2021-01-12

Ästad vingård och spa

Vår jul blev, som så många andras, annorlunda i år. Bara några dagar innan julafton fick vi veta att hela familjen i Norrland där vi skulle fira, fått Corona. Så typiskt och så konstig. Här hade vi som bor i en ”storstad” varit försiktiga och så fick de som bor där uppe det. Med vuxna barn som kommit hem från England, och de vi träffar väldigt sällan på grund av det långa långa avståndet kändes det förstås så tråkigt. Detta var också ett år utan min son över julen vilket brukar kännas extra tungt att bli strandad. Men vi tog vårt pick och pack och åkte till ett ställe jag velat till länge, Ästad vingård. En vingård och ett spa i en unik och annorlunda omgivning. Titta bara på det lite surrealistiska vinhuset de byggt mitt i den halländska landsbygden. Som en kopia av ett franskt vinslott. Jag vet inte om jag är på Disneyland eller på spa.

Vi började med en vinvandring och vinprovning. Jag tvekade. Jag kan ju det här. Jag har sett en vingård. Men om jag är nöjd med att vi gjorde det. Kanske det bästa på vårt dygn på Ästad. Framför allt för att vår guide var så kunnig och inspirerande. Hon visade hur druvan Soleran växer på fälten utanför gården uppbundna i Gyuotsystem. Hur de hanterar vintern. Hon tog oss in i vineriet och till slut fick vi göra en blindprovning där jag (tjoho) satte alla. Utom just Ästad vingårds vita vin på druvan Solera. Men med uteslutningsmetoden 1 av 3 ar det enkelt att komma på. Fast det var slående likt en Sauvignon blanc med sin grönhet nässlor och krusbär. Förvånansvärt bra.

Omgivningarna är fantastiska. Det här är inte ett spa med klarblå bassänger, men med klara iskalla små dammar där både du och fiskar kan simma. Och hur många bastus som helst i små hus här och var. Det var som en liten upptäcktsresa bland gångar, bäckar och små hus för att hitta alla krypin. Ett är en bastu under vatten så att man kan sitta i bastun och om man har en galen norrlänning till pojkvän kan du titta på när han dyker ner i det 3 gradiga vattnet. Jag såg även en fisk. Självklart hade jag slottsliga kläder på mig.

I området fanns även en varm härlig pool utomhus, olika ritualer att uppleva och en underbar dusch som upplevs när man ligger ner på en soffa. Lovely.

Nästa gång jag åker till Ästad ska jag välja ett annat rum. Vi visste att vi skulle bo i det som heter ”klassiskt” men jag skulle lägga till de extra kronorna om jag hade möjlighet för att få bo i deras standard rum. Som alla är superfina och har egen bastu (om man nu har tid med det). Jag vill också äta på restaurangen Äng som ska vara väldigt bra. Vi åt på Loftet, och fick en lite märklig upplevelse. Kanske på grund av Corona då vi fick äta i en tråkig del av restaurangen och hade märklig service, medan man kan få sitta här under rislamporna där vi åt frukost. Och jag kommer välja deras vandringpaket för vyerna såg magiska ut. Och så skönt att slappna av i en varm pool efter en dag i naturen.

12

Kommentera

tatti

men gud. det ser ju helt underbart ut. När min sinnesjuka arbetsbörda lättar så lägger jag in mig en månad. Minst. Bara man får dricka vin så är jag nöjd bara där.

karinericson

Haha, lägg in dig. Det är du värd!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *.