. Det är mitt måtto. Även om jag går tillbaka och jobbar några timmar är fredagslunchen en höjdpunkt på veckan och starten på helgen. Det får gärna vara vin i glasen. Det får gärna kännas lyxigt. Och det får gärna kännas storstad. Eller unnar du dig en extra lång lunch med lantkänsla. Och en aw förstås. Här är tre getaway-tips för en bättre fredag.

 

 

Ostronfredag. Gör det till en klassiker. På Saluhallen har Söderholmens fisk ostronfest varje helgbörjan och öppnar upp mollusker för allt vad händerna orkar, korkar upp cava till tonerna av DJ Johanna Ritscher och om du får feeling kan du köpa med dig en hummer hem och överraska sambon. Eller grannen. Ostron och bubbel. Det är verkligen min kopp of fredag.

 

 

Nu när våren flörtar med oss kickar också utflyktssuget in och det här är en lagom start. Ta dig ut till Katrinetorps Landeri – en gård som någon gång förmodligen låg ensam ute på en åker men som nu är omringad av staden men fortfarande på så långt avstånd att det känns som ett avbrott i vardagen.  Här ligger restaurangen Kleins mat  med supertrevlig meny på råvaror som bland annat kommer från den egna trädgården. Grönt, finstämt och med suverän dessert på slutet som den här créme brûléen som fick mig att hjula på grusplanen utanför. I kjol. Ja ni kan ju räkna ut hur det såg ut.

 

 

Stadsnära getaway för en perfekt lyxfredag; Hotellet MJ som fått det mossiga före detta hotellet att skina upp som en stor sol på Malmöhimlen med hög musik, prunkande växter som klättrar ner från balkongerna mot innergården där parasoller och glastak ger känslan av att du sitter på en Italiensk Piazza. Getawaykänsla! Ljuvligt och rolig fin mat av kökschefen Frida Nilsson som kammade hem priset Sveriges bästa kock på Stellagalan i år. Skåla i ett friskt vitt. Det matchar takhöjden.

 

 

13

 

”Det var en klar chock att se Plysch fullt av folk igen, med händerna i luften. Svettiga. Själv intog jag fönsterkarmen, dansandes. Det var min plats”.

Så lät mitt första inlägg under namnet karinafmalmoe . Året var 2006, jag bloggade på Sydsvenskans Dygnet runt, hade jobbat på TV4 alltommalmo och kastats in i stadens kultur-  och klubbliv som jag fallit så pladask för. Jag älskar Malmö. Sedan dess  har bloggbilderna blivit större (minns ni att de var ca 4×3 cm?), jag har blivit större och står mer troligt i vardagsrummet och dansar till Sean Banan med min fyraåring än i fönstret på nattklubben. Och så jobbar jag som matskribent.

Hej och välkommen till min blogg. Här blir det äta av.

 

 

Jag är kanske en helt ny bekantskap för dig, eller har du hängt med mig några år. I allt från de krogrecensioner jag skrivit i Nöjesguiden och Metro till mitt instakonto malmofoodstories, krönikor och bloggposter. Jag heter Karin och jobbar med att skriva och att äta. Som copywriter på dagarna och matskribent om kvällarna.

 

 

Här kommer ni få hänga med mig och min tunga när jag går ut och äter i den roliga bubblande staden Malmö och följa mig och när jag antar utmaningen att plugga till sommelier i vår . Det blir mattips, vinskoj, intervjuer med smarta människor och framför allt kvinnor inom mat-och dryck och så kommer jag förstås smaksätta denna blogg med massa åsikter, vardagsreflektioner, och personliga historier i en bimbimbap av ord.

 

 

Hela det här stora livsnjuteriet som smörjer kråset med fett balanserar jag upp med att undervisa dans- och träningsklasser på Nordic Wellness. Och lyfter tunga vikter med min PT. Därtill har jag ett värdelöst lokalsinne och råkar alltid ut för klumpiga pinsamheter som att tappa trosskydd på gatan som plockas upp av en kille framför mig. Det här blir kul!

Välkommen till mig. Skriv gärna ett hej! Så vet jag att jag inte är ensam.

 

 

27