2021-04-01

Ut i Skånes natur – Glumslövs backar

Det har varit två hektiska månader för mig. Jag har haft ett jobb för ett klädesmärke som gjort att jag tagit mig ut till massor av vackra platser i Skånes natur. Tänk att jag bott här i stort sett hela mitt liv och det finns så mycket kvar att upptäcka. Platser jag aldrig varit på eller återupptäckt. Jag har definitivt fått blodat tand för att ge mig ut i naturen. Förutom alla platser detta jobb tagit mig till har jag gjort en enorm research och läst om så många ställen jag vill till och inte hann med under jobbet med att vandra skog ut och skog in.

Helst hade jag delat med mig av allt här, men då snor jag ju grejen som kommer komma ut till sommaren, gissar jag. Men av alla platser jag varit på sticker några ut lite extra. Som backarna vid Glumslöv och Hilleshögs Dalar. Dessa backar har jag kört förbi så många gånger mellan Landskrona och Helsingborg. Ibland tar jag det som man kallar ”den gamla” vägen istället för motorvägen bara för att få se denna utsikt. Den är magisk bara att köra förbi. Men nu har jag tagit mig tid att stanna och dessutom vandra ner över de böljande hagarna och längst kusten.

Det är svårt att återge magin i en vy. Oerhört svårt. Så tänk denna bild upphöjd till 10. Glittrande hav, böljande backar, sol och Ven och Köpenhamn i bakgrunden.

Det som skulle bli 5-7 km här blev till en mil för vi kunde inte sluta. Jag tänkte mig en lätt promenad efter jobbet och tog inte med (vilket jag brukar) vatten eller fika. Det slutade med många timmar och trötta ben. Men magin drog oss vidare. Och visst gick vi lite fel, hamnade på en åker, stötte på hjortar och fick klättra över stängsel med. Men det hör till.

Havet är turkost och från toppen av en kulle, med rasbranter rakt ner mot den steniga stranden ser du ner till botten i det klara vattnet. Där svanar gungar fram. Jag skulle kunna sitta på denna kulle i timmar.

Längs med havet kan du ta dig igenom små pittoreska byar, som Ålabodarna och Sundvik med små gulliga hus blandat med arkitektoniska monster till villor. För att sluta med en stund vid Örenäs slott och en magnifik utsikt över havet där fiskebåtarna puttrar in mot småbåtshamnen.

Tänk dig detta när gräset är grönare. Och korna betar i hagarna.

Rester från de gamla tegelbruken som låg här förr i tiden färgar strandpromenaden i hundra nyanser av terrakotta.

22

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.