En gyllene helg med solgula äggulor lysande cocktails hemma. I fredags hade jag fortfarande lite krasslig hals och höll mig hemma, lagade sashimi marinerad i soja, vinäger och sesamolja med en majo med goshuan efter Jennie Waldéns recept. Vansinnigt gott, vårfräscht och bra för kroppen. Vi matchade med Dessutom ”gick” vi på en vinprovning på nätet. Det var min skola Vinkällan som varje fredag håller en vinprovning digitalt nu då ingen kan träffas. Kan varmt rekommendera om man vill lära sig lite mer om vin. Det varar 30 minuter, är på en basic nivå och så får man dricka gott. Vårt Riesling matchade vi sedan perfekt till maten. Sen kan ni ju alltid kolla in mina vinfilmer på Grapewild på instagram. 

 

Fortsatte på det asiatiska Jennietemat på lördagen då vi cyklade och åt en lunch på hennes restaurang Namu. De körde barbecue på uteserveringen med Jennie själv bakom grillen och trollade fram dessa supergoda sötpotatisnudlarna, som var smöriga, mumsiga och lena med milda asiatisak smaker och lätt grillad biff.

Söndagen gick sakta och vädret såg varmare ut än vad det var. Men på en gräsmatta i pildamsparken i lä hittade jag lyckan med Street food från Bloom in the Park, restaurangen som tidigare hade en Michelinstjärna, och som nu dagtid kör ut stans mumsigaste snabbmat från en liten bod sidan om restaurangen. Idag lammburgare med massor av färska kryddor som mynta och koriander och en annan bulle på vitt bröd med friterade calamares, hemrörd majo med lite chili i och snabbpicklade gurkor samt en indisk curry så maffig och umamigod att det inte gjorde något att den serverades ur en pappmugg. Mitt bästa tips just nu är att gå hit och äta lunch. Jobbar du inom vården så får du rabatt!

16

Igår var det tema Syren på JWHF Style challange. Jag har absolut ett alldeles speciellt förhållande till syren. För när jag var liten sa vi att när syrenen blommar då fyller pappa år. Det var också skolavslutningar och doftande buketter hemma. Och jag har två favoritplatser i Malmö helt kopplade till blomman.

 

 

Den ena är en cykelpassage i Slottstaden som i ungefär 80 meter kantas av stora svulstiga buskar av syren som hänger in över cykelvägen och skapar en dofthimmel. Ibland brukade jag cykla den vägen hem när syrenerna blommade, även om det blev en omväg, bara för att få njuta de få veckorna i tidig juni eller sen maj då de står i blom. Den andra är Atrium kafé uteservering. En underbar plats sommarmånader.

Min mest syreniga outfit är denna vårhistoria från Ganni.

 

x

Jag brukar plocka syrén och göra saft av den för att sedan förvandla saften till en isande, vacker och god sorbet.

 

18

Vad passar bättre att starta påsken med än en cocktail som prickar alla färger på påskbordet. Illgult, pasteller och vårigt. I mitt förra inlägg tipsar jag om dryck i påskhelgen. Nu serverar jag några cocktailfavoriter från mig till din påsk.

Mezcal Sour
Den rökiga tequilan Mezcal från Mexico, gjord på agave, är en klar coktialfavorit hos mig. Här gjort som en sour yum yum och så vacker på bordet. Som ett ägg i cocktailglaset. Tycker den passar påsken perfekt. Här hittar du receptet på Cara Cara Mezcal Sour.

Lila och viol
En av mina absoluta favoriter är den klassiska Aviation med violsmak. Lila är en så fin färg att sätta på påskbordet och den passar helt perfekt nu när violerna blommar i rabatten.
Den nedersta drinken är en mezcaldrink på viol och lavendel och receptet hittar du här.

 

Citron & Camomille Cocktail
Sätt vårens små söta blommor på bordet. Citron och camomille i en drink. Jag vet inte vad jag går igång på mest i det här receptet. De äckligt snygga bilderna eller smakerna. Recept och bilder hittar du här. 

 

Apelsin Spritz med Riesling
En apelsin spritz med timjan och Riesling. Helo. Älskar att blanda matens kryddor med drinkens frukt och skapa den perfekta pre dinner drinken. Ska jag vara ärlig är det aldrig jag som blandar drinkarna hos mig även om jag jobbat som bartender, eftersom jag har en drinknörd i hemmet. Men jag vet vad som gör sig innan maten. Säg hej till denna påskgula läskande sak. Tyskt recept.

 


Blodapelsin Mimosa
Vem gillar inte bubbel och frukt liksom. Så vackra och en lycklig start på en påskig dag. Här hittar du receptet.

 

 

 

15

Det är lite märkliga tider och du kanske inte firar påsken som du brukar. Oavsett kan du skapa gott på tallrik och i glas. Och nu ska jag berätta vad jag helst häller i glasen den här helgen. Enbart baserat på vad jag själv för stunden är sugen på. Som gula mimosadrinkar före maten, vitt vin till vit sparris och lokalt.

Det finns så mycket mer vin att upptäcka än att bara säga ”vitt vin”. För bara något år sedan hade jag inte ens en aning om vad jag tycker om för vitt vin och chansade på att servitören skulle veta det bättre än jag själv. Är glad att jag gjort en resa och både upptäckt så mycket om mig själv och om världens viner. Nu vet jag att jag visst det tycker om vitt vin från Tyskland till exempel (trodde inte det tidigare) och att det finns druvor i Spanien jag inte hade en aning om som jag numer älskar.

 

 

Godello
Denna druva växer i norra Spanien i områdena Bierzo och Valdeorras. Så ser du en flaska vitt vin och det står DOP Bierzo på vet du vilken druva det är i. Ja just det, Godello. Det är lite av ett detektivarbete att läsa på vinflaskorna och det är en del av det roliga. Det blir härliga aromatiska och fylliga viner av denna druva med smak av citrus, gul frukt och mineral, ibland lite tropiska i stilen och ofta fatlagrade. Mums till helgens lax eller påskkyckling (det kanske man inte äter men ändå – nu har du en anledning). I det senaste släppet på Systembolaget släpptes denna Godello – Guitan.

 

 

Lokal öl
Det är inte lika lätt att dricka lokalt vin (även om det går) men desto lättare att dricka lokal öl. Och det är precis vad du ska satsa på i dessa tider när det blir så uppenbart att vi behöver rå om det vi har närmst så att vi kan ha ett levande samhälle runt omkring oss. Det finns en mängd lokalproducerad öl. Inte minst när Systembolaget plötsligt bestämde sig för att göra det omöjligt att beställa öl från det tillfälliga sortimentet och små mikrobryggerier tappade 50% av sin försäljning. Köp lokal öl och cider!  I Skåne där jag bor har jag favoriter som Limhamns bryggeri (hey jag bor i Limhamn och deras IPA är supergod. Hyllie bryggeri (supporta Malmö), Brekeriet av de tre brödrarna som jag växt upp med i en liten by som heter Annelöv med ca 300 innvånare. Uppenbarligen unika sådana. Sibbarps Citra Indian Pale Ale (behöver jag säga att jag bor precis vid Sibbarp?), RÅ Ipa (gick alltid på julskyltning i Rå när jag var liten och det var min närmsta strand fram tills jag fyllde 7år), Passion Feber av Brewski i Helsingborg – SÅ HIMLA GOD och lovely till helgens vårsol.

 

 

Riesling Riesling och Orange Riesling
Inget går upp mot ett glas Riesling. Jag är säker på att jag inte skulle sagt det för två år sedan. Det är en ny upptäckt, och nu vill jag sprida vidare ordet till alla som liksom jag gått i en dvala. Det här är våren, sommaren, sensommaren, kärlek, glädje och solstrålar stoppat på flaska. Den höga syran, den friska limen, de tropiska frukterna och blommorna som kan svepa förbi liksom petrol och hongung. Dessutom matchar du Riesling som en smäck till vit sparris och hollandaisesås – Påskens bästa förrätt.

Just nu finns det en spännande Orange Riesling att haffa på Systembolaget som är gjort i Mosel av kvinnan Sybille Kuntz som är en mycket duktig biodynamisk vinmakare och har några av regionens bästa vingårdslägen. Det här är en flaska som jag verkligen är spänd på. Den står där hemma och väntar på mig.

 

11

Det är något visst ändå. Att vara hemma. Lika skön som känslan är när man stiger av flygplanet i ett solsemesterland och värmen slår emot en som en ljum smekning. En smekning man kanske längtat efter i flera månader sedan resan bokades. Lika skön är känslan av frisk vårvind och kyla när man stiger av planet hem.

”Mamma titta ljuset. Det är ljusare ljus här än i Thailand” sa min son när vi kom hem. Tänk de små vad de uppmärksammar saker, och han har rätt. Hur mycket varmare och hur mycket högre solen än står i Thailand där vi just varit så är det något med ljuset hemma i Sverige. Det är vitare, klarare och skapar vårkänslor i hela kroppen. Det är något visst ändå. Att gå längst havet hemma. Även om det är mörkt och kallt och inte turkost, svalkande och samtidigt ljummet. Så är det så vackert. Ljuset i det långa gräset utanför mitt fönster som gör vyn gyllene. Den helt stilla luften och ljuset som får alla att sätta sig ner och vänd ansiktet mot himlen. Det är skönt att vara borta. Men det är alltid skönare att komma hem.

15

Det ploppar upp allt från långa menyer av take away till matkassar och matlagnings-TV från våra lokala hjältar. Kreativiteten tycks inte sina bland restauranger och caféer just nu som hittar nya vägar för att ta sig igenom Corona krisen. Branschen har det tufft just nu. Gäster försvinner, de tvingas göra om sina koncept i takt med nya regler och göra sig av med personal.  Vi kan hjälpa till genom att beställa hem take away och fortsätta äta ute fast inne – och på så vis få ha kvar alla våra härliga favoriter på andra sidan stormen. Här kommer förslag på ett gäng bra restauranger som inte vanligtvis har take away men som just nu sadlar om för att rädda din kväll, sin framtid och vår gemensamma framtid.  Suport a local hero!

 

Bastard
Malmös mest älskade restaurang på goda grunder som alltid har fullt, men nu tufft och tvingas skära hårt i menyn. Men har gjort det möjligt för oss att njuta av Bastard på hemmaplan. Med en ljuvlig take away meny som uppdateras på både deras instagram, facebook och webbsida. Maten kan antingen göras redo att äta direkt eller för tillagning i hemmaköket. Den klassiska bastardplanken, grön sparris med ankägg eller rostbiff på rödkulla är några rätter som kan dyka upp i take away menyn.

 

 

Mutantur
En av mina favoritrestauranger i Malmö. Tröttnar aldrig på Mutantur och den roliga, träffsäkra, och stilsäkra menyn. Och att de ibland hoppar helt åt sidan från sitt tydliga koncept och överraskar med att köra tacokväll eller langa fram schnitzel som är så långt ifrån deras vanliga repertoar det går att komma. Och nu överraskar finkocken Alexander Sjögren med att leverera take away husmanskost all the way. Igår var det kåldolmar med lingon sås och potatispuré. Så vill du äta husman signerat en Bocuse d’Or-kock ringer du och beställer. Kolla Mutantur instagram för uppdateringar om menyn.

 

 

Plant magics kitchen
Magisk mat till kväll eller lunch. Plant Magics låter dig som vanligt ta med maten hem men inte bara det, nu har de utöver sin take away av fantastiska luncher utökat öppettiderna, startat med matkasse till helgen och Andrew Eves saknar sina gäster så mycket att han kör live stream från köket. Kolla in Plant Magics webb för menyn för helgen som måste bokas senast kl 24.00 torsdagar och kan både köras hem för 50 kr eller hämtas på fredagen. I skrivande stund innehåller matkassen smarriga huvudrätter på högrev, picklad svamp och rökt ramslöksmajo eller svartrot med getost och körsbär och hasselnöt samt hemlagad lasagne på mammas recept och brownie. Menyn ändras varje vecka så in och läs här!

 

 

Pink Head Headquarter – Take a Wade (haha)
Nä nu hör gud bön. Beställ den här menyn bjud, hem några vänner som är garanterat coronasäkra och imponera skjortan av dem. Det här är mat som inte lämnar någon oberörd, med en hel kryddburk av stardust som sprinklas på din tunga och umami så det räcker genom hela den här skiten. Take a Wade-menyn ändras med råvarorna på denna kinesiska koreanska hybrid grej till restaurang under geniet Wade Brown och ger dig smarrigheter som krispig varmrökt tuppvinge med gouchujang och honung, råbiff med vit soja och ramslök, Sichuansk sallad med ostronskivling och friterad lammbog. Jag kan fortsätta. Bara kolla in Pink Head Headquarters instagram för meny och kontakten hittar du på Pink Head webb

 

 

 

Julie ost- och vinbar
Köp hem en matkasse med Juliekassen med utvalda ostar och godsaker,  rotesseristekt fläsksida eller rotselleri med mumsiga tillbehör som ramslöksmajo samt en dessert på toppen över take awayen. 350 kr. Helgmyskassen ger dig en kyckling som du grillar i ugn med tillbehör och ett lass smaskig pannkakssmet för gräddning hemma. 290 kr. Innehållet och utbudet på Julies kassar kan förändras så kolla in deras instagram för att hänga med i utbudet. Ring och beställ på 040-6271160

 

Soi29
Efter två veckor i Thailand är jag inte det minsta trött på thai. Snarare sugen på denna stjärna till Thairestaurang som levererar hetta som ingen annan och kärleksfull stämning på tallriken med exotiska grödor och nasala namn. Tom Yum Gong. Pad Krapow Moo. Har du än så länge bara ätit 85-kronors thai i Malmö har du missat hur briljant det KAN smaka när svenskar som lirat i kök i Bangkok tar över rodret. Nu kan du få hetta med dig hem. Soi29 lägger upp aktuell meny på instagram så in och kolla.

 

Västergatan 
Kvarterkrogen vars meny imponerar i vilken storstad som helst. Alltid med finess, fäbless och detaljer som sätter stilen. Visst är det mysigt att sitta här men jag är ändå glad att se att Västergatan nu fixar hämtmat till dig som är lat. Eller rädd om hälsan och framtiden. Menyn ser någon annorlunda ut än de mellanrätter som dukas fram på fyrarättersmenyn så gå in och kolla på Västergatans instagram för senaste menyn som får det att vattnas i mungipan, som långkokta glacerade griskinder med rostad blomkålscreme och picklad gurka. Ja du ser, det vattnas ju.

 

 

Bouchon
En Fransk briljant restaurang i Malmö med grym vinlista och ett kök som flirtar med min inre fransos som vill leva på rilletter och bea. Självklart langar de upp en råbiff som take away. Ett glas fläskigt cabernet souvignon till det och walla du glömmer världen för en stund. Ja du kan även få kycklingleverpaté, ankbröst med portvinssky och onglet med bearnaise hem till TV-soffan. Ut med Estrellachipsen in med Paté de Champagne. Roligare kan vi ha när vi är hemma och här är köket som ser till att du får det. Kolla in Bouchons webb för meny och nummer.

 

 

Hedvigsdals pizzeria
Det är inget ovanligt med hämtpizza, inte alls. Och från saluhallen kan du alltid köpa Hedvigsdals frasiga, kreativa kvalitativa pizzor med ett glas vin till. Men nu har de öppnat pizzalucka för att göra det ännu lättare att hämta hem mat. Utan närkontakt.

 

Namu
Jennie Walldén och gänget låter dig hämta hem en trerätters inför helgen i matkassen med smaker av Korea. Inför helgen får du en förrätt på koreansk glasnudelsallad och sesamkräm, huvudrätt koreansk hetsöt kycklinggryta med sötpotatis och Mjölkchokladmousse med havtorn och färska bär till dessert för 295 kr. Håll utkik på Namus instagram eller webb. Menyn ändras varje vecka. På plats i restaurangen har de öppet som vanligt med fast meny.

 

Kvarteret Åkern
Finfina Ivan Jurman på kvarteret gör inte bara sin jordnära mat tillgänglig för hämtning, han ser också till att du kan få den hemkörd av en tjej som heter Frida! Kika in på Åkerns instagram för dagens meny, ring och beställ och kvällen och magen är räddad.

 

Maya Malmö
Nytillskottet i Malmö som levererar allt du vill ha till din proffsiga tacokväll. Alltså proffsiga. Maya är en butik med mexikanska produkter med en historia och inte en restaurang. Men de erbjuder catering och just nu kör de även Take away för alla som vill ha tacofredag men inte lämna hemmet. Eller okej du får köra till Hjulmansgatan 7b för att hämta godsakerna made by pro’s. Eller kör du dit och bunkrar upp salsa och tortillas. Man vet aldrig hur många fredagsmys du behöver garantera framöver.

 

 

SMAK
Sitt ute, inne i den luftiga lokalen eller ta hem den eminenta menyn från en av Malmös mesta och bästa luncher i den härliga saluhallen. Alltid ett säkert kort för stilfull lunch som nu anpassas för att även kunna njutas hemma. Smak har lunch både vardagar och helg och det finns alltid tre rätter att välja på, en kött, en fisk och vegetariskt vilket låter så himla tråkigt. Du blir lyckligare av att läsa menyn här som trollar med just smaker.

 

Nur
En av mina favoriter på Bergsgatan på Möllan är Nur – ett turkiskt kök med kolgrill som drivits av Emin Cinar i fyra år. Så himla smarrig mat gör de, men jag tar gärna hem för lokalen är sådär. Och nu, om man tar hem så kan man även beställa andra matvaror så kör Emin Cinar och handlar åt dig! Du kan också beställa via foodora och jag rekommenderar varmt Beyti som jag för första gången åt på någon liten restaurang i något solparadis i Turkiet, och nu kan jag äta lammrullarna, dränkta i god tomatsås och ris hemma i Malmö. Älska mångkultur!


MER TIPS FRÅN FOODIECOACHEN

Vana take awayare
Och till dessa ställen tillkommer så klart alla ställen som alltid har mat som är lätt att hämta hem. Din favoritpizza, sushi, mellanösternfavoriter som Mevlana, och Ariana. Min favorita phó från Mrs Saigon eller vietnamesiskt från Asien. Thai från Thap Thim som smakar genuint liksom Sushibaren som kommer ut med maten medan du väntar utanför om du vill. Eller varför inte Saiko på St Knut som har en meny som sträcker sig utanför sushin.  Falafel falafel falafel.

Saltimporten Canteens lunch går alltid att hämta hem liksom alla restaurange på Saluhallen där Pink head noodle bar är en personlig favorit liksom pastan från Papi men här finns även stans mesta salladsbar Holy Greens, smarriga mackor från Poms och bowls. För att nämna några.

Pizzerior jag rekommenderar för avhämtning:
Farina – Hell ya
Mastio i Limhamn – galna toppingar
Dal sud på Värnhem eller vid Möllan (världens godaste tomatsås)
Far i hatten – och om de har sin pizza med potatis hugg den direkt.

Mer smarrigt på hjul:
Dubbel dubbel – dumplings och asiatisk funfood
Kitchen and table – från toppen av huset till ditt hus
Casual – Stans bästa burgare klara to go
Kin Long – Malmös äldsta kines kan sin grej hem till dej

(ps alla bilder i det här inlägget är från restaurangens egna instagram utom Nur)

12

Det var en märklig känsla att stiga av planet i morse på ett skelett till flygplats. Kastrup ekade tomt. Så tomt att det inte fanns någon personal att ta emot vårt flyg och sätta dit trapporna. Vi fick vänta. I 40 minuter på att någon skulle ta hand om vårt plan. Det enda som verkade kom in just då. Kastrup som annars sprudlar av liv och som jag för två veckor sedan besökte på morgonkvisten, imponerad av att de levererade en oklanderlig pizza Margarita från vedugn 06.30 på morgonen stod i tystnad. Igenbommat. Galler för butiker och restauranger. Som om allt dött. Energin var kall och allvarlig.

Det blev än mer surrealistiskt. På Kastrup (i Danmark?) får man nu inte gå närmre än 2 meter från andra människor på grund av Corona. Vi blev ständigt uppmanade i högtalare att hålla avstånd till varandra. Gruppen av människor som gick av planet övervakades av fyra poliser och flera vakter på vägen till väskorna, som hela tiden uppmanade att hål la avstånd, pekade ut människor och skrek emellanåt ”Här finns en plats” Här finns luft”. ”Håll avståndet, håll avståndet”.

Det kändes som att vara med i en film.

Vid bagagebandet har man tejpat upp kryss med gult tejp som markerar var man får stå och vänta på väskorna. För att skapa avstånd. Det stod ett par sidan om mig som blev separerade av en vakt.

”Tillhör ni samma sällskap? Då stannar en där och en backar!” Bryskt och befallande. Kvinnan spärrar upp ögonen som att hon undrar vad hon just har utsatts för.

Allt annat än gästvänligt. Allvarliga toner. Som om det rådde krig. Och vi är en grupp människor som ska förflyttas.

Men vi var en grupp människor från olika delar av världen som kommit hem från sin semester. Eller språkresa. Eller jobb.

Jag ville ta bilder och fånga det historiska avstampet på bild. För är det något som kommer leva kvar och påverka vår samtid är det vad som sker nu. Våren 2020. Önskade jag hade en bra kamera till hands för bilderna av skelettet skulle bli vackra. Så talande.

Munskydd. Igenspärrade bänkar (förbjudet att sitta ner), ständiga uppmanandes i högtalarna om att hålla avstånd. Jag hör min gamla historielärare Ulla-Karin Borgemark. Gestapo. Igår morse när vi gick upp i Thailand knackade myndigheter dörr och delade ut munskydd. Alla som kom till flygplatsen fick en termometer mot pannan.

Surrealistiskt.

Jag har varit på semester och kommer hem. Till något helt annat än det jag lämnade för två veckor sedan.

Och ändå, vajar vintergräset utanför fönstret precis som det brukar och sängen är precis lika mjuk. På mitt köksbord stod en bal av toalettpapper som mina föräldrar kört dit. En ikonisk bild av tiden vi lever i. En bal med toalettpapper. Och poliser som fått nya uppgifter – att se till att människor som inte känner varandra inte rör sig närmre varandra än två meter.

Jag önskar att detta förändrar oss i grunden. Och att vi efter detta värnar om de mänskliga relationerna på ett helt  nytt sätt. Av längtan att komma närmre än två meter.

 

9

Jag befinner mig i Thailand. Det hela känns lite märkligt i dessa Corona och covid-19 tider. Jag dricker Chang, doppar mig, äter pad thai på skrangliga bambustolar, använder handsprit som jag gjort alla andra gånger jag rest i asien. Och så spenderar jag otroligt mycket tid på att följa nyheterna hemma och i världen. Om att mitt ICA där hemma har slut på toalettpapper för att människor bunkrar upp för flera månader i isolering. Kanske år, om man inte är magsjuk. Jag ser hur mitt flöde på facebook delas in i två läger. De som säger ut och lev livet, drick vin, supporta din lokala restaurang, dansa.  Och de som säger ta ditt ansvar, stanna hemma, sprid ingen smitta. Tiden får avvisa vad som var rätt. Om det finns något rätt i dessa tider. Jag skriver krisinformation för kunder från andra sidan jorden från hotellrum. Tack och lov kan jag jobba på distans. Både när det gäller resa och eventuell isolering.

 

 

Här råder lugnet. Jag tittar ut över hav och palmer. Det känns märkligt att läget är värre hemma än här. Här finns ingen Corona. Vad vi vet. Blickar möts och jag undrar vad andra tänker. För jag vet vad jag tänker. Har du det?
Thailändarna tar upp munskyddet över munnen när de slår sig ner på en bänk bredvid. Vi är smittbärarna. Europa. Det märks.

Jag hoppas att vi kommer hem. Till dess kan jag inte göra mer än att fortsätta doppa mig i havet. Vänta på svar från mitt flygbolag och hoppas att det råder någon form av sunt förnuft på vägen. Som att förstå att det finns en bro mellan Sverige och Danmark och att svenskar får landa för att ta sig hem.

 

15

Som jag längtat. Och väntat. På att göra ett besök under skaldjurssäsongen på Noma. En av världens mest omtalade restauranger som stängde under två år för att göra om och öppna nytt, och delade då in året i tre säsonger, grönsakssäsongen, vilt och skaldjur. Och om det är något man sällan äter en hel meny av är det havets frukt. Vi fick tag på ett bord. Det var bara ett problem. Några veckor innan bokningen fick jag veta att jag plötsligt fått skaldjursallergi.

 

Men vi tog oss dit, med kortison i väskan. Och det startade strålande med en tur tillsammans med fem vänner ut mot ön Räffen och Nomas nya trähus och växthus. Som startade med en värmande kopp te i ett växthus och känslan att att nu ska vi jorda oss och glömma tid och konsumtion. Och bara konsumera gourmet.

Mitt största minne från kvällen är de två musslorna. En med rå mild tunt skivad hasselnöt och en med en olja på granbarr. Helt fantastiskt ljuvligt. Liksom den tostadan med en rökt emulsion med torskrom, brynt smör, japansk kvitten och fullt av grönska som irländsk mossa och mexikansk oregano från det egna växthuset.

 

Vinet Himmel auf Erden från Christian Tschida i Österrike smakar som det låter. Som himlen, fullt av persika, blommor och härliga oxiderade smaker och mineral, med hälften Weissburgunder och den aromatiska Scheurebe. Ett vin som satte sig på minnet och som går att köpa via Systembolagets privatimport.

 

Vackrast rätt ikväll och fantastisk på tungan. Sjöborre från Färöarna i en cirkel varvad med pumpa, hasselnöt och rosvatten och grädde.

Samt ett annat fantastiskt vin av helt annan stil än det föregående. Detta, ett chardonnay från Mâcon Cruzille  och producenten Julien Guillot precis så där bombastiskt och smörigt som poppade popcorn som det ska vara. En fröjd att dricka. Yum  yum. Att naturvin kan smaka så här. Om alla visste det skulle nog ingen säga ”jag gillar inte naturvin” som om det är är en smak. Det är det inte.

 

 

Sallad med sniglar under locket av en bivax, bläckfisk från våra skånska hav och just så där färsk och mör som man vill ha den tillsammans med syrlig havtorn, rädisa och en sås på brynt smör som får dig att säga oh my god.  Nedre bilden en nätt tillagad piggvar med en ljuvligt smörig pepparsås och rökt tångbuljong.

Vinet är gjort på Rkatsiteli som är en druva från Georgien som ger kraftiga mumsiga smaker som persika och kumquat, tanniner och frukt. Detta från Nikolaz Antadze som gjort vinet på traditionella qvevri som är en amforor som grävs ner i jorden där vinet får jäsa med naturligt vildjäst.

 

Den tyngre rätten på menyn, en rostad lever utformad som ens sushi och en glasyr på tång. Jag ska vara ärlig, jag minns inga detaljer kring denna rätt mer än att den var earthy, söt och smakrik därav valet av vin, eller rättar sagt Sake. Och Noma har alltid en sake-matchning på menyn vilket var himla trevligt avbrott i vinmenyn och en utmärkt match.

 

 

Jag skulle offra mig och min allergi för denna kungskrabba igen och igen. Glaserad i en barbecuesås på svamp och myror(?) och svart tryffel. Oavsett hur den är gjord, den är bombastisk och du skaldjurssäsongen ger skäl för sitt namn med en lång arm krabba på tallriken, vilka vi får se i sina akvarium efter middagen.

Strekov är en plats i Slovakien och vineri (Strekov 1075) av Zsolt Süt,  en välkänd producent som gör mycket bra vin. Bland annat detta Porta #4 som landat på Noma som endast serverar naturliga kvalitativa viner.

Hela Noma andas det nordiska köket, med ljust trä, inredning med tång och musselskal, dova färger och taktila material. Det enda som skär igenom det naturnära och den exceptionellt utformade menyn är tempot. Service kan ske snabbt och osynligt, professionellt och suveränt, men det kan också skapa stress. Och Noma har för bråttom utan utrymme för att skapa relationer mellan serveringspersonalen och gästen. Det går undan. Och det brukar gå undan. Men det brukar ändå finnas utrymme för reflektion och frågor. På Noma får vi inte ens den första frågan om vi vill börja med något att dricka utan slängs rakt in i vinmenyn och rätterna som kommer in. Jag har varit på många restauranger på den här nivån och stjärnorna sitter i detaljerna, och det är just här som Noma tappar mig. Menyn är oklanderlig och ljuvlig. Men servicen är opersonlig och hetsig, stundom irriterad. Och det är märkbart att man har två sittningar.
Betalar man 5000 kronor för en kväll ska det finnas tid. Och 17 rätter på 2,5 timme är för tight. Inte konstigt att vår servitör vill skynda på oss. Men de tappar det personliga som såväl Daniel Berlin, Alchemist och Geranium, några av närliggande topprestauranger prickar in. Kan det ha att göra med att René Redzepi inte är på plats i sin restaurang utan på semester? Kanske.

Efter desserten får vi gå vidare till en lounge för kaffe, en kaka i form av sjöstjärna och torskskinn med vit choklad (mums!). En fin stund men även här råder hål i servicen. Vi får ingen fråga om vi vill ha mer kaffe, om vi vill ha något till kaffet och får själva leta upp personal för att få notan. Vilken tur att vi hade detta suveräna avslutande vin till hands, Les Mirabelles från Frankrike.

Vi frågar oss till en rundvandring i lokalen vilket går utmärkt och vi får en supertrevlig guide som tar oss mellan preppkök och laboratorium i Nomas nya träimperium.

En alltigenom fantastisk kväll tillsammans med vänner. En matupplevelse genom haven och ett tillfälle att få njuta på skaldjur på en överlägsen nivå som du inte hittar någonstans nära och en ärligt naturlig miljö. Med ett enda önskemål, mer tid till varje sällskap och ett större lugn. Börjar man med att bjuda på te i ett växthus sätter man konceptet som bör hänga som en röd tråd genom alla delar… in i själen.

12

Så här ser ett stycke mosig sommelier ut efter fyra ett års studier och de sista fyra dagarnas intensiva pluggande från morgon till natt för att klara examen. Och jag gjorde det!
Nej det var inte alla i klassen som klarade det och det var ett riktigt tufft prov på 1,5 h, med många svåra frågor, många detaljer och även väldigt oväntade frågor. Det är omöjligt att lära sig allt men jag är så nöjd med mig och mitt resultat som kurstrea ETT POÄNG efter kurstvåan. Det kan lika gärna vara en felräkning eller hur. 

 

Hur går då en examen till sommelier till?

Först får du ett skriftligt prov med frågor som berör alla vinproducerande länder som kursen inkluderat. Från vilka premier cru och grand cru som ligger i vilken fransk by, till vilka druvor som växer i olika lägen, vinregler världen över (och oj bara det är en lång kurs i sig), Tysklands alla predikat, kartfrågor, hur man gör öl, vilka whiskyproducenter som håller till i vilket område på Skottland, hur olika druvor är klonade. Ja du förstår. Det är intensivt.

Sedan är det en praktisk del. Då vi fick blindprova först 4 viner där ett var defekt. Vi skulle ta vilket av vinerna det gällde och vilken defekt det gällde. Bam. Kork! (Andra defekter ett vin kan ha är till exempel Brettanomysis, Etylacetat och oxidation. Därefter fanns två glas med sprit där vi skulle gissa. Jag brukar inte ha några problem med detta men hade ändå fel på romen och hela klassen gissade här olika så den kan inte ha varit så tydlig.

 

 

Tredje och största momentet i blindprovningen var 4 glas vin, två vita och två röda, som man skulle göra en analys av enligt den metod som Vinkällan (och andra skolor) lär ut. Det gäller helt enkelt inte att ”bara” gissa druva och ursprung utan du ska ge en fullständig analys av vinet, från alkoholhalt till hur mycket syra vinet har, tanniner, vilken färg och så vidare för att sedan kunna dra en slutsats om vad det är för vin. Och alla 21 parametrar ger poäng, så även om du inte gissar rätt druva kan du få höga poäng. För mig gick det lite tvärtom. Jag satte 3 av 4 druvor men min paradgren, alkoholhalt, sjabblade jag bort. Det var nervöst, supersvårt men så himla roligt! Jag blir så taggad av sånt här. Och mitt fokus och adrenalin som jag får är nästan lite läskigt. Jag går definitivt in i tävlingsmoode. Jag vill ju vinna. Inte bara klara mig. Jag vill vara bäst. Men jag är absolut ingen dålig förlorare. Jag är en ständigt glad förlorare. Jag kunde gjort en bättre analys, absolut, men jag är ändå glad att jag satte så många druvor (även fast det bara gav ett poäng och till exempel strävhet eller renhet gav 2).

Sista momentet, para mat med vin. Ett skriftligt moment med en maträtt där du ska föreslå ett vin, årgång, ursprung och motivera genom att analysera alla beståndsdelar i rätten som spelar roll för valet av vin. Det var superkul och jag fick en stjärna i kanten för min lilla uppsats.

 

Sedan fick vi vänta. Och vänta, och vända. På att Vinkällan skulle räkna ihop resultaten. Vi samlades hela gänget på Julie och skålade i en Magnum mustig dryck. (minns inte ens vad vi beställde, det var en lång eftermiddag och kväll). Och så ringde de var och en och berättade om man blivit godkänd eller inte .

Och till slut blev det prisutdelning, champagne och en stor lättnad för mig och mitt härliga pluggäng som jag kommer sakna.

 

22