2021-02-05

Bästa pulkabackarna i Skåne

Så kom snön till Skåne. Och helt ärligt, det känns som det är flera år sedan. Det känns som att jag har sagt till folk från norrpå flera gånger, jo men alltså det kommer snö till Skåne ibland. Och nu kom beviset. Först landade den överallt utom i just Malmö. Och det blev plötsligt mycket viktigt att reda ut, vart i Skåne är den bästa pulkabacken. Kriterier, det ska kittla i magen, det ska inte vara magert med snö, och det ska vara en lång backe.

Många tänkte likadant. När snön väl faller i Skåne ska den utnyttjas, vilket på många håll skapat pulkakaos i backarna. Det bästa är om man har en egen oupptäckt backe på baksidan av sin gård. Men så har vi inte alla..

Trots den långa listan över Skånes bästa pulkabackar (som finns nedan) hamnade vi i Osby. Av flera anledningar. Här finns en lång pulkabacke Klinten (eller faktiskt flera) mitt i samhället, och på baksidan av den finns skogen med delar av Skåneleden. Om man vill traska in i ett snöklätt landskap där grenarna är färgade vita. En ytterligare anledning är att min lillebror bor här, vilket ju inte är en anledning för dig (kanske) men i alla fall. Garanterat snö, kittel i magen och har du inte tagit med fika finns pizzeria i byn. Backen må se flack ut på bild. Men så är det verkligen inte, det finns bevis i form av ett bandage över min handled på det. Min sexåring som inte hade hjälm med sig fick åka snowracer från mitten av backen. Jag rekommenderar hjälm för alla som åker från toppen. Ja det fanns till och med en del barn som åkte skidor för backen.

Men det finns gott om pulkabackar i Skåne som är långt mer än platt. Utanför mitt fönster finns ett och jag har även sett Malmöbarn jubla över en kulle på två meter i veckan. Men om man kan ta sig ut med bil eller buss (kanske inte det bästa i pandemitider) så finns.

Pulkabackar i Skåne

Frostavallen i Höör
Hit åkte vi alltid på skolutflykt och här finns pulkabacke för alla spralliga. Det är himla populärt så förbered dig för pulkabonansa i backen. Ta med korv och bröd! Kanske lite tålamod och varma strumpor

Bananen i Degeberga
Förr var det en skidbacke så ja, du förstår farten du kommer upp i på en välvaxad pulka eller stjärtlapp. Underbart. Denna backe är dessutom utsedd till Skånes bästa av alla Skåningar och inte bara mina vänner på Facebook.

Brösarps backar
På Österlen viner vinden och det brukar bli gott om snö när den väl faller. Om sommaren är backarna plats för skydiving och kossor som betar. På vintern är de bästa pulkabackarna. Med mycket folk.

Glumslövs backar
Den vackraste utkiksplatsen enligt mig i hela Skåne. Med blick över ön Ven och Danmark. Här är det fritt fall hela vägen ner till havet. Bara att ladda pulkan.

Sjöbo
Här finns både skidbacke och pulkabacke och du behöver inte köra särskilt långt från Malmö för att låta det kittla i magen. Hitta Orebacken och du kan ta liften upp.

Fulltofta
För de minsta barnen är backarna i naturreservatet och strövområdet Fulltofta fullt tillräckligt.

Zimmermans backe
Precis utanför Skurup ligger backen som bjuder på 25 meters höjd och fritt fall på snowracer. Hold on. På 80-talet fanns här både lift och slalomtävling.

St Hans Backar i Lund
Nära en kaffe i stan och ändå snöklädda backar för de små.

Stupet i Helsingborg
Näslundabacken, även kallad stupet, i Helsingborg får det att kittla i magen

Romelåsen
Upp på Romelåsen och ta dig ner i ilfart. Här är det långt från platt och det finns gott om nerfarter. Ta dig till Golfbanan, vid snö lär du inte brottas med några golfare. Bara kylan.

Snön gör allt så himla vackert just nu. Ljuset, solen, allt. Och när snön nu faktiskt också landat i Malmö så kan man även få det att kittla i magen här. Bulltofta rekreationsområde, Limhamnsfältet längst ner mot Limhamns sjöstad och Kroksbäcksparken har backar att åka i. Och för de allra minsta duker en av kullarna på Ribban.

9

Kommentera

Bellan

Bra med tips! Kan du inte göra ett liknande inlägg med bästa ställena på Limhamn. Jag flyttar dit om en månad, men trots att jag bott i malmö i sexton år så kan jag ingenting om Limhamn. Du kanske har koll som mat- och dryckjournalist?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.