Godmorgon påskhelgen. I år blir den vuxen. Elias är inte hemma och när han kommer på Påskdagen åker vi bort på påskmiddag. Så hemmet står utan varken ris eller små papperstuppar som kommit hem från förskolan. Just dekorationsbiten gör mig inget. Jag har inte fastnat för påskens utstyrsel på samma sätt som andra högtider. Fjädrar och risigt påskris. Och vips är påsken över. Kanske vi hinner med att färga lite ägg med lökskal och skapa fina mönster med växter som vi brukar göra och som gör sig vackert i en skål på bordet. Men till dess blir min påsk vuxen och går i vilans tecken med plugg, mat, utflykt och plantering på schemat. Jag föreslår att fira påsk så här.

På med något gult lovely som matchar citronfromage och poröst vispat ägg. Kanske en hollandaise till svensk sparris som nu har kommit!

Fika citrongula bakelser och kakor i solen. Den här vackra godsaken vilar i min hand på Slottsträdgårdens café. En perfekt plats för att sol-lapa in den första smällvarma vårhelgen som är extra lång dessutom!

Åk på konstrunda och ta det lugnt. Stressa inte. Bli inte arg på andra bilister och bilköer. Stanna extra länge på ett fik. Bocka inte av så många gallerier som möjligt. Välj att åka söderöver eller norröver. Pricka in några bra eller var bara nöjd över det lilla bra du ser och att du fick en utflykt från staden. Det här är från Saluhallen i Höganäs. En jättemysig liten saluhall med konst, fik, butiker och delikatess. I år blir det söderöver.

Köp med dig saker från små gårdsbutiker som nyskördat och mjölk från ett mikromejeri som Vitaby gårdsmejeri. Visst den går också att köpa på Söderberg och Sara i stan bland annat. Men är ännu mysigare att köpa på lannet.

15

Morgnar när armarna är hårda. Händer håller fast och tårar sprutar. När han krampaktigt håller om mig och säger jag vill inte jag vill inte. Läraren får benda upp armarna som håller runt min hals. Ta bort fingrarna som drar i min jacka. ”Hjälp hjälp!” säger han. ”Mammaaaa!”Och jag måste gå. Morgnar när förtvivelsen lyser i ögonen och jag prioriterar att komma i tid. Till alla måsten som vi vuxna har. Alla måsten som jobb, möten, tandläkaren. Och mina sista ord är först ”lill hjärtat jag måste gå”. Och sen. ”Nu är du tramsig nu får du släppa”. Ord jag ångrar hela dagen.

Alla måsten som barnen har. Som bytardagar. När dagarna hos mamma är slut och dagarna hos pappa tar vid och tvärtom. Dagar då separationen på morgonen inte bara är till förskolan, utan från en förälder. I flera dagar. Det är inte konstigt mitt barn har så svårt för hej dån. Han har upplevt dem hårt. Han har gått igenom flera stora separationer och förändringar. Och det är därför det värsta han vet. Att säga hej då på en bytardag.

31

När en kompis hörde av sig och frågade om jag ville gå på konsert på Vega i Köpenhamn, blev mitt vändande svar. Var äter vi!? Jag är aldrig svårflirtad när det gäller att göra roliga saker som inkluderar musik och mat där vännen står för musiken och jag för maten. Så jag bokade ett ställe som jag länge velat testa. Iluka! En cool ny restaurang som fokuserar helt på skaldjur och låter dig äta godsakerna utan varken vita dukar eller platåer. Här är miljön rå, många viner naturliga och många rätter helt råa.

Men först tacos på Torvehallarne förstås!

 

Hija de Sanchez
Sjävklart åkte vi in tidigare och avnjöt ett par timmar i solen med en flarra vid en bänk. Och några snacks innan maten i form av Rosio Sanchez tacos på Hija de Sanchez tacobar.  Så slinker du in till vinbaren i Torvehallarna, köper en hel flaska Riesling från byn Alaou i Alscase som passar utmärkt till den lilla hettan i tacosen.

Rosio Sanchez är en kock som jobbat i flera år på Noma innan hon drog sig loss och startade sin tacofest. Och hon har sets bland annat i Netflix-serien Ugly food med den berömda kocken David Chang. Rosio har tre ställen i Köpenhamn. Två food trucks och så restaurangen Sanchez Cantina på Istedgade som är superhärligt.

 

Iluka
Maten på Iluka var helt ljuvlig. En rå och en lagad meny erbjuds och vi åt oss genom det mesta. Vi kunde helt enkelt inte sluta beställa in av de små rätterna för de var så fint komponerade med bara några få komponenter som lyfte råvaran. En rå pilgrimsmussla, bakade ostron, inlindad fisk i noriblad med rejält med smör, havskräfta så färsk att den rörde sig och så rå sjöborre. Men mest tagen på sängen blev jag av en så enkel rätt som musslor. Lagad med smör, en färskost och några få kryddor till en så umamistinn rätt att jag ville slicka skålen. Har aldrig ätit några musslor som varit i närheten av detta. Mums.

Sanchez Cantina & Falang
Efter konserten No NameVega hann vi bannemig med två stopp till. Ännu mera tacos och öl på Sanchez Cantina som vi råkade gå förbi. Starka sponsorer denna afton! ”Nej vi kan ju inte sitta här utan att beställa något” var förmodligen min klockan 00-devis. Och sedan råkade vi gå förbi ännu ett ställe jag velat prova. Nya Falang som blandar klubb i kithchig rosa miljö, hög techno och thaimat i ett rum som ser ut som en liten avkrok i Bangkok. Det var minsann en kul kväll som tog tre dagar för en småbarnsmor att reparera från.

9

I min senaste krönika i Galore Weekend som kommer ut till en herrans massa tusen boende i Skåne, men kanske inte just till din brevlåda om du har otur, så skriver jag om hur vinet tar allt större plats och hur vi får allt större kunskap om vin. Både på restaurangerna i Sverige men också hos oss vanliga dödliga drickare. Här är min krönika om vinet som vänt. Och får du tidningen så håll koll på nästa nummer. Där skriver jag om ost och musik. Och missa inte Christins shoppingtips i Köpenhamn i varje nummer, eller mina restaurangtips i samma stad för övrigt.

 

 

Vinet har vänt

Stundande fyrtioårskris, uttråkning, strategi, eller rapparen Petter. Vad som ligger bakom min idé om att börja plugga något nytt är oklart. Men en dag satt jag på en restaurang i Göteborg för att göra en recension och dryftade idén med min vinutbildade kollega vid bordet. Att studera till sommelier. ”Bara gör det” sa hon, ”du kommer ha så mycket roligare i livet!” Argumentet satt som en smäck hos mig. Det måste vara den ultimata utbildningen; att få roligare i livet. Civilekonom, vilket var mitt andrahandsval, framstår lika snustorrt som manzanilla i jämförelse.

 

Jag är inte ensam! Att studera till sommelier trendar och allt fler privatpersoner sätter sig ner i skolbänken med näsan i glasen. Framför allt i storstäderna. Vin är vår nya språkkurs. Något vi unnar oss. Förr var det uteslutande serveringspersonal vid den ettåriga sommelierutbildningen på Vinkällans dryckesutbildningar.  Men idag är det allt fler kockar som väljer att studera vin för att utveckla sin matlagning och privatpersoner för att berika sin vardag, dricka bättre och –  ja just det – ha roligare i livet!

 

Det bubblar där ute och suget är stort efter vinkunskap. Frågan är varför.

 

Sverige har varit ett vinkulturellt eftersatt land i jämförelse med länder som Frankrike, Tyskland och Italien där vinet flödat i decennier. Medan barn i Sverige skickades till kuratorn om de sa att föräldrarna drack vin hemma till middagen spädde fransmännen ut vinet med lite sockerdricka till barnen vid bordet. Där sitter vinkunskapen i ådrorna och en fransman kan sina druvor och distrikt på samma självklara sätt som vi vet att mjölk kommer från kon.

 

Men vi trampar in mark. När Petter Alexis Askergren startar Vinpodden ”Dela en flaska” släpper böcker med titeln ”Vin – så funkar det” och rappar ”Vinden har vänt” Då vet vi att vinet har vänt.

 

Vi är mer beresta än någonsin, åker på vinresor och trampar vin, TV4:as morgonsoffa sänder varje vecka Maya Samuelssons vintips, det poppar upp vinbarer där vi kan ta del av ett stort sortiment av viner på glas, vilket vi inte sett skymten av i Malmö förr, och vi är självklart påverkade av utvecklingen på restaurangerna.

Här tar vinet en allt större plats och sambandet mellan mat och vin har blivit viktigare. Vi beställer inte bara in en flaska av något vi gillar, utan förstår att drycken ska väljas efter maten för största möjliga upplevelse. Därmed blir rollen som sommelier, vilka är experter på att matcha vin med mat, än viktigare. På Mat & Möten i Malmö har man till exempel börjat arrangera middagar där vinet styr maten och inte tvärtom. De väljer ut 11 olika viner och tar sedan fram en meny till detta för 14 personer som alla sitter runt samma bord. Äter, dricker och delar kunskap. Precis så som trendrapporter säger att vi äter 2019. Kunskapstörstande.

På grund av min egen kunskapstörst har jag satt mig i skolbänken för att studera det ettåriga programmet på Vinkällan i Malmö. För att utveckla mitt kunnande som matskribent och krogkritiker. Och framför allt för att få roligare i livet.

Så klart!

Ps. Vinkällans hashtag på Instagram är just #enroligareskola

 

4

Det finns pizza och så finns det piiiiiizzaaa. Faktum är att det finns tre kategorier. Säkert fler. Men om vi håller oss till basnivån av pizzanörderiet och i Malmömått mätt så finns det fulpizza, sån med pås-ost och pås-skinka som du kanske kan få i dig om du är bakis. Sedan finns det pizzan som brukar gå under namnet  ”gourmetpizza” på samma pizzerior som ovan nämnda fulpizza. Dessa brukar få råvaror som parma, mozarella, oxfilé och ruccola men deg och bas är densamma. Och så finns det pizzeriorna som gör en helt annan typ av pizza. God vedugnsbakad pizza med gudomlig deg och roliga ljuvliga toppings som får dig att uppleva pizza på ett helt nytt sätt. Förstår ni vad jag menar? Har man väl börjat äta den här typen av pizza är det svårt att uppskatta något annat.

Popupp-pizzeria av Sandra Mastio. Ps köp hennes pizzabok med massa roliga recept. 

Far i hattenDen övergrymma pizzan nedan hittade jag på en av mina favoriter Far i hatten, som grillar pizzorna i sin vedugn. Och om söndagar har de pizzasöndag. Perfekt vårhäng på uteserveringen med ett kylt glas naturligt pinot noir från Sancerre i glasset. Jag var inte alls sugen på pizza när jag gick in men hade lovat min son Elias att gå till Far i hatten (kille med bra smak) och äta denna söndag. Lika delar klätterställning som pizza kallade och här har du en perfekt kombo. Och om man inte är jättesugen på pizza, vilken tur att det finn s vita pizzor. Med påhitt som tunt skivat potatis, syltad rödlök och senapsfrön samt dill på så att du kan få en helt ny upplevelse. Lite som en langos. Lite som en festival. Lite som en midsommarkväll. På pizza. Ljuvlig!

 

 

Hedvigsdal pizza & vin
Den här godsaken gräddas på Hedvigsdal på Saluhallen med ramslök, peccorino, havssalt och brynt smör. Här får du också naturligt vin i glasen och de drar dessutom till med lite roliga happenings under våren med gästartister som vinimportörerna Byracka vin och vad sägs om förfest till midsommar.

 

Bastard, Mastio och Opaoppa
Andra pizzerior jag favoriserar i vår stad är Bastard där Sahin gräddar pizzor på innergården om helgerna om du missat det. Bara åk ner, beställ och hämta. Mastio på Dragörkajen vars pizzor är en uppfinningrikedom bland råvarorna av mästerkocken Sandra Mastio och hennes man Stefano. Och nyaste tillskottet Opopoppa på Simrishamnsgatan som serverar pizza slices, naturvin och öl och vars namn låter så roligt att det är värt ett besök i sig. Nedan godsaker är från när Mastio körde pop up pizza i sin trädgård.

 

Pizza dal Sud
Sist men inte minst.  Den klassiska italienska Pizza dal Sud som sedan länge gräddar sina pizzor på den lite charmigt fula gallerian Mitt Möllan och numer även på Värnhemstorget. Frasiga, sega härliga Napolitanska pizzor med klassiska toppings men så välgjorda att du blir salig. Alltså deras tomatsås! Jag älskar den.

11

Precis utanför mig ligger en liten skog. Nej det är verkligen att ta i. En passage av träd. Och den är full av viol. Det doftar just nu som en godiskask längs vägen och det är omöjligt att låta bli att plocka dem. För de är ju inte bara söta, utan också ätbara!

Jag kom hem med fickan full av viol men visste inte vad jag skulle göra av dem, innan de hann vissna. Vad kan man göra förutom att strössla dem över salladen eller vaniljglassen?

Jag har letat upp en rad roliga recept. Jag älskar att experimentera och prova nya saker. Gärna udda saker. Och gärna av det som växer runtomkring mig. Hur fint låter inte violsocker till exempel, eller violsirap och kanderade violer. Jag vet jag vad jag ska göra i helgen!

Eller dessa fina pannkakor som dekorerats med ätbara blommor genom att först stekas på ena sidan, innan du lägger på några blommor för att sedan vända pannkakan om. Walla!

 

9

Bästa stället när jobbet snurrar i huvudet är skogen. Den ljusa lövskogen med porlande bäckar, knotiga träd, löv att sparka i och sol som strimmar igenom och skapar öppna dungar att fika i. Det svåraste är att komma ut ur lägenheten. Just när vi skulle gå kom Elias på att åker man på utflykt måste man ha pannkakor med, inte bara äggmackor. Är det skogslördag så är det. Pannkakor it is.

Vill man åka från Malmö, inte till bokskogen som hela staden åker till om helgen men ändå inte för långt bort så ligger naturreservatet Skrylleområdet bara trettio minuter bort med många fina ställe. Denna gång provade vi något nytt. Trollskogen. Och vilken skog! Jag kan bara tänka mig hur den ser ut när alla träden spruckigt upp. Tydligen brukade mina föräldrar vandra med mig här när jag var liten. Här växer en sorts bok som är väldigt ovanlig, och väldigt klättervänlig.

Den som vill kan gå en mil, men med barn duger det gott att hålla sig i området med en liten sjö, en bäck att kasta pinnar i och se dem flyta iväg och en stor gräsmatta med sol att fika på. Jag lade mig ner på marken, tittade upp i himlen och lapade D-vitamin medan vi lyssnade på en hackspett. Snacka om att få energi.

På vägen hem skulle vi ta oss till Hörte Brygga ner mot kusten. Så långt kom vi inte eftersom vi körde förbi det här makalösa stället. Dalby stenbrott. Jag har, i motsats till många skåningar, aldrig badat här. Men wow. Så gigantiskt. Här satt människor och grillade, rökte vattenpipor och barn sprang runt (trots de branta klippväggarna) och lekte. Här finns gott om klättervänliga ställen för barn och i övrigt går det bara att sitta och njuta av denna vy.

 

5

 

Vilken galen jobbvecka. Jag gissar att jag är i kulmen av vårsäsongen som började lite segt och avslutar förhoppningsvis i någon slags sommarsemester. Men nu gör jag allt på samma gång.

Skriver en guide om restauranger till  ett företag, texter om husmanskost till ett annat, tagit fram ett koncept för att sälja byggmaterial som presenterades idag, fotade och filmande två kampanjer för en deodorant i torsdags och fredags som nu ska klippas, var på ett pitchmöte som är superspännande i veckan och som ska presenteras om två, sen skriver jag all copy för webb och sociala medier för ett nytt textilmärke som lanseras i april och ett koncept för sociala medier till ett hotell. Har säkert missat någon fantastisk kund mitt i det hela.

Poff sa det bara i mitt liv och plötsligt har jag noll tid att plugga mitt vin, fixa i min lägenhet eller bara swipa tinder. Än mindre att öva koreografi till min klass jag har i morgon. Så jag skriver på bloggen i stället. Lite som när man ska dammsuga och börjar göra allt annat istället.

11

Det tog mig nästan fyrtio år att ta tag i den. PMS:en Efter att jag fått barn har den inte bara existerat som en allvarlig påminnelse om att jag är kvinna med ett jädra temperament en gång i månaden. Den exploderade till något nästan outhärdligt. Där livet blir nattsvart. Meningslöst. Apatiskt några dagar. Som att livet går ur en. Sugs ut ur alla vener och lämnar den innan levande kvinnan livlös i en menlös pöl utan syfte. Sängliggande utan motivation. Ilska utan motivation. Trötthet utan dess like. Helt onormala omständigheter. Och ändå något man bara fortsätter att leva med för att livet gett en den lotten.

”Mig har du inte fått det ifrån. Jag har aldrig någonsin känt av PMS” sa min mamma. Att det ens existerar, att inte känna av sin PMS. Jämfört med någon som blir livlös. Det är en rätt brutal skillnad. En brutal orättvisa. Och därmed inte alls så konstigt att många inte kan förstå sig på. Eftersom det för så många inte existerar. Och vi som människor alltid utgår från oss själva som sanningen. Då kanske det inte är så farligt. Jag har inte orkat ta tag i det. Jag är ju kvinna.

Men så satt jag på en middag mitt emot fantastiska Jenny som spände ögonen i mig. Imorgon gör du det. Ringer. Dagen efter hade jag glömt av det som vanligt och kommit på flera ursäkter för att ännu en gång inte ta tag i det. Så fick jag ett meddelande. Tänk att någon tänkte på mig. Någon som gått igenom samma sak och sa att det är det bästa hon gjort någonsin. Skaffat hjälp mot PMS. På riktigt. Att det kan vara så här bra. Att vara sig själv, glad och vanligt. Okej, inte helt som vanligt. Men i alla fall uppdragen ur det svarta hålet och inbäddad i någon form av bomull som gör livet genomförbart. Jag gjorde det. Och jag säger skål och välkommen åter till livet som nu inte enbart existerar två av fyra veckor i månaden utan fyra fullvärdiga veckor av upp och ner. Men inte upp och ner i avgrunden.

21

Frukosten. Jag är inte kär i den. Jag är inte personen som sitter och njuter om morgonen. Jag är personen som står över vasken, med ett löskokt ägg som jag äter i två tuggor och har en kaffekopp på handfatet när jag sminkar mig. Frukost gör mig stressad. Jag har inte tid med den och det är ett mål jag verkligen bara vill ha överstökat. Såvida jag inte kan slå mig ner på ett café, ha tid, äta något godare. Då älskar jag frukost. Här är mina frukostfavoriter.

Noir på stan bakom Lilla Torg är en stadens pärla med bästa uteserveringen där alla stolar är vända så att du sitter som publik mot alla som rör sig på gatan. En ägg och avokadomacka på ett hemgjort fröknäcke. Med en perfekt fixad cappuccino på bönor från love coffee. Ja då lövar jag frulle.

 

Kärleksgatan 3. Alltså. Vad var ens Malmö innan det lilla stället öppnade. Vars helt fantastiska mackor, sallader och frukost bygger helt på nördarna som öppnat och deras uppenbara kärlek till att skapa något som värmer hjärtat hos gästen. Som en avokadomacka, med en näve krasse och en skål med frisk blodgrape och mynta. Enkelt och asgott.

 

Årets första utefrukost tog jag på gräsmattan utanför Geijergatan 53 som har en frukostmeny som, jag tror, varar hela dagen. Jag var då inte där på morgonen utan snarare åt jag min frukost i helgen efter klockan 12. Man kan vid det här laget ana att jag gillar avokadomackor hehe. Men kolla, en skål med chiapudding, kompott och hemlagad granola. Yumyum.

 

Okej, det är inte frukost. Men jag kan inte låta bli att slänga in en bild på Gejergatan 53:s kakdisk. Eller delar av den. Den fortsätter i flera våningar till. Och allt bakas på plats. Så himla fint och bra! Älskar detta ställe.

 

Från Jord till bord. Från morgon till kväll. Från frukost till middag. Jord vid St Knut serverar frukost hela dagen och jag gillar framför allt att de serverar lite olika sorters gröt, så att jag gröthataren faktiskt kan uppskatta det. Jag behöver verkligen att gröt är något extra, något kul, något smakfullt för att jag ska förstå varför man äter det (jag äter havregrynsgröt till frukost för att få i mig kolhydrater och energi på morgonen och inte bara protein från ägget, och tycker det är hemskt) Men här god, som rabarbergröt med mandelgrädde och rabarberkompott.

 

Atrium. Ack Atrium. Jag har ätit så många frukostar här för jag älskar miljön (och miljön är superviktig för mig när jag sätter ner min rumpa på ett café) ändå hittade jag inte en enda bild på min favorit, spickeskinkamackan eller eggs benedict. Jag är inte förtjust i frukostkorgen eftersom jag är lat. Jag vill inte bygga min macka själv. Jag vill att en kock ska ha gjort den ultimata mackan. Och det kan dem här. Precis som en god kall gröt, bircher müslii toppad med vackra nyttigbomber granatäpple.

 

Kaka på kaka. Ja du hör ju att det är sockersnaskarens paradis nummer ett. Men jag kan säga att det här morotsbrödet som de gör på caféet i Limhamn är paradis i frukosthimlen. Med yoghurt till och en slät kopp kaffe från lokala rosteriet Solde och dagen kan börja med en matkoma.

Det här är var jag äter frukost. Har jag missat något himla bra ställe i Malmö?

 

11