2021-03-07

Om Tunna blå linjen vore vin

TV-serien Tunna blå linjen har tagit oss med storm. Malmö har fått en egen TV- serie där skånskan inte är en biroll utan en huvudroll. Och där karaktärerna rör sig på våra gator, handlar kaffe på våra kaffebarer och är våra grannar. Serien har kommit som en välbehövlig vind i dessa tider och omfamnat oss med den äkthet som sitter i varje mening och musiksättningen som drar oss med in i handlingen. Så mycket att Sydsvenskan till och med startat Facebookgruppen Snacka om Tunna blå linjen där det diskuteras flitigt.

Vi har fallit pladask för Magnus, Sara, Leah och Jesse. Men vad skulle de smaka om de vore vin? Här följer en rollbeskrivning av karaktärerna i Tunna blå linjen summerat i en flaska. I helgen kanske du ska dricka en typisk Jesse. Snäll och bärig.

Magnus – Tunna blå linjen

Busig, kaxig, snygg.  Jag är så jävla kär i Pet Nat. Men det vet du nog redan. Detta är ett härligt vin som är full av flirt när sommaren tittar in. Men be aware. Han kan explodera lätt och överraska med aggressiva bubblor som sprutar ut om något skakar om honom. Söt som socker när det ler mot dig med mjuk frukt och glada tillrop, omtänksam och gullig som bäddar om dig om kvällen som om du vore en skör liten fågel. Eller en omogen uppkäftig sak som kan explodera när som helst. Att öppna upp en flaska av detta är alltid en överraskning. Ska du bli smekt av kärlek eller få dig en smäll. Kanske får det mer balans med tiden. Ett roligt sällskap oavsett. J

Petillant naturell
Single Moms Pét Nat 2019
Wine Mechanics, Göteborg

Leah – Tunna blå linjen

Svår och kärv. Hård som sten. Här är ett vin som inte ställer in sig i ledet och som aldrig skulle fjäska för dig med mjuka ord. Ett tanninrikt vin som biter ifrån. Lite aggressivt som ung men komplext och fullt av djup under ytan. Det här vinet har många sidor och är fullt av hemligheter som kan visa sig när du minst anar det. Det kan behöva lite tålamod och lagring för att mjukna och bli lite avrundad i kanterna men utan att någonsin tappa sin karaktär. Oavsett ålder vet du vad du får i flaskan, den står rakryggad och står upp för sak. Jag menar smak. En perfekt match till ett proteinstinnt one night stand som du vill ska tåla ett och annat. Ett manligt vin till smaken medan utseendet bedrar med sin ljusa unga färg.

Barolo
Albe G.D. Vajra, 2017

Sara – Tunna blå linjen

Här är ett riktigt trevligt helyllevin som sjunger av godhet och skänker tröst i tillvaron. Snäll och omtänksam. Mjukt och smörigt. Förstår dig i alla stunder, klappar dig på kinden, och lyssnar tålmodigt och som bara slår över om du dricker helt för mycket. Här får du runda mjuka kinder, karamellsöta inslag, vaniljsex och söta gula äpplen. Ett vin som är lätt att gilla, runt i kanterna men ändå både komplext och modigt. Vill vara mer svårflirtad än hon klarar av för när man väl får upp korken så kommer det drickas upp. Gud så god som man säger.

Meursault , Pierre Bourée Fils, 2017
Chardonnay, Bourgogne

Jesse – Tunna blå linjen

Snäll inifrån och ut, mjuk, diplomatisk och bärig. Det här vinet är din stabila professionella partner som du kan lita på. Som aldrig brusar upp eller ballar ur. En fadersfigur som smälter dig med sin mjuka empatiska framtoning. Ett vin som klarar vilken situation som helst. Middagen med svärföräldrarna, första dejten, AW med vännerna eller företagslunchen, detta passar i alla lägen och matchar alla stunder. Obs förutom minderåriga. Då funkar varm choklad bättre. Ibland vill man att han ska vara lite mer kaxig och ta i med lite tanniner. Men Jesse är alltid Jesse. Trots sin lätta framtoning så har vinet gjort sig till kändis. Ps. En kissig vindrickare är en dålig vindrickare.
Pinot Noir
Au Bon Climat 2018
Santa Barbara County

26

Kommentera

Förlåt men jäkla GENI. Blir en order på allt på DIRREN. Älskar detta.

karinericson

Åååh tack! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.